Időzóna: UTC + 1 óra
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 768 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 52  Következő
 

Nehezen értehető igerészek
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2006. nov. 29., szerda 20:34 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 29., péntek 15:30
Hozzászólások: 2408
Idézet:
Indu hozzászólása "leesett" a téma szétválasztásakor, ezért ide biggyesztettem - remélem nem nagyon baj :? (Admin)
Elküldve: 29 Nov. 2006 05:28 pm

Sziasztok!

Kavics olyan szépeket írtál mindenkiről, és olyan jól megfogalmaztad amiket én is éreztem, pl Kamilla gyerkőcözéséről, vagy Cilla személyiségéről, meg a többiekről is. Tavasz külön öröm volt nekem, mert mindig felemelő megérezni amikor Isten von magához valakit. Egy picit pedig bűntudatom van Kavics, mert az én kérdéseim miatt húzódott a vége... Örülök, hogy nem kaptál ki otthon

Még mindig a tali hatása alatt vagyok. Jó volt egymás hite által felbuzdulni. Több konkrét reakció is lenne bennem. Nem tudom, hogy ezek logikailag ide illenek-e? De új topiknak meg kár lenne. Ide ömlesztek párat aztán ha nem ide való, majd átpakoljuk. Most ez a kettő jut eszembe:

>Vérevés az ÚSZ-ben
Arra a nézetre mit mondtok, hogy mi van, ha ez pusztán egészségvédelmi szempontból mondatott. Mivel Isten tudja, mi jó nekünk, és óv attól, hogy olyat együnk, ami káros. A fúlva holt állat se tűnik nekem valami egészségbarát megoldásnak. És pont a magyarok, pont a nagyon egészségtelen táplálkozási szokásaik miatt eléggé élenjárnak az ezzel kapcsolatos halálozási statisztikákban. Nem gondolom, hogy Isten valami jótól akar megfosztani minket - viszont az Apcsel leírást általánosabb érvényűnek érzem - persze nyilván egyházat nem alapítanék erre a tanításra, de ha értünk van, akkor vesztünk vele, ha figyelmen kívül hagyjuk. Vélemény?

>FM -„mindenki olyan tökéletes, ahogyan Isten látni szeretné”
Ezt inkább úgy látom, hogy - mivel Isten tökéletességre hív el minket, és vele együtt minden lehetséges - életünk minden pillanatában lehetünk az adott szinten tökéletesek. Úgy értem, hogy egy alkoholista, dohányzó, káromkodó ember, ha küzd, és Istent kérve felhagy a dohányzással, akkor még, bár aznap ott van egy csomó egyéb bűne, de az arra napra kirendelt jóban tudott járni, a maga pillanatnyi szintjén tökéletes volt. Vagy a parázna Ráháb, mikor megszökteti a kémeket - nem kifogástalan az élete, de az adott pillanatban tudta a legjobbat választani. Én így értem a tökéletességet. Az esendőség megmarad, és a tökéletesség záloga a folyamatosan Istennel járás. De távolról sem igaz, hogy olyanok vagyunk mind, ahogy Isten látni szeretne. Veszélyes, bár kényelmes gondolatnak tartom. (ellenérv: Péter tagadása, a tanítványok ki a nagyobb vitája, Dávid bűne stb. Akarta ezt Isten? Nem, hiszen Jézus lelkét szomorította az első 2 eset. /A 3. is, de más értelemben/)

Üdv:
Indutavasz írta:
Ezexerint az állatnak van lelke (?) :)


lélek működési területeivel rendelkezik:
tervez, gondolkodik, képzeleti műveleteket végez stb.

lélek = élete vérben van az élet = lélek

Ember = test + lélek + szellem


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. nov. 29., szerda 21:17 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
FM írta:
5Móz 12,16 Csakhogy a vért meg ne egyétek; a földre öntsd azt, mint a vizet.
5Móz 12,23 Csakhogy abban állhatatos légy, hogy a vért meg ne egyed; mert a vér, az a lélek: azért a lelket a hússal együtt meg ne egyed!Sziasztok!

Na erről beszéltem a talin, hogy a vért lélek tárolónak, hordozónak tartották már Mózes korában is, no és Jézus korában is.

Az én értelmezésem szerint Jézus beszédében lehet megérteni, hogy miért nem lehetett megenni a vért, ezzel a lelket. Emlékezzünk arra, amit Jézus a tisztátalan étel, és az emberből kijövő gonosz kapcsán mondott.

Jézus valahogy úgy fogalmazott, hogy az ételt megesszük, és az lekerül a pöcegödörbe, tehát az nem tehet bennünket tisztátalanná. Az tesz bennünket tisztátalanná, ami a szánkon kijön, mármint a gonosz szó.

Hasonlóképpen tudok párhuzamot vonni a vérrel, ezzel együtt a lélekkel. Ha megennénk a vért, akkor az az emésztés pöcegödör felé vezető útra kerülne, ami egy lélek számára nem helyes irány. Egy olyan Mózes számára, aki nem engedi a gödölyét az anyja tejében főzni, ez nem megengedhető gondolat. Ezért a vért ki kell folyatni a földre, hogy el tudjon párologni, mint a lélegzet. Jelzem a 10 féle görög lélek értelmezés közül a legkorábbi a lélegzetszerű lélek. Amit mi a lélek szavunkban is őrzünk.

Jézus amikor azt mondja, hogy egyetek engem, a vérem, mert az élet, lélek, hát nem a fenti valós, mózesi értelemben mondta, hanem olyan értelemben, hogy jelképesen vegyetek magatokhoz engem.

Már csak emiatt is arról szól az eucharisztikai gondolat, hogy az úrvacsora jelképes dolog, és nem valóságosan van jelen Jézus teste, és vére.

Mindettől függetlenül tudjuk ma már, hogy a vér nem a lélek hordozója, hanem az élethez szükséges oxigén hordozója csupán. Ilyen értelemben semmi módon nem kell megkülönböztetni a hústól. Ilyen értelemben kedves Magda nyugodta ehetsz a véreshurkából.

A fentiek értelmében már látható, hogy a fúlt állattól való tartózkodás miért volt szintén szokásos. Az az állat, melynek nem folyt ki a vére, ezzel a lelke nem szállt el, abban még ott volt valami lélek a vérben. Ezt nem volt szabad megennie az embernek a lélek emésztésbe való jutása miatt.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. nov. 29., szerda 21:40 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 29., péntek 15:30
Hozzászólások: 2408
Kedves Sándor, nagyon jó, de inkább a Szent Szellem vezetését igénylem :)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. nov. 30., csütörtök 00:09 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 13., péntek 19:09
Hozzászólások: 1521
Szia Tavasz!

Van lelke az állatoknak. Mármint nem tom mit értesz lélek alatt, de ahogy én látom: Isten megelevenítő lelke az a "szikra" ami miatt pl a tudósok nem lesznek képesek életet előállítani, hiába van meg az összes többi feltétel, anyagok hozzá. (Az embernél is ezt a képletet találjuk a Bibliában: föld pora (test) + élet lehellete (a szikra) = élő lélek (ember), Tehát én nem értek egyet a test+lélek+szellem felosztással, legalábbis nem tudnám igével alátámasztani.)

Préd 3:19-21. Az emberek fiainak vége hasonló az oktalan állatnak végéhez, és egyenlő végök van azoknak; a mint meghal egyik, úgy meghal a másik is, és ugyanazon egy lélek van mindenikben; és az embernek nagyobb méltósága nincs az oktalan állatoknál, mert minden hiábavalóság. Mindenik ugyanazon egy helyre megy; mindenik a porból való, és mindenik porrá lesz. Vajjon kicsoda vette eszébe az ember lelkét, hogy felmegy-é; és az oktalan állat lelkét, hogy a föld alá megy-é?

És érzése is van az állatoknak: Péld 12,9 Az igaz az ő barmának érzését is ismeri.

Üdv:
Indu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. nov. 30., csütörtök 00:30 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 13., péntek 19:09
Hozzászólások: 1521
Kedves Rosta!

Erre is vissza akartam térni. Nekem egy kicsit az ige relativizálásának tűnik, ha azt mondjuk egy igei felszólítás kapcsán, akkor azt hitték, de ma már tudjuk ... Mert Isten akkor is tudta. És ez nem is a konkrét együnk-e vért kérdés miatt fontos, szerintem.

Hasonló nekem ez a kérdés ahhoz, hogy az Ige azt mondja, a szívből származnak a gondolataink. Magunktól azt mondanánk, nem az agyból. De lehet, hogy van ebben valami többlet - mert az agyból, de az erkölcsiségünk is bele szüremlik, aminek meg jelképesen a szívünk a központja.

Ilyen értelemben lehet, hogy jelentőssége van annak, hogy a vér a lélek szimbóluma.

De én inkább azért a tényért nem ennék vért, mert több helyen kategórikusan benne van az Igében. Lehet, hogy egészségvédelmi okból, lehet, hogy egyéb okból de Isten kívánalma. És azért még sok finom dolog marad amit megehetünk ;)

Mi a véleményed a fenti érvelésemről?

Kavics, a te írásodon még gondolkodom. Egyelőre csak annyi jut eszembe hozzá, hogy a bálványok fertelmessége nem egyenlő bálványáldozati hús fogyasztása. De lehet, h ezt te is így értetted.

Üdv:
I


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. nov. 30., csütörtök 08:11 
Drága Magda!

Ugye nem sorolod fel a teljes mózesi törvénykönyvet, a tányérok megmosásán keresztül a szombatnapig. :-)
Hiszem hogy te nem eheted meg a vért és ezért én el nem ítéllek!
Nekem elég az a parancsolat, amit a pogányokból lett hívőknek adtak anno az apostolok.

Szeretettel:
Péter


Vissza a tetejére
  
 

HozzászólásElküldve: 2006. nov. 30., csütörtök 08:22 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
Csel 15,20 Hanem írjuk meg nékik, hogy tartózkodjanak a bálványok fertelmességeitől, a paráznaságtól, a fúlvaholt állattól és a vértől.
Csel 15,29 Hogy tartózkodjatok a bálványoknak áldozott dolgoktól, a vértől, a fúlvaholt állattól, és a paráznaságtól; melyektől ha megóvjátok magatokat, jól lesz dolgotok. Legyetek egészségben!
Csel 21,25 A pogányokból lett hívők felől pedig mi írtunk, azt végezvén, hogy ők semmi ilyenfélét ne tartsanak meg, hanem csak oltalmazzák meg magokat mind a bálványoknak áldozott hústól, mind a vértől, mind a fúlvaholt állattól, mind a paráznaságtól.


Az újszövetségben is egyértelműen benne van a vérevés tilalma. Ennél egyértelműbben nem igen lehet leírni.
A fúlvaholt állatot is a benne maradt vér miatt nem lehet megenni.
Inkább azt nem értem, hogy miért lehet ez vitatéma.
Ja, ée ezt a Szentlélektől ihletve, aSzentlélekkel betöltött apostolok mondták, tehát nem lehet azzal kinullázni, hogy az akkori ismeretek, meg a mai ismeretek mások, Isten akkor is mindentudó és mindenható volt.
üdv
ex


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára exrefis 2006. nov. 30., csütörtök 08:26-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. nov. 30., csütörtök 08:22 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 29., péntek 15:30
Hozzászólások: 2408
kavics írta:
... Hiszem hogy te nem eheted meg a vért és ezért én el nem ítéllek!


Gondolod, hogy neked adták az ítélkezés jogát :cry:


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. nov. 30., csütörtök 17:57 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Indu írta:
Kedves Rosta!

Erre is vissza akartam térni. Nekem egy kicsit az ige relativizálásának tűnik, ha azt mondjuk egy igei felszólítás kapcsán, akkor azt hitték, de ma már tudjuk ... Mert Isten akkor is tudta. És ez nem is a konkrét együnk-e vért kérdés miatt fontos, szerintem.

Hasonló nekem ez a kérdés ahhoz, hogy az Ige azt mondja, a szívből származnak a gondolataink. Magunktól azt mondanánk, nem az agyból. De lehet, hogy van ebben valami többlet - mert az agyból, de az erkölcsiségünk is bele szüremlik, aminek meg jelképesen a szívünk a központja.

Ilyen értelemben lehet, hogy jelentőssége van annak, hogy a vér a lélek szimbóluma.

De én inkább azért a tényért nem ennék vért, mert több helyen kategórikusan benne van az Igében. Lehet, hogy egészségvédelmi okból, lehet, hogy egyéb okból de Isten kívánalma. És azért még sok finom dolog marad amit megehetünk ;)

Mi a véleményed a fenti érvelésemről?

Kavics, a te írásodon még gondolkodom. Egyelőre csak annyi jut eszembe hozzá, hogy a bálványok fertelmessége nem egyenlő bálványáldozati hús fogyasztása. De lehet, h ezt te is így értetted.

Üdv:
I


Kedves Indu!

Nem relativizáljuk az igét, amikor értelmezzük. Mint mondtam az a szörnyű inkább, amikor embertelen módon viselkedünk, amikor az igét szó szerint akarjuk értelmezni. Példának hoztam, hogy az ige szószerint való értelmezése alapján a kórházi ágyon nem akarnak életmentő vért adni egy embernek. Például a szülei a gyereknek.

Az ige relativizálása, ahogy te nevezed, hát az számtalan helyen megtörténik nap mint nap mindnyájónk részéről, hogy teljesen hidegen hagy bennünket, mit ír a Biblia. Ha az Ószövetséget nézzük, akár fel se soroljam azokat a tételeket, amelyektől maximálisan távoltartjuk magunkat, mert akkora lenne a lista.

Ettől még nem az igétől fordultunk el, csupán a Bibliában meglévő, embertől való dolgoktól, a dolgok szó szerinti értelmezésétől fordulunk el. Mint ahogy nem örvendezünk bármely halálos ellenségünk kisdedének a falhoz csapásán, hát számos más dologban is eltér a véleményünk az Ószövetségtől.

Ami a vér kérdését illet, hát e témakörben Jézus nem szólt a vérevés ellen, igaz mellette sem. Ő az alábbi értelemben mondja, hogy egyék az ő testét, és az ő vérét:

Jn 6,63 A lélek az, aki életre kelt, a test nem használ semmit: azok a beszédek, amelyeket én mondtam nektek: lélek és élet.

Egyértelmű, hogy jelképesen érti az ő vérének az evését. Még akkor is eszerint érti, amikor azt mondja:

Jn 6,55 Mert az én testem igazi étel, és az én vérem igazi ital.

A fentiek fölött a szövetséget jelképezi az úrvacsorai bor, és kenyér.

Amint mondtad nem szó szerint gondoljuk, hogy a szívünkkel érzünk, gondolunk, az csak egy vérpumpáló szerv. Nos ezt is tudták a régiek, mégis eszerint fogalmaztak, hogy szív szerint gondolkoznak. De hát még Petőfi is így fogalmazott, meg akár te is mondhatod azt a kifejezést, hogy "szívem szerint". Jelképesen valamiféleképpen igaz is, hiszen gyorsabban ver a szív, ha pl. izgatott vagyok, a gondolat valahogy szabályozza.

Eképpen a vér lélek, élet általi betöltöttsége is igaz valamiféleképpen, hiszen az oxigén szállítás nélkül nincs élet, a lélek elszáll. Ugyanakkor abban nem hiszek, hogy az akkori Bibliát író apostolok mindenttudók lettek volna, és a mikrobiológia, és számos tudomány ismeretében írták volna a Bibliát.

A Biblia elsősorban nem természettudományi igazmondás. A Biblia hit kérdése, és Isten törvényének, igazságának a kérdése. Elsősörban Isten, és ember viszonyát, másrészt ember, és ember viszonyát írja le, szabályozza.

Innen kezdve, hogy rákot eszel kaviárral oly teljesen mindegy, mint ahogy tök mindegy a véres hurka evése is. Aki ezt a Biblia lényegi mondandói közé emeli, az nem lényegi kérdést tesz a központba.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. nov. 30., csütörtök 18:14 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 29., péntek 15:30
Hozzászólások: 2408
Apostolok cselek. 15. fejezet
28. Mert tetszék a Szent Léleknek és nékünk, hogy semmi több teher ne vettessék ti reátok ezeken a szükséges dolgokon kívül,

29. Hogy tartózkodjatok a bálványoknak áldozott dolgoktól, a vértől, a fúlvaholt állattól, és a paráznaságtól; melyektől ha megóvjátok magatokat, jól lesz dolgotok. Legyetek egészségben!


Ha ez tetszett a Szent Léleknek akkor ez nekem ne legyen fontos kedves Sándor?
Akkor gondolod, hogy lényegtelen dolog került az Írásba?


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. nov. 30., csütörtök 18:37 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
FM írta:
Apostolok cselek. 15. fejezet
28. Mert tetszék a Szent Léleknek és nékünk, hogy semmi több teher ne vettessék ti reátok ezeken a szükséges dolgokon kívül,

29. Hogy tartózkodjatok a bálványoknak áldozott dolgoktól, a vértől, a fúlvaholt állattól, és a paráznaságtól; melyektől ha megóvjátok magatokat, jól lesz dolgotok. Legyetek egészségben!


Ha ez tetszett a Szent Léleknek akkor ez nekem ne legyen fontos kedves Sándor?
Akkor gondolod, hogy lényegtelen dolog került az Írásba?


Kedves Magda!

Bárcsak a fúlvaholt állat, meg a vérevés, meg a bálványoknak áldozott dolgok lennének a legnagyobb problémáim/nk/d. Bárcsak ez lenne az emberek legnagyobb terhe, meg a paráználkodás. Akkor részemről ki is lennék egyezve magammal, meg a világgal! Azt hiszem Te is, meg még sokan itt, kiegyeznénk a világgal.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. nov. 30., csütörtök 18:47 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 01., vasárnap 15:43
Hozzászólások: 1127
Tartózkodási hely: otthon
Rosta írta:

Bárcsak a fúlvaholt állat, meg a vérevés, meg a bálványoknak áldozott dolgok lennének a legnagyobb problémáim/nk/d. Bárcsak ez lenne az emberek legnagyobb terhe, meg a paráználkodás. Akkor részemről ki is lennék egyezve magammal, meg a világgal! Azt hiszem Te is, meg még sokan itt, kiegyeznénk a világgal

Csak nem ezen múlik az üdvösséged!!!!! Egyedül az a fontos kérdés: ISTEN KIEGYEZIK-E (ELÉGEDETT-E) VELED?

S aki egyetlen parancsolat ellen vét, az összeset megszegte. Ezt az ÚR Igéje állítja, bármilyen "barátságtalannak" tűnjék is.
Sose feledd: Ha az Istenhez tartozás az Élet levegője, mi pedig "vízben" vagyunk, akkor kevéssé vígasztaló, hogy sokan több-száz méter mélyen fulladnak meg, én meg az életadó Levegőtől éppen csak egy araszra!

_________________
"Mindenekben hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Krisztus Jézusban tihozzátok"(1Thess 5,18 )


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. nov. 30., csütörtök 19:18 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 29., péntek 15:30
Hozzászólások: 2408
Velem kapcsolatban kedves Sándor nagyon tévedsz, nekem az a legfontosabb, hogy csak azok Isten fiai, akiket a Szent Szellem vezet, ha nem vagy/vagyunk engedelmes/ek akkor biztos nem vezet.
Nekem ez a legnagyobb probléma a jelen világban.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. nov. 30., csütörtök 21:48 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
figyelő írta:
Rosta írta:

Bárcsak a fúlvaholt állat, meg a vérevés, meg a bálványoknak áldozott dolgok lennének a legnagyobb problémáim/nk/d. Bárcsak ez lenne az emberek legnagyobb terhe, meg a paráználkodás. Akkor részemről ki is lennék egyezve magammal, meg a világgal! Azt hiszem Te is, meg még sokan itt, kiegyeznénk a világgal

Csak nem ezen múlik az üdvösséged!!!!! Egyedül az a fontos kérdés: ISTEN KIEGYEZIK-E (ELÉGEDETT-E) VELED?

S aki egyetlen parancsolat ellen vét, az összeset megszegte. Ezt az ÚR Igéje állítja, bármilyen "barátságtalannak" tűnjék is.
Sose feledd: Ha az Istenhez tartozás az Élet levegője, mi pedig "vízben" vagyunk, akkor kevéssé vígasztaló, hogy sokan több-száz méter mélyen fulladnak meg, én meg az életadó Levegőtől éppen csak egy araszra!


Kedves Figyelő!

Én csak két olyan parancsolatot ismerek, amelynél nincs pardon Jézus előtt! Ahol, ha vétkezel, akkor az összes ellen vétkezel.

Ott van a szombat parancsolata példának okáért, most akkor igen, vagy nem? Na ugye, hogy nem olyan szigorú ez a dolog bizonyos parancsolatoknál. Ugyanakkor annál a kettőnél nincs apelláta!

Kezdek én is olyan rejtélyesen beszélni, mint a Magda! :D


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. dec. 01., péntek 07:19 
Sziasztok!

Paráznaság:
Egybe kelés egy olyan szellemi hatalommal (ennek képei azok az ételek), ami az életünkre tőr, ami elveszi az életünk, a családunk, barátaink, testéreink, az emberi kapcsolatainkat szétzilálja!
Ezt látod Rosta itt a fórumon sok esetben és a világ ettől nyüzsög!

Jézus szavai ezek, hogy ha valaki egy parancsolatot megszeg, akkor az összes ellen vét.
Most olvastam egy cikket a Vetés Aratás újságból. (köszönöm annak aki adta)
Ha egy acél láncon függ egy kosár egy sziklás szakadék fölött, amiben te bent vagy és valaki csak egy láncszemet kivesz és eltör, akkor oda a biztonságod, oda a megtartatásod, elkezdesz zuhanni a mélység felé.

Ilyen ember az, aki abban bízik, hogy a törvényeket megtartva lesz Isten előtt megtartatása. Isten a Fiát küldte váltságul - ha úgy tetszik Ő szárnyakban gondolokozott - hogy mi ne essünk le és ne zúzzuknk másokat és magunkat halálra.
Ha rájössz arra, hogy a törvény tiszteleted és a törvény részbeni betartásod nem fogja megtartani az életed, akkor kezdesz új kapaszkodó után keresgélni.
Ez az Úl Élet, az új valóság a Jézus Krisztusért adott kegyelem, ami nem egy láncokból összerakott menedék, hanem a szárnyak adta repülés!

Péter


Vissza a tetejére
  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 768 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 52  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség