Akkor egy kis friss rőzse a tábortűzre
Mt 16,24. Ekkor monda Jézus az ő tanítványainak: Ha valaki jőni akar én utánam, tagadja meg magát és vegye fel az ő keresztjét, és kövessen engem.
25 Mert a ki meg akarja tartani az ő életét, elveszti azt; a ki pedig elveszti az ő életét én érettem, megtalálja azt.
Mk 8,34 …… Ha valaki én utánam akar jőni, tagadja meg magát, és vegye fel az ő keresztjét, és kövessen engem.
35 Mert valaki meg akarja tartani az ő életét, elveszti azt; valaki pedig elveszti az ő életét én érettem és az evangéliomért, az megtalálja azt.
Lk 9,23 …Ha valaki én utánam akar jőni, tagadja meg magát, és vegye fel az ő keresztjét minden nap, és kövessen engem.
24 Mert a ki meg akarja tartani az ő életét, elveszti azt; a ki pedig elveszti az ő életét én érettem, az megtartja azt.
Lk 17,33 Valaki igyekezik az ő életét megtartani, elveszti azt, és valaki elveszti azt, megeleveníti azt.
Jn 12,24. Bizony, bizony mondom néktek: Ha a földbe esett gabonamag el nem hal, csak egymaga marad; ha pedig elhal, sok gyümölcsöt terem.
25 A ki szereti a maga életét, elveszti azt; és a ki gyűlöli a maga életét e világon, örök életre tartja meg azt.
Amikor egy kijelentés ennyiszer olvasható a Bibliában, akkor tudhatjuk, hogy nagyon fontos dologról van szó. Hiszen már két-három bizonyságon is megállnak a dolgok, akkor ötön még inkább.
Jézus követésének a feltétele, hogy feladjuk régi életünket, akkor nyerjük meg az újat, aki pedig a régihez ragaszkodik, az elveszíti az életét.
Ezt el is szokták fogadni a keresztények és általában azt értik alatta, hogy a bűnös életüket fel kell adni. Ennek ellenére sok kudarctörténetet láttam és amikor ebbe az irányba tudakozódtam Istennél, akkor a következő gondolatokat kaptam.
Az élet veszni hagyása több mint a bűnök elhagyása, az minden elhagyását, feladását jelenti.
A minden azt jelenti, hogy minden. Vagyis Istennek a megtéréskor mindent fel kell tudni ajánlani és rábízni, bízni benne, hogy a számunkra nagyon kedves, értékes dolgokból a valóban értékeseket meghagyja Isten, illetve elfogadni tőle azt is ha nem hagy meg dolgokat amiket mi nagyon szeretünk. Tehát a legszebb, legdrágább legértékesebb dolgokra gondoljunk. Igazából a bűneit nem olyan nagyon sajnálja odaadni az ember(van aki azt is), ahhoz viszont sokkal nagyobb bizalom hit kell, hogy az ember szívében őszintén ezeket a leg… dolgokat feladja.
Sok kisiklást, vagy megrekedést láttam, amit pl rögeszmékhez, előítéletekhez, megszokásokhoz való ragaszkodások okoztak. Nem hülyeség? Pedig hol vannak az ilyen hiábavalóságok ahhoz, hogy Ábrahámnak a fiát kellet feltenni az oltárra.
Egyelőre ennyi.
üdv
ex