Időzóna: UTC + 1 óra
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 113 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Következő
 

Re: twillight
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2009. aug. 04., kedd 23:24 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
http://www.freepress-freespeech.com/holhome/konyvek/talmudm.htm

http://www.ety.com/HRP/racehate/talmud1.htm

szerintem ennyi is elég... :S

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: twillight
HozzászólásElküldve: 2009. aug. 05., szerda 06:02 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
azt hiszem én is boldog lehetnék, ha a zsidók helyett az összes gyűlöletedet rám pazarolnád... nyilván hiába reménykedek...

(ez NEM válasz volt neked, inkább reakció a vörös tehenes - engem teljesen lenyűgöző - felismerésre)
http://parokia.hu/forum/viewtopic.php?f=24&t=206&p=48445&#p48445

NEKED maximum megint egy "netturistosan rövid" idézet... TŐLED:

Eeyore írta:
... nem gyűlölködött fölöslegesen; ...


:(

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: twillight
HozzászólásElküldve: 2009. aug. 05., szerda 10:15 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Kedves Eeyore az igaz, hogy az idézeted részigazságokat tartalmaz, viszont a Babiloni Talmudnak tulajdonított idézetekről nem lehet tudni semmit, hiszen az nem található meg fordításban, de szerintem angolul sem semmilyen portálon. Így aztán ellenőrizhetetlen. Azt a rengeteg idézetet akár saját agymenéseként is összeírhatta bárki.

Az köztudott, hogy a templom lerombolása után a zsidóságnak a vallása gyakorlásához új formákat kellet, hogy megtaláljon, hiszen a templom lerombolásával a legegyszerűbb Tóra parancsok sem voltak elvégezhetőek, gondolok itt például a bűnök miatti áldozati rendszerre. Ekkor egy olyan zsidó vallásosság forrta ki magát, amely a Tórára alapozódott, de azon túllépett, hiszen nem voltak meg a Tóra szerinti vallásgyakorlás feltételei, de a Tórára alapozva kidolgozták a zsidó vallásgyakorlás új formáit.

Tanulva a korábbi időkből, amikor a zsidó vallás térítő jellegű volt, szinkretikus elemeket bőven magába foglalt a vallásgyakorlás, természetes volt a prozelitizmus, nagyon komolyan elkülönülő, tiszta vallási közösséget hoztak létre a zsidó hittudósok Végül is ettől a kortól eredeztethető ez a fajta zsidó elkülönülés, amelyet ma tapasztalhatunk.

Ilyen értelemben valóban igaz, hogy a zsidó emberek nem a Tórát olvassák és értelmezik a mindennapi problémáik megoldására, hanem a templom pusztulása után összeállított iratokat, amelyeknek a vége akár a mai napjainkig is eltart. Lásd az alábbi linket, amelyben egy speciális élethelyzetre ad magyarázatot teljességgel a talmudi és a rabbinikus hagyományok alapján. Talán említve sincs a hosszú magyarázat alatt a Tóra:

http://www.zsido.com/konyvek/zsido_tudo ... _/190/2386

Na de ez természetes is, hiszen a Tóra korában a Templomban végzett szakrális cselekedeteket, a törvényeket le kell fordítani a mai problémákra. A rabbik értelmezésével boldogulnak el ebben a mai vallásgyakorlási dimenzióban. Egyáltalán a rabbik értelmezése nélkül teljes bizonytalanságban vannak a mai zsidó közösségek. Emiatt annyira meghatározóak náluk a rabbi jelenléte, merthogy nélkülük szinte lehetetlen értelmezni a napi problémákat.

Nálunk, keresztyéneknél ennyire nem fontosak a papok, habár a katolikusok szerint igen, mivel az Újszövetséget egy az egyben le tudjuk fordítani papi segítség nélkül is a mindennapi kérdések magyarázatára, irányítására. A katolikusoknál is hasonló a helyzet, mint a zsidóságnál, nem a Biblia (zsidóknál Ószövetség, de méginkább Tóra) az egyedüli iránymutató, hanem a hagyományok is, melynek magyarázatához, értelmezéséhez természeténél fogva a szakralizált papság is szükségeltetik.

Az érdekes az, hogy talán mi keresztyének inkább hivatkozunk közvetlenül az Ószövetségre, mint a zsidók. Ebből következően szerintem gyakran eljutnak a teológusaink az Újszövetség szellemétől különböző, a keresztyénségből egyáltalán nem magyarázható gondolatokra. Gondolok itt a net2rist által belinkelt téma, a vörös tehén kapcsán valamiféle magától értetődő zsidó, keresztyén világmisszióra és más önjáró logikai bakugrásokra.

Ami a különféle talmudokból, hagyományokból származtatott rosszindulatú idézeteket illet, erről semmit sem tudok, hiszen ilyen még nem volt a kezemben.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: twillight
HozzászólásElküldve: 2009. aug. 05., szerda 21:21 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
Eeyore írta:
Twillight a napokban ezzel jött. Számára a Biblia és a Talmud nagyjából egy kalap alá van véve. Mégis mi erről keresztény teológiai vélemény? (Tehát nem egy mezei reakció, hanem akik valamennyire ismerik.). Mivel én csak annyit tudok, hogy Jézus nagyon haragudott a farizeusok tudományára.
...
...
...
Netturista: 1. Továbbra sincs értelmes mondanivalód a témához.


Idézet:
[Mt. 23.2] a következő beszéddel fordult: "Az írástudók és farizeusok Mózes székébe ültek.
[Mt. 23.3] Tegyetek meg, őrizzetek meg mindent, amit csak mondanak nektek, de ne cselekedjetek úgy, ahogy ők cselekszenek! Mondják ugyanis, de nem teszik meg.


a többire hadd ne reagáljak, azt nem nekem írtad, hanem valami olyan személynek, aki csak a fejedben létezik... ő biztos válaszol neked... :S

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: twillight
HozzászólásElküldve: 2009. aug. 06., csütörtök 17:50 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Kedves Eeyore, ehhez nem tudok hozzászólni, hiszen nem ismerem a rabbinikus, meg a talmudi irodalmat. Meg mondom őszintén kb annyira érdekel, mint a Siva iratai, ha van egyáltalán ilyen Indiában. Azt tudom, hogy nagyon sokan fújnak a babiloni Talmudra, de én még nem találkoztam olyan emberrel, aki olvasta volna, márpedig amit nem olvastam, arról nem tudok mit mondani.

Hogy a mai zsidóság mennyiben farizeus, az megint nem értelmezhető számomra. Főleg, ha azt nézem, hogy az elméleti egység ellenére mennyire százfelé húznak a zsidó közösségek. Ahány rabbi annyi szokás, lehet mondani, annyi gondolkozás a zsidóságról, annak a kiválasztottságáról, magasabbrendűségéről, Jézusról, a tisztátalanok köréről, és még számos dologról. Az egyik zsidó közösség mentőszolgálata ott hagyta elvérezni a néger gyereket, merthogy nem vehetett fel tisztátalant szerintük, a másik meg azt mondja, hogy bár nagyon sok dologban teljesen másként gondolkozik, mint a keresztyének, de Jézus valóban a Messiás.

A farizeus kifejezésen a Tóra törvényeinek mindenáron való betartatóját értették, hát a maiak közül kevesen vannak ilyenek, ilyen értelemben a maiakra nem használható ez a kifejezés szerintem. Amint mondtad a talmudi, rabbinikus hagyományokra épül a gondolkodásuk, azt viszont nem ismerjük. Ha valaki hitelesen belinkeli a magyarra fordított babiloni Talmudot és el tudom olvasni, akkor lesz véleményem a kérdésben, de addig csak ámuldozok én is az üdvtörténeteken meg a vörös teheneken, meg a rabbiképzőt végző hitgyüliseken, meg egyéb dolgokon, amikről a közel-kelet topicban elég sokat beszélgettünk, szóval a keresztyének buzgalmán, de a mai zsidóság eszmeiségéről én semmit sem tudok.

A híradókból követhető cselekedeteik alapján nemigazán lehet tudni, hogy miként gondolkodnak egységesen, hiszen amíg egyrészt a zsidó politika tömeggyilkosságot csináltat egy választás kedvéért, addig más tisztességes zsidók meg világgá kiáltják az embertelenséget és tiltakoznak ellene. Szóval nem annyira egyarcú a dolog, remélhetőleg egyre többen rájönnek közülük, hogy ki is a Messiás.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: twillight
HozzászólásElküldve: 2009. aug. 06., csütörtök 19:31 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 01., vasárnap 19:48
Hozzászólások: 1002
--


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Fony 2009. nov. 27., péntek 16:28-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: twillight
HozzászólásElküldve: 2009. aug. 06., csütörtök 20:00 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 01., vasárnap 19:48
Hozzászólások: 1002
Kérlek, Indu, ne töröld ki.

Eeyore...
Meg kell tanulnod, hogy a kijelentéseidért felelősséget vállalj.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: twillight
HozzászólásElküldve: 2009. aug. 06., csütörtök 20:34 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2009. máj. 16., szombat 07:13
Hozzászólások: 77
Ez annyira sokkoló volt, hogy..... nem..., nincs rá szavam.

Politika-vallás-hit összemosásából születnek a következő antikrisztusok. Remélem, hamarabb meghalok, sem hogy megéljem.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: twillight
HozzászólásElküldve: 2009. aug. 06., csütörtök 20:38 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 01., vasárnap 19:48
Hozzászólások: 1002
Pe-ga-zus írta:
Ez annyira sokkoló volt, hogy..... nem..., nincs rá szavam.

Politika-vallás-hit összemosásából születnek a következő antikrisztusok. Remélem, hamarabb meghalok, sem hogy megéljem.Ne halj meg!

Ne félj, csak higgy!


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: twillight
HozzászólásElküldve: 2009. aug. 06., csütörtök 23:00 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2009. jan. 10., szombat 15:04
Hozzászólások: 1823
Kedves Eeyore!

Ha már így, akaratom ellenére a piactérre került a nevem, még egyszer mondom: olyan Istenben hiszek, aki szuverén, és néha másképp cselekszik, mint ahogy elvárnánk Tőle. Például szereti az ellenségeinket, és szereti a saját ellenségeit is. Lehet gyilkosnak is nevezni, mert az is TÉNY, hogy a saját hibátlan Fiát halálba küldte értünk. De melyikünk merné Őt ezért így nevezni?
Nem az a mi feladatunk, hogy Istent megvédjük "gonosz" embertársainktól, az a feladatunk, hogy őket mentegessük, értük járjunk közbe Istennél.
Azt is mondtam már csöndben, hogy ha az a fő foglalatosságunk, hogy mások bűneire keressünk bizonyítékot, akkor igen könnyen a Sátán, a Vádló munkatársaivá válunk. Jó lenne ezzel vigyázni.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: twillight
HozzászólásElküldve: 2009. aug. 07., péntek 06:53 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2007. okt. 25., csütörtök 20:49
Hozzászólások: 1814
.
Könyörgés szabadulásért:

-"Tekints le az égből,
nézz le szent és dicső hajlékodból.
Hiszen te vagy a mi Atyánk,
ősidőktől fogva megváltónknak nevezünk.

-Mindnyájan olyanok lettünk,
mint a tisztátalanok,
minden igazságunk olyan,
mint a szennyes ruha!-

Uram, atyánk vagy te mégis!
...kezed alkotása vagyunk mindnyájan,
Uram, ne haragudj ennyire,
ne emlékezzél örökre bűneinkre!
Tekints ránk:
mindnyájan a Te néped vagyunk!"

Ézsaiás63,64


-"...így szól az Úr:-- Izráel minden nemzetségének Istene leszek, ők
pedig népemmé lesznek.
Ezt mondja az Úr: Örök szeretettel szerettelek, azért terjesztettem
ki reád irgalmasságomat.

--Halljátok az Úr igéit ti népek:
Aki szétszorta Izráelt, össze is gyűjti.-
Törvényemet a belsejükbe helyezem a szívükbe írom be.
Én Istenük leszek, ők pedig népem lesznek,-
mert megbocsátom bűneiket és nem gondolok többé vétkeikre."
Jeremiás 31L.

_________________
"A teljes Irás Istentől ihletett."
2.Tim.3,16


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: twillight
HozzászólásElküldve: 2009. aug. 07., péntek 08:24 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2009. jan. 10., szombat 15:04
Hozzászólások: 1823
Kedves Eeyore!

Nem mondtam, hogy sátánfajzat vagy. Mindnyájan lehetünk, vagyunk is olykor a Sátán eszközei, amikor nem az Ige alatt, hanem az Igén állunk (talán itt a fórumon olvastam ezt a jó mondást valakitől). Egyébként nézd meg, mit mond Jézus Péternek a "mentsen Isten"-es jelenetben! Na, ez az, amin a megtéretlen ember ki szokott akadni! Amikor azt hallja, távozz tőlem, Sátán, inkább vállalja a közösséget a Sátánnal, és felháborodik, hogy őt sátánfajzatnak nevezték, ahelyett, hogy Jézussal együtt mondaná: Távozz tőlem, Sátán! Itt is annyi a kérdés, hogy az Igén vagy alatta állok. Krisztus fölött vagy alatta.
A Biblia konzervatív protestáns, kalauz alapján történő olvasásával talán sokan nem értenek egyet, de úgy gondolom, megvéd attól, hogy az Igét elsősorban a napi gondjainknak, indulatainknak, szükségleteinknek ALÁVETVE értelmezzük. A Biblia ELSŐSORBAN nem a társkeresésben, zsidókérdésben stb. igazít el, s ha csak ennyit akarunk kiolvasni belőle, szükségszerűen rossz következtetésekre jutunk.
A többit lásd Loisz beírásában Az "őszinteség" topikban: Mt. 6:33.

Szeretettel,
n.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: twillight
HozzászólásElküldve: 2009. aug. 07., péntek 08:49 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Kedves Eeyore, felháborodásodnak azon részével tökéletesen egyetértek, amikor magukat hívő keresztyéneknek mondó emberek bizonyos történelmi eseményeket, például népirtásokat Isten akaratának nevezik fedezendő például az emberi közösség bűneit, vagy ideológiát akarnak kovácsolni abból. A legütősebb az volt, hogy Isten akarata volt kiirtani 26 millió indiánt az európai protestánsoknak, mivelhogy azok az amerikai indiánok bálványimádóak voltak. Hasonló gondolkodásnak tartom, amikor a vörös tehén példájának analógjára magyarázza valaki a zsidó holokausztot is. Ezek a jóemberek egyszerűen ki akarják venni a bűnös ember nyakából a felelősséget és Istent vádolják a legkülönfélébb magyarázatokkal, példánkban a szimpla bálványimádás miatti büntetéssel, illetve Isten által a zsidóságnak a keresztyénség miatt hozott áldozatával mint isteni üdvtörténettel.

Ezek tényleg groteszk példák, ugyanakkor tudomásul kell vennünk az ilyesmi gondolatokban rejlő emberi bűnt elrejteni akaró gondolkodást, vagy a manipulálást, jobb esetben hallucinálást. Felháborító az ilyesmi, ugyanakkor a leghétköznapibb. Ilyen az ember a maga bűneivel.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: twillight
HozzászólásElküldve: 2009. aug. 07., péntek 09:52 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2009. jan. 10., szombat 15:04
Hozzászólások: 1823
rosta írta:
Idézet:
Ezek tényleg groteszk példák, ugyanakkor tudomásul kell vennünk az ilyesmi gondolatokban rejlő emberi bűnt elrejteni akaró gondolkodást, vagy a manipulálást, jobb esetben hallucinálást. Felháborító az ilyesmi, ugyanakkor a leghétköznapibb. Ilyen az ember a maga bűneivel.


Konkrétan melyik emberre gondolsz a maga bűneivel?
Idézet:
Azt is mondtam már csöndben, hogy ha az a fő foglalatosságunk, hogy mások bűneire keressünk bizonyítékot, akkor igen könnyen a Sátán, a Vádló munkatársaivá válunk. Jó lenne ezzel vigyázni.

n.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: twillight
HozzászólásElküldve: 2009. aug. 07., péntek 10:59 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Idézet:
Ezek a jóemberek egyszerűen ki akarják venni a bűnös ember nyakából a felelősséget és Istent vádolják a legkülönfélébb magyarázatokkal, példánkban a szimpla bálványimádás miatti büntetéssel, illetve Isten által a zsidóságnak a keresztyénség miatt hozott áldozatával mint isteni üdvtörténettel.


Konkrétan azokra az emberekre gondolok, akik a fentieket elkövetik. A bűnt relativizálják, ezzel az igazságot is relativizálják.

Vannak akik tudatosan teszik ezt és vannak akik a maguk tripla, vagy a fene sem tudja hányas csavarú gondolkozásával teszik teljesen gyanútlanul és hozzá büszkén. Nyilván az, aki tudatosan műveli ezt a műfajt azért más besorolás alá esik, mint a jóindulatú, magába tekeredett jógi módjára rajongó...

Idézet:
Azt is mondtam már csöndben, hogy ha az a fő foglalatosságunk, hogy mások bűneire keressünk bizonyítékot, akkor igen könnyen a Sátán, a Vádló munkatársaivá válunk. Jó lenne ezzel vigyázni.


Ez az idézet különösen furcsán hangzik azután, hogy te írtad be...


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 113 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség