Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 459 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 31  Következő
 

Gyermeknevelés
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2007. márc. 08., csütörtök 19:21 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 08:33
Hozzászólások: 1884
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
Van egy ismerősöm, egy fiatal családanya, aki nemrég tért meg; ő említette egyszer, milyen sokat jelent neki, amikor hívő emberektől hall gyermeknevelési tapasztalatokat, módszereket.
Ebben a topikban lehetne ilyesmiről beszélgetni.

Indításként nem saját tapasztalatot (nincs gyermekem), hanem Wilhelm Busch egy előadását adom közre.

W. Busch: Néhány szó fiatal anyákhoz

Feladatom most az, hogy ifjú anyák előtt beszéljek. Önök tehát fiatal anyák? Hogy fiatalok, azt nem akarom, nem is tudnám kétségbe vonni. De – hogy valóban anyák-e, azt maguknak kell eldönteniük.
Bizonyára azt mondják: de hiszen gyermekeink vannak! Hát igen!, de azzal, hogy gyermekeik vannak, még nem nevezhetők igazán anyáknak. Mert ez csak a kezdet. Gyermekeket világra hozni, ez valóban csak a dolog eleje…
Mondjam hát meg, mit jelent igazán anyának lenni? Éppen ezt akarom.

Az igazi anya pontosan tudja, mire van a gyermeknek most, ebben a pillanatban szüksége. Hadd említsek néhány példát. Ismerek egy fiatal anyát, aki mindent ráhagy a gyermekére. A „kis aranyos” nehogy megsértődjön, nehogy duzzogni kezdjen! Hanem mikor a gyerek egyszer egy kávéscsészét – persze szép szervizből valót! – összetört, akkor irgalmatlanul kiporolta őkelmét… Hogyan, úgy gondolják, ez helyes volt? Ostobaság! Amikor dacoskodott, akkor kellett volna nyugodtan meglegyinteni. Hiszen a gyermek nem aranyos játékszer. De a csésze miatt? Az nem volt gonoszság, csak ügyetlenség.

Mondom: az igazi anya mindig tudja, mire van a gyermekének szüksége. Hadd beszéljek el valamit saját édesanyámról.
Még iskolás koromban történt: tudtam, hogy aznap matematikából dolgozatot fogunk írni. Rettenetesen féltem tőle, és semmi kedvem nem volt ahhoz, hogy nagyon megerőltessem magam. Így aztán örömmel vettem észre reggel, hogy egy kicsit fáj a torkom. Hurrá! Áldott kis betegség! Mennyivel szebb lesz ágyban feküdni és olvasgatni, mint azt az ostoba dolgozatot megírni.
És anyám? Egy szóval sem tiltakozott a betegségem ellen. Sőt, irtózatosan komolyan vette. Azonnal megjelent egy borzasztóan vastag, szúrós, utálatos gyapjúsállal, és a nyakam köré tekerte. Aztán kiadta a parancsot: „Mozdulatlanul feküdni! Olvasásról szó sem lehet! A betegnek pihenni kell.”
Egy óra múlva meglágyultam, mint a vaj, felkeltem és elmentem az iskolába. Látják, ez kemény volt, de egészséges. Abban az órában pontosan erre volt szüksége annak a fiúnak… Mulatságosnak tartják? Valóban az, de örülnék, ha megértenék, mennyi bölcsesség volt ebben a cselekedetben.
Elmondhatok még egy történetet az édesanyámról?
Akkor már férfi voltam. Azonban a férfi is gyermek marad, míg él az édesanyja. A náci uralom alatt letartóztattak, mert a szólási tilalom ellenére prédikáltam valahol. Akkoriban mindennapos dolog volt, hogy lelkészeket letartóztattak. Persze nem volt könnyű elviselni.
Nagyon letörve ültem egy napon szűk cellámban, amikor az őr átadott egy levelet. Levelet az édesanyámtól. Természetesen fel volt nyitva. Anyámnak ezzel számolnia kellett. De most jól figyeljenek ide: habár tudta, hogy a levelet ellenőrizni fogják, egy pillanatig sem gondolt a cenzúrára, hanem csak a fiára. Ezt írta: „…boldog vagyok, hogy szabad Jézusért szenvedned. Büszke vagyok rád. Csak meg ne lágyulj! Az Úr Jézus naponta adhat erőt és támogatást neked…” S az egész levél ebben a stílusban folytatódott.
Mondhatom önöknek, nekem abban az órában pontosan erre volt szükségem: egy szívre, amely megaláztatásomban és magányomban nyíltan odaáll mellém…
Látják, ezt jelenti anyának lenni: a gyermeket szívből úgy szeretni, hogy éppen azt adni neki, amire szüksége van – szúrós sálat vagy isteni vigasztalást.
Igen elcsendesedtek, kedves Hölgyeim. Bizonyára érzik, hogy anyának lenni hallatlanul nagyot jelent. Valóban így van. Ezért fel nem foghatom, hogyan akarhat egy nő igazi anya lenni anélkül, hogy Istentől ilyen bölcsességet és ilyen szeretetet kérne. Anyák, akik nem tudnak imádkozni, nem igazi édesanyák!


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 09., péntek 13:56 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 08:33
Hozzászólások: 1884
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
Erika, Exrefis, Kamilla, Figyelő, Rosta, Magda(és kiknek is vannak még gyerekeik a fórumozók közül?) ugye már elkezdtetek felidézni emlékezetetekben olyan tapasztalatokat, amiket meg lehetne osztani másokkal?

Addig is, míg leírjátok, egy újabb Busch-történetet hozok ide – hátha felidéz bennetek is valamit -, amelyben leírja, miként mesélt gyermekeinek bibliai történeteket :

„Fiatal apa koromban szerettem a gyermekeimnek bibliai történeteket elmondani. Mai napig meggyőződésem ugyanis, hogy ezek sokkal jobbak és hatásosabbak, mint a pedagógiai műmesék. Mivel időmet zsúfolásig kitöltötték a tennivalók, a gyermekeimmel való foglalkozáshoz az öltözködés óráját kellett felhasználnom. És miért ne? XIV. Lajos, a „napkirály” még fogadást is adott öltözködés közben.
Valóban aranyos helyzet. Mint fecskék a telefondróton, úgy ül a hálószobában három gyermekem egy ruhásláda tetején: „Emberke”, Hanna és „Dagi”. Szóval – Dávid és Góliát történetét mesélem. A ruhásláda három „utasa” lélegzetét visszafojtva figyel. Miközben a cipőmet húzom, megpróbálom Góliát káromló csúfolódását utánozni. A ruhásládán borzongás.
Hirtelen félbeszakítanak. A helyzetet teljesen tisztázni kell.
- Papa, olyan nagy lehetett Góliát, mint a házunk?
- Olyasmi.
- Aha, szóval olyasmi. Folytasd!
Kötöm a nyakkendőm, és közben ecsetelem az ifjú Dávid bátor hitét: hogyan fut könnyű lábbal – más fegyver híján parittyáját szorítva kezében – a rettenetes Góliát felé.
A nyakkendő rosszul fekszik. Bosszúsan lerántom a nyakamról. Közben rájövök: nagyszerűen be lehet mutatni vele a parittyát.
- Nézzétek, így pörgette Dávid a parittyáját!
Miközben újra – most már sikeresebben – felkötöm a nyakkendőt, elmondom a két harcos beszélgetését egymással: a felbőszült Góliát gúnyolódását és Dávid bátor bizonyságtételét.
Belebújok a kabátomba. Közben zúgatom a kövecskét, ami Góliátot megöli, s végül – Dáviddal diadalmaskodva – befejezem a történetet és az öltözködést.
Fiacskám arcán azonban nincs nyoma a diadalnak. Szomorúan kérdi:
- Papa, és mit szólt aztán a Góliát néni?
Riadtan nézek rá. „Nem tudom!” Bemegyek a dolgozószobámba. „Mit szólt a Góliát néni?” Fiam, fiam, erre valóban még soha nem gondoltam. Hát igen, vajon mit is mondott?
Bizonyára rettenetesen sírt, amikor megérkezett a hír: férjed, az erős, a legyőzhetetlen meghalt! És egy világ dőlt össze benne abban a pillanatban.
Nem erre még soha nem gondoltam. Milyen világos érzékük van a gyermekeknek a bukott világ mély szomorúsága iránt!


Következő alkalommal a „Viharzó tenger” története van soron. Mivel a helyzet a végén meglehetősen drámai lesz, meg kell szakítanom az öltözködést. Ott állok ingujjban, nyakkendő, cipő nélkül, és mesélek.
A gyerekek szemében a tanítványok riadalma tükröződik, akik a tomboló viharban tehetetlen rémülettel felrázzák az alvó Mestert. „Urunk, segíts, mert elveszünk!” Az arcokon fénysugár ömlik szét, miközben az Úr Jézus végiglépked az imbolygó fedélzeten.
Most egész lelkemet, minden szenvedélyemet beleadom az elbeszélésbe: „A Mester megállt. Vihar tépkedte a ruháját, és a haját cibálta. Ő azonban kezét kinyújtva nagy hangon kiáltotta: ’Hallgass, némulj el!’ És erre…”
Hopp! Az én „Emberkém” egy szökkenéssel leugrik a kosárról, és száraz tárgyilagossággal kijelenti: „…és a dörgésnek akkor kaput!” Majd elégedetten elvonul a gyerekszobába.
Számára a helyzet teljesen egyértelmű: ha az Úr Jézus kezébe veszi az ügyet, akkor az csak így végződhet.
„Ó, fiam – fut át a gondolataimon -, bár én tudnék mindig ilyen magától értetődően hinni!”

(Wilhelm Busch: Variációk egy témára. – Bp. Evangéliumi Kiadó, 2006)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 09., péntek 14:16 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 29., péntek 15:30
Hozzászólások: 2408
---


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára FM 2007. márc. 15., csütörtök 23:57-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 09., péntek 14:26 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 08:33
Hozzászólások: 1884
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
Ne búsulj Magda! A családtagokra nézve én mindig ebből az igéből nyerek biztatást:
"Higgy az Úr Jézusban és üdvözülsz mind te, mind a te házadnépe!"


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 09., péntek 14:34 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 29., péntek 15:30
Hozzászólások: 2408
---


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára FM 2007. márc. 15., csütörtök 23:57-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 09., péntek 15:29 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 13., péntek 19:09
Hozzászólások: 1521
Kedves Bogi!

Nagyon örülök ennek a topiknak, kezdő szülőként. Remélem sok hasznos tanácsot olvasgathatok itt majd az idők során.

Nekem az jutott eszembe, hogy egyszer megismerkedtem egy baptista lelkészcsaláddal, akiknél sok gyerkőc volt - és rendszeresen megtanultak fejezeteket a Bibliából. A gyerekek agya olyan volt mint a szivacs, iszonyú gyorsan megtanulták, de a felnőtteknek is jót tett, mivel - hogy ne legyen ciki :) , azért igyekeztek lépést tartani a gyerkőcökkel.

Ebből a szempontból hasznos lehet a www.biblia.hu oldalon a "Bibliák" menüpont alatt elérhető Hangzó Biblia.
Előre várom, hogy ezt is együtt hallgassuk majd a fiammal.

//Egyébként felnőtteknek is hasznos lehet egy (pár 1000 Ft-ért kapható) mp3 lejátszóra rátenni Biblia részeket és hallgatni, akár úgy hogy közben olvassa is az ember, akár anélkül.//

_________________
Várván ama boldog reménységet


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 09., péntek 15:45 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 14:19
Hozzászólások: 477
Tartózkodási hely: Budapest, Rákoscsaba
...én meg majd csak olvasgatlak titeket, és annyi de annyi jó ötletet kapok majd a helyes gyerekneveléshez, hogy azt se fogom tudni, melyikkel kezdjem, ha egyszer rám bíz az ÚR egy csöppséget. :D :P

_________________
ex-JennyT :D
"Énekelj az ÚRnak, te egész föld!"


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 09., péntek 16:06 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 04., szerda 16:49
Hozzászólások: 1317
Boglárka írta:
Ne búsulj Magda! A családtagokra nézve én mindig ebből az igéből nyerek biztatást:
"Higgy az Úr Jézusban és üdvözülsz mind te, mind a te házadnépe!"


Kedves Boglárka

A hitetlen fiú azért nem fog üdvözülni mert hívő az Apja,és természetessen ez forditval is igaz,senkinek a szüleje nem üdvözül azért mert a gyermek hívő.

Ezért is fontos,hogy a szülők ,úgy neveljék
gyermekeiket ,hogy azok számára,olyan
természetessé váljon a mennyei Atyával
beszélgetni,mint ahogy a földi szüleikkel teszik.

Amelyik szülő ebben a szellemiségben neveli a gyermekét,annak nem kell aggodnia,hogy a késöbbiekben esetleg
eltévelyedik a"bárány".

Mivel a gyermekek lelkét még nem terhelik azok a szerzett bünök,amiket az emberek
idővel pakolnak magukra,ezért is fogékonyabak a gyermekek az Úr hangjának a meghallására .

Szeretettel Gabriel


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 09., péntek 18:41 
Offline

Csatlakozott: 2007. feb. 01., csütörtök 21:21
Hozzászólások: 14
Tartózkodási hely: Budapest-Nagytarcsa
Sziasztok!

Nekem a következők jutottak eszembe a kezdő idézet kapcsán: ha ezt egy fiatal, kezdő, anyai mivoltában bizonytalan nő olvassa, nem lesz tőle jobb kedve. Évekig tart, mire kiismerjük gyermekeink szükségleteit, melyek hétről-hétre változnak (az első évben). Az én édesanyám nem hívő, mégsem állítanám róla, hogy nem igazi édesanya, csak azért mert nem tud imádkozni. Az idézet amúgy jó, (mind a kettő), de én személy szerint jobban megválogatnám, hogy mit és honnan idézek egy olyan fórumon, ahol sok nem hívó is jelen van.
De a topic tök jó, remélem olvasok majd sok hasznosat.
üdv, zsu

_________________
"Akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál."


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 09., péntek 18:49 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 29., péntek 15:30
Hozzászólások: 2408
---


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára FM 2007. márc. 15., csütörtök 23:58-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 09., péntek 18:58 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 08:33
Hozzászólások: 1884
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
GABRIEL777 írta:


Kedves Boglárka

A hitetlen fiú azért nem fog üdvözülni mert hívő az Apja,és természetessen ez forditval is igaz,senkinek a szüleje nem üdvözül azért mert a gyermek hívő.



Kedves Gabriel, ezt senki nem is állította!


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 09., péntek 19:24 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 08:33
Hozzászólások: 1884
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
zsu írta:

...Évekig tart, mire kiismerjük gyermekeink szükségleteit, melyek hétről-hétre változnak (az első évben). Az én édesanyám nem hívő, mégsem állítanám róla, hogy nem igazi édesanya, csak azért mert nem tud imádkozni. Az idézet amúgy jó, (mind a kettő), de én személy szerint jobban megválogatnám, hogy mit és honnan idézek egy olyan fórumon, ahol sok nem hívó is jelen van. ...


Szia Zsu,

köszi, hogy elmondtad, mi jutott eszedbe. Amikor nyitottam a topikot, őszintén szólva, elsősorban hívők gyermeknevelésére gondoltam /és csak azért nem írtam bele a címbe, mert nem akartam teljesen kizárni a nem hívőket sem, ha hozzá akarnak szólni/.

Amit az imádkozásról írt W. Busch, elhiszem, hogy rosszul eshet egy nem hívő szülőnek, hiszen attól, hogy valaki nem hívő, még nagyon szeretheti a gyermekét....de pont arról van szó, amit te is említettél, hogy "Évekig tart, mire kiismerjük a gyermekeink szükségletetét", de mielőtt kiismerné, előtte is tennie kell érte; ilyenkor (is) kap egy plusszt a hívő szülő az imádságon keresztül; Istentől kapott bölcsességet!

B.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 09., péntek 19:33 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 29., péntek 15:30
Hozzászólások: 2408
---


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára FM 2007. márc. 15., csütörtök 23:59-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 09., péntek 20:19 
Offline

Csatlakozott: 2007. feb. 01., csütörtök 21:21
Hozzászólások: 14
Tartózkodási hely: Budapest-Nagytarcsa
FM írta:
Kedves Zsu!
engem érdekel, hogy milyen szempont szerint válogatnál, tekintettel azokra akik nem fogadták el a megváltást?


Kedves FM!

Azt hiszem, rosszul fogalmaztam: Én nem szeretem az ilyen kategorikus kijelentéseket, hogy "az igazi anya pontosan tudja, mire van a gyermeknek most, ebben a pillanatban szüksége." Tehát az anya, aki elbizonytalanodik egy nevelési helyzetben, és emiatt rosszul dönt, az nem igazi anya? Ezért újrafogalmazom: nem szeretem az olyan írásokat, amelyek szinte megfellebezhetetlenül (uff!) kijelentenek valamit. Ez sok anyát elbizonytalaníthat. Saját tapasztalatból beszélek.

_________________
"Akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál."


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 09., péntek 20:27 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 29., péntek 15:30
Hozzászólások: 2408
----


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára FM 2007. márc. 15., csütörtök 23:59-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 459 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 31  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség