ovatos írta:
Kedves Rosta,
hiányolom a cikkből, hogy meg sem említi az internetet.
Szerintem a legtöbb fiatal ezt csinálja otthon, akinek pedig nincs otthon internetje, az a könyvtárból szörfözik.
Ami a kultúrát illeti, sem koncertre, sem kiállításra, sem moziba nem nagy élmény egyedül menni. Én szerintem leginkább azért nem járok, mert nincs a környéken senki, akivel mehetnék. Lehet, hogy hiányzik, de magam sem tudom.
Viszont azzal nem értek egyet, hogy az ismerkedési lehetőségek szűkösek, főleg a gyülekezeteken belül. Szerintem a legtöbb helyen vannak ifjúsági órák, de azon kívül más lehetőségek is akadnak; aki közösségbe akar járni, az szerintem megteheti. Vagy legalábbis én abban az előnyös helyzetben vagyok, hogy több ilyen lehetőségem is van.
Kedves Óvatos!
Ahogy én magam nézegetem a dolgot, hát azt látom, hogy egyre inkább magányosodik az ember gyereke.
Még a szüleim emlegették, hogy a múlt évszázadban a két világháború között, milyen derüs, tartalmas, kedves fiatalságuk volt. A fiatalok baráti társaságokban tömörültek. Faluhelyen például számtalan szervezet létezett, katolikus ifjak, lányok, ugyanez más felekezetekben, iparosok egylete, és még számtalan egylet, közösség volt, amelyek tízezreinek a negyvenes évek végén egyetlen tollvonással vetettek véget, és megalakult egy-két kommunista ifjúsági szervezet helyettük. Akkoriban a bálok, és táncos mulatságok állandóak voltak.
A mai fiatalok már nem is ismerik a szerenád intézményét, de már én sem nagyon, ami akkoriban szokás volt, és a baráti társaságok éneklésétöl volt hangos a falu esténként, de föleg hétvégén.
Az én apám már szánakozva nézett bennünket fiatalokat, hogy milyen szürke, sanyarú fiatalkorunk van. Pedig még én jártam tánciskolába, bálokba, majd a haverokkal az un. bulikba, ahol rockzenére döngöltünk, no és én a disco korszakban éltem, ahol a lánypartnerrel nagyon jól éreztük magunkat. Szóval van valamelyes áttekintésem a kérdésröl.
Nem akarom én a régmúltat idealizálni, de ahhoz képest a mai gyerekek igencsak ingerszegényen élnek, mégha a média valamelyest pótolni akarná. De hát tudjuk, hogy a média a maga torz eszközeivel manipulál. Ma már a gyerekek másként töltik az idejüket. Video, DVD, számítógépes játék, no és amint mondod még a barátkozás is a neten történik.
Tudom, hogy az idQsebb emberek mind azt mondják, hogy régen jobb volt, na és a mai fiatalnak most van a fiatalsága, ebben kell jól éreznie magát. Sajnálatos viszont, hogy amint a cikk is mutatja az elmagányosodás mértéke nö manapság a fiatalok körében. Mondjuk ez már jó ideje így van...