Kedves Ex!
Abban egyetértek veled, hogy van felesleges és ártalmas vita. Ilyen lehet, ha valaki öncélúan agyal. Vannak viszont olyanok, akiket komolyan foglalkoztat az eleve elrendelés kérdése. Éngem is nyugtalanított a kálvini magyarázat.
Luther idézete természetesen nem arról szól, ahogy értelmezted. Ezen nincs mit csodálni, mert az egyházi hovatartozásunk meghatározza a predestinációhoz való szimpátiánkat, vagy antipátiánkat.
Luther eszmefutattásának óriási távlatai vannak, közel áll a ker. misztikához, a szolipszizmushoz, de pofon egyszerű módon is megmagyarázható. Az Isten akaratával azonosuló személy nem a saját kárhozata felől nyugszik meg. A feltételes módot ezért használja Luther. Az Isten akaratával azonosuló ember az élet-halál, üdv-kárhozat kérdésében szuverén módon döntő Úr akaratában nyugszik meg. De aki már ezen a szinten van, arra igaz, hogy "élek többé nem én..". És Isten saját magát nem fogja elítélni. Így egy kis kitérővel ugyanoda lehet elérni, amit te írtál: a hit egy olyan reménykedés az üdvözülésben, ami önmagában biztosíték arra, hogy a kárhozatunk miatt, az eleve elrendelésről szóló igék ellenére sem kell parázni. A tudatosság terén van csak különbség.
Eleve elrendelés létezik, máshogy nem lehet értelmezni az alábbi igéket:
"Ef. 1,4 Mert őbenne kiválasztott minket magának már a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte szeretetben.
1,5 Előre el is határozta, hogy fiaivá fogad minket Jézus Krisztus által, akarata és tetszése szerint,
1,6 hogy magasztaljuk dicsőséges kegyelmét, amellyel megajándékozott minket szeretett Fiában"
Ezekkel lehet nem foglalkozni, csak hinni. Ha valakit nyugtalanít a kérdés maga, akkor végiggondolhatja. Én akkor nyugodtam meg, amikor rájöttem, hogy a ref. értelmezés nem helyes, hanem a kat. áll valószínűleg közelebb az igazsághoz. A kálvinista értelmezés szerint Isten újjászül, aztán jöhet a megtérés (válasz Isten megszólítására), amire nem mondhatunk nemet. Az elkárhozásra rendeltek pedig nem mondhatnak igent. Ez szerintem hülyeség. Ha ez igaz lenne Isten valóban exe fájlokat gyártott volna. A válaszunkat nem előre meghatározza, hanem előre ismeri Isten. Aquinói Tamás (nem véletlenül ő az angyali doktor) a következő példával világítja meg: a tábornok annak a katonának ad lovat, akiről tudja, hogy képes azt megülni. Tehát az üdvösségért egyedül Istené a dicsőség és a kárhozatért egyedül az emberé a felelősség. Így pedig már az újjászületés és a megtérés is a megfelelő helyére kerülhet.
Nihilhez soha sem vezetett egyébként még a kálvinista értelmezés sem. Mivel a cselekedetekkel fejezi ki az ember a háláját, éppen rendkívüli ébredést és aktivitást váltott ki a kálvinizmus egész Európában. Spurgeon pedig a legnagyobb angol prédikátor lett.
Amiről te írtál (emberi elme képtelen befogadni az isteni létformát) nem erre vonatkozik. A Róm. 9. másról szól. A teremtés miértjét említi. A gond ott van, hogy sokan a végső kérdést egyel előrébb hozzák az eleve elrendelésre vonatkoztatva. Valójában az igazán kockázatos és felesleges agyalás az, ami nihilhez is vezethet, ha nem elég erős a kérdező hite, az az, hogy miért teremtett Isten esendő lényt, ha mindent látott előre, miért hagyta a bűnt és a gonoszt megjelenni a világban? Ellehetett volna egyedül a maga tökéletességében. No erre nem tudok magyarázattal szolgálni, ide kell a hitem, az meg úgy néz ki, hogy kezeli a problémát.
Üdv: Kuruc
|