Idézet:
Elolvasasra, felelevenitesre ajanlom Jozsef Attila Curriculum Vitae muvet. Telis tele nyomorusaggal. A pszichoanalizis felpiszkalta es fent tartotta a dolgokat de megoldast keptelen volt adni. Nem tudom hogy ma hogy mukodik a pszichoanalizis, de szerintem a kimenet valtozatlan.
Van J.A.-nak egy másik könyve, amely a pszichoanalízis során kelt gondolatait tartalmazza, de az annyira kemény, hogy nem is akarták kiadni, csak miután kéziratban kezdett keringeni, nemigen volt más választásuk.
A felpiszkálás-elfojtás érdekes téma. Melyik a jó? Egyik sem, ha nincs megoldás.
Mondod, Báránka (ugye, így?), hogy keresztény családokban is vannak problémák, és ez így van. Ez bennem két gondolatot vet fel:
Egyfelől: Ugye, sokan mondják, hogy pszichológia a hívő számára olyan veszedelmes terület, mert át- meg átitatott mindenféle pogány meg okkult tanokkal(Freud ráadásul, ha jól tudom, materialista volt, ezért nem is tudom, miféle lélek-fogalommal operált, hiszen a természeti törvények szerint az anyagból soha nem lesz lélek). De Isten azt mondja, hogy mindent megvizsgáljunk, és ami jó, tartsuk meg. Ezért a keresztény pszichológusnak igen ébernek kell lennie, az árral szemben úsznia stb., és ez rendben is van.
Másfelől viszont: Mit tud a pszichológia, amit nem tud Jézus Krisztus? Nem a keresztény igazságok puffogtatására gondolok természetesen, hanem a feltámadott Krisztus életére. Mire nem képes a feltámadott Krisztus? Azt értem, hogy a nem hívőnek jó a pszichológia, de a hívőnek nem elég Krisztus?
Ettet nem értem.
Üdv
nX