K I T V E G Y E K E L ? Karácsony Sándornak , református egyházunk öt talentumos pedagógus tanárának jelent meg egy kis füzete /traktátus!/ ezzel a címmel az 1930.-as évek vége felé , az Exodus kiadónál. Persze lányok is tanulhatnak belőle, ha címet egy kicsit megváltoztatják. Fő részleteket ide kopizok, mert az aktualitásából a lényeget illetőleg semmit sem változott. a helyzet. „ A zsidóknál van egy érdekes intézmény, a SADCHEN, vagy magyarul házasságközvetítő. Ha valaki nősülni akar s keresi, hogy kit vegyen el, elmegy a sadchem irodájába. Ott elővesznek egy albumot, amelyikben fényképek vannak s kiszolgálják. Mindegyik fénykép tulajdonosnőjéről elmondja a közvetítő, hogy ki, micsoda: szőke vagy barna ,milyen kis hibája van… ha a párját kereső egyén azután nincs megelégedve s az ajánlott szépség még púpos is, a közvetítő megjegyzi: no ná, hát semmi hibája se legyen? Aki most azt gondolja, hogy tőlem ebben a kis beszélgetésben ilyesmit fog kapni, hogy én valami sadchen, vagy „gyalogsátán”/ magyar megfelelője/ módjára ajánlatokat fogok neki tenni s megmondom, kit vegyen el, az nagyot csalódik. URAM , MUTASD MEG A PÁROM ! Akadnak viszont köreinkben olyan vallásos ,hivő fiatal emberek is, akik Istent ostromolják meg ezzel a kéréssel: Uram mutasd meg nekem ki legyen a párom! … megteszik azt is, hogy a közösség elé viszik nagy kérdésüket a hivő, imádkozó barátaiktól kérnek tanácsot. A barátok aztán nyilatkoznak is hatot vagy vakot s ezt megint Krisztus számlájára írják. Ha sikerül az ilyen házasság ,azt mondják Krisztus akarata volt. Ha nem sikerül, nem volt Krisztus akarata. NYILATKOZOTT . Pedig Krisztus ebben a kérdésben félreérthetetlenül nyilatkozott. Csak nem úgy, mint valami sadchen, vagy gyalogsátán, vagy szerkesztői üzenet. Egyszer megkérdezték Jézustól: Uram kell-e a császárnak adót fizetni vagy nem? Jézus azonban sem egyik, sem másik módon nem adott feleletet…Ilyesformán felelne Jézus arra a kérdésre is, hogy kit vegyek el. Azt mondaná hagyjatok nekem békét, nem az én dolgom ez, nem azért jöttem közétek erre a földre….Ha így tesszük fel Krisztusnak a kérdést, hogy kit vegyek el, erre nem ad nekünk választ. Ez ránk magunkra vonatkozik. Emberi ügyünk ez, Ő pedig csak az Istenre vonatkozó kérdésekre válaszol. Ha én keresztyén vagyok, tudnom kell, hogy az én keresztyénségem nem tőlem, hanem Istentől indul ki s nem rám vonatkozik, hanem Istenre. A kérdést helyesen csak így tehetem fel: Uram Istenem, én a Te megváltott tulajdonod, gyermeked vagyok. Mondd meg Uram, megházasodjam-e vagy ne. Ebben a fogas kérdésben aztán már komolyan eligazít. Azt mondja Isten: Jó , ha valaki megházasodik, de ha nem házasodik meg, még jobban cselekszik. Máshol ezt mondja :Megengedem, hogy a paráznaság miatt megházasodj. Házasodj meg, hogy ne kelljen paráznává lenned, de ne feledd el, hogy aki nem házasodik meg, az teljesen Istennek szolgál.. Nem azt jelenti ez, hogy jó tehát , ha agglegény maradsz azért, hogy ne élj másnak, csak magadnak. Önző módon csak magadnak kedveskedj s a nemi kérdés egész életedben elintézetlen ügy maradjon számodra. Valami egészen mást jelent. Akinek Isten megengedte, hogy ne házasodjon meg, az teljesen, egész életével Istennek engedelmeskedik és néki szolgál. Akinek pedig azt mondja Isten: megengedem, hogy a paráznaság miatt megházasodj, az olyan ember félig Istennek, félig a feleségének fog engedelmeskedni és kedveskedni. De akkor azután az sem lehet, hogy valaki azt úgy gyakorolja, hogy 24 órából 5 percet szentel feleségének és családjának s a többit Isten szolgálatára adja. Én megházasodtam, mert különben nem tudtam volna szent életet élni s parázna ember vált volna belőlem. Mielőtt megházasodtam igyekeztem én teljes szívvel Istennek szolgálni s afféle két –végén- meggyújtott- gyertya életet éltem. Megtettem azt, hogy mint tanár délelőtt leadtam az óráimat, azután vonatra ültem, konferencián előadást tartottam, egész éjjel utaztam vissza Pestre s másnap megint leadtam az óráimat. Isten azt mondta erre egy idő múlva: megengedem neked, hogy megházasodj, hogy ne légy parázna emberré, hogy ne kelljen paráznává lenned…. Nem istenes ember az, aki azt kérdezi: Istenem mutasd meg hogy lenne nekem jobb az életem. Az istenes ember mindig úgy kérdezi minden kérdését: Uram, hogy lenne Neked jobb? A Te országodat építőbb? A Te dicsőségedet mennél nyilvánvalóbbá tevő? A megváltott életű ember azt mondja: Uram! Életemet megváltottad, megvásároltad. Ez az élet a tied, ezzel Te rendelkezel. Mondd meg, hogy lesz jobban a Te akaratod szerint? Hogy Krisztus adjon tanácsot a házasságom felől, ahhoz rá kell, hogy jöjjek arra: az én eddigi életem nem ér semmit s legokosabb, ha felakasztom magamat. Erre azt mondja egy belső hang: Igazad van, megkell halnod .Még hozzá alaposan. De úgy ám, ahogy se kötél, se golyó, se méreg, se Duna, se ötödik emeletről való leugrás által elveszni nem lehet. És még sem kell meghalnod, mert valaki már meghalt éretted. Miért halnál meg valóságosan, mikor már Krisztus meghalt helyetted. Halj meg Őbenne és szüless újjá általa.” Itt most befejezem a kopizást, de folytatom ha tudom! Üdv! Pista.
_________________ Jónás próféta jele..
|