Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 810 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 54  Következő

Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2007. jan. 17., szerda 09:26 
Bentlakó

net2rist írta:
má megin egyetértünk... bár én ezzel a Luther-fikázással vigyáznék (amiért Pál a társaságban húsevéssel)

viszont: öcsém "szakvéleményével" teljesen 1 hullámhosszon vagy (biológus doktor, Vizi E. Szilveszter balkeze, ezt írta az evolúció-kreáció témában zárszóként):

öcsém írta:
Jól tolerálom, hogy nem mindent értek meg teljesen ellentmodásmentesen. Nem tudom miért kellene a teremtett világnak a maga végtelenségével és felfoghatatlanságával a fejemben fellelhető másfél kiló zsíros masszába tökéletesen leképezhetőnek lennie. Ha valaki úgy véli hogy csak az létezhet, ami az ő fejébe ellentmondásmentesen bele tud férni, (annak egyrészt őszinte részvétem), másrészt az értse meg előbb a végtelent mint fogalmat, vagy a fény részecske és hullámtermészetét, vagy az eleve elrendelés és a szabad akarat kapcsolatát, és utána jöjjön nekem az evolúcióval kapcsolatos problémáival.

:) Ez tényleg egy hullámhossz.
Luthert pedig előző megjegyzésem ellenére is nagyra becsülöm, mert ma jól látható tételes tévedései ellenére elég világrengető dolgot tett. És valahogy az az érzésem, hogy ezt a refiknél is nagyobbra értékelem.:-)
üdv
ex

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 17., szerda 10:13 
Bentlakó

Luthernek is igaza van, neked is igazad van, ex, és továbbra is: mit keresek ebben a topikban? ;)

Tudjátok, ilyenkor mindig viszket a tenyerem... hogy egyszer akkora logikai ellentmondást fogok találni a világban, hogy az már indirekt bízonyítani fogja, hogy nem is létezik...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 17., szerda 10:19 
Bentlakó

32ezüst írta:
Tudjátok, ilyenkor mindig viszket a tenyerem... hogy egyszer akkora logikai ellentmondást fogok találni a világban, hogy az már indirekt bízonyítani fogja, hogy nem is létezik...

Már nem kell tovább keresned. Kimérték, hogy a világegyetem gyorsulva tágul. Ami a mai fizikai ismereteink mellett lehetetlen.
Van egy kimutatott gigantikus erő a világegyetmben, ami szétfújja az egyész cuccot.
A fizikusok erre próbálnak gombot varrni. :)
üdv
ex

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 17., szerda 12:26 

()

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Zsolt 2008. márc. 06., csütörtök 10:26-kor.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 12:40 

Kedves Ex!
Abban egyetértek veled, hogy van felesleges és ártalmas vita. Ilyen lehet, ha valaki öncélúan agyal. Vannak viszont olyanok, akiket komolyan foglalkoztat az eleve elrendelés kérdése. Éngem is nyugtalanított a kálvini magyarázat.
Luther idézete természetesen nem arról szól, ahogy értelmezted. Ezen nincs mit csodálni, mert az egyházi hovatartozásunk meghatározza a predestinációhoz való szimpátiánkat, vagy antipátiánkat.
Luther eszmefutattásának óriási távlatai vannak, közel áll a ker. misztikához, a szolipszizmushoz, de pofon egyszerű módon is megmagyarázható. Az Isten akaratával azonosuló személy nem a saját kárhozata felől nyugszik meg. A feltételes módot ezért használja Luther. Az Isten akaratával azonosuló ember az élet-halál, üdv-kárhozat kérdésében szuverén módon döntő Úr akaratában nyugszik meg. De aki már ezen a szinten van, arra igaz, hogy "élek többé nem én..". És Isten saját magát nem fogja elítélni. Így egy kis kitérővel ugyanoda lehet elérni, amit te írtál: a hit egy olyan reménykedés az üdvözülésben, ami önmagában biztosíték arra, hogy a kárhozatunk miatt, az eleve elrendelésről szóló igék ellenére sem kell parázni. A tudatosság terén van csak különbség.
Eleve elrendelés létezik, máshogy nem lehet értelmezni az alábbi igéket:
"Ef. 1,4 Mert őbenne kiválasztott minket magának már a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte szeretetben.
1,5 Előre el is határozta, hogy fiaivá fogad minket Jézus Krisztus által, akarata és tetszése szerint,
1,6 hogy magasztaljuk dicsőséges kegyelmét, amellyel megajándékozott minket szeretett Fiában"
Ezekkel lehet nem foglalkozni, csak hinni. Ha valakit nyugtalanít a kérdés maga, akkor végiggondolhatja. Én akkor nyugodtam meg, amikor rájöttem, hogy a ref. értelmezés nem helyes, hanem a kat. áll valószínűleg közelebb az igazsághoz. A kálvinista értelmezés szerint Isten újjászül, aztán jöhet a megtérés (válasz Isten megszólítására), amire nem mondhatunk nemet. Az elkárhozásra rendeltek pedig nem mondhatnak igent. Ez szerintem hülyeség. Ha ez igaz lenne Isten valóban exe fájlokat gyártott volna. A válaszunkat nem előre meghatározza, hanem előre ismeri Isten. Aquinói Tamás (nem véletlenül ő az angyali doktor) a következő példával világítja meg: a tábornok annak a katonának ad lovat, akiről tudja, hogy képes azt megülni. Tehát az üdvösségért egyedül Istené a dicsőség és a kárhozatért egyedül az emberé a felelősség. Így pedig már az újjászületés és a megtérés is a megfelelő helyére kerülhet.
Nihilhez soha sem vezetett egyébként még a kálvinista értelmezés sem. Mivel a cselekedetekkel fejezi ki az ember a háláját, éppen rendkívüli ébredést és aktivitást váltott ki a kálvinizmus egész Európában. Spurgeon pedig a legnagyobb angol prédikátor lett.
Amiről te írtál (emberi elme képtelen befogadni az isteni létformát) nem erre vonatkozik. A Róm. 9. másról szól. A teremtés miértjét említi. A gond ott van, hogy sokan a végső kérdést egyel előrébb hozzák az eleve elrendelésre vonatkoztatva. Valójában az igazán kockázatos és felesleges agyalás az, ami nihilhez is vezethet, ha nem elég erős a kérdező hite, az az, hogy miért teremtett Isten esendő lényt, ha mindent látott előre, miért hagyta a bűnt és a gonoszt megjelenni a világban? Ellehetett volna egyedül a maga tökéletességében. No erre nem tudok magyarázattal szolgálni, ide kell a hitem, az meg úgy néz ki, hogy kezeli a problémát.
Üdv: Kuruc

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 13:15 

Még valami: az eleve elrendelés nem ellentéte a szabad akaratnak, hanem egymás kiegészítői. Isten nem eldönti helyettünk, hanem előre ismeri az ajtón kopogtatásra adott válaszunkat. A válasz viszont a mi szabad válaszunk.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 14:02 
Bentlakó

Zsolt írta:
Kedves Ex. ... Mint írtad refis voltál, de úgy érzed ezzel nem tudsz azonosulni. Semmi baj. De azért nem illik valamit csinálni azzal az edénnyel, amelyből még egykor az Úrvacsorát vetted. Bocs ha kategorikus vagyok.

Kedves Zsolt!
Ha valamit csinálok egyáltalán azzal az edénnyel, akkor az a tisztogatás, nem pedig valami helytelen dolog, amira utaltál.
üdv
ex

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 14:14 
Bentlakó

kuruc írta:
Még valami: az eleve elrendelés nem ellentéte a szabad akaratnak, hanem egymás kiegészítői. Isten nem eldönti helyettünk, hanem előre ismeri az ajtón kopogtatásra adott válaszunkat. A válasz viszont a mi szabad válaszunk.

Kedves Kuruc!
Ami világunkban éa gondolai szintünkön az eleve elrendelés és a szabad akaratnak nem kiegészítője hanem feloldhatatlan ellentéte egymásnak. Ez a kiegészítés gondolat egy a hétköznapokban használhatatlan lózung.
Van-e az eleve elrendelés gondolatát alátámasztó ige a Bibliában?
Van néhány. Az általad idézettek közül csak az első tartozik azok közé.
Ezzel szemben áll a Biblia teljes fősodrása, ami viszont a szabad akaratot nyomatékosítja nagyon.
Mi tehát a teendő? Szerintem felesleges az eleve elrendelésen agyalogni, mert az olyan szférából származik, amit itt mi nem tudunk befogadni.
A mindennapi életben a szabad akarat szerint kell élnünk és cselekednünk. Tulajdonképpen ezt teszik a predestinációt hirdetők is, különben úgy élnének mint egy exefile, aminek minden mindegy.
Ezért nem akarok erről vitatkozni, mert olyan határozottan be van írva a szívembe mint maga az Isten létezése és a megváltás ténye és a többi alapok. Isten létezéséről sem szoktam vitatkozni.
üdv
ex
Másról nagyon szívesen beszélgetek veled. Például még nem válaszoltál baloshívő ügyben. :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 15:06 
Bentlakó

kuruc írta:
A kálvinista értelmezés szerint Isten újjászül, aztán jöhet a megtérés (válasz Isten megszólítására), amire nem mondhatunk nemet. Az elkárhozásra rendeltek pedig nem mondhatnak igent. Ez szerintem hülyeség.

Ez télleg így van? Mert akkor NEM HÜLYESÉG, én megszavazom!!!!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 15:10 
Bentlakó

32ezüst írta:
Ez télleg így van? Mert akkor NEM HÜLYESÉG, én megszavazom!!!!

Nem így van, de az ide vonatkozó igéket már annyiszor idekopiztuk, hogy már én is kezdem unni. Közben egy betű sem változott. :)
ex

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 15:13 
Bentlakó

Dehát tudod te, hogy én hányszor akartam ateista lenni? És nem hagyta... :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 15:34 
Bentlakó

32ezüst írta:
Akkor meg mit hezitálsz? Fordulj hátszélbe és uzsgyi! :)
ex

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 15:50 
Bentlakó

exrefis írta:
32ezüst írta:
Akkor meg mit hezitálsz? Fordulj hátszélbe és uzsgyi! :)
ex

Hátszél megvan... Csak meredek az emelkedő :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 16:04 
Bentlakó

Ex, szerinted van olyan téma, amit itt a fórumon érdemesnek találnál megvitatni? Kíváncsi lennék rá, hogy mi az? Esetleg el tudod azt képzelni, hogy vannak, akik még nem tudnak olyan frankón mindent, mint te? Ha olyan tökéletesen tud mindenki mindent, akkor tul.képp. nem is kellene itt fórumozni.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 18:28 
Bentlakó

kuruc írta:

Na végre Kuruc "pajtás", hogy szíveskedtél előfordulni.

Az időn kívüli (s így minden egybenlátó /csak azt ne kérdezd; hogyan, mert emberileg leképezhetetlen/, múlt-jelen-jövő idő /aminek mi éljük/) Isten "előre tudása" és a kálvinista predesztináció (miszerint Isten szuverenitásából adódóan valahányakat kiválasztott az üdvösségre /s innen kezdve szinte mindegy, hogy a többit hagyja a kárhozatban, vagy eleve arra rendelte őket/) azért messze nem ugyanaz..

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 810 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 54  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra