Időzóna: UTC + 1 óra
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 42 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3
 

Re: Kereszteny, keresztyen es mas vallasok...
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2008. okt. 12., vasárnap 16:46 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 21., szombat 17:24
Hozzászólások: 337
Tartózkodási hely: Veresegyház
Sziasztok!
Egy angliai keresztyén alapítvány a CWI (Christian Witness to Izrael) és magyar testvérszervezete a Nachamu Ami (Vigasztaljátok népemet...) alapítvány támogatásával egy új műsorfolyam indult el szeptember 29-én, amely a zsidó vallás és kultúra bemutatását célozza meg (zsidó részről Darvas István a Nagyfuvaros u-i zsinagóga rabbijának segítségével). A műsor havonta jelentkezik új felvételekkel, de egy archívumból folyamatosan letölthető. A munkának fontos, mondhatni legfontosabb része, hogy párbeszédet generáljon zsidók és keresztyének között. Ezért egy saját honlapot is készítettünk hozzá, ahol a műsorral kapcsolatos információk (szövegek, képek, linkek, stb.) mellett fórumozásra is lehetőség nyílik. Az oldal elérhetősége:

http://philos.freeweb.hu/

eddigi felvételeiket a témában itt hallhatod:

http://radio.sztaki.hu/node/showSeries.php/011se170

A műsorkészítők Mindenkit szeretettel hívnak és várnak hallgatónak és hozzászólónak vagy akár résztvevőnek, ötletadónak, munkatársnak, riportalanynak stb. kinek mihez volna kedve!
Áldást Békességet!

ujvári lászló

sztalker

Kép

_________________
szerintem...


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára sztalker 2008. okt. 16., csütörtök 14:02-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 12., vasárnap 19:18 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 05., csütörtök 20:20
Hozzászólások: 3994
Köszi kedves Sztalker! :D

El is hoztam onnan egy idézetet.

"Hogyan szerethetnél valakit, ha nem ismered. Ismerd meg,és megszereted."
White


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 13., hétfő 13:44 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 21., szombat 17:24
Hozzászólások: 337
Tartózkodási hely: Veresegyház
Örülök, hogy benéztél hozzánk! Minden hónap utolsó hétfőjén lesz új felvételünk, mindenkit szeretettel, véleményére kiváncsian várunk!

:P sztalker

_________________
szerintem...


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 13., hétfő 20:26 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Érdekes, és egyben szerintem jellemző, hogy ugyanazt a könyvet mennyire másként mutatja be egy református újság, és egy katolikus újság.

Sipos Imre könyvének ismertetőire figyeltem fel. A címe: Az önzetlenség öröme. Az altruizmus természetrajza.

A Confessio pdf-es cikkének a 3. oldalára kell menni:

http://reformatus.hu/confessio/2008/1/7konyv1.pdf

A másik az Új ember cikke:

http://ujember.katolikus.hu/Archivum/20 ... /2401.html

:) :)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 25., szombat 14:36 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 21., szombat 17:24
Hozzászólások: 337
Tartózkodási hely: Veresegyház
elkészült műsorunk második felvétele, amiből nagyon érdekes dolgok derülnek ki arról mi is az a sátoros ünnep (a rabbi megfogalmazása szerint az "irracionalitás ünnepe") és hogy a tóraünnep miért a tóra adás és nem a tóra kapás ünnepe. ezenkívül szó esik még arról is mire jó a leviathán bőre, valamint arról mi kapcsolja össze Pavlovot a cukorkával és a Tórával. szerintem érdemes meghallgatni. ja és hogy kerül Led zeppelin egy ilyen műsorba? hát így!
kiváncsi vagyok a véleményetekre:

http://radio.sztaki.hu/node/get.php/011pr2062

_________________
szerintem...


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2009. márc. 17., kedd 13:36 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 21:41
Hozzászólások: 241
Tartózkodási hely: Debrecen
Ha van egy kis időtök nagyon érdekelne a véleményetek az alábbi írásról:

http://bgyarmat.lutheran.hu/docs/lib_szinkret.htm


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2009. márc. 17., kedd 18:19 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 21., szombat 17:24
Hozzászólások: 337
Tartózkodási hely: Veresegyház
kuruc írta:
Ha van egy kis időtök nagyon érdekelne a véleményetek az alábbi írásról:

http://bgyarmat.lutheran.hu/docs/lib_szinkret.htm


"-Probléma-e, vagy éppen biblikus-krisztusi magatartás a nyitottság a másként gondolkodók és más vallások iránt?

-Probléma-e a vallásgyakorlat tradicionális formáinak újraértékelése, ha kell akár negligálása; illetve mely szellemi irányzatra jellemző, hogy effajta cselekedeteikkel nem Isten tetszése szerint járnak el?

-Mely szellemi irányzat képviselői relativizálják az erkölcsöt, (lenyelvén a tevét és kiszűrvén a szúnyogot!) és kérdőjelezik meg, sőt negligálják a legfontosabb hitbeli kérdésekben a Szentírás tekintélyét?

- Mely szellemi irányzat az, amely tényleges veszélyt jelent a kereszténységen belül az eredeti krisztusi intenciók szerinti követésre nézve? "

a dolgozat ezekkel a kérdésekkel zárul s talán nekünk is ebből az irányból lenne érdemes nekivágni.
minden kérdés önmagában is rengeteg vitát generált már itt ezen a helyen, nem is tudom érdemes-é újramelegíteni a "gumicsont-levest".

az első kérdéssel kapcsolatban azt gondolom a nyitottság a missziói parancs alapján Kötelessége minden hívő embernek, persze csak akkora mértékben, ahogyan azt a lélek ajándékaként megkapta az Úrtól. ezzel az axiómával máris a barthiánus logika kellős közepébe csöppentünk, aki dialektikus theológiájával épp arra nyitotta fel a szememet, hogy ami Isten szájából (időnként fordítási hiba folytán is!) parancsként fogalmazódik meg, az tulajdonképpen nem felszólítás a szó emberi értelmében, hanem teremtő erővel rendelkező Ige, ami nem tér vissza Urához dolgavégezetlenül, hanem el is végzi pl. a hajlandóságot a kiválasztott hallgató szívében "kérlelhetetlenül". ahogyan lázár sem mondta/mondhatta Jézusnak: "nem kelek fel!", úgy ő sem mondhat nemet.
persze a nyitottság nem azt jelenti hogy hagyom a saját tévelygésében vagy akár hogy vele tartok abban, sokkal inkább figyelmet, a másik által használt logika, fogalomrendszer (a kommunikációhoz elengedhetetlenül szükséges) megismerését (mert tőle egyelőre nem várhatsz el hasonló nyitottságot) és időnként használatát. lehet az evangéliumot szajkózni, veretes Károly stílusban, a heidelbergi káté szabócentijével a nyakunkban, ezzel áttörést nem lehet (szerintem) elérni. és persze nyitottságot érzelmi oldalról is, meglátva a testvért a másikban. ezen felül már csak hab a tortán, hogy jó észrevenni annak lehetőségét is, hogy mennyi mindent lehet tanulni egy másként gondolkozó emberrel folytatott beszélgetésből, akár a saját hitünkkel kapcsolatban is (hol vannak hitvalláSOM gyönge pontjai, szeretetem határpontjai)

a formáhozvaló hűség avagy hűtlenség kérdése szerintem nem kardinális kérdés, legalábbis református körökben. egyrészt mert nemigen van ilyenirányú nyomás, törekvés amire dogmatikai választ vagy engedélyt kellene adnunk. másrészt mert ha az egyház alacsony hatékonyságú kisugárzására keressük a gyógyszert, akkor nem feltétlenül annak liturgiáját kell elsősorban megváltoztatni. egy normál magyar embernek a mai református stílus nemhiszem hogy visszatetsző, vagy emészthetetlen lenne. a forma formáján persze már több múlik, mert lehet azt a dícséretet teszemazt négynegyedben, hosszan elnyújtva, érzelemmentesen is elkántálni (aminek egyébként megvan a maga perverz bája...) és lehet azt imádkozó szívvel, valóban dícséretként, belülről megélve úgy énekelni, hogy aki hallja, azt ne a víz verje ki, hanem a szent irigység töltse el. mondjuk az evangélikus liturgia úgy tudom kicsit macerásabb, ott lehet hogy nem ártana változtatáson gondolkozni, ez az ő problémájuk. az én heavy metálos fiam minden vasárnap ott fújja mellettem a zsoltárt és még sosem panaszkodott...

hogy mely szellemi irányzat képviselői relativizálják az erkölcsöt, per pillanat kishazánkban azt meg sem merem tippelni, mert ezidáig az én kijelentéseim ebben a témakörben csak eperohamokat és moderátor után (hiába)kiáltó posztokat eredményeztek. mindenesetre én sokkal veszélyesebbnek tartom az egyházakkal szoros kapcsolatra törekvő politikai mozgalmakat, mint az azokkal nyíltan távolságtartóakat. az ellenség/ellenfél "jogos gyűlölete" ha kimondatlanul is, de teljesen elfogadottá vált, s a publicisták is kész recepteket kínálnak arra, hogyan csináljunk egy tőlünk eltérő gondolkozású/viselkedésű magyar állampolgárból egy huszáros logikai vágással "nemembert", akivel szemben már semmilyen keresztyéni kötelesség nem kötelez bennünket. szóval valószínűleg egyszerűbb azt kérdezni melyik az a szellemi irányzat amelyik Nem törekszik arra, hogy eltérítse erkölcsi iránytűnk mutatóját a helyes irányból. ez persze az egyházon Belüli eltérítésre vonatkozik, a Szentírás tekintélyének társadalmi érvényesítése egy egész más tészta.

_________________
szerintem...


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2009. márc. 27., péntek 13:13 
Aktív tag
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2008. feb. 22., péntek 22:22
Hozzászólások: 830
Hát igen érdekes kis írás.
A Liberális teológia szülte az ezt követőket a liberális keresztényeket. A Probléma ott van, hogy nincs zsinórmértékük, Így a Biblia sem mérvadó.
Ebből az evangélium alapvető igazságának a megkérdőjelezése ered:
- Jézus nem váltott meg
- Ő csak egy nagy ember, de nem Isten
- Nem született szűztől
- nem történtek csodák amit a Biblia leír, stb
- Nem támadt fel a halálból.
- a Szentírás nem mérvadó, mert csak egy pontatlan tévedésektől hemzsegő könyv, noha azért lehet becsülni, de nem ráalapozni, mert Ady istenes versei is vannak olyan szentek.
- Amit hírdet a Szentírás az relatív erkölcs.
A liberális keresztény nem ismeri a megváltást, így a megtérés sem fontos.
Noha sokan nagyfokú szociális érzékenységgel rendelkeznek, de Bibliai értelemben nem Krisztusiak, csak nevükben keresztények.
Mert valamely keresztény felekezethez tartoznak.

_________________
http://literaty-nazo.blogspot.com/
Üdv, Literaty


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2009. ápr. 01., szerda 07:49 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 21., szombat 17:24
Hozzászólások: 337
Tartózkodási hely: Veresegyház
a liberális teológia amint a dolgozat is meghatározza, egy XIX századi irányzat, ami alapvetően egy lejárt lemez, szószékről legalábbis már biztosan nem hallható. megtévesztő összekeverni szerintem a mára már szitokszóvá "nemesített" XX sz-i liberalizmussal. a szekularizmus mai állapotában azok az emberek akik az általad felsorolt tételeket vallják már régen nem tartoznak egyik felekezethez sem, legfeljebb papíron (keresztlevélen) más kérdés viszont hogy a teológiai liberalizmust legyőző barthiánus irányzat milyen mértékben jutott érvényre a mai magyar igehirdetési és egyházvezetési gyakorlatban. nekem az az érzésem, hogy nálunk inkább valami pietista revival történt Ravaszi alapokon. Barth túl magas volt és túl mély a honi lelkésztársadalomnak ráadásul a világháborúk okozta traumák kezelése el is vonta az energiáit a nyugateurópai teológia új tételeinek befogadásától és megemésztésétől. a kádárkorszakban a teológiai fakultásoktól a püspöki hivatalig felmenően beszervezve és gúzsbakötve fő szempontja a statusz quo fenntartása volt, megújuláson gondolkozni nem volt divatos sem biztonságos. a kilencvenes évektől kezdve pedig az ügynökmúltjukat diszkréten elhallgató, vagy éppen szenvedélyes nemzeti lózungokkal takargató egyházi vezetők (tisztelet a kivételnek)megintcsak a Ravasz László kötetekről fújták le a port, persze eme valóban nagyszerű igehirdetőnek csak szerény képességű alteregóiként. félek mire Barth Károly magyarhonba érkezik, nyugaton már ki is megy a divatból....

hozzászólásom rengeteg mindent leegyszerűsített, akit megbántottam volna attól elnézést kérek. várom a fórumot olvasó lelkészek kiegészítéseit!

_________________
szerintem...


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2009. ápr. 25., szombat 14:09 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 21:41
Hozzászólások: 241
Tartózkodási hely: Debrecen
Számomra érdekes volt a cikk. Sajnos túl sok időm nincs a fórum "real time" követésére, ezért nem tudtam, hogy gumicsont levest tálalok.

Valóban nem a klasszikus liberális teológiáról szólt a cikk, hanem egyfajta nyitott, nem fundamentalista attitűdről. Ami bevallom, nekem szimpatikus.

"Van olyan szellemi irányzat, mind a legszélsőségesebb szektákban, mind a hagyományos egyházakon belül, amely azt mondja, hogy aki nem lesz keresztény hívővé, méghozzá az általa előírt módon, az elveszett marad. Ha meg nem tér, bizonyosan elkárhozik. A megtérésnek pedig fontos és elválaszthatatlan része, hogy bizonyos dolgokról kijelentse, hogy azok ördögiek, és aki azokkal bármilyen kapcsolatban van, az az ördöggel cimborál."
"Nem egy esetben az ilyen prédikátor, ha hívő keresztény emberrel találkozik, akkor tesztelni kezdi őt, vajon ugyanolyan szavakkal fogalmazza-e meg hittételeit, mint ő. Akár mi is az eredmény, általában keres és talál majd valami okot arra nézve, hogy bizonygatni kezdje: partnere még ezer szállal kötődik a sátánhoz."

Nekem talán ezek voltak a kulcsmondatok, hasonló problémákkal nekem is szembe kellett nézni hajdanán, ami a cikk írójának is gondot okozott.
Azt is bevallom, hogy sokfajta emberrel nem tudok mit kezdeni, valószínűleg a nyitottságom hiánya miatt. Tényleg nem könnyű egy asztalhoz ülni a vámszedőkkel. Főleg, ha utólag esik le, hogy én vagyok a "vámszedőbb".
A világot mindig a megismerő elme rendezi be, ezért sokat mond, hogy ki milyen "elképsztő", keresztényekhez nem illő dologgal találkozik. A hiba nem biztos hogy a készülékben van, ha a Világ nem mosolyog vissza ránk, hanem csak sátánfajzatokkal van tele.
Ezt az utóbbi mondatomat Neked is ajánlom, kedves Sztalker! Talán egy kis empátia elviselhetőbbé tenné az első hozzászólásod utolsó bekezdésének alanyait a számodra, és kevesebb sértett indulat munkálna benned.

Üdv: Kuruc


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Kereszteny, keresztyen es mas vallasok...
HozzászólásElküldve: 2009. aug. 11., kedd 08:34 
Offline

Csatlakozott: 2009. júl. 25., szombat 11:50
Hozzászólások: 67
http://www.youtube.com/watch?v=q4YcOrzZapQ
http://www.youtube.com/watch?v=b_pWPXm26Vg
http://www.youtube.com/watch?v=k-vKHL7m ... re=related

_________________
,,Júda! a te számodra is készített aratást, mikor fordítok az én népemnek fogságán.,,


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Kereszteny, keresztyen es mas vallasok...
HozzászólásElküldve: 2011. aug. 03., szerda 15:05 
Offline

Csatlakozott: 2011. aug. 02., kedd 16:14
Hozzászólások: 6
Csőváz;

Biblikus és Bibliellenes római katolikus tantételek számbavétele

http://www.evangeliumiprotestans.hu/ind ... nitasokrol

:wink:


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 42 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség