"Nálunk"...
Az úgy volt, hogy először, sétálgattam babakocsival a lelkészi hivatal előtt, és próbáltam elolvasni, mikor van ügyfélfogadás, vagy a telefonszám ott van-e..? De mire felírtam volna a számot, elkezdett üvölteni a gyerek... Meg aztán, minek is írtam volna?
Nincs az a lelkész, aki gyereksétáltatás közbenre, az utcára hajlandó megbeszélni időpontot, első találkozásra, egy vadidegennel.
Aztán, volt egy hely, ahová neten keresztül "jártam" minden vasárnap. Ez kivitelezhető volt, csak éppen nem közösségi. Rólam semmit nem tudtak, azt sem, hogy létezem.
Aztán, odaköltöztem, akkor pedig az volt a gond, hogy pl. télen -15 fokban, nem szívesen viszi oda az ember a köhögős gyerekét. Gyerekmegőrzés, természetesen nem volt. Volt helyette rosszalló tekintet, pisszegés, fanyalgás, majd amikor kimentem, akkor az volt a baj, hogy miért nem maradtam. Ha maradtam, akkor "miért nem nevelem meg a gyereket".
Aztán, mentünk tovább, és most Almádiban vagyunk. Ott ki van hangosítva, és külön szobában vagyunk a gyerekekkel. Nem csak ott van fűtés, hanem a templomban is, ha nem is annyira... Néha bírnak magukkal a gyerekek, játszanak, néha meg a 20-30%-át hallani. Esete válogatja. Pisszegés nincsen, megértjük egymást. Néha, ha valamelyik anyukának épp marad még egy csepp ereje, akkor foglalkozást is tart a nagyobbaknak. Újszülöttekkel, 3-4 saját gyerek mellett, ezt nem várhatjuk el tőle...
Bibliaórán nincs ilyesmi. Nincs is igény rá, csak én voltam ennyire mániákus, hogy járni akartam, amikor nem lehetett. (De annyira jó volt... ha lesz még egy életem, oda megyek először...)
Viszont van baba-mama kör. De az meg nekem nem jön be, mert én éppenhogy nem babamamákkal szeretnék foglalkozni olyankor, amikor ott járok, hanem egy kicsit kiszakadni belőle, és felnőttnek lenni.
Szóval, ajándékokkal vagyunk körülrakva ott, mindent megtesz értünk a püspök úr, azon kívül, hogy ő is 24 órázik az ország egész területén, és azon kívül is...
Nekem mégsem elég...
Vagy, talán éppen elég. Így már ki lehet bírni, az igazán lényeges dolgokról nem maradok le.
... de nem tudom, ahol nincs ez meg, ott egyáltalán hogy maradnak életben az emberek?