pauler írta:
Lk 11,13
Ha azért ti gonosz létetekre tudtok a ti fiaitoknak jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ád a ti mennyei Atyátok Szent Lelket azoknak, a kik tőle kérik.
Szent Lelket a gyümölcsökhöz
Gal 5,22
De a Léleknek gyümölcse: szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség.
És aztán hogy még milyen ajándékot kapok, azt az ajándékozó dönti el. Milyen ajándék az, amit a születésnapos ír össze egy listára és benyújtja azt a szerettei felé? Hát nem tudja jobban az Atya, hogy mire van szüksége a hívő ember környezetének, a gyülekezetnek amivel szolgálhat az Ő dicsőségére mások épülésére?
Kedves Péter!
Az első ige, az Lk 11,13. azt jelenti, hogy aki az Atyától az ő Szellemét(Lelkét), a Szellem ajándékait kéri, az nem kaphat hal helyett kígyót, kenyér helyett követ, és tojás helyett skorpiót. Vagyis egy az egyben cáfolja az antikarizmatikusoknak azt a vádját, hogy ördögtől való a nyelveken szólás és más ajándékok birtoklása és használata.
A Gal 5,22. pedig nem a Szentszellem ajándékai, hanem a gyümölcsei, mely gyümölcsöket nekünk kell megteremni a Szentszellem segítségével. Az ajándékokra pont azért van szüksége a hívőknek, hogy ezeket meg tudja teremni.
Ne keverd tehát az ajándékokat a gyümölcsökkel!
pauler írta:
És aztán hogy még milyen ajándékot kapok, azt az ajándékozó dönti el. Milyen ajándék az, amit a születésnapos ír össze egy listára és benyújtja azt a szerettei felé?
Na igen. Végső soron az ajándékozó dönti el, hogy mit ajándékoz, de a te hozzáállásod megint nem bibliai, hanem megint valami téves emberi okoskodás, tanítás követése.
A bibliai hozzáállás ez: "1. Kövessétek a szeretetet, kívánjátok a lelki ajándékokat, leginkább pedig, hogy prófétáljatok."
Lehet, sőt kell vágyni, kívánni a Szent Szellem ajándékait, mert azok nekünk adattak a hasznunkra. Tehát tekjesen igei dolog, ha valaki kívánja és kéri a Szsz ajándékait.
Rosta feljebb ki is fejtette, hogy neki mennyire nincs szüksége az ajándékokra. Ez tulajdonképpen az ajándékok megvetése.
Nagyon sok reformátustól hallottam, tehát ez ott egy elterjedt nézet, hogy neki olyan nagy hite van, hogy nincs szüksége ezekre.
Erről a hozzáállásról pedig a Szentszellem azonnal ezt az igét hozza fel:
"16. Így mivel lágymeleg vagy, sem hideg, sem hév, kivetlek téged az én számból.
17. Mivel ezt mondod: Gazdag vagyok, és meggazdagodtam és semmire nincs szükségem; és nem tudod, hogy te vagy a nyomorult és a nyavalyás és szegény és vak és mezítelen:"