Időzóna: UTC + 1 óra
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 108 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
 

Re: Újonnan születés
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2009. nov. 07., szombat 23:53 
Aktív tag
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2008. feb. 22., péntek 22:22
Hozzászólások: 830
Testvérek!
Javaslom, hogy a nyelvekenszólás vélekedéseit hozzátok át a megfelelő rovatba, mert itt is az az érzésem, hogy bekeverődött az Újászületés, vagyis az üdvösség dolgába.
Ez két külön téma, és javaslom, hogy e kettő se itt se ott ne keveredjen össze, mert egész egyszerűen nem keverhető és sokakat megzavarhat.
Az üdvösség dolga és tanítása a Biblia fundamentális igazságai közé tartozik, a nyelvekenszólásról való vélekedések pedig nem alap doktrinális kérdések. Nyílván a maga helyén megbeszélhető.

_________________
http://literaty-nazo.blogspot.com/
Üdv, Literaty


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Újonnan születés
HozzászólásElküldve: 2009. nov. 08., vasárnap 07:45 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
Ámen!

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Újonnan születés
HozzászólásElküldve: 2009. nov. 08., vasárnap 12:46 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
János Evangyélioma 3. rész

1. Vala pedig a farizeusok közt egy ember, a neve Nikodémus, a zsidók főembere:
2. Ez jöve Jézushoz éjjel, és monda néki: Mester, tudjuk, hogy Istentől jöttél tanítóul; mert senki sem teheti e jeleket, a melyeket te teszel, hanem ha az Isten van vele.
3. Felele Jézus és monda néki: Bizony, bizony mondom néked: ha valaki újonnan nem születik, nem láthatja az Isten országát.
4. Monda néki Nikodémus: Mimódon születhetik az ember, ha vén? Vajjon bemehet-é az ő anyjának méhébe másodszor, és születhetik-é?
5. Felele Jézus: Bizony, bizony mondom néked: Ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet be az Isten országába.
6. A mi testtől született, test az; és a mi Lélektől született, lélek az. 7. Ne csodáld, hogy azt mondám néked: Szükség néktek újonnan születnetek.
8. A szél fú, a hová akar, és annak zúgását hallod, de nem tudod honnan jő és hová megy: így van mindenki, a ki Lélektől született.
9. Felele Nikodémus és monda néki: Mimódon lehetnek ezek?
10. Felele Jézus és monda néki: Te Izráel tanítója vagy, és nem tudod ezeket? 11. Bizony, bizony mondom néked, a mit tudunk, azt mondjuk, és a mit látunk, arról teszünk bizonyságot; és a mi bizonyságtételünket el nem fogadjátok.
12. Ha a földiekről szóltam néktek és nem hisztek, mimódon hisztek, ha a mennyeiekről szólok néktek? 13. És senki sem ment fel a mennybe, hanemha az, a ki a mennyből szállott alá, az embernek Fia, a ki a mennyben van.
14. És a miképen felemelte Mózes a kígyót a pusztában, akképen kell az ember Fiának felemeltetnie.
15. Hogy valaki hiszen ő benne, el ne veszszen, hanem örök élete legyen.
16. Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.
17. Mert nem azért küldte az Isten az ő Fiát a világra, hogy kárhoztassa a világot, hanem hogy megtartassék a világ általa.
18. A ki hiszen ő benne, el nem kárhozik; a ki pedig nem hisz, immár elkárhozott, mivelhogy nem hitt az Isten egyszülött Fiának nevében.

Pár gondolat az Igével kapcsolataban.

Nem véletlen, hogy egy farizeussal beszél az újonnan születésről Jézus. Egy olyan emberrel, aki ismeri a törvényeket, ennek lelkes betartója és betartatója.
Most sincs ez másként. Az újonnan születés szükségét első renden a gyülekezetekben élő, templomos emberek körében kell hirdetni, mert nekik van erre leginkább szükségük. (belmisszió)
És ne gondolja senki, hogy az ő felekezete ez alól kivétel.
Ha Isten választott népe gyülekezet vezetőjének szüksége volt erre az Ige hirdetésre, akkor adjunk hálát, hogy hív az Úr most is mindenkit.
Itt van Nikodémus, akinek volt mit felmutatnia Isten előtt, volt mivel bizonyítani azt, hogy Istenhez tartozik. Látott is, mert látta, hogy Jézus Istentől jött tanító, sőt többet is tett (igaz éjszaka, félve azoktól, akikkel egy közösségbe járt) megszólította Jézus Krisztust.
Mit várt a mondata után?
Hogy Jézus Krisztus megdícséri! Mind azért, amit megértett, hogy eljött hozzá és azért is megdícséri, amit ő Istenért eddig tett, vagy ami alapján az Istenhez tartozását vallotta. Lehet majd Jézus előtt dicsekednie.
Mi ez a mai világban?
Református körökben a keresztelés, a konfirmáció, a tized fizetés, a gyülekezeti szolgálat (lehetőleg presbiter), a minden vasárnap templomba megjelenő élet.
Karizmatikus közösségben ez lehet a bemerítés, a dicsőítés énekben, a nyelveken szólás, Igeszolgálat, stb...

Ahogyan van hamis tanítás, hamis prófétálás, hamis Isten tisztelet, hamis adakozás, úgy van hamis nyelveken szólás. Olyan, ami egy erős presszióból születik és nem az Úr Lelke által.
De minden más ilyen "bizonyíték az üdvösségemre" erős presszióból születik, megfelelni vágyásból, kötelesség tudatból, de egy dolog hiányzik mindegyikből.
Az Isten dicsősége, a felszabadult boldog öröm, a hála, a békesség.

A fent felsorolt dolgok a helyükön fontos elemei a hívő életnek, de mind ez a KEGYELEMRE épül!

Ezért Jézus nem dícséri meg Nikodémust. Mert ő még mindig csak a jelekig jutott el. Nem látja a valóságot, árnyékra vetődik és sorozatosan kapja a gólokat.
Nem látja sem az Istent, sem önmagát, nem tudja kicsoda az Isten és kicsoda önmaga, ezért vak vezetője a vakoknak.

És itt jön Jézus Krisztus elsőre érthetetlen kijelentése. Új születésre van szüksége a templomos embernek. Annak az embernek, aki talán évtizedek óta gyülekezetbe jár és bizonyos jelek által önmagát az üdvözülők között látja.
Ez egy hasonló születés, mint amit minden ember Isten akaratából testileg átél.
Fogantatással kezdődik.
Itt is két rész van, a Lélek és az Ige (élő víz). Ebből lesz az új ember, az az ember, akiben már az Isten lakozást vehet, akinek az akarata Isten akaratára tud hangolódni.
Enélkül a születés nélkül testi erőlködés minden vallásos megnyilatkozás is, lelketlen cselekedet.
Jézus Krisztus most még csak a földiekről szólt, arról, hogy hogyan lehet földi szinten bekerülni az Isten országába.
Ha valaki ezt sem tudja elfogadni, akkor hogyan fogja elfogadni, befogadni az Isten Országa valóságát, törvényeit, létét? Hogyan fogja azt élni?

És akkor jön az örömhír!
A kígyó mindenkit megmart. Ne gondold, hogy benned nincs meg a méreg, nincs meg a harag, a gyűlölet, a másik ember halálának a kívánása, az Istent megtagadó gondolatok, az Őt rossznak tartó ideák, stb.
És ez a méreg (amit a Biblia bűnnek nevez) elpusztít minden halandót, hacsak nem.....
És ekkor Jézus egy Ószövetségi példát mond. Akkor a nép felnézhetett egy oszlopra, amin egy kígyó volt és aki felnézett megmenekült a méreg átkától. Egy jelet említ a még csak a jelig jutottnak.
És ekkor jelenti ki azt az Örömhírt, ami a keresztyénséget évezredek óta hordozza.
Elmondja, hogy Ő lesz az, akit egy oszlopra szegeznek, aki ezzel kiengeszteli az Atyát, aki ezzel elveszi a bűn átkát, aki ezzel alkalmassá teheti az embert, hogy újonnan szülessen, hogy képes legyen Isten Lelkét befogadni.
Testvérem, ha te még nem látod és nem élted át, hogy mennyire szeretett és szeret téged az Isten, amit azzal bizonyított, hogy Fiát oda adta erre a póznára mind azért a gonoszságért, ami a szíved méllyén van, mind azért a személyes bűnért, amitől képtelen voltál szabdulni, akkor még nem születtél újonnan, akkor még vallásos ember vagy, bármilyen jeleket is produkálsz, bármilyen felekezetben. Ne bízz a jelekben és ne elégedj meg kevesebb kéréssel az ajándékokra nézve, mint Isten Lelkére, a Jézus Krisztussal való személyes kapcsolatra, mert ez az örök élet!

16. Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 108 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség