Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 336 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 23  Következő
 

Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2007. feb. 06., kedd 20:16 
Kedves Augu!

:-)
Vicces, mert ezt már én se olvasom el. Ez az Igerész könyökökről és lábakról szól nekem! :-)
Az benne a csodálatos, hogy hitem szerint Isten egy komplett tervrajzot adott látomásban Ezékielnek.
Tudod arra gondoltam, hogy ha lenne egy hívő mérnök ismerősöm, akkor azzal egy PP bemutatót lehetne csinálni, ahol a terv Izrael templomává épül fel lépésről-lépésre, versről-versre.
Sajnos az én műszaki ismeretem és képzelő erőm véges és nem áll össze bennem Isten templomának a képe, de hiszem, hogy ez a kijelentésben adott műszaki leírás most is felépíthető gyünyörű templomot ad.

Sajnos kevesen vagyunk itt, akik ez alapján olvassák az Igét, pedig a közös Ige olvasásnak nagy erejét látom.
Mivel senki nem fogadja el a másik Igeolvasását, ezért nem haladunk egy könyvön sem tematikusan.

Ez van, de jó volt a kérdésed és köszi.
:-)


Péter


Vissza a tetejére
  
 

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 06., kedd 20:19 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
most szombaton hallottam: a mennyei Jeruzsálem méretei: hossz=szélesség=magasság

na igen, de MEKKORA ez a hossz?

LONDON-BUKAREST távolság!!!!


HŰŰŰŰŰŰŰŰŰ.....

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 06., kedd 20:31 
Offline

Csatlakozott: 2007. jan. 31., szerda 12:08
Hozzászólások: 121
Sziasztok Tesók!
Nekem most az Úr Jézus küldött egy üzenetet, mely szerint:
"Kérjetek esőt az Úrtól a késői eső idején!"
Zak. 10.1
Áldjon Benneteket az Úr!
Augu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 12., hétfő 14:39 
Offline

Csatlakozott: 2007. jan. 09., kedd 10:43
Hozzászólások: 34
Sziasztok!
Kinek,mit mond ez az Ige?Nem rég úgy éreztem hozzám szól,de nem tudom igazán értelmezni ahogy kellene.Segítenétek?Köszönöm előre is. :)

Róm.4:16
Azért adatott tehát az ígéret a hit alapján,hogy kegyelemből legyen,és így bizonyos legyen az ígéret!Ábrahám minden utóda számára:nem csak a törvény alatt élőknek,hanem az Ábrahám hitét követőknek is........


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 12., hétfő 21:20 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 08:33
Hozzászólások: 1884
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
Kedves Minnie!

Minden Igét (de főleg azt, ami kevéssé érthető) a szövegkörnyezetét figyelembe véve érdemes átgondolni, értelmezni.

A Róma 4 szakaszban azt magyarázza Pál - Ábrahámot és Dávidot (két jelentős ószövetségi személyt) véve példának -, hogy a megigazulás NEM CSELEKEDETEK, hanem HIT ÁLTAL történik.
Kihangsúlyozza: „Aki pedig nem fáradozik(cselekedetek!), hanem hisz abban, aki megigazítja az istentelent, annak A HITE SZÁMÍT IGAZSÁGNAK.” (Róma 4:5)

A bűnbocsánat Isten kegyelmének az ügye, az ember nem tudja kiérdemelni cselekedetekkel.

Bizonyos zsidók nehezen szabadultak attól a gondolkodástól, hogy a választott népnek (zsidóknak) előjoga van, és csak azok igazulhatnak meg, akik körülmetélkedtek.
Ezért Pál bölcsen rámutatott, hogy Ábrahám akkor igazult meg HIT ÁLTAL, amikor még körülmetéletlen volt! (1Mózes 15:6), a körülmetélkedése később történt (1Mózes 17:24). Ha tehát Izráel nemzetének atyja megigazulhatott körülmetéletlenül, akkor miért ne igazulhatna meg más körülmetéletlen ember is?
A zsidók esetében a körülmetélés JELe volt annak, hogy hittek az élő Istenben, de nem a JEL a fontos, hanem a HIT.

Ábrahámot egyaránt atyjuknak tekinthetik, a körülmetéltek és körülmetéletlenek közül azok, akik hisznek az Úr Jézus Krisztusban.

„Ábrahám minden utóda számára:nem csak a törvény alatt élőknek,hanem az Ábrahám hitét követőknek is...” (Róma 4:16)

Ábrahám minden utóda: körülmetélt és körülmetéletlen – azaz zsidó és nem zsidó hívő.
A „törvény alatt élő” kifejezésnél a zsidó, az „Ábrahám hitét követők…” - kifejezés esetében pedig - ebben a szövegösszefüggésben - a nem zsidó hívőkre utal Pál.

A zsidók azt gondolták, hogy áldást örökölnek a törvénnyel, holott amit örököltek az a törvényszegés volt; hiszen a törvényt Isten azért adta, hogy a bűn látható legyen, mint törvényszegés, sosem volt szándéka ez által üdvözíteni!
A törvénynek nem tud eleget tenni az ember, nem képes betölteni, ezért Isten kegyelemből, hit által üdvözíti az embereket.

Ha az ember a törvény (cselekedetek) által igazulna meg, ha ezt tartaná szem előtt, sosem lehetne bizonyos benne, hogy cselekedett-e elég jót ahhoz, hogy üdvözüljön!Ha azonban az ember az üdvösséget a HITÉÉRT ajándékul kapja, akkor bizonyos lehet benne, Isten szavára alapozva!
„Azért adatott tehát az ígéret a hit alapján,hogy kegyelemből legyen, és így bizonyos legyen az ígéret!” (Róma4:16)

Remélem, érthető voltam.

Üdv! B.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 04., vasárnap 22:53 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 08:33
Hozzászólások: 1884
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
Takaró Károly: Gadarai megszállott
/igehirdetés-sorozatból (2.alk.) részlet/

Márk 5:1-5

Arról beszéltünk tegnap este, hogy Jézus Krisztusnak az Úrra figyelő élete volt, és mindig pontos címre ment, tudta, kihez, mikor kell megérkeznie. Így történt, hogy elmegy Gadarába, s kiadta a parancsot a tanítványoknak, hogy oda menjenek. A tanítványok nem tudták, miért, Jézus pontosan tudta, mert tudta, hogy KIÉRT megy. Azt is tudja, hogy miért kell ITT ennek az Igének szólni, az Ige is „címre” jön. Ismer titeket, ismeri az állapotot, a szükséget, hogy nélküle nagy baj van, vagy nagy baj lenne. Aztán arról beszéltünk, hogy ennek az embernek az élete különlegesen tönkretett élet, hiszen a Sátán megszállta, birtokába vette, hatalmába vette. Külső és belső életén uralkodott. Végül pedig arról beszéltünk, hogy mit csináltak vele az emberek, akik nem tudták, hogyan kell harcolni az ördög, a Sátán ellen. Ma itt folytatjuk.

Az első, és úgy gondolom, legfontosabb kérdés, hogy az ember megtudja, hogy lehet ilyen állapotba kerülni, hogy lehet, hogy valakinek az élete fölött így uralkodik a Sátán?

Mert hogyha valaki nem tudja, hogyan lehet ebbe az állapotba kerülni, akkor az a veszély fenyegeti az embert, hogy olyan helyre lép, olyan dolgot cselekszik, ahol ővele is megtörténhet ugyanez, hogy egyszer csak birtokába veszi a Sátán. Megszállja az életét, és teljesen az uralma alá hajtja.
Mert tudjátok, vannak fokozatok a nyomorúságban. Van, akit csak megkötöz a Sátán, egy-egy bűnnel. Van, akinek az életét nagyon megkötözi a Sátán, sokfajta bűnnel. De a legkeményebb, amikor direkt módon uralkodik, megszállja az életét, belé költözik. És ha ez megtörtént ott Gadarában egy emberrel, ugyan mi a garanciája annak, hogy velünk nem történik meg? Mi a garanciája annak, hogy én szabad leszek és maradok tőle? Be kell jelentenem, hogy nincs protekciója senkinek a Sátán előtt: mindenkit szeretne elveszíteni! Ebben a mindenkiben ott vagy te is! Minden emberi életre nézve kész terve van a Sátánnak, hogy elpusztítsa az embert.
Csak az a probléma, hogy nagyon sokan azt mondják: „Ne vicceljen már, azt még elfogadom, hogy az Isten létezik, na, de hogy a Sátán is!... Ne tessék mondani!”

Egyre alakulnak különböző sátánista közösségek, gyülekezetek, éppen most kaptam, a mai napon egy telefont Paksról, ahol bejelentették, hogy öt papot fognak megölni, négy szőke, kék szemű kislányt és három rendőrt. És hogyha majd teljesítették, amit kijelentettek, Szilveszterig, akkor véres, fehér galambok fognak fölrepülni Paks fölött, hogy mindenki tudja, hogy a Sátán munkálkodik, a szolgái itt vannak, és mindent, amit parancsol, végrehajtanak.

Ugye, kérdés az, hogy lehet idáig jutni, és veszélyben vagyok-e én magam is? Vagy: semmi probléma nincs. Azt mondja Pál egy helyen: „…mi jól tudjuk az ördög szándékát…” Igen, jól tudjuk, mert Isten megjelentette. Azt mondta, hogy ellenség, az ember ellensége, az ember egyetlen igazi ellensége a Sátán, aki embergyilkos volt kezdettől fogva. S ezt a munkáját folyamatosan végzi. Így beszél Pál apostol egy helyen: „Mert nem vér és test ellen van nekünk tusakodásunk, hanem fejedelemségek ellen”, hatalmasságok ellen.
Tudjátok, amikor az élő Isten a mennyet megalkotta és benépesítette az angyalokkal, a szolgáló lelkekkel, angyalfejedelmeket is választott, Gábriel, Miháel, Lucifer…ismert nevek, ugye? S ez a Lucifer a világosság, az Úr dicsőséges fényének hordozója föllázadt az Úr ellen. Azt mondta, az én királyi székemet a Mindenható fölé emelem, és föllázította az angyalok egyharmadát. Nagyon hamar kiderült, ki itt a Teremtő, Ő vagy a Sátán. A Sátánnak és az angyalseregének a mennyből menni kellett. A bukott angyalokból lett az a démonvilág, amelyek körülveszik a földünket a légterében. Az egésznek pedig ura, vezetője a Sátán. A Sátán pedig mindenképpen testet akar, és testben akar megjelenni. Ezért emberi életekben helyet talál magának.
No, de kiknek az életében? Kikből lesznek a megszállottak?

A kérdés megválaszolása előtt még egy másik dolgot is elmondok: harcolni a Sátán ellen, a Biblia szerint csak az Isten teljes fegyverzetében lehet, de ezt csak a megtért és újjászületett emberek ölthetik magukra! Akik megszabadíttattak a Sátán uralmától és hatalmától, s a fogságából. Harcolni csak az Atyától születettek, az Istentől születettek tudnak a Sátán ellen! Akik nem férfi akaratából, nem a testnek indulatából, hanem az Istentől születtek – így mondja a Szentírás.
(…)
Arról beszél a bibliai igénk, van egy ember, akinek uralja az életét a Sátán. Hogy mikor költözött bele, nem tudjuk. A végeredményt tudjuk, hogy úrrá lett benne, és direkt módon irányítja az életét. Messze nem lehet ezt életnek hívni! Azt mondja a Biblia, hogy az érzéki (testi) emberek fel sem foghatják a lélek dolgait, az Isten dolgait! Itt a kapu, ahol úgy közlekedhet a Sátán, ahogy akar, mert az érzéki embernek bolondság, hogy valaki az Istenről, örök életről, kárhozatról, Sátánról beszél.
Ezeket az embereket, akik érzékiek, testiek és bolondságban vannak, bármikor megcsalhatja a Sátán, bármikor, amikor akarja – amíg Isten elengedi. Nem ismerik még a Sátán mélységeit. - szegény gadarai megismerte, ő már tudja, mit tud tenni az ember élete ellen, mivé tudja tenni az embert -, csak akkor ismeri ezt fel, ha majd Isten egyszer kijózanítja – addig csak gyötrődik és szenved!
Jézus Krisztus azt mondta egyszer Péter apostolnak: „Péter, kikért titeket a Sátán, hogy megrostáljon…”
Itt mondom ma neked, kikért életű vagy te is! A rosta pedig jár. A Sátán akarata, hogy elpusztítson téged. Megtervezte lépésről lépésre a hogyant. Annyit tudunk, hogy a bűn különleges valami, nagyon sokan személynek tartják, mert nincs bűn Sátán nélkül. Írja a Biblia Káinnál, hogy Isten figyelmeztette: „Vigyázz, a bűn az ajtó előtt leselkedik, és rád van vágyódása!” Leselkedni és vágyódni csak személy tud! És Káin ezt nem hiszi! Tudjuk a végeredményt: gyilkossá lesz.
Minden embernek az életében van egy ajtónyitás, amit a Sátán kihasználhat, hiszen leselkedik és vágyódik minden élet után, hogy elpusztítsa azt.
(…) Pétert Jézus Krisztus már elhívta apostolul, s egyszer azt kell neki mondania, hogy „Távozz tőlem, Sátán!”. Mert a Jézus közelében lévő embert, akinek nem volt még újjászületése, használja a Sátán. Miért? Mert baj van a fejével. Még nem az Úré a gondolata, az értelme, hanem a bűnös, a régi. És pont ezt mondja neki: „mert nem gondolsz, Péter az Isten dolgaira, csak az emberekére”, te nem tudod fölfogni, miről van szó, az Emberfiának meg kell halnia, föl kell emeltetnie, aztán harmadnap feltámadnia – és te azt mondod: ments meg Uram Isten ettől?! Baj van az értelemmel. Használja a Sátán.

Eljött az ideje, hogy megkérdezzem tőletek az első kérdést ma este: a te értelmedet vajon ki használja?
Te azt cselekszed, amit a Mennyei Atya, az élő Isten akar? Vagy használja a fejedet valaki más? Gondold csak végig a napjaidat. A te szádat, a szívedet ki használja? Úgy vagy, mint Pál apostol, aki azt mondta, hogy mintegy Isten szájából beszélek..amit testben élem, az Ő dicsőségére élem, és ha megszólalok, az Úr beszédét mondom tovább.

A te szádat ki használja? Hát aki a szívedet meg a fejedet! De az használja az életedet is!

Amikor azt keressük, hogy a gadarai férfi életében mi történhetett, akkor azt látjuk, hogy a Biblia beszél arról, hogy van ideje és órája annak, amikor a Sátán beköltözik valakinek a szívébe. Így pontosítja Jézus Krisztusnak az igéje egy helyen: „és amikor Júdás vette a falatot, bement akkor a Sátán az ő szívébe.” Volt ideje, volt helye, és volt miért! Volt miértje! Mert ahogy Júdás Jézushoz viszonyult, abból az derült ki, hogy Jézus, te nem jöhetsz be az életembe, te nem uralkodhatsz énfölöttem, én nem leszek a te szolgád! – és ezzel ajtót nyitott valaki másnak. Aki az Úrnak ellenáll, aki Jézust a szívében nem engedi Úrnak, az ajtót nyit a Sátánnak.

Amikor valaki az Isten előtt zárkózik be, az mindig ajtót nyit a Sátánnak!
A kettő – a Biblia szerint – összetartozik.

Egy másik helyen így beszél a Szentírás: a gyülekezet tagjai meghozták a közösségükért az áldozatot, aki gazdag volt, eladta a házát, telkét, amije volt, s átadták az apostoloknak, hogy ők szétosszák a szegények között. Hogy a gyülekezetben ne legyen gazdag és szegény, a gyülekezetben mindenki megajándékozott legyen. És jön egy házaspár, Anániás és Szafira, s azt mondja Péter: miért hagytátok, hogy a szíveteket elfoglalja a Sátán?! Hogy lehetett ez? Márpedig elfoglalta, amikor az Istent akarták becsapni! Az egészből csak részt akartak átadni az Úrnak!
Amikor az Isten felé az ember valamit lezár, a Sátán felé mindig valamit kinyit. Hogy is van akkor? Ott Gadarában egy férfinak az életébe egy vágyon, egy indulaton, egy engedetlenségen keresztül ajtónyitás történt, és bement és lakozott ott az ördög.
Miért kell tudni ezt nekem?! Mert velem nem fordulhat elő? Én szentül élek? Valóban igaz, hogy egészen kiszolgáltattam magam az én Uramnak?
A mi református hitvallásunk ugye úgy kezdődik, hogy: „Én testestől, lelkestől nem a magamé, hanem az én hűséges Megváltómnak a tulajdona vagyok.” Igaz ez? Nálad igaz ez? Ha nem igaz, vigyázz, mert akkor közlekedik, és azt tesz veled a Sátán, amit akar! Ki-bejár az életedbe!

Elmondta egyszer nekem valaki: „Tudja, az a baj, hogy amikor az úrvacsorát veszem, akkor azt érzem, hogy szentebb vagyok a szenteknél! Elmegyek haza, és otthon, az úrvacsora vétel után kiborítanak, ott üvöltözök! S azt szokta kérdezni a férjem, hogy: „Na, volt értelme, hogy úrvacsorát vettél? Na, mit ígértél, fogadtál ott!, hogy az Úr dicsőségére élsz. Na, most se bírtad ki! Tudd meg, hogy szándékosan kötöttem beléd, hogy kiderüljön rólad, hogy ki vagy te, és milyen lélek lakik benned!”

Tényleg, veled hogy van?

Ahova beengedik a Sátánt, ott iszonyatosan pusztít! Hadd emlékeztesselek arra, hogy mi minden történhetett a te életedben is eddig.
Azt mondják, hogy természet kérdése az, hogy valaki hogy ingerelhető és hergelhető. Van olyan fajta ember, aki valakire megharagszik, s a következő történik, elkezdi hergelni magát: „Milyen gazember volt! Meg merte tenni velem! ÉNVELEM merte megtenni! Mit képzel ez magáról! Hát, ez elképesztő!”
És mi történik? Egy indulat, amit VALAKI elkezd használni!

Mikor benn voltam a Markó utcába, azt mondta egy fiatalember, „…úgy történt, hogy bementem a házba, és azt mondta az apám, hogy „Mit képzelsz te magadról…”, én meg mondtam, hogy „Mit képzelsz te magadról!...”, s éreztem – mondja ott benn az ember -, hogy megy fel a pumpa, közel volt a kés, megfogtam, s nekirontottam, s mondtam: „Mit képzelsz te magadról!” , és szúrtam!, és szúrtam és szúrtam…”Hányszor szúrtál?”, „Nem tudom!” „És milyen volt, amikor kijózanodtál?” "Hát borzalmas. Csak néztem a csupa vér embert, s hirtelen kijózanodtam, s azt mondtam: Hogy tehettem ilyet?!”
Hát, hogy tehettél? Nem voltál egyedül! Annak az indulatnak gazdája van, ura van!

Hányszor csak az Isten kegyelme tartott vissza téged, hogy el ne vihessen, és mindenben bűnössé ne tehessen az a lélek…
Gyöngébb idegrendszerű férfiakra, s általában a nőkre jellemző, hogy amikor nem sikerül valami, akkor magukat okolják: „Hogy lehetek ilyen szerencsétlen! Ilyen is csak velem történhet meg!” Nem ismerős? S hirtelen maga alatt lesz az ember, s jön a belső vád, a belső marcangolás. Mit gondoltok, ennek ki a gazdája? (Szintén a Sátán.)

Mert mit csinál az Isten? Ha valamit elmond az embernek, akkor mindig bűnbánatra és megtérésre szomorítja meg. Mindig elviszi az Atya az ember gondolatát az imádságig, Jézusig. Az ördög sohasem.
Nézd, bűnbánatra jutott Júdás is! Hát, bánta, hogy elárulta az ártatlan vért! Próbálta elrendezni a dolgait, visszavitte az ezüstöt – de nem Jézushoz ment, hanem ment fölakasztani magát! Na, de ki vitte oda? Hát, azt mondta az igénk, hogy amikor vette a falatot, belement a Sátán, s az embergyilkos volt kezdettől fogva!, és kivitte, és fölakasztatta. Ja, hogy öngyilkos lett? Az ördögnek az mindegy, csak a bűneiben maradva haljon meg!

Hogy is van akkor velünk? Tudjátok, milyen kegyelem, hogy ezen a héten így szól az Istennek igéje, hogy Jézus eljött, pontos címre érkezett, hogy megszabadítsa az ördög fogságából, rabságából a foglyot! A megkötözöttet, a megszállottat, a bűnnek rabját, az indulatok rabját, - téged.

És ahol Jézus megjelenik ott még a Sátánnak is térdelnie kell!, ott minden térd meghajol. Ott a kergetésnek, az űzésnek (hogy hajtotta ezt az embert) Jézus előtt vége szakad. Ahova Jézus megérkezik, ott nem uralkodik többé a bűn, és nem uralkodik többé a Sátán!
És ez a Jézus Krisztus ma hozzád jött, és azt kérdezi: „Mit akarsz, hogy cselekedjem veled!” Mondd el bátran, mondd, mi történt veled, mitől nehéz a szíved, az életed, mondd, mi baj van veled? Hol volt az a pont, ahol fogoly lettél?, ahol hurkot vetettek a nyakadra? Mutasd ide! Én megszabadítalak téged, hiszen azért jöttem! Mondd, mit épített az ördög benned eddig? Bűnnek rabja vagy? Kívánságok rabja vagy? Mondd: szabadító Úr Jézus Krisztus!, aki azért jött, hogy az ördög munkáját lerontsa!

A kérdést megismétlem (és majd válaszolj rá), Jézus kérdezi tőled: „Mit akarsz, hogy cselekedjem veled?”


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 06., kedd 20:09 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 08:33
Hozzászólások: 1884
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
Takaró Károly: Gadarai megszállott
/igehirdetés-sorozat (3.alk.) részlet/

Márk 5:1-6

Felolvasok még két igeverset: a Lukács 8:27, Márk 5:5 versét

Én szerettem volna továbblépni a mai napon, de Isten nem engedte, úgyhogy még mindig ugyanott tartunk, ahol tegnap. Biztosan oka van rá, hogy nem mehetek tovább. Összefoglaljuk, hogy miről is volt szó az előző estéken: először arról beszéltünk, hogy Jézus Krisztus pontos címre megy. Kiadta a parancsot a tanítványoknak: „Menjünk át a tenger túlsó partjára!” Ő tudta, hogy miért kell odamenni, hogy ki van ott, kiért megy át! Így volt az életében mindig, az Atyára figyelt, és tudta, mikor, hova, kiért megy el. Tudta, amikor Simon Pétert szólította, hogy „Jöjj, és kövess engem!” (s Péter ment utána, hiszen a szíve akkorra elkészíttetett), pontosan címre ment, amikor Lévit szólította: „Kelj fel!”, s a vámszedő asztalt otthagyta, a vagyont otthagyta, s ment, követte Jézust. Jerikón keresztül menve, megállt egy fa alatt – jaj, de pontos volt, hogy hol kell megállnia -, és lehívja Zákeust, néven szólítva: „Zákeus, ma a te házadba kell mennem!”. Pontos címre ment Jézus, névre szólóan volt kiállítva, hogy hova kell megérkeznie, és így ment át Gadarába is. Volt ott valaki, akinek az élő Istennél föl volt írva a neve, akit a Fiának szánt, és elment Jézus megkeresni az elveszettet.
S arról beszéltünk, hogy így érkezett ide [a fórumra is] az Isten igéje, pontos címre! A címzett te vagy!, akiért az Úr elküldte az Igéjét, a szabadítását.
Aztán arról beszéltünk, egy eleven halotthoz küldte az Isten a Fiát. Emlékeztek még a példára? A fában egy lárvát megfúrt a másik darázs, a petéit beletette, és élt az életben egy másik, amelyik aztán a halálát okozta. S a Biblia így mondja: „Az a neved, hogy élsz, pedig halott vagy!” Hát, így nézett ki a gadarai, akinek az életét nagyon átszúrta a Sátán, nem csak a bűnnel, hanem önmagával is.

Tegnap beszéltünk arról, hogy mindenki bolondul születik ebben a világban, tönkrement értelemmel. Ugye, még emlékeztek rá? A keresztről szóló beszéd bolondság neki, és ez csak annak bolondság, aki elvész.
És ma tartunk ott, hogy beszélünk az érzelemről. A Biblia fogalma szerint a szív értelemből, érzelemből és akaratból áll. Azt már tudjuk, hogy az értelmet tönkretette a Sátán, bolonddá tette az embert. A világ gyermeke annyira bolonddá lett tétetve, hogy ha valaki hisz az Úr Jézusban, azt mondja, hogy az a bolond.
De amíg az egyik bolondság a halálban tartja az embert, aki a Krisztusban bolond, az már ÉL.

Hát, nézzük ma, mit csinált a Sátán az érzelemmel. Tudjátok ti, hogy a legtöbb bűnt elkövető szektor a szívben: az érzelem? Tudjátok ti azt, hogy a legkönnyebben támadható az ember az érzelmen keresztül? Tudjátok, milyen gyönge pontunk? Mindenkinek! Nézzük, mit mond róla a Biblia. Egy emberről beszél ott Gadarában, aki a Szent Lélek temploma helyett az ördögnek lett búvóhelye, latrok barlangjává lett. Mennyi titkot őrizhetett ez a szív, mennyi bűntitkot, mennyi sérelmet, mennyi fájdalmat, mennyi megvettetést, mennyi rúgást. Ó, szerencsétlen ez a gadarai! Ezt megtiporták az érzelmeiben! Egy légiónyi ördögnek adott helyet (egy római légiónak a létszáma 4 és 6000 fő között volt), képzeld el, légiónyi ördög van benne! Iszonyatos!
Hogyan is történt, hogy ez a légiónyi belekerült? Hallottuk, hogy 1 bűnön keresztül ajtót nyitott. Az emberek meg hogy bánnak vele? Segíteni nem tudunk rajta, hát rúgjunk rajta egyet! És kilökik maguk közül! Nincs helye az emberek között! Kikényszerül az ördögtől is kényszerítve, az emberektől is kizárva, a pusztába, aztán a hegyek közé, a sírboltok közé. És egy légiónyi ördög kínozza.

Egy olyan mondatot mondok, amibe lehet, hogy sokan belekötnek, de nem túlzottan zavar engem!, kaptam, tehát továbbmondom. Testvér! Minden bűn kötődik tisztátalan lélekhez! Elmondom még egyszer, hogy jól halld, hogy meghalld! Minden bűn kötődik tisztátalan lélekhez!
Mondok egy példát. Izrael első királya Saul volt. Hallatlan hiú ember! Hiúságában szobrot építtetett magának. Az Isten megbüntette, gyötrő lelket rendelt belé. Hányat? Egyet. A büntetése az volt, gyötrő lelket rendelt bele. Olvassátok el a Bibliát, megtaláljátok. Nézzétek meg, hogy kínoztatik és gyötörtetik ettől a lélektől ez a király. Hány bűn születik majd a gyötrő lélek miatt benne! Tudjátok ti, hogy az irigységtől hogy lehet szenvedni?
És hallja Saul: „Saul is legyőzte az ő ezerét, Dávid meg a tízezerét.”, s egész elzöldül a dühtől és irigységtől, mennyivel különbnek tartják nála Dávidot! Hogy gyötrődik miatta! ’Hát én senki vagyok?! Hát az én vitézségem nem számít?’ És irigy!, és mi áll az irigység bűne mögött: hát, a gyötrő lélek! Nincs bűn tisztátalan lélek nélkül! De az ördög sohasem elégszik meg azzal, hogy csak egyféleképpen gyötörjön valakit. Az irigység után támad a féltékenység. Jaj, de pokoli szenvedés!
- Férfiak! Senki nem gyötörtetik ettől a lélektől? Asszonyok, lányok! Senkit nem gyötör?
Ja, de a bűn mögött tisztátalan lélek van!
A gyötrő lelket Isten rendelte el Saulba, és nézd, mit végez el benne! Először irigy, aztán féltékeny, aztán már gyűlölettel van teli, aztán gyilkos indulatok támadnak benne, és amikor meg akarja ölni Dávidot, és Isten kimenti a kezéből, akkor őrjöng. S ez a lélek, ez közben társat keres. Mert a tisztátalan lélek sohasem nyugszik meg, hogy egyedül maradjon. Mit mond a Biblia: hogy ahonnan kikergettek egy lelket, víz nélkül való helyeken jár, bolyong a lélek, aztán ezt mondja, megnézem, mi van az én régi hajlékommal. Maga mellé vesz más hét lelket, gonoszabbakat magánál, és [ha üresen találja, nem vett ott lakozást a Szent Lélek] akkor visszatér. És mi történik annak az embernek az életével? Rosszabb lesz az állapota, mint annak előtte volt!
Hát, Saulnál úgy gondoljátok, hogy más lesz? A gyötrő lélek munkálkodik: irigység, féltékenység, gyűlölség, gyilkos indulat! Aztán jön a kétségbeesés, hogy nem tudja a hadat vezetni, mellette félnek az emberek, nem bíznak benne! Isten már nem beszél vele! És ez a lélek elvezeti egy másik lélekhez, Endorba, a halottlátóhoz. Mert minden bűnnek – tudjátok – lelke van, és össze van kötve a tisztátalan lélek a bűnnel. És ahol kötés van, ott újabb kötés lesz, aztán még erősebb kötés lesz, aztán már kötél lesz belőle!
És Saul király - aki a törvényt olvasta!, aki ismerte az áldás és átok törvényét, hogy mit utál az Isten, és mit szeret az Isten – besötétedik, és megy a halottlátóhoz tudakozódni, a jóshoz az élete felől, és hamarosan megtudja, hogy mit határozott felőle az Isten. Aki ingerel, és bűnt bűnre halmoz, annak a fizetsége: halál.

Hogy is van? Hogy is van VELED? Milyen bűnök szorongatják a te szívedet? Minek adtál te teret, helyet, az elmédben, az érzelmedben KINEK adtál teret?
Így mondja az igénk, Saulban gyötrő lélek volt, a gadaraiban: légiónyi! 4-6000! Szerencsétlen ember! Hogy gyötrődhetett! Micsoda kínokon ment keresztül, borzalmas! A gadarait nem egy lélek gyötörte, de volt egy lélek, amelyik – így mondja az Ige – „lemeztelenítette”.
Tudjátok, amikor az ember az Isten vezetése helyett az ördög vezetését fogadta el, akkor lett gondja először a meztelenséggel. A szeme fölfedezte a meztelenséget. És Isten a bűnös embert felöltöztette! Az ördög meg: levetkőztette. Mit mond az Írás a gadarairól? Hogy nem vett ruhát magára, lakásban nem lakott, hanem a sírboltokban, és a hegyen éjjel-nappal rohangált, kövekkel vagdosta magát. Van lélek, tisztátalan lélek, amelyik levetkőzteti az embert.
És hogy is mondtuk tegnap? Játék a bolondnak bűnt cselekedni!
Azt mondja a Szentírásban az Isten Igéje, hogy a gyerek föl ne fedje az anyja v. apja szemérmét, mert halálnak halálával hal. Ma már az elbolondított elméjű ember levetkőzik a gyereke előtt! És ki vetkőztet? Mit mond a Biblia? Hát a tisztátalan lélek!, mindig az ördög. Isten fölöltöztette a bűnöst, Jézus majd átöltözteti a bűnöst, az ördög meg levetkőztet.

A mi világunkban számtalan levetkőztetettje van már az ördögnek. Itt ilyen vágyakkal senki sincs? A paráznaságnak is tisztátalan lelke van! Az viszi bujálkodásra az embert. Mert minden bűn mögött ott a tisztátalan lélek. Tudod, nem csak a kívánságod, a tested csalogat és vonogat téged a bűn felé – a bűnnek ura van!, egy személy áll mögötte! Nagy hatalom! Ezért van, hogy ha valakit egyszer a testiség a kezébe kapott, csak az Úr Jézus szabadítja meg onnan!
Azt mondja Lukács ev.-ban az Ige, hogy a gadarai kegyetlen volt, igen kegyetlen!, hogy féltek az emberek arra menni, ahol volt. Erőszakos, mezítelen, tisztátalan, kegyetlen, buja – mindenki félt arra menni!
Ezen a világon erőszak van, ugyan ki csodálkozik rajta: ennek a világnak az ura a Sátán.
És hadd kérdezzem meg: mi van a te erőszakosságaiddal, a te vadságaiddal, a te durvaságoddal, a te kegyetlenkedéseiddel?
Tudjátok, szeretek beszélgetni a gyülekezetemben, és ott lehet feltenni kellemetlen kérdéseket is. Egyszer megkérdeztem az asszonyokat egy istentiszteleten, olyan alkalommal, amikor nagyon sok férfi is ott volt:
- Asszonyok, tudjátok-e, hogy mivel lehet a férjeteket a leghamarabb kihozni a sodrából?
Az asszonyok mosolyogtak, aztán bólogatni kezdtek, s az derült ki, hogy mindegyik tudta, mire ugrik a férje. Mind tudta! De a gyerek is tudja, hogy mire haragszik az apja meg az anyja!, pontosan tudja, hogy mit nem szeret. És a férjek is tudták, hogy mivel lehet kihozni a feleséget a sodrából.
Alázattal kérdezem: te tudod? Fiatal barátom, mire ugrik az édesapád, vagy mire borul ki az édesanyád!, tudod, milyen képet kell vágni, tudod, meddig kell várni, hogy teljesítsd, amit kért, rátartok még egy kicsit, és rövidesen elszáll….Ugye, pontosan tudjátok? Kinek a lelke? Ez itt a kérdés? Mert minden bűn mögött ott a tisztátalan lélek!
Tudjátok ti, hogy az engedetlenségnek atyja van, annak az atyának vannak az engedetlenség fiai, s ezek az ördögéi. Az engedelmesség gyermekei az Istennek gyermekei!
Ugye, egyszerű? Tudom, hogy tudtátok!, mégis elmondom, hogy itt bent, hadd álljon minden a helyére.
Nézzük csak tovább.
Egy kérdésre kérlek, hogy válaszolj. Voltál-e már szántszándékkal irgalmatlan valakihez? Megbántott, és te fizettél! És te tudtad, hogyan kell fizetni, hogy az fájjon! Tudod, hogy lélek áll mögötte? Ezt úgy hívják, hogy gyötrő lélek – amelyik a másikat gyötri.

Ó, de jó lenne, ha itt azt mondanák: ’Ez beszél itt mindent össze-vissza. Á, ilyen nincs, elő sem fordul velünk! Engedelmesek vagyunk, szeretjük egymást, az Úr Jézus Krisztus megmondta, hogy mit szeret, mi is azt szeretjük csinálni! Nekünk ilyen gondunk soha nem volt, a másiknak rosszat soha nem tettünk, meg se fordul a fejünkbe!
Ha valaki belénk gázol, azt mondjuk, hogy jó, gyere még egyszer! Ha pofon vertek, akkor a másikat is oda tartjuk: itt is üthetsz, tessék, parancsolj! Mi bosszút? Magunkért? Á!...’

De ha mégis előfordul, testvér, gondolkozz el rajta, kinek a szolgálatában cselekedted ezt? Kinek a szolgálatában?

Tudjátok ti, hogy a félelemnek is lelke van? A legtöbb megkötözött ember, aki valamilyen bűnnek rabja, az mind fél is. Fél, a bűnnek következményétől. Jaj, ha egyszer kiderül! Minden titkos bűnnel rendelkező embernek az ördög bejuttatja az érzelmébe a félelmet. Megtanítja az embert bújni, félni és - ami most következik, az sokkal rosszabb lesz –, a bűnben vakmerőnek lenni, végül pedig közönségesnek lenni. Amikor a bűn már dicsőségszámba megy. Amikor már semmi nem szégyen, ez a végállomás előtti stáció.

Te hol tartasz? Bújsz a bűneiddel? Rejtegeted a titkaidat. Félsz, hogy kiderül rólad, hogy ki vagy? Vagy már vakmerő lettél, vagy már dicsekedő lettél vele.
Tudjátok, a félelemnek is lelke van!
Hallgattam valakinek a bizonyságtételét, s mivel elmondta, hogy beszélhetek róla, fölhasználhatom, így beszélek róla. Van egy drága, szent testvérem, valamikor rabja volt az alkoholnak. Lelkipásztor. Elmondta, hogy ’Tudod, ott álltam a gyülekezet előtt, teljesen részegen, alig forgott a nyelvem, s mondtam, hogy „A bűneid bocsánatát adja az Úr Jézus…”, aztán hazamentem, s azt mondtam: „Ezt a gyalázatot! Erre inni kell!”, és ittam S akkor jöttek temetést bejelenteni, alig tudtam már beszélni is. „Ezt a gyalázatot! Erre inni kell!” Aztán jöttek a részeg lázálmaim, amitől rettentően gyötrődtem. S amikor kijózanodtam, arra gondoltam: „Minek él az ilyen ember!” Aki rabbá tett, az vádolni kezdett: „Rongy ember vagy te! Kár az ilyennek élni! S azon gondolkodtam, hogy vessek véget az életemnek? És jött, és mondta az ötleteit. Méreg? Az olyan nőies, nem illik hozzám. Inkább vonat, vagy autó elé – az férfias. Már indultam volna, amikor jött valaki, s azt mondta: „Az Isten egy utat szánt neked. Elviszlek egy evangélizációra. S mondtam: Nem, nem!, énnekem más utam van! De erősen fogták a kezem, azt mondták: „Nem, az Isten elé!” És szökni akartam, de vigyáztak rám. És ott, ott arról beszélt valaki, hogy Jézus időben jött, az ördög nem fejezhette be a munkáját, és megmutatta a szabadulás útját.’
Ez a lelkipásztor ma az Istennek egyik legdrágább evangélizátora, egyik legdrágább hírnöke. Drága, szent életű!
Ki tette mássá? Jézus, aki elhozta a szabadítást, és a félelmek rabsága megszűnt, a békesség ideje elérkezett. Tudjátok, aki mást felüdít, maga is felüdül. E csodálatos, derűs életet hadd hirdessem ma a foglyoknak.
Jézus szeret téged! Jézus Krisztus megszabadít téged!

A jóslásnak is lelke van. Sokan játszanak ezzel, egyik iskolában ingáznak „Te megjósolom neked, hogy ki lesz a férjed. Megjósolom, milyen lesz a betegséged.” A jóslásnak is lelke van.
Pál apostol, amikor egy kislány állandóan azt kiabálta mögötte: Ez a nagyságos Istennek szolgája. Akkor hátrafordult megbosszankodva, és a jóslelket Jézus nevével kiűzte belőle! A jóslásnak tisztátalan, ördögi lelke van. Az Isten gyermeke az Úrtól tudakozódik! Ő mondja, hogy ’Én tudom, hogy mit végeztem felőletek, Tőlem kérdezzétek a jövőtöket.’
A gadaraiban 4-6000 lélek pusztított.
Látjátok, egyenként mondom a lelkeket, és mindnek milyen átkozott ereje, hatalma van! Egy-egy lélek hogy rabságban tarthat egy embert, s ebben egy légiónyi van. Ó szegény, ó szerencsétlen!

Tudjátok, hogy a rajongásnak is lelke van? Valamikor a 60-as években, amikor a Beatles együttes naggyá lett, az volt az én gyerekkorom… Amikor a számaikat Magyarországon furcsa angolsággal játszani kezdték, én is ott ugráltam, őrjöngtem az első sorokban. Össze-összenéztünk a barátaimmal csillogó szemmel, hogy „Ez igen! Na, végre valami! Micsoda zene!” Aztán, ha valaki rosszul nézett ránk hazafele, jól megvertük! Aztán újra mentünk zenét hallgatni, és rajongtunk. S azt mondta egyszer valaki, hogy „Te fiam, vigyázz, mert a rajongásnak lelke van!” „Hah, de bolond egy ember! Nekem mond ilyeneket? Rajongok, és el van intézve! Én döntöm el!...Azóta tudom, hogy: nem!
Majd egyszer csináld meg otthon, hogy keress ki egy műsort a televízióban (ha nézed), amikor ilyen zenét adnak, és – vedd le a hangot! Egy kabaréműsor sehol sincs ahhoz képest, ahogy azok ott ugrálnak és vonaglanak. Majd akkor talán meglátod: van ott valaki! Egy rabtartó. S vannak marionett figurák, s úgy mozognak, ahogy mozgattatnak, és azt hiszik, hogy ők szabadok. De nem: a rajongásnak lelke van! Nem csak így, ezen a téren, egyházi téren is. A vallás terén is, a rajongásnak, testvér, mindig ördögi lelke van!

Tudjátok, hogy mit mond az Ige? Azt mondja, hogy nem a félelemnek a lelkét vettük, hanem a józanság lelkét, a szeretet lelkét, a szelídség lelkét. Az Isten gyerekei józanok! Nagyon fontos ez! A rajongás lelke nem engedi az embernek, hogy önkontrollt tartson, nem engedi látni, mélyen nézni.
A józan ember másként lát! És Isten Szentlelke azon munkálkodik, hogy én belássam az Istennek akaratát, én rálássak az életem bűneire, megvalljam az én bűneimet. Döntsek, hogy melyiket akarom, az Isten vezetését, vagy a másik lélek vezetését. A józanság lelkét adta az Úr.
A rajongásnak, vigyázz, lelke van, de a sötétségből való!
Vannak a vallások, a bálványimádók, okkult tudományúak, a gyógyító erejűek, és mögöttük a sötétség lelkei állnak. De a rajongó – ezt nem veszi észre. Nem lát rá, mert nem józan.

Az Isten mindig önvizsgálatra vezeti az embert, aztán mértékletességre, hogy mindig kész legyen imádkozni, és ebben örvendezővé teszi, aztán engedelmességben járatja, de mindig józan!
Hadd kérdezzem tőled, testvér, te józan vagy? Józan, aki mindig alkalmas arra, hogy beszéljen vele az Ura, Jézus Krisztusa?

A gadarai ember a külső szemlélő szerint egyedül volt. Igaz? De mikor valaki látni kezd, akkor az jól látja, hogy ördögi társaságban van. Nincs egyedül!
A Szentírás a Sátánt oroszlánnak is mondja: „A Sátán, mint ordító oroszlán szerte jár, keresve, kit nyeljen el.” Mi is történt Gadarában? Az oroszlán a nyájból leválasztott egyet, ezt már úgy hívják, hogy: préda. A gyülekezetnek sok vakmerő tagja van, aki azt mondja: én otthon is tudok hinni, nem kell a gyülekezet.
Mikor jön Jézus? Időben! S szeretnék hangsúlyt tenni erre a szóra „időben”!.

Lefekszel otthon, elalusznak a többiek, s te még fenn vagy, és gondolkodni kezdesz: milyen egyedül vagyok! Eszedbe jut a napod, mindaz, ami történt veled, a másik alszik nyugodtan, te nem tudsz, téged foglalkoztat belül még valami, valamitől félelem támad benned, s azt érzed, hogy „Egyedül vagyok!”
De nem vagy egyedül, mert a kínjaid veled vannak.
Ó, hányszor, nem lát téged senki, s te tudod, hogy társad van. Van, akinek a bűntitka a társa. Van, akinek az önvád a társa. Van, akinek az égő sérelmek a társa…nincs egyedül!
Ezért fontos, hogy Jézus jön, s azt mondja: ismerlek téged, jól tudom, minden félelmedet, minden bűnödet, minden titkodat, minden gondolatodat, és jövök hozzád, hogy megszabadítsalak téged, mert nekem gondom van terád – mert én téged szeretlek!

Azért beszélek róla, hogy a szíved bátorodjon, a szíved kinyíljon, s merd kimondani: Jézus Krisztus, én Uram, és én Istenem!
Elküldi az Atya a Fiút Gadarába. Mikor? Időben. Nem érdemelne mást, mint halált. Halálnak halálával haljon, hiszen bűnös. Te sem érdemelnél mást. És az Isten nem akarja a halálban hagyni. Az Isten szereti. Akit mindenki kilökött, akin mindenki taszított, akit a világon senki nem szeretett, akit a Sátán tépett, kínzott, gyötört….ezt a nyomorultat az Isten szerette!

És ezt mondja az Isten ma rólad is: bárki vagy, bárhol vagy, bárminek a rabja, nyomorultja vagy – az Isten szeret téged!

Azt írtam még magamnak…hát, még ma igénybe veszem kicsit az időtöket…de ezt a záró mondatot úgy sajnálnám elhallgatni. Jézus örököstársad akar lenni! Eddig sok minden volt a társad, de most Ő akar. Nem úgy, mint a Sátán volt a gadaraival, hogy a rabszolgája, kifosztottja, hanem Jézus, mint menyasszonynak a vőlegénye, úgy közelít hozzád, Akin egy örökkévalóságon át örvendezni fog a szíved!
Hallod? Közelít hozzád, mint drága, sokra becsült szerelmeteséhez!
Hát így érkezett el Jézus Gadarába. Ezzel az indulattal, és ez az indulat győzni fog.

Hát benned? Lesz-e helye Jézus indulatának?


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Boglárka 2007. márc. 07., szerda 08:32-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: A Biblia. - Igetanulmányozás. - Morzsák
HozzászólásElküldve: 2007. márc. 07., szerda 08:30 
Offline

Csatlakozott: 2006. nov. 08., szerda 14:51
Hozzászólások: 353
Tartózkodási hely: Bp.
Szeretettel továbbítom Mindenkinek.
---

IBSZ hírlevél 2007. év 2. szám



Bevezető, köszöntő

Szeretettel köszöntjük mindazokat, akik az IBSZ honlapján, e-mail címük megadásával az IBSZ honlapján jelezték, hogy rendszeresen szeretnének hírlevelet kapni az internetes bibliaszemináriumról.

A kis méretre törekedve, hírleveleinket továbbra sem formázzuk, hanem egyszerű szöveges formátumban továbbítjuk az érdeklődőknek.



A 2007. évben ez a második hírlevelünk.

A kialakult gyakorlatnak megfelelően, egy rövid igei köszöntővel szeretnénk kezdeni a levelet.



"Sokan egy test vagyunk a Krisztusban, egyenként pedig egymásnak tagjai. Mert a nekünk adatott kegyelem szerint különböző ajándékaink vannak." Róm. 12,5-6.



Pál apostol a római gyülekezethez írt levelében, és a korintusiakhoz írt levélben is, (1.Kor. 12.) a Jézus Krisztus megváltott népének a közösségét, a biológiai testhez hasonlítja, és ezért a Jézus Krisztusban hívő emberek együttesét Krisztus testének is nevezzük, mert ennek a lelki testnek a feje, irányítója maga Jézus. Amikor valaki Jézus Krisztus befogadásával újjászületik, akkor kerül bele Krisztus testébe, addigi földi életétől, helyzetétől függetlenül.

Hiszen egy Lélek által mi is mindnyájan egy testté kereszteltettünk, akár zsidók, akár görögök, akár rabszolgák, akár szabadok, és mindnyájan egy Lélekkel itattattunk meg.(1Kor. 12,13.)

Ahogy a biológiai szervezet egyetlen sejt sem tud önmagában létezni, ugyanúgy a Jézus Krisztus által a bűnből megváltott ember sem tud önmaga keresztyén életet élni. Úgy alkotta meg Isten a lelki testet, hogy sokféle lelki jót a másik hívő testvéren keresztül akar átadni és rajtunk keresztül is szeretne másokat gazdagítani. Ezért Isten minden gyermekének ad az Ő jótetszése szerint, különböző ajándékokat, amivel mások felé Urunk szerinti módon szolgálhat. Ezeket az ajándékokat sem érdemeljük meg, hanem ezeket is kegyelemből adja Isten kinek-kinek úgy, ahogy Ő akarja. Hogyan tudhatom meg, hogy Isten milyen kegyelmi ajándékot adott, és hogyan akarja használni az életemet? Az idézett Róm. 12,5-6 előtt nagyon fontos lépésekről ír az
apostol:

Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tetszik az Istennek; és ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek: mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes. Róm. 12,1-2

Három fontos felszólítást is olvashatunk itt: 1. szánjátok oda testeteket Istennek; 2. ne igazodjatok a világhoz; 3. változzatok meg elmétek megújulása által

Isten tehát nem a saját céljaink megvalósítására váltott meg bennünket, hanem azért, hogy hálából mindazért, amit értünk tett, odaszánjuk életünket arra, hogy Ő formálhassa azt olyanná, amilyenné szeretné. Aki kész erre az odaszánásra, és a Krisztus test tagjaival való kapcsolatra, annak Urunk megmutatja, hogy hol akarja látni, és használni az életét. Eközben Isten a gondolkozását is formálja az Ő gyermekeinek, olyan lelki látással ajándékozza meg, amelyben fontossá válnak a Krisztus testének azon tagjai, akiket személyesen esetleg nem is ismer. Az IBSZ tagjai is átélhetik azt, hogy bár egymást nem feltétlenül ismerik, mégis ugyanahhoz a Krisztushoz tartozhatnak.

Miközben a saját gyülekezetében, és környezetében hűségesen sáfárkodik a hívő ember mindazzal, amit Isten rábízott, képessé válik arra is, hogy imádkozzon azokért a lelki munkákért, amiket közvetlenül nem is lát, mert tőle távol eső területeken folyik. Érzékennyé válik akár más országokban élő, hitük miatt szenvedő lelki testvéreik iránt is.



Általános információk az IBSZ-ről (Itt - azok miatt, akik korábbi hírleveleinket nem olvasták, mert most kapnak még először ilyen levelet,- olyan információkat is közlünk amelyek már szerepeltek korábban is.)



Az Internetes Bibliaszeminárium anyaga a svájci Beatenbergi Bibliaiskola ajándéka. Svájcban költségtérítéssel német nyelven folyik ugyanez a szeminárium.

A http://ibsz.enternet.hu címen található, 2002 november 1-jén indult magyar nyelvű Internetes Biblia Szemináriummal mindazok számára szeretnénk továbbképzési lehetőséget biztosítani, akik elfoglaltságuk folytán nem tudnak egy hosszadalmas bibliaiskolai képzésben, részt venni, de otthon - iskola, szakma, családi terhek mellett - időt tudnak szakítani a bibliatanulmányozásra. Az IBSZ elmélyíti a személyes bibliaismeretet, és betekintést nyújt a Biblia üzenetének, könyveinek összefüggéseibe.



Az IBSZ segítséget jelenthet a gyülekezeti szolgálatban, a lelkigondozásban, a Biblia könyveivel kapcsolatos nehéz kérdések megválaszolásában.

Az egész szeminárium 10 blokkból áll és minden blokk 7 feladatot foglal magában.



A Magyar Belmisszió Biatorbágy szolgáló közösség- a szeminárium költségeit (szoftver-, tárhelyköltségeket stb.) magára vállalja és a résztvevők számára teljesen ingyenessé teszi. A résztvevőknek természetesen önmaguk költségén kell az Internet-hozzáférésről és e-mail küldés és fogadás lehetőségéről gondoskodniuk.

2003 novemberéről postai úton is végezhetik a szemináriumot azok, akik nem rendelkeznek internetelérési lehetőséggel. Természetesen a postai és fénymásolási költségekről ebben az esetben a postai levelező utat választó személy gondoskodik. Egy miskolci házaspár végzi hűséggel és Isten iránti hálával a leckék fénymásolását és postázását. A megoldott teszteket ebben az esetben postai úton, vagy személyes a Magyar Belmisszió Biatorbágy címére (2051 Biatorbágy Pf.: 56) kell eljuttatni.

Az IBSZ tanulmányokat a szolgálatunk éves programjában rendszeresen szereplő bibliatanulmányozó heteken ki lehet egészíteni, Erről folyamatosan friss információkat talál szolgálatunk honlapján a http://mbb.hu

A http://ibsz.enternet.hu címen, vagy a szolgálat http://mbb.hu címen található honlapjának ibsz-es oldaláról, benyújthatják jelentkezési lapjukat az IBSZ-re és további információkat is olvashatnak a szemináriumról. E-mail címünkre küldött leveleikre szívesen válaszolunk a továbbiakban is. Címünk: ibsz@mbb.hu

Az IBSZ-be jelentkezők a jelentkezéskor megadott e-mail címre kap egy regisztrációs levelet, melyben szerepel egy személyes azonosító (ami 5 számjegyből áll) és egy jelszó, amit a gép automatikusan generál. Ezzel az azonosítóval és jelszóval tudja megnyitni az első IBSZ blokkot és elkezdeni a tanulmányait nálunk az Internetes Biblia Szemináriumon. A jelszóban fontos megkülönböztetni a nagy- és kisbetűket, valamint a "0" számot és a nagy "O" betűt. Jó ha a jelszót a számítógépen külön is elmentik vagy felírják valahova. A jelszó begépelésénél a hibák elkerülése érdekében szoktuk tanácsolni, hogy érdemes a jelszót tartalmazó levélből Ctrl+C billentyűkombinációval kimásolni a (vágólapra) a jelszót, majd a szemináriumi honlapjának megnyitása (http://ibsz.enternet.hu) után Ctrl+V billentyűk együttes lenyomásával a jelszómezőbe bemásolni.



További információk



Az internetes bibliaszeminárium résztvevőinek száma 1000 fő fölött van, akik immár 11 ország több mint 320 településéről jelentkeztek a szemináriumra. Legutóbb Franciaországgal bővült az országok sora, mert innen is érkezett jelentkezés.

Idáig 15 lecke magyar fordítása készült el. A leckék nem a bibliai könyvek sorrendjében készülnek, hanem a sorrend is oktatási, didaktikai. célt szolgál. Ezért az első lecke Józsué könyvével kezdődik, amelyben az ószövetségi Izráel honfoglalásának tanulmányozásán keresztül, a keresztyén élet lelki harcára vonatkozóan szerezhetünk értékes tanulságokat. Jelenleg az interneten tanulmányozható legutolsó lecke Jób könyvén keresztül a szenvedés kérdésével is foglalkozik. Most a Fillippiekhez írt levélről írt oktató anyag magyar fordítása folyik.



Kérjük azokat, akik már elfelejtették jelszavukat, ne jelentkezzenek be újra résztvevőként, hanem az iroda@mbb.hu címre írt e-mail-en jelezzék ezt, és szívesen küldünk új jelszót. (Ha a környezetükben ismernek ilyen IBSZ-es résztvevőket, akkor őket is tájékoztassák erről.)

Azok is ugyanezen a címen jelentkezzenek, akiknek a regisztráció óta valamilyen adatuk, különösen az e-mail címük megváltozott. Nagy segítség, a kapcsolattartás szempontjából az is, ha a résztvevők megírják telefonszámukat is. A hírlevelünk olvasóit is kérjük, ha a környezetükben ismernek olyanokat, akik beiratkoztak a szemináriumra, de már nem ismerik a jelszavukat, az előbb leírt tájékoztatást adják át számukra is.



Továbbra is szeretnénk ilyen hírlevelet küldeni azoknak, akik ezt kérik.

Ha további kérdései, vagy észrevételei vannak, jelezze ezt felénk az iroda@mbb.hu címen. A beérkező levelekre mindig küldünk visszajelzést. Az előbbi e-mailcímre írt levélben lehet közölni azt is, ha valaki nem szeretne további körlevelet kapni.



Imatémáink:



Hálásak vagyunk azért, hogy szinte minden héten vannak továbbra is új jelentkezők, akik szeretnének a hírlevélen keresztül is tájékozódni az IBSZ-ről.

Hálára ad okot az is, hogy az IBSZ-be beiratkozók száma is folyamatosan tovább nő, valamint azért, is, hogy a szemináriumon keresztül kapcsolatba lehetünk országhatárunkon kívül élő magyar testvéreinkkel is.

Hálaadás azokért, akik szorgalmasan és rendszeresen küldik be leckékhez tartozó tesztek megoldásait.

Imádkozzunk azokért is, akik kevésbé kitartóak, és nem rendszeresen küldik vissza a leckékhez tartozó tesztek megoldásait, hogy ne lankadjanak meg.

Hálaadás a folyamatos működés személyi és technikai lehetőségéért.

Jó lenne rendszeresen Urunk előtt állni, és imádságban hordozni a leckék készítőit Beatenbergben, továbbá a magyarországi fordítási munkákhoz is, amelyet két testvérünk végez áldozatos munkával, családi illetve gyülekezeti szolgálataik, leterheltségük mellett.

Kérjük Urunkat, hogy az IBSZ-es bibliatanulmányozás a résztvevők gyakorlati keresztyén életére, hogy amit megértettek a leckék nyomán azt meg is élhessék a hétköznapokban is, és ennek nyomán a gyülekezeti, testvéri vagy akár családi kapcsolatok is erősödhessenek.

Imádkozzunk azért is, hogy semmilyen technikai akadálya ne legyen annak, hogy az IBSZ iránt érdeklődőkhöz (különösen is Erdélyben illetve Kárpátalján élő testvéreinkhez) eljussanak a bibliatanulmányozó anyagok. Egyébként örvendetesen növekszik az Erdélyből, Kárpátaljáról jelentkező testvéreink száma is.



Szeretettel köszöntik:

az IBSZ munkatársai


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 07., szerda 11:14 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Kedves Dezi!

Vasárnap mondtam éppen a férjemnek,hogy ha lenne rá lehetőségem, szívesen beiratkoznék egy Biblia iskolába....erre te felteszed ezt a szeminárimot, amit nagyon köszönök..hol is hallottam, hogy nincsenek véletlenek? :D


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 07., szerda 11:23 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
tőlem hallottad... meg is kaptam a hátamba a baltát figyelőtől...

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 07., szerda 11:25 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Net, no prob.,van mellvérted, pajzsod..


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 07., szerda 11:26 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
jaja, meg SZÁMLÁM odafent ;)

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 07., szerda 11:50 
Offline

Csatlakozott: 2006. nov. 08., szerda 14:51
Hozzászólások: 353
Tartózkodási hely: Bp.
Erika írta:
Net, no prob.,van mellvérted, pajzsod..


Éppen ma hallottam, hogy betiltották a "földi" sisakot, mellvértet. :*:


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 07., szerda 12:18 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
én meg nemrég mondtam éppen: mi a LEGROSSZABB, ami egy kereszténnyel történhet???


a MENNYBE KERÜL!!!! ETTŐL kellene félnem????

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 09., péntek 07:50 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 03., kedd 07:57
Hozzászólások: 1476
Tartózkodási hely: Rákoskeresztúr
Én ma az ötvenedik zsoltárt olvastam reggel, és megtaláltam a híreshíres tizenötödik verset, ami megszokott képeslapszöveg... meg a falra is ki szokták írni kis helyes táblácskákon. Pedig közben ami utána van, az meg milyen szörnyen ijesztő. Megijedtem tőle.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 336 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 23  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 11 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség