Időzóna: UTC + 1 óra
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 182 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Következő
 

Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2009. márc. 26., csütörtök 21:22 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Kedves József, újraolvastam a bekopizott anyagot és az atomizált, közösség nélküli ember keserű, nyomorú lelkiéletét látom meg az írásban. az atomizált emberét, akiről pár hozzászólással korábban írtam. Lehet, hogy talán éppen ezért idézted a cikket.

Amikor már nincs kivel közösségbe kapcsolódnia ennek az atomizált embernek, amikor nincs olyan közösség, amely mint egy takaró megvédi, betakarja őt a világ más közösségeinek ellenségességével szemben, sőt elveszni látszanak azok a meglévő emberi csoportok is, amelyekre eddig még számítottak, eddig fontosak voltak. Ekkor történhetnek meg ezek a látszatra megmagyarázhatatlan borzalmak, amiről a cikk is ír.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2009. márc. 26., csütörtök 22:29 
Offline

Csatlakozott: 2009. márc. 07., szombat 23:14
Hozzászólások: 222
Tartózkodási hely: Tiszakeszi
Dear Rosta - örülök, hogy jó szokásod szerint megint jól Rostáltad ki :wink: a lényeget.
Ne haragudj, ha most mégis egy másik szövegek copyzok:
Idézet:
...Innen kezdve máris nagyon jó helyen vannak a példázatok, amiket a vita következtében Pauler felvetett, és amikre a József válaszolt, merthogy az ÖKUMENÉ bizony egyfajta válasz az emberi nem ezen jellemzőjének, a közösségek közötti ellenségeskedésnek a meghaladására. Az ember ezen gyengesége különféle technikákkal kiküszöbölhető, az ökumené is egy ilyen eszköz.

Amikor azt írtad, hogy
Idézet:
Az ember ezen gyengesége különféle technikákkal kiküszöbölhető,
- kíváncsi lennék, végiggondoltad-e, hogy hányféle technika jöhet szóba - ezek közül hányféle nem "tűri meg" magán a technika nevet - és mindezek közül hány kapcsolható a keresztyénséghez?
((Úgy gondolom, hogy aki felgyűlt indulatait mondjuk yogázással akarja levezetni - egyfajta technikát alkalmaz - másfajtát az, aki horoszkópot keres, hogy megnyugtassa magát...megint másfajta az az eset, amikor képzett technikust (boszorkány, táltos, halottlátó...stb.) keresnek föl egyéni vagy közösségi bajuk megoldását keresve (pl. Saul király az endori boszorkánynál-halottlátónál...) - s úgy rézem, sokan vannak, akik ezen manipulatív technikák, meg a Biblia kézbevétele, egy ker. lelkigondozói beszélgetés, együttes imádkozás között semmiféle különbséget nem látnak: szerintük ugyanaz a technika itt is, meg ott is.
Szerintem viszont alapvető és áthidalhatatlan a különbség az Isten Szent Lelkét számításba vevő, igénylő, egyenesen Őrá építő "megoldások" . meg az ember "belső erejét" mozgósító, vagy valamely külső "daimón" erejét mozgósító technikák között.
- - - s amikor ezek után arra gondolok, amit írtál:
Idézet:
...az ökumené is egy ilyen eszköz
- kettős kétkedés érzése vesz erőt rajtam:
kétkedem abban - szabad-e az ökumenénak puszta emberi "technika" szintjére degradálódni - és szívom a fogam, mert látom, hogyan degradálja azzá a Róma mindenek fölött való főségét előtérbe toló igyekezet (amivel nem rendelkezik minden egyes r.k. plébánatos testvér...s még akik igen, azok sem egyenlő mértékben...) tehát kételkedem abban is, hogy jól bánunk-e az egyébként jót eredményEZHETŐ technikával?
Másrészt gondom az is, hogy hol van mindebben a Szentlélek - megérezhetjük-e az Ő jelenlétét (végtére is Neki kellene megvalósítani az "egy akol, egy pásztor" ideáját...) - s amikor technológiaként bánunk valamivel, nem a Lélek szabadságát-elevenségét-"ön-törvényűségét"(mert ÉLŐ) áldozzuk-e föl a saját, emberi elképzeléseink oltárán???

_________________
Salom aléhem - mijjószéf :roll:


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: START-lövés
HozzászólásElküldve: 2009. márc. 27., péntek 08:54 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
Miskolczy József írta:
Idézet:
...
nem az lehetne az egyház(ak) egyik kiváltképpen való feladata, hogy klikkelős lelkigondozói oldalakkal sietnének segítségükre ebben a virtuális világban? Hogy itt is elmenjünk hozzájuk – értük?! Az egyik német blogos véleménynyilvánító így írt: „Ezek a fiatalok mély és kielégületlen szükségletet éreznek arra, hogy védelmet, megértést, szeretetet kapjanak. Talán nem is beszélnek erről. ...
...
...
...

Dr. Békefy Lajos

...


nos... az egyház(ak) nevében nem tudok nyilatkozni, NEKEM ez a "feladatom", amit egyáltalán nem esik nehezemre "teljesíteni"

http://www.hegyenepultvaros.hu/chat_pop.html

és való igaz, hogy ELFÉRNE jópár erre elhívott-kiképzett-felszerelt ember...

úgyhogy, bár ősztől ELŐSZÖR a Keresztény Szülők Akadémiája indul, de UTÁNA (a sokat emlegetett NPK mellett) erősen tervbe van véve az Internetes Segítők képzése is :)

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2009. márc. 27., péntek 09:21 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Kedves József, amikor technikákról írtam nem a jógára, és más hasonló, a probléma lényegét nem érintő sportokra, mozgalmakra, lelkigyakorlatokra gondoltam. Nem az egyént kell megváltoztatni, hanem a közösségi ideológiát, illetve a közösségek egymáshoz való viszonyát. Persze ezen keresztül megváltozik majd a közösségbe integrálódott, vagy integrálódni akaró ember gondolkodása is.

Példának hozom a református-katolikus viszonyt. Drága jó nagyapám, akit nem ismerhettem, mert korán elment, lehet mondani, hogy a nagyon vastagnyakú kálvinisták közül való volt. Anyukám úgy emlékszik rá, hogy amikor először meglátta az öreget, akkor ő a kocsijának a bakján tele szájjal emlegette a katolikusok ilyen-olyan Szűz Máriáját, a legcsúnyább szóösszetételekkel. Ez az iszonyú nagy felekezeti ellenségeskedés mára lanyhulni látszik, legalábbis a kisebb falvakban, városokban. Hiszen amikor a papok, lelkészek irányításával az emberek elmennek egymáshoz, és ott rájönnek, hogy a másik közösség nem valami daganat az egészséges testen, hanem nagyon is élő hittel rendelkező embereket lehet ott találni, akkor máris értelmetlen a nagy gyűlölködés egymás iránt.

Ha azt nézzük, hogy Amerikában a szegregáció eltörlését kimondó törvény 1964-ben lett aláírva, hát akkor elképesztő dolog, hogy a busz hátuljából egy néger pacák egyenesen az Egyesült Államok elnöki székében landolt 45 év múlva. Még egy fél évszázad sem telt el, és az átlag számára bűzös, tanulatlan, ostoba, barbár ellenség képviselője többségi választással a lehető legjobb, legfőbb politikus, ember lett. Mindezt, az ellenségkép módosítását, megszüntetését napi, gyakorlatias technikákkal oldották meg. Ebben komoly része volt a médiának, a filmnek, a kormányzati intézkedéseknek is, no és a feketék igyekezetének is, amely gyökerezett a vallásban, és az akaratban.

Ezzel már sokmindent elmondtam, hogy mit is értek azon, hogy technikákkal lehet megoldani a társadalmi problémákat. A társadalomnak egyrészt meg kell ismerni, hogy miféle problémáról van szó, majd sokoldalú, összehangolt programokkal kell segíteni az egyénnek, hogy olyan közösségre találjon, amely megfelel az ő identitásának, és a közösségek közötti gyűlölködést, agressziót a minimálisra szorítsuk. Ennyit az ökumenét segítő technikákról.

Tudjuk, hogy az atomenergia lehet ellenség is, meg barát is a felhasználás módját figyelembe véve. Hasonló a helyzet a médiával is, meg a többi eszközzel, a kormányzati intézkedésekkel, a vallási szokásokkal, kultúrával kapcsolatban is. Ha egy jól sikerült, összehangolt egyfelé tartó igyekezettel próbálnánk meg feloldani a megrögzött problémákat, nyilván jóbarát lenne a most ellenséges média is, meg a többi is.

