Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 348 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 24  Következő
 

Párválasztás, felnőttség
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2006. dec. 15., péntek 20:43 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 08., vasárnap 19:00
Hozzászólások: 126
Tartózkodási hely: BP
Egy másik topicból hoztam át ezt a hozzászólást, szerintem megér egy külön topicot.
Tehát:
--------------
A következő levelet egy ismerősömnek írtam. Mivel nincs benne semmi személyes, ezért megosztom veletek.
--------------------

Heló.

Na megpróbálok valami értelmeset írni.
Először is, mint tudod, nekem nincs tapasztalatom a nőkkel semmi, tehát amit írok, ennek fényében olvasd.

Másrészt én igencsak kilógok a hívők közül, erről is beszélgettünk már a házicsoportokon.
Persze gondolom neked meg más problámáid vannak...

Én nem értek egyet azzal a nézettel, miszerint Istenre kell várni, hogy társat adjon. Persze ez félreérthető, és sokan félre is értik, és azt hiszik hogy én nem akarok e dologban Istentől segítséget, vezetést. Pedig akarok, csak nem úgy, ahogy sok gyüliben tanítják, azaz nem valamiféle jelet-jeleket akarok. Ahogy Istent megismertem, az alapján úgy gondolom hogy egy embernek Istentől bölcsességet kell tanulnia és az alapján felelősen döntenie. Férfiakra ez különösen igaz társkeresésben. A férfinak kell kezdeményeznie... ahogy nézem a hívők között kevés mer kezdeményezni, inkább valami jelre várnak. Szerintem ez helytelen, mert Isten igenis azt várja el, hogy az ember felnőtt hívővé váljon, aki megtanulta Istentől hogyan kell bölcsen dönteni.
Nem tagadom, hogy Isten jeleket is adhat, de szerintem ez ritka. Jelre várni szerintem a legtöbb esetben Isten akaratával ellentétes.

Persze talán ezeket már elmondtam hcs-n, vagy te is így gondolod... De van egy dolog, ami miatt nagyon szomorú vagyok. Sajnos a keresztény egyházakban nem tanítanak ezekről, hanem inkább a jelvárásról. Szerintem ez hamis dolog!
Ami pedig a legszomorúbb az egy ehhez nagyon szorosan kapcsolódó másik gyakorlat. Erről is beszéltem már a hcs-ken, arról van szó, hogy én nem járok gyülibe, nem hallgatok tanításokat. El is szoktam mondani, hogy miért: mert én nem épülök a tanításokból, mert sokat hallottam már, és mindig csak ugyanazokat hallom... Félre ne érs, nem azt mondom hogy nem jók a tanítások. Egyáltalán nem! Hanem csak arról van szó, hogy szerintem a legtöbb tanítás hitben gyerekeknek, hitben kezdőknek való. Szerintem egy hívőnek fel kell nőnie, felnőtt hívővé kell válnia, aki már főleg nem egy-egy tanítótól tanul, hanem több embertől.

Hasonló ez ahhoz, amikor az ember kisgyerek. Akkor még a szüleiben bízik főleg, főleg tőlük tanul. Mikor csecsemő, akkor nem is tud mást tenni. De ahogy növekszik, egyre szélesebb azoknak az embereknek a köre, akiktől tanul. Aztán ha felnő, a szülei lehet, hogy már semmivel sem többek abból a szempontból, hogy kiben bízik, kitől tanul.
Sőt, nem lehetséges az sem, hogy egy felnőtt ember egy-egy "tanítótól" függ. Hanem mindenkitől, mindenből kell tanulnia, és önállóan kell döntenie mindenben. Hiszen azt is neki kell már eldöntenie, hogy kinek hihet! Ezt jelenti a felnőttség.
Tehát szerintem a hívő életben is hasolnóan megy... van kezdő hívő (gyerek a hitben) és felnőtt hívő. Persze a kettő között átmenet is van.

Én nagyon furcsának találom azt, mikor egy keresztény, aki már évek, évtizedek óta hívő, úgy beszél hogy "nekem xy a pásztorom". Hogy lehet ez? Egy felnőtt hívőnek egy pásztora lehet: Jézus. Isten pedig több emberen keresztül szól. Sőt nem csak emberen keresztül, hanem a mindennapi élet történésein, nem hívőkön keresztül és MINDENEN keresztül.
Szerintem egy hívőnek mindenképpen el kell jutnia erre a szintre.

Na most miért is írtam le mindezt? Nem azért, mert azt gondolnám, hogy te gyerek hívő vagy. (Ez te tudod.) Lehet, hogy inkább a saját problémám miatt írtam le ezeket... De ezt nem úgy értem, hogy én gyerek hívő lennék, sőt, én felnőtt hívőnek tartom magam.

Szóval az én problémám az, hogy a gyüliben nem fogadják el teljesen azt a hívőt, aki ilyen elveket vall, mint amit leírtam neked most.
Van egy olyan Ige, hogy a feleség feje a férj, a férfié meg Krisztus. Nos itt kapcsolódik ez a társkereséshez. Én úgy látom, hogy a legtöbb gyüliben az emberek feje a gyüli (vagy a tanítók). A nőké is, tehát én attól félek, ha elveszek egy lányt, akkor nem engem tart a fejnek, hanem a gyülit, a tanítókat vagy valami ilyesmit...

Na nem is folytatom, kíváncsi vagyok, hogy mit szólsz ezekhez...

Még egy dolog eszembe jutott. Van egy Ige: aki nem tudja megtartóztatni magát, éljen házasságban. Biztos ismered, azt hiszem Pál írta. Nos, nekem az is furcsa, hogy sok hívő ezzel ellentétes nézeteket vall, azaz azt mondja, hogy aki nem tudja megtartóztatni magát, arra nem a házasság a megoldás, hanem "még inkább szellemben járás" és hasonlók. Holott Pál nem ezt mondta! Szerintem az emberek azért mondják ezt, mert így olyan látszatot keltenek, mintha ők lennének a nagy szellemi emberek. De én inkább hiszek Pálnak!

Na be is fejezem mára.

Endi

-----------
(Megjegyzem tapasztalataim szerint a református egyházra kevésbé igaz az, amit arról írtam, hogy az emberek a nagytanítóban, gyülekezetben hisznek Isten helyett.)

_________________
endi.design21.hu
endike.blog.hu (ezt aztán érdemes nézni!!!) :)
ezt is, a Kegyetlen Kétbalkezes Blogja: kegyetlen.blog.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. dec. 16., szombat 10:32 
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 07., csütörtök 06:47
Hozzászólások: 143
Tartózkodási hely: Dunaújváros
Drága Endi!

Most csak a bezáró (zárójeles) gondolatodra kívánok reagálni:

Ha ezt így látod, akkor miért nem egy református gyülekezetnek vagy a tagja?

Áldott adveti készülődést!

Anti


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. dec. 16., szombat 14:55 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 08., vasárnap 19:00
Hozzászólások: 126
Tartózkodási hely: BP
Én nem akarok már semmilyen gyülekezet tagja lenni.

_________________
endi.design21.hu
endike.blog.hu (ezt aztán érdemes nézni!!!) :)
ezt is, a Kegyetlen Kétbalkezes Blogja: kegyetlen.blog.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. dec. 16., szombat 16:12 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6079
endi írta:
Én nem akarok már semmilyen gyülekezet tagja lenni.



Endi, elkéstél....te már közénk tartozol :) - igaz,h. mi nem vagyunk gyülekezet,de mi befogadtunk :)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. dec. 20., szerda 11:59 
Offline

Csatlakozott: 2006. nov. 27., hétfő 20:01
Hozzászólások: 46
Tartózkodási hely: London
Üdv.
Nagyon sokmindenben egyetértek, Endi.
Vannak jóakaratú, tényleg segítőkész testvérek, akik nem csak a párválasztás témájában, de az élet minden területén próbálnak követhető elveket adni. Hibásan. Nem követhetem a testvérek követhető elveit, nekem az Urat kell követnem.
A hívők (én is) gyakran beleesnek abba ahibába, hogy követelményeket állítsanak fel önmagukkal és a többiekkel szemben. Ennek nem feltétlenül rosszindulat az oka, inkább valami hamis biztonságérzet keresése, hiszen könnyebb szabályokhoz alkalmazkodva élni, mint komolyan elgondolkodni azon, hogy mit is akar tőlem az Úr. Mindenkinek szíve joga, hogy hívőként az elvárásoknak enged vagy az Istenre figyel jobban. Nem akarom nagyon sarkítani, bizonyos szinten ötvözhető a kettő, de semmiképp sem teljes a kapcsolatom az Istennel, ha azon gondolkodom, hogy miben kell megfelelnem másoknak, vagy miben kell jól megmondanom a véleményem a másik életével kapcsolatban.

A gyülekezetemben vannak görcsösebb, szabályszeretőbb testvérek és vannak hozzám hasonlóbb lazábbak, szabadabbak. Elférünk egymás mellett, persze vannak összeütközések néha. Hiszem, hogy az Úr mindenkinek személyesen megmutathatja, hogy őhozzá ragaszkodjon inkább.
Sajnálom, ha esetleg csalódtál gyülekezetekben, szerintem ne add fel a keresgélést, mert a közösség borzasztó fontos. Ez nem az én szabályom, az Úr találta így ki az embert. :)

A párválasztás nehéz témakör, de nagyon izgalmas is. Örömteli és fájdalmas, tele van ábrándokkal és buktatókkal. Ám az Úr tudja mikor minek van itt az ideje. Lehet és kell ráhagyatkozni ebben a kérdésben is.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. dec. 20., szerda 13:42 
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 07., csütörtök 06:47
Hozzászólások: 143
Tartózkodási hely: Dunaújváros
Üdv!

Bocs, de nekem valahogy nem áll össze az, hogy valaki hitben felnőtt és ugyanakkor nics gyülekezete, sőt nem is akar gyülekelezetbe járni, gyülekezeti közösségben élni...

Itt valami nem stimmel!

Jó morfondírozást!

Üdv Anti


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. dec. 20., szerda 13:53 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
alapvicc: a rádióban bemondják, hogy "egy őrült a forgalommal szembehajt a sztrádán" mire az illetékes: "EGY ŐRÜLT? ezek MIND szembehajtanak!!!"

ha EGY gyülekezetbe nem sikerül beilleszkedni: annak számos oka lehet
ha EGY gyülekezetbe SEM sikerül beilleszkedni: annak nagy valószínűséggel NEM a gyülekezetek, meg Krisztus "tehetetlensége" az oka... ezt SZOCIALIZÁCIÓS PROBLÉMÁnak hívják... ilyen VAN... ETTŐL MÉG az illető lehet keresztény, Isten szereti, stb stb...

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. dec. 20., szerda 16:12 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 08., vasárnap 19:00
Hozzászólások: 126
Tartózkodási hely: BP
tehát a lényeg: ti nem tartjátok gyülinek a házicsoportokat, csak a "nagy gyülit"... gondolom azért, mert ott a "nagytanító" tanít

én bizony gyülinek tartom a házicsoportot, meg azt mikor elnevezés, szép cím nélkül csak úgy összejövünk hívő ismerőseimmel és beszélgetünk komoly dolgokról...

amikor szembesülök ilyen véleményekkel, akkor kezd világos lenni hogyan alakult ki a katolikus egyházban a "nagytanító" papság és a "mi semmit se érthetünk meg" pórnép helyzete...

_________________
endi.design21.hu
endike.blog.hu (ezt aztán érdemes nézni!!!) :)
ezt is, a Kegyetlen Kétbalkezes Blogja: kegyetlen.blog.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. dec. 20., szerda 16:14 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
endi... ne ködösíts... legutóbbi infóm szerint KÉT házicsoportba jársz, ahol az egyikben TOTÁLISAN ufónak néznek... lehet, hogy a másikba SIKERÜLT beilleszkedned, ennek ŐSZINTÉN örülök :)

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Párválasztás, felnőttség
HozzászólásElküldve: 2006. dec. 20., szerda 17:18 
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 03., kedd 00:34
Hozzászólások: 194
endi írta:
Még egy dolog eszembe jutott. Van egy Ige: aki nem tudja megtartóztatni magát, éljen házasságban. Biztos ismered, azt hiszem Pál írta. Nos, nekem az is furcsa, hogy sok hívő ezzel ellentétes nézeteket vall, azaz azt mondja, hogy aki nem tudja megtartóztatni magát, arra nem a házasság a megoldás, hanem "még inkább szellemben járás" és hasonlók. Holott Pál nem ezt mondta! Szerintem az emberek azért mondják ezt, mert így olyan látszatot keltenek, mintha ők lennének a nagy szellemi emberek. De én inkább hiszek Pálnak!



Bocsi, a hozzászólásod elejét nem olvastam(sietnem kell sajnos - igen, net, tanulni is szoktam!!!éljen! :) ), de ez tetszik. Végre ilyet is hallani valakitől!

Üdv:Emilien


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. dec. 21., csütörtök 08:19 
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 07., csütörtök 06:47
Hozzászólások: 143
Tartózkodási hely: Dunaújváros
Kedves Endi!

Vigyázz! Nem egészen korrekt a legutóbbi beírásod!

Te azt kezded írni a magad mentésére, hogy szerinted mi mit gondolunk és egyből azt úgymond az "egyház" ellen fordítod!

Ne csinálj ilyet!

Egyébként pedig még nevében is más a gyülekezet és a házicsoport! Olvasd el az újszövetséget és ott is láthatsz példát arra, hogy a házicsoportok a nagy egész gyülekezetnek a részei és nem feltétlen maga a házicsoport a "gyülekezet"!

Ez a "nagytanítós" fóbiád pedig nyilván valahonnan ered, de azt te sem vonhatod kétségbe, hogy minden gyülekezetnek van egy felelős vezetője! Ez így volt a újszövetség korában is, és így van ma is!

Tegnapi igém volt adventben újra: "Törekedjetek a szeretetre!" (1Kor.14.1)
Ezzel adjon neked az ÚR áldott adventet továbbra is!

Üdv Anti


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. dec. 22., péntek 04:11 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 04., szerda 16:49
Hozzászólások: 1317
Nem ismerek olyan Jézusi,tanítást ami arról szólna,hogy csak az üdvözül aki
tagja egy evilági gyülekezetnek.

Ugyan akkor minden megtért ember,tagja
lessz a Szentlélek gyülekezetének,amely
viszont nem e-világi gyülekezet.

Lélek szinten ezek az emberek összekapcsolodnak Isten Szentszellemében.

Isten minden ember számára azt az
utat jelöli ki ami ,az adott ember számára
a legüdvözítöbb.

Van akit evilági gyülekezetbe küld és van akit pedig nem.

Bizzuk Istenre a döntést,és ne mi
emberek döntsünk helyette.

Aki Hisz Istenben,és rá halgat,az tudni foggja,hogy mi a számára a leghelyesebb út.

Szeretettel Gabriel


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. dec. 22., péntek 07:37 
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 07., csütörtök 06:47
Hozzászólások: 143
Tartózkodási hely: Dunaújváros
Kedves Gabi!

De hiszen éppen erről az útkereséséről beszélünk!
Ráadásul Endi nem azt írta, hogy azt a vezetést kapta az ÚRtól, hogy ne tartozzon gyülekezetbe, hanem azt írta, hogy nem akar! Ez elég súlyos különbség, sőt gyülekezetnek nevezi a hcs-t, valamint azt is, mikor összejövünk csak úgy és komoly dolgokról beszélgetünk...

De hogy egészen konkrét legyek én bizony azzal sem találkoztam a Újszövetségben, hogy valaki úgy legyen hívő, hogy nem tartozik Krisztus e földön élő gyülekezetébe.


A topik igazi kérdése azonban a párválasztás. Hol keressen egy keresztyén fiatal társat? Hol kaphat erről a kérdésről biblikus tanítást?

Szerinted? Szerintetek?

Áldott adventi készülődést!

Üdv Anti


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. dec. 22., péntek 08:03 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
GABRIEL777 írta:
Van akit evilági gyülekezetbe küld és van akit pedig nem.

Mi van Gabi!
Ideológiát gyártasz az egyszemélyes gyülekezeti léthez? :)
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. dec. 22., péntek 08:28 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
Anti írta:
A topik igazi kérdése azonban a párválasztás. Hol keressen egy keresztyén fiatal társat? Hol kaphat erről a kérdésről biblikus tanítást?
Szerinted? Szerintetek?

Nagyon fontos, hogy meglegyen a közösség abban, ami a legfontosabb a felek életében. Ha ez a legfontosabb dolog Isten, akkor beszélhetünk keresztény házasságról. Ilyenkor a hármas kötélből megvan a harmadik kötél is, ami nem szakad el.
Ezért a vallási vegyes házasságban nincs meg ezen a szellmi szinten a közösség, illetve azt jelenti, hogy egyikük életében sem az Isten a legfontosabb dolog. Számukra legfontosabb dolog, vagy közösség lelki szinten létezik.
Namost ha valaki megtalálja a szellemi szinten vállaható társát, azt a választást Isten megáldja. Utána, később viszont nem lehet azt mondani, hogy nem az Úrtól volt a házasság.
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 348 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 24  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség