Kedves Baranka!
Pár gondolat a leveledhez és kiváncsian várom a folytatást.
Idézet:
Freud maga azt vallotta magarol hogy szuksege van valakire akit szerethet es valakire akit gyulolhet, akkor boldog.
Eleg beteg, nem?
De
A gyűlölet is jelen kell hogy legyen az ember életében, de ez egészségesen a bűn és a Sátán irányába kell hogy megvalósuljon. A gyűlölet taszítás, szembe fordulás, elfordulás a számomra.
Idézet:
A neurozist az okozza alpvetoen az o elmeleteben, hogy valami problemat okoz, valami elakadt es belul forrong, nem tud kijonni. Egy trauma, egy kielegitetlen szukseglet, stb. Sok elfojtott dolog lekerul a tudattalanba es nem is tud kijonni mert nem elerheto a szemely szamara. A pszichoaanalizis es hasonlo gyakorlatok ezeket az elfojtott tudattartalmakat celozzek. Alapvetoen ez nem lenne rossz elmelet. De Freudnal es kovetoinel rossz kezekben van. Legkozelebb elmondom mi a legnagyobb baj vele.
Azon gondolkodtam, hogy az Úrral való járásban is egyre tisztábban látjuk énünk azon részét, amit nem akarunk látni, ami nem kívánatos a számunkra sem.
Péter jutott eszembe, aki háromszor tagadta meg Jézust, háromszor mondta el, hogy "Nem ismerem Őt!"
Az a kérdés motoszkál bennem, hogy ha még 10-20-szor elmondta volna, akkor a végén el is hitte volna, hogy tényleg sose hallott Jézusról? Ez a tagadás elvihette volna oda, hogy elforduljon a valóságtól és a valóság olyan helyre kerüljön, ahol már alig látható saját maga számára sem?
Kellett egy kakaskukorékolás, ami beindította benne azt, hogy ragaszkodjon ahhoz, ami megtörtént, még akkor is, ha ez élete legfájdalmasabb pillanata lett?
DE azt hiszem, hogy ha ez Istentől van, akkor ott van benne a "megmondtam Péter, hogy így lesz, de azt is megmondtam, hogy van tovább út, hogy én többet látok belőled, de ezzel is szembesülnöd kellett".
Szóval én is egyet értek azzal, hogy az emberek hazugságban élnek, hazugságban ÉLEK. Sok esetben a valóságot elferdítjük és ezzel belső lényünk ugyan úgy sérül.
Épp ezért azt gondolom, hogy az Evangélium, Jézus Krisztus érkezése a legnagyobb szükségre adott válasza Istennek.