Mindez szép, de semmit sem mond a magányos, kitaszított, szerencsétlen emberről, aki a végén vérgőzös gyilkosként, majd öngyilkosként kerül az újságok lapjaira. Tudjuk, hogy ők az igazán talajt vesztett, atomizált emberek. Már gyakorlatilag semmiféle közösséghez nem tartoznak, sőt a meglévőek is felszámolódnak mögöttük, vagy legalábbis ezt ők így érzik. Azt viszont elmondhatjuk, hogy nagy valószínűséggel olyan közösségi ideológiák hatnak ezekre az emberekre, amelyeknek nincs meg a rosszat lefékező ereje. az atomizáltság meghaladásán túl, valamiféleképpen ezeket a közösségi ideológiákat kellene ésszel, érvekkel, vitával visszaszorítani, és semmiféleképpen üres ájtatoskodással, bűnnel való fenyegetéssel, és más megszokott módon. Ennek kellene megtalálni a technikáját, infrastruktúráját, ami nyilván nem lehetetlen.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2009. márc. 27., péntek 17:32 
Offline

Csatlakozott: 2009. márc. 07., szombat 23:14
Hozzászólások: 222
Tartózkodási hely: Tiszakeszi
Tisztelt(! :wink: ) Rosta!
Le a kalappal...(mert különben lerepül...- by: Rejtő)
Egyrészt teljes mértékben (sőt teljes irigységgel :wink: - hogy ez miért nem nekem jutott eszembe...) tudok igazat adni...
másrészt teljes mértékben komolyan gondolom az ennek következtében felvetődő kérdést:
ad 1. USA-liberális előretörés: iskolai perek a teremtés/evolúció ügyében - a ker. fél vereségével... a társadalom "elválasztása": a ker. jelképek, utalások, szóhasználat stb. nyilvánosság elől való száműzése...
(csak nem most érnek el oda, ahová a szoci blokk az 50-60-as években: az egyházat beszorítani a templom 4 fala közé <aztán fejére dűteni...> csak most a vörös helyett a libsi zászló alatt??!!)
ad 2. Ahogy Mo-n élnek a "média-hatalommal" az egyelőre a halovány árnyékát sem vetíti előre annak, hogy ebből építő és jó dolog is kisülhet...
- ami médiaszagú és evangéliumot visz előre - pl. a most köv. "műholdas evangélizáció" az nem média-ügy, hanem külföldi missziói kezdeményezés, amit a technikai adottságok révén mi is elérhetünk...

_________________
Salom aléhem - mijjószéf :roll:


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2009. márc. 27., péntek 18:23 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
Miskolczy József írta:
Tisztelt(! :wink: ) Rosta!
Le a kalappal...(mert különben lerepül...- by: Rejtő)
Egyrészt teljes mértékben (sőt teljes irigységgel :wink: - hogy ez miért nem nekem jutott eszembe...) tudok igazat adni...
másrészt teljes mértékben komolyan gondolom az ennek következtében felvetődő kérdést:
ad 1. USA-liberális előretörés: iskolai perek a teremtés/evolúció ügyében - a ker. fél vereségével... a társadalom "elválasztása": a ker. jelképek, utalások, szóhasználat stb. nyilvánosság elől való száműzése...
(csak nem most érnek el oda, ahová a szoci blokk az 50-60-as években: az egyházat beszorítani a templom 4 fala közé <aztán fejére dűteni...> csak most a vörös helyett a libsi zászló alatt??!!)
ad 2. Ahogy Mo-n élnek a "média-hatalommal" az egyelőre a halovány árnyékát sem vetíti előre annak, hogy ebből építő és jó dolog is kisülhet...
- ami médiaszagú és evangéliumot visz előre - pl. a most köv. "műholdas evangélizáció" az nem média-ügy, hanem külföldi missziói kezdeményezés, amit a technikai adottságok révén mi is elérhetünk...

Kedves MJ!
Ehhez a képhez az is hozzátartozik, hogy USA ma is keresztényebb, mint bármelyik európai ország. Annak ellenére, hogy USA-ban soha nem volt államegyház, soha nem erőltették a kötelező hittant stb. Vagy talán éppen ezért?!
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2009. márc. 27., péntek 18:31 
Offline

Csatlakozott: 2009. márc. 07., szombat 23:14
Hozzászólások: 222
Tartózkodási hely: Tiszakeszi
exrefis írta:
Kedves MJ!
Ehhez a képhez az is hozzátartozik, hogy USA ma is keresztényebb, mint bármelyik európai ország. Annak ellenére, hogy USA-ban soha nem volt államegyház, soha nem erőltették a kötelező hittant stb. Vagy talán éppen ezért?!
üdv
ex

Nos, Dear Ex!
Idézet:
Vagy talán éppen ezért!

_________________
Salom aléhem - mijjószéf :roll:


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: ökumené
HozzászólásElküldve: 2009. máj. 25., hétfő 10:33 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 01., vasárnap 15:43
Hozzászólások: 1127
Tartózkodási hely: otthon
HALADÁS… DE MERRE, HOVA?Jó ideje a helyi református gyülekezetek egyikét látogatom a vasárnapi istentiszteletek kapcsán, mert „igehirdetés bolondsága által” szeretnék megtartatni. Hogy miért érzem magam fél éve is „előkelő idegennek” –, annak nyilván több összetevője van, s nem kevéssé rajtam múlóan, de mondandóm szempontjából ennek nincs itt jelentősége.
A ma reggeli érkezésemnél, az alkalom kezdete előtt, egy régi ismerőssel találkoztam. Annyira régi, hogy a ma is használt református énekeskönyvet tőle és férjétől kaptam még abban az időben, amikor elkötelezett katolikusként, ám erős kíváncsisággal merészkedtem az ún. ökumenikus imahetek „kirakatába”. A bejegyzés így szól: „testvérünknek szeretettel, 1990.01.07.”
Nos, ez a hölgy, köszöntésemmel együtt arról is érdeklődött; ott voltam-e egy bizonyos hangversenyen, a római katolikus templomban.
„Én az életben nem teszem be többé a lábamat katolikus templomba” – mondtam neki.
„Nem szabad ilyet mondani!”- válaszolt ő.
Itt megszakadt disputánk, mert más érkezők üdvözlésére koncentrált. Azt gondolta nyilván: eligazított tennivalómat illetően – részéről a dolog elintézve.
Részemről viszont sokkal kevésbé.
Tisztában vagyok vele, hogy amit én képviselek, az napjainkban nem népszerű. A tolarencia, a „testvéri egység” égisze alá, de sok mindent felsorakoztatnak a jelen kor keresztyénei – már amennyiben nem csupán nevükben azok…
Viszont engem nem határozhat meg a népszerűség e kérdésben, mert akkor Isten szolgája nem lennék (vö. Gal 1,10)
Az énekeskönyv dedikálásakor dehogyis voltam én testvére bármely protestánsnak. Persze ezt akkor nem tudtam, s megtisztelve éreztem magam, hogy ők annak neveznek. Pedig csak azok Isten gyermekei, Jézus- és így egymás testvérei, akik az Ige útmutatása szerint megtérnek, s őket a Szent Szellem újjászüli. Ez által válnak az Úr „családtagjaivá”.
De a katolikusok hite, liturgikus gyakorlata, katekézise számtalan helyen szöges ellentétben áll a Biblia igazságaival. (Elég talán csak Máriát társmegváltóként említeni, hozzá és a szentekhez, mint közbenjárókhoz imádkozni, vagy az oltáriszentségre, mint Krisztus test szerinti jelenlétére mutatni). Így katolikus újjászületett emberről beszélni fogalomzavar. (Néhai Zimányi József beszél kazettáin olyan katolikusokról, akik ténylegesen megtértek, s ennek következtében, istenkapcsolatuk késztetésére kiléptek a római egyházból, mindennemű „külső agitáció” nélkül…)
Mindezek alapján nemhogy nem túlzás, de szent kötelesség kijelenteni, hogy a katolikusok más evangéliumot hirdetnek, mint az apostolok, Jézus vagy Pál . A Galata 1,8-ban viszont ez üzeni Isten Igéje: „de ha mi, vagy égből jövő angyal evangelizál azon kívül, amit mi hirdettünk örömhírként nektek, legyen átkozott.” (Vida ford.)
Luther és Kálvin színrelépése óta a katolikus hittételek jottányit sem „salakmentesedtek” a Szentírás kizárólagosságához közeledően.
Vajon a reformátorok bármelyike a gályarabságot, mártíromságot, vagy a „katolikusokkal való testvériséget”, templomuk látogatását vállalná-e?

Persze, mi mást lehetne várni egy „szimpla gyülekezeti tagtól”, ha lelkésze az istentiszteleten hasonló szellemben nyilvánul meg. (Mit? Mindent! Mert a végítéleten senki sem hivatkozhat senkire és semmire. Nincs kivétel! Az összes keresztyénre vonatkozik: „Mindent megvizsgálva, a jót megtartsátok!”/1Thess 5,21/. Indirekt ez az jelenti, hogy a „nem jót” – bárki, bármi képviseli; vessétek el!).
Szomorú, de az istentisztelet kezdetén, a hirdetések közt az elsőként arról lelkendezett a „nagytiszteletű úr”, hogy tegnap, szombaton, milyen nagyszerű program ment végbe a Kéktó-szabadidő parkban. A város valamennyi felekezete jelen volt, ilyen-olyan szellemi és sportküzdelemben megmérkőzve egymással. A fő esemény a szabadtéri bogrács-gulyás „megalkotása” volt. Ebben a „nemes versenyben” a helyi református gyülekezet nyerte el a „vándor-fakanalat” – elhódítva, az előző évben győztes, görög-katolikusoktól. Felszólította hát a jelen lévő híveket, hogy osztozzanak abban az örömben és büszkeségben, amit ő érez…
Hogy mi köze ennek hithez, megtéréshez, üdvösséghez, Istenhez, hogyan kerül a csizma az asztalra? Hát, már elég régóta, módszeresen ott tartják. Már-már hozzászoktunk (?).
Igaz; „bármit tesztek, az Úr nevében tegyétek!” De hát katolikusokkal piknikezni, majálisozni?
Luther és Kálvin vállalna-e vajon közösséget, mai követőivel? Erősen kétlem…

Az emberiség története ékesen bizonyítja a Róma 22,32 Ige valóságát: „mert Isten mindenkit engedetlenségbe zárt össze, hogy mindenkin irgalmat gyakoroljon (könyörüljön)”. Végigvonul ez az engedetlenség az Édenkerttől kezdve, napjainkig. Az első ember(pár) „csak” egyetlen parancsot vett semmibe. Már az is halált hozott minden utódjára. Igen, így érthető, hogy ha valaki egyetlen parancsot megszeg, mindegyik ellen vét. Hiszen Isten rendelései, törvényei az embert, az ő saját érdekében láncolják a Teremtőhöz. Ezen függ az élete. S amennyiben egyetlen láncszemet elszakít, eltör – menthetetlenül a mélybe zuhan, nincs, ami megtartsa! Milyen ostoba is az ember! Nemhogy a „más kárán” nem tanul, de gyakran a sajátján sem. Újra és újra engedetlen.
A választott népnek is hiába kívánt az ÚR kizárólagos vezetője, királya lenni. Nekik a környezet példája erősebb volt, mint Isten szavában bízni. Nekik földi király kellett. (Ismerjük, hová vezetett..)
Hiába figyelmeztette az Örökkévaló a pogány kultuszok „messze elkerülésére” Izraelt, a tiltás, a következmények törvényszerűségére való utalás ellenére – újra és újra paráználkodott a bálványokkal. Még Salamon is, akinél bölcsebb nem létezett…
Így érkezünk el a reformáció „újraértelmezéséhez”. A Mindenható gondoskodott arról, hogy Egyháza a „Zarándok Gyülekezet” formájában megmaradjon, amikor a pápa fennhatósága alá tartozó, vallásos sokadalom két részre szakadt. Egyfelől a klérus, ahol általánossá vált az erkölcstelen, igazságtalan, önző, szimóniát sem nélkülöző hatalmi harc. Semmi köze nem volt már a szolgáló Krisztus példájához. De teológiájában, hittételeiben sem emlékeztetett már Isten Igéjére. Másfelől ott volt a plebsz, a hívek serege, akik beérték a vasárnapi misével, s ha itt-ott hallottak is a papok „viselt dolgairól” – nem botránkoztak rajta különösebben. Istenről, hitről szinte semmit sem tudtak, legfeljebb a népi babonára emlékeztető ájtatosságot képviselték. A Bibliát nem olvasták (hiába is tették volna, hisz a megtéretlen ember számára „emészthetetlen”). Tudomásul vették, amit a pap mondott, hiszen „ő ért hozzá, ő tanulta”.
Az „eretnekeket”, akik ténylegesen keresték- és tartották Istennel a kapcsolatot, nem véletlenül próbálta Vatikán tűzzel-vassal irtani – hiszen a klérus, különösen a főpapok életvitelét, hitértelmezését helyezte az Ige mérlegére. Nem tűrhette a hatalom sohasem, ha könnyűnek találtatott… Ezért jött létre a „szent inkvizíció”.

Luther színre lépésével az ÚR megelégelte az engedetlenségből induló önfejűségét mindazoknak, akik Rá hivatkoztak, de mégis szent nevével mérhetetlenül visszaéltek. Nemcsak a világ káromolta Istent a főpapok miatt, de az egész római egyház, ahogy, és amit megvalósított – már létével istenkáromló volt.
Isten kegyelmét kínálta mindenkinek, aki Neki- és Igéjének engedelmeskedni kívánt. Így, és ezért jött, jöhetett létre a protestantizmus.
Napjainkban ennek elárulása megy végbe, mind nagyobb mértékben. Szinte mindenki, lelkészek és gyülekezeti tagok egyaránt, jobban tudják, mint Isten, mint Luther vagy Kálvin: LEHET-E KÖZÖSKÖDNI A KATOLIKUSOKKAL…
Meggyőződésem, hogy ez a „haladás” Istentől mind távolabb visz, aminek a vége… Ugye nem kell kimondanom? Isten őrizzen ettől!

2009.05.24. Mihálovics Zoltán

_________________
"Mindenekben hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Krisztus Jézusban tihozzátok"(1Thess 5,18 )


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: ökumené
HozzászólásElküldve: 2009. jún. 03., szerda 18:11 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Nagy örömmel néztem az ünnepi vasárnapi istentiszteletet, amelyet Kálvin halálának 500-ik évfordulóján Genfből közvetítettek. A csodálatos helyszín, a gótikus templom, a nagyszerű látvány, az érezhető gazdagság csupán egy mellékes szál volt. Fontosabb volt látni a sokféle nációt, a sokféle nyelven igét mondó reformátusokat, a nemzetköziséget. Emellett tetszett az igehírdetés, amely duális formában történt. Az igemagyarázatot franciául hallhattuk a genfi lelkésztől, valamint egy kongói lelkésznőtől, természetesen tolmács által. A két lelkész egymásnak adta át a szót, kiegészítve egymás mondandóját. Nagyszerű példája volt annak, hogy a női lelkész teljes jogú igehirdetőként szolgálhat akár az egyik legfontosabb alkalmon is.

Meglepett, hogy az egyesült Magyar Református Egyház milyen erős, jelentős tagja lett a reformátusok közösségének. Sajnos ez csupán a narrátorok információiból derült ki. Magyar lelkész nem szólalt meg, csupán egy hazai lelkész feleség mondott egy igét a sok náció között.

Fontos volt még látni azt az elkötelezettséget, amellyel hirdették Krisztust. Egy új fogalmat emeltek be az igehirdetésbe. Egyrészt elítélték a létező globalizációt, a pénz, az önzés, a hatalom globalizációját. Ami fontos, hogy mindezek mellett meghirdették a szeretetnek, Jézus tanításainak, a szolidaritásnak a globalizációját, ennek fontosságát. A közösségek, az egyházak Krisztusban való összefogását hirdették meg utalva Taizé szellemiségének fontosságára.

A narrátor lelkészek idézték Kálvint, aki a az egyetemes anyaszentegyházhoz tartozónak mondja a Földön elszórva élő embereket, akik az egy Istent és Krisztust imádják. Akik egyenként más egyházakban élnek, de Isten előtt kiválasztottak, így az egy anyaszentegyház tagjai. Kálvin szerint a látható egyházzá válás feltétele, hogy Isten igéjét tisztán hirdessék, illetve a sákramentunokat Krisztus rendelése szerint szolgálják fel - teszem én hozzá az Institutióból, merthogy a narrátor pontos szavaira már nem emlékszem.

A keresztyénségen kívüli ökumenéről csak lábjegyzetben írok, merthogy nem tudnék pontosan idézni, így ebből csak baj lenne.

Az úrvacsora osztás a gyülekezet közé vitt jegyek kiosztásával történt meg a presbiterek által. Akkora a gyülekezet, hogy a mi hagyományos úr asztala körül való sákramentum osztásunkkal hosszú órákra nyúlna az alkalom.

Nagy örömömre szolgált, hogy láthattam az istentiszteletet innen Magyarországról.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re:
HozzászólásElküldve: 2009. jún. 05., péntek 12:32 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. dec. 11., hétfő 09:37
Hozzászólások: 99
Miskolczy József írta:
CSM. "tesót" nem illetném keresetlen szavakkal...kár a gőzér'...no, nem azért, mert annyira "elvakult" lenne - de legalábbis "egy-ügyű" :wink: - amit azért nem bírok bajként értékelni, mert én is együgyű vagyok ám...(csak nem mindig úgy adom elő :wink: ).
Szal ez a CsM-féle iromány adott pozíciójában (itt, ahol olvastuk) nem a maga, khm...mondjuk így: "konzekvens kifejezésmódjával" értékelhető - én legalábbis azt vettem ki belőle, hogy a "szövegösszefüggésbe" jól beleillik az a jelentéstartalma, amely a létező keresztyénség létező hibáira mutat rá...
Magam részéről úgy gondolom, hogy a mennyei rovancsnál - ha egyáltalán elhangzik majd olyan értelmű kérdés, hogy "ön milyen felekezetű volt?" - akkor ez legfeljebb csak azért, hogy Jézus azt mondja a "delikvensnek": akkor én téged a ...(tetszés szerint kitölthető) vallásod ELLENÉRE beengedlek a mennyek országába...!
ui. biztos vagyok abban, hogy - legalábbis engem - nem a református mivoltomra való tekintettel fog beengedni (ha beenged)...sőt nem amiatt fog kizárni (ha kizár).


Szervusz, Miskolzy Jozsef baratom. Hidd el, hogy ahogyan elnezem az okumene hiveit legalabb annyira elvakultak amennyire engem akarsz beallitani (2 diploma, doktorizok molekularis genetikabol, 5 nyelvvizsgam van), akarmilyen ervet mondok neki, egyszeruen nem veszik figyelembe.

Gondolom, el sem olvasod a konyvet a nagy okumenikus nyitottsagod miatt. :roll:

8)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: ökumené
HozzászólásElküldve: 2009. jún. 05., péntek 19:22 
Offline

Csatlakozott: 2009. márc. 07., szombat 23:14
Hozzászólások: 222
Tartózkodási hely: Tiszakeszi
üdv, bigdidre!
Meg kell mondjam, nem akartalak elvakultnak beállítani. Ha így értelmezhető amit írtam, bocsánatot kérek miatta!
Sőt, alapvetően tisztelem, sőt szeretem a konzekvens embereket, a határozott véleményt.
(Talán azért is, mert bennem még akad némi határozatlanság).
Az ökumenét a magam részéről kétféleképpen próbálom tekintetbe venni:
a/ az a lehetőség, amely különböző ker. felekezetek Szentlélek által(!!) vezetett közös munkálkodása - lehet...
b/ az a tényleges kierőszakolt együttműködés, ahol a nem-r.kath. felet valamilyen mértékű ön-elárulása veszik rá (akkor is, ha tudatában van, akkor is, ha becsapják...)
- talán ez okozza ingadozásomat, ami egy határozott véleményű testvért határozottan idegesíthet... bocs...

_________________
Salom aléhem - mijjószéf :roll:


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: ökumené
HozzászólásElküldve: 2013. jan. 20., vasárnap 22:38 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Idézet:
Erdő: A keresztényeknek nagy szükségük van az egységre

A keresztényeknek sürgetően át kell érezniük, hogy milyen nagy szükségük van az egységre – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Krisztus-hívők egységéért tartott ökumenikus imahét ünnepi országos nyitó istentiszteletén vasárnap Budapesten, a Fasori evangélikus templomban.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa rendezvényén Erdő Péter kiemelte: a keresztényeknél is jobban rászorul az egységre a nem hívő világ, „korunk és a világ állapota pedig megkívánja, hogy újra átérezzük missziós küldetésünket, hitünk továbbadásának vágyát és örömét”. Ezért is fontos keresztények egysége - mondta a bíboros. Erdő Péter rámutatott: ahogyan az emmauszi tanítványok találkoztak Jézussal, úgy kell minden idők hívő emberének találkoznia a feltámadott Jézussal. A bíboros utalt arra: „a Krisztussal való találkozás eredménye az, hogy az ember megváltozik. (...) Ezt érezhetjük át mi is, mert ha belegondolunk abba, hogy mit is jelent az, hogy Jézus tényleg feltámadt, akkor (...) el kell mondanunk ezt az örömhírt mindenki másnak is, hogy a szerint igazítsuk az életünket. Mert akkor nincs vége a mi életünknek sem a halállal”.

Steinbach József, a MEÖT elnöke, református püspök kiemelte: az ökumenikus imahét üzenete, hogy egyenrangú partnerekként beszélgessünk egymással. Mint mondta, az igazi párbeszéd az, amikor az egyik ember figyel a másikra, s az eredményes párbeszéd alapja az, hogy „gyorsnak kell lenni a hallásra”. Igehirdetésében beszélt arról is, hogy a híveknek a hittételeken felülemelkedve kell „együtt áldani az Urat, (...) ez Istennek tetsző”. Együtt kell azt is megvallani, hogy Isten az atyja Jézusnak – állapította meg. A MEÖT elnöke azt mondta, a keresztények „együtt emlékeznek az Úr hatalmas tetteire, mert a keresztények emlékező közösség”. Emlékeztetett arra, hogy „Isten legnagyobb tette, amit az ő egyszülött fiával cselekedett velünk”, és ezt a gyermekeknek, unokáknak tovább kell adni, annak ellenére, hogy a keresztény egyházak Európában „hagyománytörésben élnek”, mert „elfelejtették az örömhírt továbbadni”.

Az istentisztelet liturgiáját Erdő Péter és Steinbach József a MEÖT tagegyházainak képviselőivel közösen mutatta be. Az idei ökumenikus imahét bibliai mottója az ószövetségi Mikeás prófétától származó idézet: „... mit kíván tőled az Úr!” Az egyetemes imahét anyagának eredeti vázlatát az Indiai Keresztény Diákmozgalom készítette az Összindiai Katolikus Egyetemi Szövetséggel és az Indiai Ökumenikus Tanáccsal egyetértésben. A végső szöveget az Egyházak Világtanácsának Hit- és Egyházszervezet Bizottsága és a Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanács által létrehozott nemzetközi bizottság tagjai hozták létre.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, azon először csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és kizárólag az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. Ma már szerte a világon és Magyarország szinte minden településén ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket, és imádkoznak a Krisztusban hívők egységéért az imahét idején a különböző felekezetű gyülekezetek.


http://mno.hu/belfold/erdo-a-kereszteny ... re-1132520

Csatolmány:
ökumené.jpg
ökumené.jpg [ 7.95 KiB | Megtekintve 10110 alkalommal. ]


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: ökumené
HozzászólásElküldve: 2021. júl. 07., szerda 15:53 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 17:12
Hozzászólások: 1768
Tartózkodási hely: Magyarország
A keresztyén egységről:

https://reformatus.hu/egyhazunk/hirek/a ... egysegrol/


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: ökumené
HozzászólásElküldve: 2022. okt. 31., hétfő 22:05 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 17:12
Hozzászólások: 1768
Tartózkodási hely: Magyarország
A keresztyén egység sürgős voltáról:

https://megvanirva.hu/katolikusok-es-pr ... csonakban/


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: ökumené
HozzászólásElküldve: 2023. jan. 18., szerda 08:12 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 17:12
Hozzászólások: 1768
Tartózkodási hely: Magyarország
Ökumenikus Imahét, 2023.

https://www.evangelikalcsoport.hu/2023/ ... sitasanak/


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 182 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség