Sajnálom, hogy a sértődöttség szavait használtam.
Ezért bocsánatot kérek.
Az én réezemről én meg is bocsátok, semmiség. De sajnos mivel te nem vagy itt, nem olvashatod el az üzenetemet: alapvetően félrértesz néhány dolgot, én úgy érzem.
De mert most is túlsúlyban vannak a katolikusokat hülyének néző hangok: semmi kedvem felekezeti vitához, főleg semmi kedvem egyedül megpróbálni meggyőzni egyszerre több mindenkit, pláne mikor érződik némelyekből a megkeményedett szív.
Hát, na de ilyet, ez a fő bajom, hogy te másokat így látsz. Ha az ökumenéről esik szó, akkor ez mindenképpen felekezetközi vita lesz.
Úgy néz ki, továbbra sincs semmi esélye, hogy köztetek megtaláljam a helyem, mert bár átadtam az életem Jézus Krisztusnak, mégis másodrendű valakinek kezelnétek. Vagy talán huszadrangúnak?
Ismerek pár megtért katolikus embert. Vannak megtértek a római egyházban. Csak érted, ezek kivételeknek számítanak.
Sem kedvem, sem energiám, sem huzalmam felekezeti vitához. Maradjatok csak meg a tévedéseitekben.
Na de hát amikor igazán arról van szó, hogy a római egyház tévedései miatt nem lehet velük az ökumenikus kapcsolatot kiterjeszteni. -sajnos. Sajnálom, de ragaszkodom ahhoz, hogy Róma megreformálja magát ahhoz, hogy kiterjesszük rá az ökumenét. Néhány ötlet:
A pápaság intézményének feloszlatása, az egyházi szerkezet gyülekezetes felépítése
Mária és a szentek, halottak kultuszának megszüntetése
Az apokrif iratok elvetése a katolikus Bibliából, és a Biblia egyedüli mércévé tétele
A purgatórium, jócselekedetek tanításának elvetése
A sákramentumok számának leredukálása: keresztség, úrvacsora, és azok átértékelése
A cölibátus megszüntetése
Szobrok és képek használatának, tiszteletének megszüntetése
A napi Biblia olvasásra való rászoktatás
A gyóntatás átértékelése: „egymásnak valljátok bűneiteket”
A Katolikus Egyháznak küldetése, hogy hirdesse Jézus Krisztust és evangéliumát. Sok sok mulasztása van ilyen téren, és bőven rászorul az építő szándékú kritikára, például hitoktatás minősége terén, de a mai napig Jézusra irányul a hite, és tőle várja üdvösségét.
Hát na de fentebb felsoroltam 10 alapvető pontot. Valaha figyelembe fogják venni? Állításaid igazsága azon fog megmérettetni hogy milyen mértékben megy végbe a reformáció a római egyházban.
Urunk Jézusnak minden keresztény egyházban vannak tanítványai. A katolikus Egyházban is, (bármennyire is fura ez némelyikőtöknek.) Ha Jézus imádkozott követőinek egységéért, akkor biztos nem az az akarata, hogy marják egymást.
Ez az értelme az ökumenének, hogy a különböző KERESZTÉNY egyházak VALÓDI keresztényei krisztusi egységre törekedjenek egymással.
De nézd meg hogy most mit írtál: ha egyéni katolikus megtért hívő emberek létezhetnek a római egyházban, akkor miért erőlteted az EGYHÁZAK közti ökumenét? Mindenkinek szíve joga eldönteni, mi tartozik az egységbe, mi nem. Így látod, én is ökumenista vagyok. Minden keresztyén az.
Mit veszítünk, ha nem ökumenizálunk? Ez tipikus mi lett volna, ha kérdés. Azon túl, hogy egymás megismerését és az ahhoz kapott kegyelmet elveszítjük....
Ateistákkal is jókat lehet beszélgetni, ettől még nem vállalunk velük egységet, de tőle barátok maradhatunk.
Mért ne tartanám kereszténynek a katolikus egyházat? Azért, mert mindig van néhány fórum--társ, aki ezt kétségbevonja? Vagy azért, mert nekik nagyobb a szájuk? Vagy azért, mert az adminok eltűrik a gyalázkodásukat?
Olvasd el a Bibliát és hasonlítsd össze a katolikus tanítással:
http://www.geocities.com/cs_matyi/katolicizmus-Biblia.pdf
Azért tartom annak, mert minden hibája és hiányossága ellenére Jézust hirdeti és éli meg, és (igaz, a Mária tisztelet mellett, de ezen keresztül is)
Istenben van bizodalma. Ugyanabban az Istenben, akiben Nektek is.
Hát, de egyedül Krisztus az Üdvözítő. Az elején te azt mondtad, hogy az evangélium Krisztus váltságműváről szól. Benne semmiféle szerepe nincsen Máriának. Mellesleg hihetünk ugyamabban az Istenben. NA ÉS. Hiszed hogy az Isten egy? Jól teszed, az ördögök is hisznek, és rettegnek. A puszta istenhit nem elég.
[i]Ezért nem üdvözülhetnek azok az emberek, akik tudják ugyan, hogy Isten Jézus Krisztus által az üdvösség szükséges intézményének alapította meg a katolikus Egyházat, megsem akarnak belépni oda vagy megmaradni benne."
Ez a mondat nekem is meredek. Talán át is írnám a dokumentumot, ha lenne rá lehetőségem. Kissé bátor kijelentés. Én értem a mögötte rejlő logikát, de hiába is magyaráznám Nektek.
[/i]
Hát, na de most magyarázd el nekünk. De ugye sajnos most elmentél.
Örök vita téma a szekták közelebbi meghatározása. Szerintem a protestáns szekták megjelöléssel a protestáns színezetű tévtanítókra gondolhatott a Vatikán.
Hogy ez hogyan következik a szövegből ezt semmiképpen nem látom. Itt a szöveg azt mondja, röviden é velősen, hogy ha nem vagy katolikus akkor nem vagy keresztyén. Ezt én mint katolikus anno is így fogtam fel.
De ha már a tévtanításoknál tartunk, azt is érdemes lenne végig gondolni, hogy nyakunkon vannak a különböző tévtanítók, a fentebb felsoroltakon kívül a new age különböző vonulatai, és egyéb társaságok. És akkor egyeseknek közületek az a legfontosabb, hogy cseszegesse a társ--keresztény egyházat. Én erre nem érek rá, hogy ilyeneken vitatkozzak.
Kukucs. Nem tartom keresztyénnek a római egyházat.
Úgyhogy akkor most elköszönök, az Úr békéje legyen Veletek, (én is ezt kívánom ápolni a szívemben).
De ne hívjatok vissza a fórumotokra.