Időzóna: UTC + 1 óra
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1420 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 95  Következő
 

Társadalom-Politika-Gazdaság.
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2008. ápr. 29., kedd 10:20 
Offline

Csatlakozott: 2007. aug. 10., péntek 17:57
Hozzászólások: 46
Tartózkodási hely: Miskolc
Globalizáció? Lokalizáció?

Nekünk ,református keresztyéneknek teljesen egyértelmű eligazítást ad a címben feltett kérdésre az I. Tim.. 5.8:” Ha pedig valaki övéiről és főként háza népéről nem gondoskodik,az megtagadja a hitet és rosszabb a hitetlennél”. Igen, a lokalizáció pártján állunk és nem a globál világot tartjuk üdvözítőnek. Jóformán azt sem tudjuk ,hogy fog ez kinézni a jövőben. A jelenben csak azt várhatjuk tőle, hogy megóvja világunkat a harmadik világégéstől és környezetünk védelmében hathatós segítséget jelent.
Hitbeli meggyőződésünk, hogy a kis közösségek és a belőlük fejlődő nagyobb, mint haza, ország ,kontinens a sorrend és soha nem fordítottan a megoldás. A keresztyén értékeken kivűl is ezt találjuk .Illyés Gyula írásában olvastam: aki azt mondja hogy ő szereti az emberiséget, az minden gazemberségre /sic!/ hajlamos. Ugyancsak ő említi, miszerint a „világ proletárjai egyesüljetek” jelszó eredetiben így hangzott: „…aller Lander…”a fordítók vagy nem tudtak németül vagy világot /Welt/ szeretők voltak?!
De a költő Vörösmarty Mihály is vallja :Ne nézz, ne nézz hát vágyaid távolába: egész világ nem a mi birtokunk: Amennyit a szív felfoghat magába, Sajátunknak csak annyit mondhatunk.”/ Merengőhöz/
A globál világ kicsinyített mását, lassan kezdjük ismergetni az Európai Unió arculatából. Uniónk valójában egy nagy gazdasági társulás, amelyben minden jog csak az egyént illeti .Ezzel az egyént a „háznépe” köréből kiemeli, izolálja ,függetleníti, szinte robinzoni magányosságra ítéli. Kisebbségi jogokkal nem szeret, nem akar foglalkozni, még „kesztyűs” kézzel sem. Gondolok most határainkon kívül élő magyarjainkra!
A globalizáció negatívuma többek között ,hogy Teremtőnk szép és sokféle világát szegényiti. Egyen világot hoz létre. Ez legfeltűnőbben a nemzeti nyelvek lassú sorvadásában fog jelentkezni. Ezek szépsége, árnyaltsága a beszéd, az írás megfogalmazásában, majd átadja helyét egy „zombi” nyelvnek. A bibliai Bábel-tornya történet, világosan tudtunkra adja, hogy Isten nem a homogenitás pártján áll.
Ez a világ kedvez a felelőtlenség és a bűnözés terjedésének. Falvainkban mindenki tudta ki a tolvaj, hányan vannak a határ dézsmálók. A megapoliszok dzsungelében ez lehetetlen.
„Semper reformari debet!”- mondták reformátor atyáink és szavuk napjainkban a gyakorlat területén is helytálló. Az ősegyház meleg, családias légköre egyházunkban sűrgős követelmény lett. A szekurális világ házasságot ,családot szétdobáló/ diabolos!/ ördögi lelkülete, az evangélizáció új mezejét nyitja meg. Istennek hála, hogy nyári táborok, hittanos üdültetések szülőkkel egybe gyakorlat örömteljesen szaporodik egyházunkban. Mama, babakőr, játszó délután mind több gyülekezetben már otthonos. A holnap egyházának családokat védő- ápoló ,gondozó sok és szép szolgálat Krisztusra mutató missziónkban.
Utunk nem könnyű! „Magyarországon a közélet nem segít nekünk”- mondja Szabó István. Unokáim osztályában átlagban 70 % az elvált szülők gyermeke. Kisebbségbe kerültek az ép, az egész családos osztálytársak. A csonka családok gyermekei hogy dolgozzák fel helyzetüket? Csoda ha agresszívek, vagy depresszívek ,és a variációk sokaságát élik?
Nem akartam hinni szememnek ,amikor az Európai Unió XXI.-ik század ajánlásában ezt olvastam: „…több munka, több tudás, és több gyermek!” Szándékos vagy beidegződéses reflex , hogy nem több CSALÁD? Döntsük el közösen! Azon se lehet csodálkoznunk, hogy az EU. Alkotmányból miért marad ki Isten nevére utalás.
Egyet értek Szabó Istvánnal, amikor írta:” …az a javaslatom, hogy a keresztyén közöségeknek a gyülekezeti élet intenzitását szükséges elmélyíteni és identitását megerősíteni…” ./Théma.2004.2-3/ Nem lesz könnyű HÁZUNK NÉPÉRE GONDOT VISELNI, egy nem test és vér elleni harcunkban. Imádkozó élettel erőseknek kell lennünk az Úrban. Áldás, Békesség ! Pista.

_________________
Jónás próféta jele..


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. ápr. 29., kedd 11:44 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
érdemben nem vitatkoznék, köszönöm-értem...

ugyanakkor egy "kis szines hír", ami a dolog ELLENTMONDÁSaira felhívja talán a figyelmet:

az első GLOBALIZÁCIÓS tényező Magyarországon éppen a Károli-biblia volt

ez rögzítette ugyanis az "e-ző" nyelvjárást HIVATALOS MAGYAR NYELVként, és bizony hozzájárult számos ízes tájszólásunk visszaszorulásához-kihalásához...

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. ápr. 29., kedd 12:47 
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:24
Hozzászólások: 390
Kedves Pista bátyám!

Áldás békesség. És köszönet mindkét írásodért (magyarságtudat, globalizáció). Külön köszönöm, hogy megválaszoltál kéretlenül is egy számomra nagyon fontos kérdést. Mit feleljek azoknak a honfitársaimnak, akik magyarkodónak neveznek engem, netán reakciósnak csak azért, mert nemzeti gyásznapunkon, június 4-én, elénekeljük a himnuszt. Mostmár tudom. Eddig sem jöttem volna zavarba, de ettől tömörebben nem lehet azt megfogalmazni, hogy mit jelent a nemzeti öntudat. Még egyszer köszönöm.

Szeretettel: Zsolt


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. ápr. 29., kedd 12:57 
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:24
Hozzászólások: 390
Szia Net!

Megnevettettél, mint rendesen. :D

Azért azt hadd jegyezzem, meg, hogy erre a globalizációs hatásra akkoriban komoly szükségünk volt. 2 király, plusz egy török császár. Valahogy fogyott a magyar. Reformátoraink - Isten bocsássa meg nekik - még nem gondolhattak a globalizációval. Ha lett volna rá figyelmük, akkor biztosan találtak volna rá magyar szót :)

Ellenben arra apelláltak, hogy mégis csak jobb magyarul imádkozni, mint törökké, vagy németté lenni. Ezért azután nekiláttak lefordítani a Bibliát. Károli lelkes közösségének nem is sikerült tökéletesen - lengyel volt a nyomdász pl. Szenczi Molnár Albert, és még néhányan csiszolgattak, reszeltek rajta.

És egyszercsak készen volt az irodalmi magyar nyelv alapja. :!: Költőink rájöttek, hogy gazdagabb a latinnál. Elkezdték használni. És keresztbe tettek a másik globalizációs törekvésnek. Nem lett németté a magyar. És megmenekült az e-ző nyelvjárás, és onnastól kezdve már ezt beszélte mindenki. (Kivéve a szegedieket, palócokat és még sorolhatnám).

Kétségtelenül kár érte. Most legalább világnyelven (németül) beszélnénk, és az angol is könnyebben menne. :*:

Üdvözlettel: Zsolt


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Zsolt 2008. ápr. 29., kedd 14:46-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. ápr. 29., kedd 14:23 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
Kedves Pista!
Amit irtál, szerintem teljes céltévesztés. Érzed, hogy valami baj van és veszélyeztetve vannak dolgok, de olyan vagy mint az a rossz hadvezér aki nem ismeri fel, hogy ki/mi az ellensége és rosszul jelöli meg a célt.
A vereség ilyenkor nagyon valószínűsíthető.
Megmutatom hogy hol sántít az írásod.
Az idézett ige I. Tim.. 5.8:” Ha pedig valaki övéiről és főként háza népéről nem gondoskodik,az megtagadja a hitet és rosszabb a hitetlennél”. a családjáról nem gondoskodó hagyag családfőre vonatkozik és nagyon hajánál cibálva lehet csak ráfeszíteni a globalizáció témájára.
A családot nem a globalizáció fenyegeti, hanem a bűn, a hitetlenség, de ezek közül egyiket sem a glob. találta fel.
A családok már akkor is nagy bajban voltak, amikor a globalizációt távol tartották tőlünk, a kettő nem függ össze.
A nemzeti identitást és a nyelvet sem fenyegeti a glob. Nyugat Eu. országok amelyek kezdettől részei a glob világnak, egyik sem vesztette el sem nemzeti identitását, sem nyelvét. A több nyelv ismerete és használata csak gazdagította őket.
Továbbá a világ élhető részét pont ezen a féltekén a globbann élők hozták létre, tehát ha az indító igét ráhúzod erre a helyzetre, a globalizált országok sokkal inkább gondoskodtak az övéikről mint a bezárkózó nacionalisták. Hasonlitsd össze mondjuk Angliát Szerbiával, vagy Oroszországgal!
Továbbá egyáltalán nem jóttevés gondoskodás az, ha egy nemzetet meg akarsz "kímélni" a valódi versenytől, mert ez igazából nem segítség és védelem, hanem a lemaradás bebetonozása.
Lásd, a KGST megkímélte KeletEurópát a globális versenytől, de ez csak konzerválta a nyomort. Most is azok a nemzetek emelkednek fel, akik beszállnak ebbe a versenybe és hajtanak. Szlovákia, Szlovénia, Csehország balti államok és lassan Románia is behoz minket.
Annyit nyugodtan feltételezhetsz, hogy a különböző, ideológiák, amelyekkel te nem értesz egyet ugyanúgy jót akarnak a nemzetnek, csak az másként gondolják elérni. És egyáltalán nem biztos hogy neked van igazad.
Abban egyetértünk, hogy a legnagyobb baj a hitetlenség, az istentelenség, a bűn. A megtérés, az újjászületés, a kereszténység a megoldás, de ezt a hitet nem tudja egy erőtlen egyház terjeszteni akkor sem, ha politikai tisztogatással más ideológiákat kizár a versenypályáról. Úgy még lomhábbá és erőtlenebbé válik. Az Egyháznak kell a világ segítségére lennie, nem pedig a fordítva. A beteg világ soha nem fogja az egyházat életre kelteni, hiába minden infúzió. Nem siránkozni a rossz eszmék jelenlétén, hanem megmutatni a jót. Csak ez működik.
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. máj. 02., péntek 07:53 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
Eeyore írta:
Tényleg elképesztő vagy, te egyáltalán nem tanultál történelmet? Nem hallottál még arról, hogy a "globban élő" országok az újkorban gyarmatosították és kizsigerelték gyakorlatilag az egész glóbuszt?
Kedves Eeyore!
Kérlek egy picit differenciáltabban reagáljál soraimra és főleg ne arra reagálj, amit nem is állítottam. :)
Óriási különbség van ugyanis a jobb és a tökéletes között.
Én soha nem akartam sem megvédeni sem megmagyarázni a nyugat bűneit meg hülyeségeit, amit én szoktam itt mondani az az hogy a nyugat jobb, élhetőbb világot épített. Ennek oka éppen az, hogy a kereszténységen alapul és minél protestánsabb, annál élhetőbb, mintha egy skálán mennél végig.
És annyiban van messze a tökéletestől, amennyire messze van a saját alapjaitól. A nyugat a létező világ legjobbik verziója, az egy más kérdés, hogy ez is a vesztébe rohan, de e nélkül is abba rohanna, vagy méginkább (ld. özönvíz). Nagy hiba a világ bajait a nyugatra fogni. A gyarmatok megszűnése óta pedig már abba is biztos lehetsz, hogy az előny oka nem a mások kizsigerelése, hanem az alapokra visszavezethető szellemiség, kultúra. Aková sikerül ezt legalább részben beoltani, ott mindenütt jobb világ keletkezik. Ezek a tények.
Kérdem milyen jobb kínálat van ezzel szemben, azon kívül, amit a biblia kínál (megtérés, újjászületés)?

Idézet:
1.) Az az érdekes, hogy nagyon sokan tök jól ellennének a saját "lemaradt" állapotukban, úgy, hogy annyit fejlődnének, amennyire SAJÁT MAGUKTÓL képesek (belső, inherens fejlődés).
Lehet, hogy van ilyen, csak nem jellemző. Jellemző az hogy ezek a világok mind a nyugat felé törekszenek, már ami a gyümölcsöket illeti és aki teheti a nyomor országaiból migrál is az élhetőbb felé.
Egy viszont biztos, hogy Mo. mindig is a nyugathoz szeretne tartozni nem a lemaradtak közé.

Idézet:
2.) A KGST országai nem azért maradtak le, mert "meg lettek kímélve" a versenytől, hanem azért, mert EGY KÍVÜLRŐL RÁJUK KÉNYSZERÍTETT, egyáltalán nem a saját belső fejlődésükből következő társadalmi-gazdasági rendszert KÉNYSZERÍTETTEK RÁJUK, szó szerint tarkóra tett pisztollyal.
És amit rákényszerítettek, az egy piactagadó, versenytagadó agyrém, ezért is omlott össze. Ha egy jó rendszert kényszerítettek volna ránk, akkor háváj lenne. :)
Németországra, Japánra rákényszerítették a demokratikus liberális kapitalizmust és ők jártak jobban. :)
Idézet:
3.) A Föld már az eddigi "globban élő" államok jólétének létrehozása miatt is HALDOKLIK. Egyszerűen NINCS TÖBB TARTALÉKA, a lehető legjobb most nem a fogyasztói, globalizált életmód kiterjesztése, hanem BESZÜNTETÉSE volna.
Ld. mint feljebb. Van tartaléka, méghozzá szellemi, és csak a nyugatnak van, ez pedig a bibliai kereszténység. Az egy más kérdés, hogy mi már most tudjuk, hogy nem fog ehhez a tartalékhoz nyúlni, hanem rohan tovább a vesztében.
Idézet:
Ezek a mondatok rendkívül jól illenek a Hit Gyülekezetre, így remélem, önkritikai céllal írtad: "politikai tisztogatással más ideológiákat kizár a versenypályáról", "siránkozni a rossz eszmék jelenlétén", "még lomhábbá és erőtlenebbé válik". :roll:
Kedves Eeyore!
A HGY soha nem volt abban a helyzetben, hogy másokat kizárhatott volna a versenypályáról. Csak olyan helyzetben volt, hogy őt akarták kiszorítani. Az ellenséges eszméken pedig nem suránkozik, hanem harcol ellenük. :)
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. máj. 03., szombat 16:00 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
Kedves Eeyore!
Azért érdemes volt beszélnünk, mert kiderült, hogy a fontos dolgokban egyetértünk. :)
Amiben tökéletesen, egyetértünk az a világ problémájának megoldása, azaz:
Idézet:
Minderre halovány remény is csak az újjászületett emberek számának ugrásszerű emelkedésével volna lehetséges.

Idézet:
Mivel alternatívát kértél tőlem, hát tessék, ez a válaszom: a nyugati, fogyasztói berendezkedés egyetlen alternatívája az ÖNKORLÁTOZÁS. Esély rá semmi.
Ez valóban alternatíva és valóban csak elméleti és feltétele a fenti mondatod, vagyis a sok újjászületett keresztény. Tudjuk az igéből, hogy ez nem fog bekövetkezni.
Viszont ez azt is jelenti, hogy a mostanában népszerűsödő nyugatellenesség nem megoldás, azaz nem tud semmi jobbat még csak ajánlani sem.

Idézet:
1.) Szerény véleményem szerint nem helyes a jelenlegi euroatlanti berendezkedést keresztény gyökerűnek nevezni, hiszen az EU alkotmányából is kihagyták a keresztény alapra való utalást - végül is igazuk volt.
Az nem vitatéma, hogy a nyugati civilizáció a zsidó-keresztény kultúrkörben gyökerezik. Tökéletlenségének pedig éppen az az oka, hogy ezen gyökerektől el is távolodott.
Én sem értenék egyet az EU alkotmányában a kereszténységre utalni, mert az itt nálunk egyértelműen a katolicizmus újra pozíicióba helyezését jelentené(erre is ment ki a szándék), amit már egyszer kipróbáltunk és nem igazán jött be. :)
Bele lehetne persze jól is fogalmazni, de nem kértek fel rá. :D

Idézet:
Minden kor minden kormányzati rendszere az, az volt. A látható, megnyilvánult különbséget leginkább az adja, mennyi lehetőség, alkalom nyílt a pusztításra, tehát az adott korszak
a.) Milyen minőségű technikai apparátussal rendelkezett,
Ebben nem értünk egyet. A hatalmak különböznek, van a Bibliából is ismert valóban antikrisztusi hatalmi láncolat és van más is. Most nem részletezném.
Idézet:
b.) A hatalom mennyire volt számonkérhető, elszámoltatható.
Ez meg a reformációra viszavezethető modern demokrácia, tehát megint a protestáns etikánál tartunk. :)
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. máj. 03., szombat 18:36 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
oké... szeretném én akkor látni azokat az egyházi ügynöklistákat, jó?

UTÁNA beszélhetünk az egyházak pozitív szerepéről .... (NEM csak történelmi egyházakra gondolok, konkrétan a baptistákra vonatkozóan vannak leginkább információim, ami nem volt BEVETT csak MEGTŰRT egyház legjobb korszakában is)

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. máj. 04., vasárnap 06:51 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
összeszedni magam és megírni :)

pici türelemmel lenni :)

köszönni :D

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. máj. 04., vasárnap 06:55 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
net2rist írta:
összeszedni magam és megírni :)

pici türelemmel lenni :)

köszönni :D
Türelemmel várni. :)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. máj. 04., vasárnap 09:00 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
TE várhatni... NEKED nem magyarázni (vigyázni, kinek MILYEN veszélyességű szerszámot kezébe adni...)

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. máj. 04., vasárnap 09:30 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
net2rist írta:
TE várhatni... NEKED nem magyarázni (vigyázni, kinek MILYEN veszélyességű szerszámot kezébe adni...)
Te már nem tudni nekem adni veszélyes szerszám. :D
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. máj. 04., vasárnap 09:44 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
nem venni le inkognito nevü ruhadarab ;)

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. máj. 04., vasárnap 22:23 
Aktív tag
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2008. feb. 22., péntek 22:22
Hozzászólások: 830
Eeyore írta:
Szia Ex, ehhez még annyit, hogy a hatalom ellenőrizhetősége, elszámoltathatósága fontos kulcs a jelenlegi liberális-konzervatív vitában is az állam szerepét illetően. A liberális érv: az állam rossz gazda - azért féligazság, csúsztatás, mert NEM AZ ÁLLAM a rossz gazda, hanem minden olyan önkényuralom, amelyet nem lehet számonkérni, ellenőrizni. Ha az állam átlátható szervezet, és el is látja a vállalt feladatait, akkor nagyon is helyes és fontos a munkája.

Ez a fajta filozófia ejőrevetíti, hogy az állam rossz gazda. ergó muszály rosznak lenni.
Nagy kapitalista nyugati országokban pedig állami cégek nem győznek terjeszkedni külföldön és nyerséget termelni.
Az álam rossz gazda csak azt mondja, hogy aki "én" írányítom(és még dumálok is erről)lévén kulcs pozicióban engem kéne kirugni. Mert ami másnak nyereséggá válik a kezébe az állami menedzsmentnek miért nem? Megint önnmagam ismétlem: lásd a nagy kapitalista országokat, ahol nem rossz gazda az állam, hanem "tollya az aranyat". Itt meg eladjuk ezt és megtartjuka az eleve veszteségre ítéltet.

_________________
http://literaty-nazo.blogspot.com/
Üdv, Literaty


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. máj. 05., hétfő 13:20 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
Literaty írta:
Nagy kapitalista nyugati országokban pedig állami cégek nem győznek terjeszkedni külföldön és nyerséget termelni.
Az álam rossz gazda csak azt mondja, hogy aki "én" írányítom(és még dumálok is erről)lévén kulcs pozicióban engem kéne kirugni. Mert ami másnak nyereséggá válik a kezébe az állami menedzsmentnek miért nem? Megint önnmagam ismétlem: lásd a nagy kapitalista országokat, ahol nem rossz gazda az állam, hanem "tollya az aranyat". Itt meg eladjuk ezt és megtartjuka az eleve veszteségre ítéltet.
Kedves Literaty!
Látom, neked szived csücske az állami tulajdon, de elárulom neked, hogy nem elég ha kirugjuk a jelen illetékest, mert a helyzet az, hogy a megoldás nem szorítható bele a kormány kontra ellenzék egydimenziós világba.
Az aktuális ellenzék, mikor hatalmon volt, az állam akkor is rosszul, rossz gazdaként üzemelt. Értem, hogy tudsz példát hozni rá, hogy működhet jól állami cég valahol külföldön, de az a helyzet, hogy ott a környezet, vagy háttér egy teljesen más ország, más lakossága és más történelme. Hiába működik egy francia vagy egy svéd állami vállalat jól, nálunk ez nem működik és törvényszerűen nem működik.
Ott a természetes környezet: a magántulajdonban versenyben edzett és szocializálódott managemant állami tulajdonban is az ésszerűség alapján működik. Nálunk a szocialista állami tulajdon működtetői (és nem volt más) nem gazdasági racionalitás alapján szocializálódtak és működtek. Az ő motivációik nem a verseny a teljesítmény, hanem a kijárás, kiskapuk, kapcsolatok bevetése az üzlet megszerzésében. Ezek is meg az állami vezetők is nem társadalom számára akarják hasznosan működtetni az állami vagyont, hanem a saját részükre.
Egy ilyen előzményű országban, ahol az újra elosztás mértéke nagyobb mint 50%, ott a mai vállakozások sem teljesitményben minőségben vagy árban versenyeznek, hanem abban hogy ki milyen ügyesen tud korrumpálni és állami megrendeléseket megszerezni. Ha akarod valós történeteket tudok neked mesélni. Vagyis nincs valódi kapitalizmus, hanem egyfajta feudális jellegű előjogokon és korrupción alapuló uram-bátyám világ, ahol mindenki pályán kívül, kanyarokat levágva, kiskapukon át akar csak versenyezni. Ma sem a teljesítmény az ami díjazva van.
Itt csak egy megoldás van, az állami részvétel minimalizálása a gazdaságban. Szerepét nagyon egyszerű és ellenőrizhetó szabályokkal a verseny tisztaságának felügyeletére és a monopol helyzetek minél teljesebb felszámolására szűkíteni. A törvényességet helyreállítani, a törvényeket szabályokat betartani és betartatni.
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1420 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 95  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség