Re: A Biblia. - Igetanulmányozás. - Morzsák
Szerző |
Üzenet |
szj
|
Elküldve: 2025. márc. 27., csütörtök 06:25 |
|
Bentlakó |
 |
Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 17:12 Hozzászólások: 3443 Tartózkodási hely: Magyarország
|
I. Korinthus 11:31
"Ha mi magunk ítélnénk meg (vizsgálnánk meg) önmagunkat, nem esnénk ítélet alá."
*
Hallottam már olyan (tév)tanításról is, amely azt mondja, hogy mindenkinek meg kellene bocsátanunk: magunknak is, másoknak is, Istennek is. A Biblia szerint 1. magunkat megvizsgálni és megítélni kell; 2. Istentől bocsánatot kell kérni; 3. más embereknek meg kell bocsátani (ill. bocsánatot kell kérni)
A megbocsátás nem mondja jónak a rosszat, hanem jóval viszonozza, jóval győzi meg (győzi le) a rosszat.
|
|
Vissza a tetejére |
|
szj
|
Elküldve: 2025. márc. 29., szombat 12:50 |
|
Bentlakó |
 |
Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 17:12 Hozzászólások: 3443 Tartózkodási hely: Magyarország
|
Lukács ev. 18:12 "Böjtölök kétszer egy héten, tizedet adok mindenből, amit szerzek."
Máté ev. 23:23 "... tizedet adtok..., de elhagytátok mindazt, ami a törvényben ezeknél fontosabb: az igazságos ítéletet, az irgalmasságot és a hűséget; pedig ezeket kellene cselekedni, és azokat sem elhagyni.
Lukács ev. 11:42 "... tizedet adtok minden (kis) veteményből, de elhanyagoljátok az igazságos ítéletet és az Isten szeretetét, pedig ezeket kellene cselekedni, és amazokat sem elhanyagolni.
Zsid. 9:14 "... Krisztus vére... megtisztítja lelkiismeretünket a holt cselekedetektől, hogy szolgáljunk az élő Istennek."
*
Ha áll az órám, napjában kétszer hajszál pontos időt mutat. De hasznát venni nem tudom, Ha jár az órám, valószínűleg sohasem tökéletesen pontos; késhet, siethet. De így tudom a hasznát venni.
Ha kiválasztok egy-két mérhető vallásos teljesítményt, ami nekem szimpatikus ill. könnyen teljesíthető, akkor tökéletes hívőnek képzelhetem magam. Tévesen.
Ha az Úrnak való folyamatos engedelmességet választom, a hibátlanságom érzését hiányolni fogom. De jó úton járok.
|
|
Vissza a tetejére |
|

szj
|
Elküldve: 2025. márc. 30., vasárnap 19:34 |
|
Bentlakó |
 |
|
ELPECSÉTELÉS
Ezékiel 9:4 "... Tégy jelet azoknak az embereknek a homlokára, akik sóhajtoznak és nyögnek amiatt a sok utálatos dolog miatt, amit elkövetnek a városban."
Jelenések 7:3, 9:4 "... pecséttel megjelöljük (a homlokukon) a mi Istenünk szolgáit."
Jeremiás 31:33 "... Törvényemet a belsejükbe helyezem, szívükbe írom be."
János 6:45 "Meg van írva a prófétáknál: És mindnyájan Istentől tanítottak lesznek..."
I. Korinthus 2:16b "Mert ki ismerte meg úgy az Úr gondolatát, hogy Őt kioktathatná? Bennünk pedig Krisztus értelme van. (EFO: "... mi Krisztus gondolatai, szándékai és gondolkozásmódja szerint gondolkozunk")
*
Szerintem a homlokon való elpecsételés jelképes értelmű: a homlok itt a gondolkozásmódot jelenti. Szerintem nem tetoválásról, oltásról vagy chip-ről van szó, hanem a gondolkozásmódunk megváltoztatásáról, megszenteléséről. Istentől származó, Isten szerint való gondolatokról.
(v.ö.: "bogarat ültettek a fülembe, szöget ütött a fejembe"
|
|
Vissza a tetejére |
|

szj
|
Elküldve: 2025. ápr. 26., szombat 06:32 |
|
Bentlakó |
 |
|
Példabeszédek 26:12 (egysz. ford.)
"Láttál-e olyan embert, aki magát bölcsnek tartja? Még az ostoba felől is több reményed lehet, mint felőle!"
Példabeszédek 12:15, 23 (egysz. ford.)
"A bolond szerint minden, amit tesz, helyes, a bölcs pedig hallgat a tanácsra."
"Aki okos, nem fitogtatja tudását, de az ostobák kifecsegik butaságukat."
|
|
Vissza a tetejére |
|
szj
|
Elküldve: 2025. ápr. 29., kedd 05:38 |
|
Bentlakó |
 |
|
Példabeszédek 29:20 (egysz. ford.)
"Még a magabiztos ostobához is több reményt fűzhetsz, mint akinek gondolkodás nélkül jár a szája."
Példabeszédek 12:18, 23; 13:3 (egysz. ford.)
"Aki meggondolatlanul fecseg, mintha tőrével döfködne, a bölcs beszéde pedig meggyógyít."
"Aki okos, nem fitogtatja tudását, de az ostobák kifecsegik butaságukat."
"Aki vigyáz arra, hogy mit mond, megőrzi lelkét a bajtól, aki pedig meggondolatlanul beszél, az saját magát sodorja bajba."
|
|
Vissza a tetejére |
|
szj
|
Elküldve: 2025. máj. 01., csütörtök 06:28 |
|
Bentlakó |
 |
|
Lukács ev. 11:23
"Aki nincs velem, az ellenem van, és aki nem gyűjt velem, az tékozol (szétszór)."
Lukács ev. 9:46, 49-50
"Azután vita támadt a tanítványok között arról, hogy közülük ki a nagyobb..."
"... Megszólalt János: - Mester, láttunk valakit, aki a Te nevedben űz ki ördögöket, de megtiltottuk neki, mert nem követ Téged velünk együtt.
Jézus azonban ezt mondta neki: - Ne tiltsátok meg, mert aki nincs ellenetek, az veletek van."
*
Az Úr Jézusnak nemcsak a kötözködő, ellenséges indulatú írástudókkal volt baja, hanem a saját okoskodó tanítványaival is. Akik jobban akarták tudni, mint Ő.
Az Úrnak nincs szüksége se gáncsoskodókra, se tanácsadókra.
|
|
Vissza a tetejére |
|
szj
|
Elküldve: 2025. máj. 03., szombat 09:30 |
|
Bentlakó |
 |
|
A Kolossébeliekhez írt levélről
A Kolossébeliekhez írt levél a vallásos életet állítja szembe a hívő élettel.
Vallásoskodó élet alatt azt értem, hogy vallásos előírások betartásával törekszem jó keresztyén lenni: ünnepnapok, étkezési-böjtölési előírások, emberi tisztasági rendelkezések szigorúan vételével, teremtett lények tiszteletével a Teremtő tisztelete mellett, stb. (Kol. 2. rész). Ezek mérhető, kipipálható érdemszerző cselekedetek.
A hívő élet az Úrral való kapcsolaton és a belülről fakadó tisztaságon alapszik. Az új teremtés és a szeretet által munkálkodó hit nem méricskélhető úgy, mint a magam választotta vallási szabályrendszer. Nem tudom kipipálni, hogy teljesítettem, jó vagyok. Az engedelmességben járás folyamatos kapcsolatot feltételez és folyamatos tanulást, korrekciókat eredményez. Erről szól a Kol. 3. rész és a 4. rész eleje: hogyan válik az elmélet gyakorlattá az életünkben.
A középpontban van az ismert mondat: "Az odafelvalókkal törődjetek, ne a földiekkel." (Kol 3:2)
A levél tartalma szerint az odafelvalókkal való törődés a jó gyümölcsöket termő hívő élet (3. rész, 4. rész eleje). A földiekkel való törődés pedig a "magaválasztotta istentisztelet", a "magunk csinálta kegyeskedés", amelynek rossz gyümölcse vagy a magammal való hamis megelégedettség, vagy a téves lelkiismeretfurdalás (2. rész).
|
|
Vissza a tetejére |
|

szj
|
Elküldve: 2025. máj. 06., kedd 12:53 |
|
Bentlakó |
 |
|
Zsoltárok 45:8 "Szereted az igazságot, gyűlölöd a gonoszságot, azért kent fel Isten, a te Istened öröm olajával társaid fölé."
Római levél 12:9 "A szeretet képmutatás nélkül való legyen. Iszonyodjatok a gonosztól, ragaszkodjatok a jóhoz."
*
A szeretet őszinte. Megmondja azt is, mit nem szeret. Tiszta a lelkiismerete, tud örülni.
|
|
Vissza a tetejére |
|
szj
|
Elküldve: 2025. máj. 08., csütörtök 03:59 |
|
Bentlakó |
 |
|
Máté ev. 18:1-4
"... odamentek a tanítványok Jézushoz, és megkérdezték tőle: - Ki a nagyobb a mennyek országában?
Jézus odahívott egy kisgyermeket, közéjük állította, és ezt mondta: - Bizony mondom nektek, ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek, nem mentek be a mennyek országába. Aki tehát megalázza magát, mint ez a kisgyermek, az a nagyobb a mennyek országában."
I. Korinthus 14:20
"Testvéreim, ne legyetek gyermekek a gondolkozásban, hanem a rosszban legyetek kiskorúak, a gondolkozásban ellenben érettek legyetek."
Efézus 4:13-15
"... míg eljutunk mindnyájan a hitnek és az Isten Fia megismerésének egységére, a felnőttkorra, a Krisztus teljességét elérő nagykorúságra, hogy többé ne legyünk kiskorúak, akik mindenféle tanítás szelében ide-oda hányódnak és sodródnak az emberek csalásától, tévútra csábító ravaszságától, hanem az igazsághoz ragaszkodva növekedjünk fel szeretetben mindenestől Őhozzá, aki a fej, a Krisztus."
Máté ev. 10:16
"Íme, én elküldelek titeket, mint juhokat a farkasok közé: legyetek tehát okosak (értelmesek), mint a kígyók, és szelídek (egyszerűek, ártatlanok), mint a galambok."
|
|
Vissza a tetejére |
|

szj
|
Elküldve: 2025. jún. 01., vasárnap 04:48 |
|
Bentlakó |
 |
|
TUDATMÓDOSÍTÓ SZEREK
"Paráznaság, bor és must elveszi az észt!" Egysz. ford.: "A paráznaság, mint a bor és a must, elveszi a józanságot!" Hóseás 4:11
"Nem engedik őket az ő cselekedeteik megtérni az ő Istenükhöz, mert paráznaság lelke van közöttük, és nem ismerik az Urat." Hóseás 5:4
|
|
Vissza a tetejére |
|
szj
|
Elküldve: 2025. jún. 21., szombat 07:55 |
|
Bentlakó |
 |
|
Zsid. 12:24
Károli ford.: "És (járultatok) az újszövetség közbenjárójához Jézushoz, és a meghintésnek véréhez, mely jobbat beszél, mint az Ábel vére."
Egysz. ford.: "Jézushoz jöttetek, aki az Új Szövetséget megkötötte, és Jézus véréhez, amely megtisztít, és sokkal jobb dolgokról beszél, mint Ábel vére."
*
"Jobbat beszél". Nem bosszúért kiált, hanem bűnbocsánatról beszél. "Atyám, bocsásd meg nekik, mert nem tudják, mit tesznek!" "Az Ő vére megtisztít minket minden bűntől."
|
|
Vissza a tetejére |
|
szj
|
Elküldve: 2025. jún. 30., hétfő 03:14 |
|
Bentlakó |
 |
|
Példabeszédek 8:32-35
"Ezért, fiaim, hallgassatok Énrám, mert boldogok, akik megőrzik útjaimat! Hallgassatok az intésre, hogy bölcsek legyetek, és ne hanyagoljátok el azt! Boldog ember az, aki hallgat Énrám, ajtóm előtt vigyázva mindennap, ajtófélfáimat őrizve. Mert aki Engem megtalál, az életet találja meg, és kegyelmet nyer az Úrtól.
De aki vétkezik Ellenem, magának árt, gyűlölőim mind a halált szeretik."
|
|
Vissza a tetejére |
|
szj
|
Elküldve: 2025. júl. 06., vasárnap 06:08 |
|
Bentlakó |
 |
|
II. Péter 1:10-11
"... Testvéreim, igyekezzetek még jobban megerősíteni elhivatásotokat és kiválasztásotokat, mert ha ezt teszitek, nem fogtok megbotlani soha. És így majd dicsőségesen mehettek be a mi Urunk és Üdvözítőnk, Jézus Krisztus örök országába."
Jelenések 17:14
"Ezek a Bárány ellen fognak harcolni, a Bárány azonban legyőzi őket, mert uraknak Ura és királyoknak Királya; és akik Ővele vannak, azok az elhívottak, a választottak és a hűségesek."
|
|
Vissza a tetejére |
|
szj
|
Elküldve: 2025. júl. 10., csütörtök 05:10 |
|
Bentlakó |
 |
|
János ev. 16:33
"Ezeket azért mondom nektek, hogy békességetek legyen Énbennem. A világon nyomorúságotok van, de bízzatok, Én legyőztem a világpt."
Apostolok cselekedetei 14:22
"Erősítették a tanítványok lelkét, és bátorították őket, hogy maradjanak meg a hitben, mivel sok nyomorúságon át kell bemennünk az Isten országába."
Jelenések k. 2:10
"Ne félj attól, amit el fogsz szenvedni..., hogy próbát álljatok ki, és nyomorúságotok lesz tíz napig. Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koszorúját."
|
|
Vissza a tetejére |
|
szj
|
Elküldve: 2025. júl. 14., hétfő 09:09 |
|
Bentlakó |
 |
|
Jeremiás 2:28 (kiemelés tőlem)
"Hol vannak isteneid, amelyeket magadnak CSINÁLTÁL? Keljenek föl, segítsenek rajtad bajodban, ha tudnak!"
I. Korinthus 10:14
"Ezért, szeretteim, kerüljétek a bálványimádást!"
*
Mit jelent manapság bálványimádónak lenni? Ezoterikus ill. vallási kegytárgyak a lakásomban?
Szerintem az is "bálványimádás", ha saját érdemeimben bízom, abban, amit ÉN CSINÁLTAM. Vö.: Lukács ev. 18:11-12, a farizeus a templomban.
|
|
Vissza a tetejére |
|