Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 99 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Következő
 

Re: Főzőcske
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2009. dec. 14., hétfő 23:26 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 04., szerda 10:02
Hozzászólások: 159
Tartózkodási hely: Révkomárom (Szlovákia)
Hát én nem tudom mennyiből a hány vagyok. Merthogy azt nem tudom, hogy a krumplit hogy kell kiszedni, de azt mondják, hogy jól elkészítem. :*:
Most egyébként a célszerű kiadás művészetét tanulom. :*: El sem tudjátok képzelni mennyi pénzből kell kihoznom, és eddig sikerült is ezt a hónapot. És Istenünk kegyelméből nem éhezünk, és reménység szerint nem is fogunk. :D

_________________
"Úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket." / Jn. 15, 12./


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Főzőcske
HozzászólásElküldve: 2009. dec. 14., hétfő 23:37 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 04., szerda 10:02
Hozzászólások: 159
Tartózkodási hely: Révkomárom (Szlovákia)
Hogy a 10-ből egyek lehessünk :D Mostani kedvenc vendégváró receptem:
Készítek tócsi (röszti, berét, lapcsánka - ki hogy ismeri) tésztát: (Nekem 1 adag 3 közepes krumpliból jön ki.) Lereszelem a meghámozott nyers krumplit a kisebb lyukú sajtreszelőn, kinyomkodom belőle a vizet. Ugyanezen a reszelőn adagonként egy gerezd fokhagymát belereszelek (többet is elbír ízlés szerint), borsot török (nem az orra alá :)) bele, sót adok hozzá, adagonként 1/2 tojást, és annyi lisztet, amennyit felvesz, meg egy kicsi olajat is öntök a tésztába. Ezt palacsintasütőben vékonyan kisütöm.
Adagonként 1 csirkemellet vékony csíkokra vágok, olajon kifehérítem, egy kis vízzel megpárolom. Ha már puha, nyakonöntöm lecsóval. Ezt beletöltöm a lapcsánkába, majd kettéhajtom a tetejére locsolok egy kis lecsólét.

_________________
"Úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket." / Jn. 15, 12./


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Főzőcske
HozzászólásElküldve: 2009. dec. 14., hétfő 23:45 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 04., szerda 10:02
Hozzászólások: 159
Tartózkodási hely: Révkomárom (Szlovákia)
Mostani sláger sütieim:

Sütés nélküli almatorta
1 kg alma, babapiskóták, 2 csomag vanilia pudingpor, 4,5 dl víz, cukor, fahéj, citromlé.
Egy kapcsos tortaformát kirakunk jó szorosan babapiskótával.
A lereszelt almát puhára pároljuk 2 dl vízben. A pudinporokat elkeverjük 2,5 dl vízben és az almára öntjük. Sűrűsödésig főzzük. Megédesítjük ízlés szerinti cukorral, fahéjjal és egy kevés citromlevet adunk hozzá. Jól elkeverjük és melegen a piskótára öntjük a felét. Újabb babapiskóta-sor következik ( picit bele is nyomkodhatjuk az almába), majd az alma másik fele. Elsimítjuk és betesszük a hűtőbe megszilárdulni.
Mikor kihűlt felverünk kb 1,5 - 2 dl HULALA tejszínt és vastagon az almára simítjuk. A tejszín tetejére csokit reszelünk vagy csoki tortadarát szórunk.
Pár órát pihentetjük, miután kivettük a tortaformából szépen lehet szeletelni. Nagyon egyszerű elkészíteni, mutatós és nagyon finom süti!

Sport szelet
Hozzávalók : 50 dkg darált keksz, 4 evőkanál kakaópor, 25 dkg margarin, 20 dkg kristálycukor, 2 dl tej, rum vagy rumaroma
A darál kekszet a kakaóporral összekeverjük.
Ezután egy edényben a margarint, a cukorral és a tejjel összemelegítjük annyira, hogy a vaj és a cukor elolvadjon.
Ezt ráöntjük a kakaóporral összekevert kekszre és hozzáadjuk a rumot vagy a rumaromát. Jól összekeverjük a masszát és egy tepsibe vagy jénaiba nyomkodjuk. Én egy 23*24 cm-es formát alakítottam ki belőle.
Nem kell sem sütőpapír, se más alája, simán kijön. Betenni a hűtőbe, míg a csokimáz elkészül. Gőz felett 2 tábla tortabevonót 2 ek. étolajjal felolvasztani, rákenni, hűtőbe rakni és forró vízbe mártott késsel szeletelni.
Megjegyzés : Én csak 1 tábla csokoládét használtam hozzá, mert nem akartam, hogy vastag legyen rajta a csokimáz. Nekem egy kissé leragadt pedig teflonos tepsiben készítettem. Késsel alávágtam, így azért szépen feljött. Aki fél a leragadástól annak azt ajánlom, hogy folpack fóliára nyomkodja rá a masszát.
Nagyon finom és egyszerű recept!

Cukrászdai krémes
Tészta:
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg ráma sütőmargarin, 2 tojás sárgája, 1 csipet só, 1 kis pohár tejföl
Elkészítés:
A lisztbe belemorzsolom a margarint, beledolgozom a 2 tojás sárgáját, teszek a tésztába egy csipet sót, és kanalanként hozzáadagolom a tésztához a tejfölt. Megj.: A tészta elég lágy lesz
Jó lisztes nyújtódeszkán a tésztát kettéveszem, a tésztát nagy tepsi méretűre nyújtom, majd ráteszem a tepsi aljára. Aranybarnára sütöm.
Krém:
Hozzávalók: 9 tojás fehérje, 20 dkg cukor, 1,1 l víz, 4 vanilliapuding
Elkészítés:
A 9 tojásfehérjét 20 dkg cukorral kemény habbá verem; A 4 pudingot 2 dl vízben simára keverem, majd beleöntöm 0,9 l forró vízbe. 1 percig forralom, majd hozzákeverem a tojásfehérjét. Jól összekeverem, ha kihűlt, a két tésztalap közé töltöm. Megj: A krémet 5 l-es fazékban kell készíteni!

Jó étvágyat!

_________________
"Úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket." / Jn. 15, 12./


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Főzőcske
HozzászólásElküldve: 2009. dec. 15., kedd 08:54 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
Idézet:
Hát én nem tudom mennyiből a hány vagyok. Merthogy azt nem tudom, hogy a krumplit hogy kell kiszedni, de azt mondják, hogy jól elkészítem.
Most egyébként a célszerű kiadás művészetét tanulom. El sem tudjátok képzelni mennyi pénzből kell kihoznom, és eddig sikerült is ezt a hónapot. És Istenünk kegyelméből nem éhezünk, és reménység szerint nem is fogunk.


igen is lehet az Úr dicsőségére főzni :-)

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Főzőcske
HozzászólásElküldve: 2009. dec. 16., szerda 15:19 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6063
Szia Gabri!

Az almatorta finom, mi is nagyon szeretjük, ki is érdemelte a "jó öreg almatorta" becenevet.

Hogy javítsak egy kicsit a 9:1-hez arányon , leírok egy-két receptet, ami a vendégeknek is ízlik, meg a fő kritikusaimnak, a fiaimnak is.

Krumpli- kiszedni szakszerűen is tudtam valaha-agronómus lévén, azonban sose szerettem a sztrapacskát. Mivel a férjem is inkább töltött káposztát szorgalmazott, csak ezéven,a fiam kedvéért tanultam meg főzni a juhtúrós sztrapacskát-s most már hetente feltűnik az étlapunkon.

A mindmegette.hu-n találtam a Sajtgolyót- próbáljátok ki, nagyon finom. Annyi megjegyzés hozzá, hogy magas edényben sütöttem, mert az olaj nagyon futott.

Hozzávalók:

* 2 db nagy,
* főtt, áttört burgonya,
* 5 dkg liszt,
* 4 dkg vaj (vagy sütőmargarin),
* 7 dkg reszelt sajt,
* 1 egész tojás,
* 1 gerezd fokhagyma,/aki nem szereti, ne tegye bele/
* 1 mokkáskanál törött fekete bors,
* 1 púpozott mokkáskanál só,
* zsemlemorzsa a bundázáshoz,
* olaj a sütéshez

Elkészítés

A megpuhított vajat összegyúrom a liszttel, az áttört, fõtt burgonyával, a felvert tojással, a szétzúzott fokhagymával, a reszelt sajttal és a fûszerekkel. A masszából vizes kézzel kis diónyi golyókat gyúrok, majd zsemlemorzsában megforgatva, bõ, forró olajban, erõs lángon sárgásbarnára sütöm.

Mi most heten vagyunk itthon, ennek a négyszerese elég volt,plusz valamilyen körítés:krumplisaláta vagy sült krumpli.

Palacsinta- ahogy mi szeretjük:

Elkészítem a palacsinta tésztát:fél liter tej, 2 tojás, 22 dkg sima liszt, egy csipetnyi só, - ez az alapadag, én 2 liter tejből szoktam.

Közben darált húst megpárolok olajon, hagymán, megfűszerezem, kis vizet öntök alá, teszek bele gombát, kukoricát.

Kisütöm a palacsintákat, egy részét feltekerem cukrozott kakaóval, ehhez majd felverek tejszínhabot- ez lesz a édesség.

A húsos palacsintát meg mindenki a tányérján elkészíti:a palacsintára rátesz pár kanál húst,betekeri s a tetejére savanyú tejfölt tesz.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Főzőcske
HozzászólásElküldve: 2010. jan. 05., kedd 20:06 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6063
Sziasztok!

Bár palóc vagyok, nem ismertem a palóc levest. Tegnap ráakadtam egy receptre, gondoltam, kipróbálom. Úgyis most itt vannak egész héten a kőművesek, akik sokat dolgoztak nálunk eddig is. Már ismerik az egész főzőtudományomat, legyen hát egy kis meglepetés! Ne szagolják ki az első félórában, mi is lesz az ebéd.
A recepttől eltérően kaprot nem használtam, mert azt nem szeretem,/nincs is a háznál/ meg nem is rántottam, csak tejföllel behabartam, - és nagyon finom lett.
akkor a recept:/persze megnöveltem az adagot, hogy mindenkinek jusson, és fánkot sütöttem hozzá/

Palóc leves

30 dkg sertés, vagy marhahús
30 dkg zöldbab
1-1 sárgarépa és gyökér
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4-5 közepes burgonya
zsír a pörkölthöz, és egy kevés rántáshoz
1 púpozott evőkanál sima liszt
2 dl tejföl
csokor friss, vagy kanálnyi őrölt kapor (otthoni szárított, vagy fagyasztott is jó)
pirospaprika, fekete bors, só



Pörköltet készítek a szokásos módon. Olajon megfuttatom az apróra vágott vörös hagymát. Meghintem
pirospaprikával, kis vizet adok hozzá, beleteszem a kockázott húst, és
kissé megpirítom. Sóval, borssal fúszerezem, egy cikk összevágott fokhagymát is teszek bele. Annyi
vízzet öntök rá, hogy épp ellepje. Puhára főzöm fedő alatt. Eközben kb 2 liter kapros, ételízesítős vizben készre főzöm a kockára vágott burgonyát, felaprított zöldbabot (fejtett bab is lehet közte, még fínomabb) és a vastagabb karikára vágott zöldséget. Mikor kész a pörkölt és a többi is, a kettőt összeöntöm, szükség szerint vízzel pótolom, és utánfűszerezem, kevés sovány rántással berántom. Tálaláskor tejfölt, és apróra metélt kaprot teszek mellé.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Főzőcske
HozzászólásElküldve: 2010. márc. 30., kedd 13:43 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6063
Sziasztok!

Nagyon kevesen írnak ebbe a topikba, ebből arra is következtethetek pl., hogy étteremben táplálkozik a fórum nagyrésze. :shock: Nos, volt nekem is részem ilyen extraságban, de azért főleg naponta főzök, így mindig örülök egy-egy új receptnek. Most éppen ezt próbáltam ki, nekünk ízlett:

Fonott kelt tészta pudinggal töltve

90 dkg sima liszt
fél liter tej
1 zacskó szárított élesztő- vagy egy kocka élesztő szétmorzsolva
10 dkg cukor
3 evőkanál olaj
3 tojásfehérje habbá verve/ezt én kihagytam/

A hozzávalókat jól kidolgozzuk, /kézzel vagy dagasztógéppel, mindegy/ megkelesztjük.

Amíg megkel a tésztánk, megfőzzük a pudingot: fél liter tej,2 csoki puding, 20 dkg cukor.Még melegen 1 Rámát belekeverünk.

A megkelt tésztát 8 egyforma részre vágjuk, valamint a pudingot is 8 felé osztjuk.

Egyenként téglalap alakúvá nyújtjuk, majd megkenjük a kihűlt pudinggal, és feltekerjük, mint a beiglit. Kettőt-kettőt összefonunk, és a kizsírozott tepsire tesszük, megkenjük tojással, és megsütjük.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Főzőcske
HozzászólásElküldve: 2010. márc. 30., kedd 18:56 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2009. jan. 10., szombat 15:04
Hozzászólások: 1823
Köszi, Erika!
Nekem még ez a kőttestészta is elég extrának tűnik. Ugyan nekem is mindennap főzni kell(ene), de az enyéim újabban csak azt számolgatják, mint Petőfi A puszta, télenben, hogy mi nincs. Ha énnékem sok időm lesz, eccer megcsinálom. Hmm, nagy tervek! Eddig még egy sima buktát sem sikerült normálisra gyártanom.

Üdv,
nX


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Főzőcske
HozzászólásElküldve: 2010. márc. 31., szerda 07:33 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6063
Szia Nemosinex!

Én is csak olyan muszáj-szakács vagyok. Az én kedvencem mostanában a pirítós kenyér, de ha már ilyen jó étvágyú családdal vagyok körülvéve, hála az Úrnak, igyekeznem kell. Elég, ha a fiam megjegyzi: te mindig ugyanazt főzöd- máris bújom a mindmegettét, meg egyéb receptes oldalakat, mi az , amivel felélénkíthetném a jól bevált ételeim sorát.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Főzőcske
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 29., szerda 13:03 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6063
Sziasztok!

Ezer bocs és két anyamedve, :oops: hogy a nem éppen pörgős fórum színvonalát még lejjebb viszem ilyen gyakorlati kérdéssel:
nincs valakinek jó római tálas receptje?


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Főzőcske
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 30., csütörtök 19:22 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Úgy emlékszem, hogy van egy római tálas receptkönyvem, meg római tálunk is van már vagy tíz éve. Na akkoriban még használtuk is néha. Most más irányba kanyarog a főzés irányultsága, de ha adsz egy tippet, hogy mit nézzek meg a szakácskönyvben, bemásolom neked a receptet. Ha van olyan, amire szükséged van... :)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Főzőcske
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 30., csütörtök 20:22 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6063
Köszi Rosta, arra gondoltam, hátha van valakinek jól bevált receptje/keresni már én is kerestem/


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Főzőcske
HozzászólásElküldve: 2010. okt. 14., csütörtök 10:58 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6063
Ha a legidősebb fiamnak kedveskedni akarok, akkor sütök neki pezsgős lángost. Amikor még gimis volt, s vitt belőle a suliba, azt kérdezték tőle: arab kenyered van?
Nem mutatós, de finom, egyszerű étel./Mondjuk az én gyerekkoromban még főztünk hozzá egy nagy kanna cikória kávét, kellett még egy kiélezett kapa, s lehetett estig kapálni ezzel a menüvel../

Pezsgős lángos

fél kg liszt
4 evőkanál cukor
1 kiskanál só
1 kiskanál szódabikarbóna
1 nagy kefír- vagy natúr joghurt+ savanyú tejfel keveréke- a lényeg, hogy összeálljon a tészta , s ne legyen se kemény se lágy /itt van a szakácsművészet helye :D

Tehát összegyúrjuk, hosszú hengerré formáljuk. Felszeleteljük ujjnyi darabokra, azt kinyújtjuk kör alakúra, és a teflonos palacsintasütőn olaj nélkül egyenként megsütjük, majd olvasztott vajjal megkenjük.
A palacsintasütőt időnként kitöröljük, hogy ne legyen lisztes.

/persze a régmúltban nem teflonon sütöttük, csak úgy a masinán.. :oops:


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Főzőcske
HozzászólásElküldve: 2010. okt. 14., csütörtök 20:27 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2007. okt. 25., csütörtök 20:49
Hozzászólások: 1814
Idézet:
itt van a szakácsművészet helye :D


--És aki nem "szakácsművész" ? :( de azért kipróbálom,...
köszi!
L.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Főzőcske
HozzászólásElküldve: 2010. nov. 03., szerda 10:19 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6063
Sziasztok!

Ezt akár az apró örömös topikba is írhatnám..
Kaptunk egy darab vaddisznónyakat. Tegnap megsütöttem: nem vettem le a csontról, egészben megsóztam, borsoztam, megszurkáltam fokhagymával. Eredetileg gondoltam, hogy beborítom szalonnával, de ahogy szemügyre vettem , láttam, hogy van azon elég zsíros réteg-/,biztosan bekalandozott valamelyik gazda kukoricásába is 8) /tepsire tettem, öntöttem alá egy kis olajat, lefedtem alufóliával, aztán levettem az alut, locsolgattam- s nagyon-nagyon finom lett. :D


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 99 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség