Az 1Móz,12 éppen Ábrahám jellemtelenségéről szól elsősorban, aki, hogy saját bőrét mentse, hazudik, és hagyja elhajtani a feleségét. Arról nem szól ugyan a Bibliának ez a része, hogy mennyire önként és belsőleg szabadon engedelmeskedett a férjének, de egy csöpp empátiával bele lehet gondolni a helyzetébe. Én kötve hiszem, hogy legalább valami csalódottságfélét ne érzett volna, hogy a csodált férfiú slágfertig módon letagadja, és így megágyaz a potenciális prostitúciónak.
Idézet:
Istenfélelem => engedelmesség => szeretet => tisztelet
Engedelmeskedett Istennek => engedelmeskedett férjének
Az engedelmeskedés nem annak a jele hogy tiszteli azt a másik embert....
Ezt nem értem. Itt hiányzik egy kérdőjel az előző mondat végéről?
A hazugság nem Istennek való engedelmesség, ezt Isten is így gondolja, amikor csapással sújtja a fáraót Sára miatt. Egyiptomba sem Isten parancsára mennek, hanem az éhínség elől menekülve.
Idézet:
A megpróbáltatásokhoz határozottság és erős akarat, küzdeni tudás, kitartás, és bizakodás hit az Istenben követték Őt és hittek az Ő ígéreteiben ENGEDELMESEK VOLTAK.
Nyilván Isten jobban ismeri az ő szívüket, mint egy bibliaolvasó ember. És Ő valóban a hit atyjának nevezi Ábrahámot, és Sárát is szent asszonynak. De azért mégis megszületett Ismáel, Isten határozott ígérete ellenére, hogy
Sárának ad fiat. Tehát mégsem volt talán
mindig olyan engedelmes.
Gyakorlatilag kiröhögték Istent, amikor az ígéretet tette: "Ekkor arcára borula Ábrahám, és nevete, és gondolá az ő szívében: vajjon száz esztendős embernek lesz-é gyermeke? avagy Sára kilencven esztendős lévén, szülhet-é?"
Szóval csak annyit lenne jó látni, hogy Istennek ezek a nagy hithősei ugyanolyan nyomorult kis férgecskék voltak, mint mi valamennyien, s Isten végtelen irgalmáról szól az ő történetük is, akárcsak a miénk.
De jó, hogy beszélgethetünk ezekről. Én is üdvözöllek szeretettel itt.
nX