Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 27 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő
 

Ajánló
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2006. okt. 21., szombat 11:23 
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 09:09
Hozzászólások: 43
Tartózkodási hely: Budapest
Sziasztok!

Úgy gondolom, hogy a kérdések megvitatásán felül sokaknak van olyan régebben olvasott könyve vagy akár honlap, ahol válaszokat találhat az ember... Ide lehetne ilyeneket írni, egymás figyelmébe ajánlani ezeket, teológiai, apologetikai kérdésekben...

_________________
"Minden pecsét felszakad, elsötétül majd a Nap, de lesz aki semmitől se fél... Lesz aki örvend, ünnepel, mert a Megszabadító így jön el és a remény újra él..."
/Kovács Ákos:Utolsó Hangos Dal/


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. okt. 21., szombat 11:30 
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 09:09
Hozzászólások: 43
Tartózkodási hely: Budapest
Kezdeném is a sort:
Apológiai témakörben, sok jó kérdésre van itt válasz:
www.apologia.hu

És ha csak úgy sok érdekes kérdésre szeretnénk választ kapni, amiken már törtük a fejünket, vagy még nem, de elolvasva érdekesnek találhatjuk:
http://christiananswers.net/hungarian/home.html

És egy könyv, amit nagyon szeretek, ahol viszontláttam sok kérdésemet, rövid, tömör válaszokkal:
Josh McDowell: Válaszok a keresztény hitet vizsgáló nehéz kérdésekre

_________________
"Minden pecsét felszakad, elsötétül majd a Nap, de lesz aki semmitől se fél... Lesz aki örvend, ünnepel, mert a Megszabadító így jön el és a remény újra él..."
/Kovács Ákos:Utolsó Hangos Dal/


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Ajánló
HozzászólásElküldve: 2006. okt. 21., szombat 12:02 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Szia Amy!


Köszi,nagyon jó ötlet ez az ajánló. Belepillantottunk az egyik videóba a kislányommal, azt mondja, kér egy olyan oroszlánkölyköt,ami nem nő fel. :shock:


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. okt. 21., szombat 13:53 
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 09:09
Hozzászólások: 43
Tartózkodási hely: Budapest
:*: :*: :*:

_________________
"Minden pecsét felszakad, elsötétül majd a Nap, de lesz aki semmitől se fél... Lesz aki örvend, ünnepel, mert a Megszabadító így jön el és a remény újra él..."
/Kovács Ákos:Utolsó Hangos Dal/


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. okt. 23., hétfő 12:02 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 08:33
Hozzászólások: 1884
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
Egy olyan könyvet ajánlok olvasásra, ami azért nagyon érdekes, mert a szerző egy zsidó férfi, akinek írásán keresztül bepillantást nyerünk a zsidók mindennapjaiba, istentiszteleti szokásaikba, és személyes sorsát végigkövetve látható, hogyan jut el Jézus megismeréséig, elfogadásáig.

Jakov Damkani: Miért pont én?

- részletek -

A falu zsinagógájában
(Milyennek látta ezt Jakov gyermekkorára visszanézve) :

„A zsinagógához úgy száz hívő tartozott, akik Perzsiából és Irakból települtek vissza. Szüleink a héber nyelvet csak törve beszélték. (…) Ám amikor az imádságra került a sor, a felnőttek mindig ámulatba ejtettek minket, hogy a törve beszélt konyhanyelv ellenére milyen gyorsan tudták az imádságokat olvasni. Olyan jól ismerték imakönyveiket, hogy – nekünk úgy tűnt – a zsinagógába csak egy gyorsolvasási verseny kedvéért jöttek. (…)
Gyakran éreztem valami késztetést arra, hogy szándékosan lelassítsak, mert meg akartam érteni, mit jelentenek az imádság szavai. Végül azonban a közösség nagyobb ereje kerekedett felül, én pedig megtanultam, hogy együtt rohanjak a versennyel és úgy olvassam végig a szent könyveket, mint mindenki más.
Irigyeltem fiatal éveim hősét, Dávid királyt. Vajon, ha Dávid egyszer eljött volna a mi kis zsinagógánkba, ő beállt volna-e az Álénu [záró áldó imádság] célpontja felé száguldó versenybe? (…) Sajnos a zsinagóga népe engem inkább Saul királyra emlékeztetett, mint Dávidra, mert Saul volt az, aki még mindig dicsőséges múltjához ragaszkodott, és nem vette észre, hogy az Úr elhagyta őt. (…) megfigyeltem, hogy a modern judaizmus vallásos gondolkodásában központi szerepet tölt be az ősatyák érdemeibe vetett hit. (…) szülőfalum zsinagógájának népe nem volt tudatában annak, hogy atyáik Istene élő és soha meg nem változó Isten, akinek van hatalma arra, hogy a ma élő hívőkkel éppúgy jót tegyen, mint ahogyan ezt a régmúltban tette. (…) Azokban az időkben nem ismertem az Urat úgy, ahogyan ma ismerem Őt, de valahogyan már akkor volt egy furcsa és mély benyomásom, hogy Isten nem siet és nem rohan sehova. Megsejtettem, hogy Isten szeret, és közelebb akar vonni Magához bennünket, de mi éppen az ellenkező irányba futunk. (…)
Elegendő-e a cicit és a kippa viselése, vagy a pajesz és a szakáll megnövesztése? (…) Úgy éreztem, hogy Isten inkább a szívemet kívánja, és nem annyira a ruháimat, ceremoniális kézmosásaimat vagy bármi más rituális szokásomat, de akkor még nem tudtam, hogyan adhatom Neki a szívemet. (…)
A zsinagógából üresen és csalódottan jöttem ki, mint az az ember, aki hosszú utat tett meg, hogy szeretett barátjával találkozzon, de az valamilyen oknál fogva elfelejtett eljönni. (…)

A sabbath szentsége hirtelen szakadt félbe, mintha egy kard vágta volna el. Mindenki hazafelé indult, és Istent – úgymond – bezárta ládájába, és felöltöztette az arannyal hímzett oroszlánok és ezüst gránátalmák által díszített bársonykabátkába, hogy addig börtönében várakozzon, míg majd ők visszatérnek az esti imádságra. Ám a Mindenható Isten nem lakik emberkézzel épített szentélyekben. Emberi lények szívében akar élni, akiket saját képére és hasonlatosságára teremtett.

Lassacskán kezdtem megérteni, hogy a zsinagóga nem volt más, mint a társasélet egyik színhelye, ahol a klub tagjait egy közös dolog köti össze: a vallásos megszokás. Ha Isten valóságát ezzel sikerült távol tartania magától, az ember szívesen merül másodlagos vallásos szokásokba, vagy bármi más, figyelmét elterelő külsőségbe, és így inkább kikerüli, hogy Őt szellemben és igazságban imádja. Rájöttem, hogy ez áll a zsinagógai gyorsolvasási versenyek mögött is: a hívek féltek attól, hogy lecsendesítsék szíveiket, nehogy meghallják Isten csendes, szelíden és szeretettel dorgáló hangját. (…)

Valószínűleg szívesebben estünk túl a minimálisan szükséges külsőségeken, elsuttogtuk az imákat, betartottuk a rituális törvényeket, hogy ezzel letudjuk színlelt tiszteletünket. De mindez utálatos az Úr előtt, mert nem vesz benne részt az ember szíve. Az emberi szív valóban gonosz és velejéig romlott, mert képes bármilyen vallásos szertartásban részt venni, csak ne kelljen az élő Isten előtt megalázkodnia. (…)

Valahogy megsejtettem, hogy Istent imádni sokkal többet jelent a vallásos ritusoknál. Felmerült bennem a gondolat: „Nem esne-e jobban Istennek, ha a zsidók abbahagynák a napi háromszori, számukra is alig érthető nyelven való csacsogást? Nem örülne-e jobban, ha gyermekei egyszerű szavakkal fordulnának Hozzá, szabadon, saját, szívükből fakadó, igaz őszinteséggel? Szerettem volna mindezt hangosan szétkiáltani. De ugyan ki hallgatott volna egy egyszerű gyerek ostobaságaira?”

Jakov mély gondolatokban bővelkedő gyerekkorát, nyugtalan, kereső kamaszkor váltotta fel. Tizenhat évesen elszökött otthonról, rövid ideig hippik között élt, huszonkét évesen elhagyta Izraelt, Európába, majd a Bahama-szigetekre került, végül New Jersey-ben kötött ki, ahol ékszerboltot nyitott. A zsidó hittől nagyon távol került, nem olvasta az Írást, célja a meggazdagodás volt.
Ekkor nyúlt utána Isten egy „pogány” [nem zsidó] hívőn keresztül:

„Jeff váratlanul, terveim és cselszövéseim kellős közepén kezdte megszállni az életemet, éppen akkor, amikor összes energiámat arra fordítottam, hogy mindent megkaparintsak, amit csak felkínál az élet. (…) Jeff mindig jól kiszámítottan, záróra előtt jelent meg az üzletben.”

Jeff nagyon jól ismerte az Ó- és Újszövetséget, kicsit még héberül is tudott. Első beszélgetésükből egy részlet:

„Meglehetősen durván vágtam a szavába:
- Álljunk csak meg egy percre! Tényleg azt akarod mondani, hogy nem vagy zsidó?
- Nem, sajnos nem vagyok zsidó – ismerte el Jeff őszintén – de Jésúa miatt nagyon szeretem a zsidókat.
Most rajtam volt a sor, hogy meglepetten felvonjam szemöldökömet.
- Még soha nem hallottam olyan pogányról, aki szereti a zsidókat! De mi köze van a Jesunak ehhez az egészhez?
Jeff nem váratott a válasszal:
- Az, hogy Jésúa az Isten Fia és Izrael Messiása!
Ezt komolyan, a hitében szilárd ember bátor magabiztosságával jelentette ki. Valószínűleg nem feltételezte, hogy lehetnek olyanok, akik másképpen gondolkodnak.
- Isten Fia?! – újra feldühödtem. – Mióta van Istennek fia?
- Hát, nagy újságot kell mondanom – válaszolt Jeff mosolyogva. – Nemcsak azt, hogy Istennek van Fia, hanem az Ő Fia tökéletes zsidó is, a zsidók Királya, Dávid házából! – Aztán, témát váltva, hirtelen megkérdezte:
- Olvastad már a B’rít Hádását [Újszövetség héberül]?
- Dehogy olvastam! Isten őrizzen! – hirtelen rémület kezdett úrrá lenni rajtam. – Nekünk, zsidóknak ahhoz a könyvhöz hozzá sem szabad érnünk! Az egy pogány írás, és a kezünket sem szabad beszennyeznünk vele!
- Elég szomorú, hogy egy olyan könyvet becsmérelsz, amit még nem is láttál. – Ekkor Jeff angolra váltott. – Hogyan lehet ilyen hajthatatlan véleményed valamiről, amiről semmit sem tudsz? (…)Nem gondolod, hogy nézeteidet előítéleteid, sőt, ami még ennél is rosszabb, mások előítéletei alakították ki, anélkül, hogy egyszer is megvizsgáltad volna a tényeket?
- Miféle tényeket? – valahogyan ez az egész kezdett kiváncsivá tenni. – Én kicsi korom óta azt tanultam, hogy a Jesu a gojoké, a pogányoké!”

Jeff türelmesen válaszolgatott a kérdéseire, ő is felvetett kérdéseket, amiken Jakov elgondolkodott
„…ez a goj elkezdte felkelteni az érdeklődésemet, hiszen saját héber Bibliámat nálam százszor jobban ismerte.”

Miután Jeff elment
„Bárhová is kanyarodtak a gondolataim, be kellett látnom, hogy Jeff előnyben van hozzám képest. Ő tudott valami olyat, amit nekem kellett volna tudnom. Valami olyan tudással rendelkezett, amiről azt volt a gyanúm, hogy eredetileg az enyém volt, de valahol nyomorultul eltékozoltam. Odaadtam volna a világ minden kincsét azért, hogy megtudjam, mi ez a „valami”. Ugyanakkor azonban halálra is rémültem, és egyáltalán nem voltam biztos abban, hogy meg akarom találni a feleletet, mert éreztem, hogy ez a válasz felelősséget és elkötelezettséget róna rám, és erre akkor nem voltam készen.”
(…)
A világban való bolyongásaim során nagyon sokféle emberrel találkoztam. Azt a nyilvánvaló életörömöt és derűt azonban, ami Jeffből áradt, még soha, senkiben sem tapasztaltam. Türelmes megértése is megnyert, amivel hite elleni minden éles és rosszindulatú támadásomra felelt. Bár ez a Jésúa-ügy olyan távolt állt tőlem, mint a napkelet a napnyugattól, mégis örültem Jeff látogatásának, mert éreztem, hogy még nagyon sokat tanulhatok tőle. Valóban érdekelt, mi olyat tud még mondani nekem a Bibliáról, amit sem a zsinagógában, sem a szülői házban, sem az iskolában nem hallottam.”

Jeff többször meglátogatta Jakovot, és minden alkalommal hosszan beszélgettek.

Jeffel való utolsó beszélgetése: „ Jeff megint sok olyat mondott, amin el kellett gondolkodnom. A gyomrom is összerándult, ha arra gondoltam, hogy Izrael egész népe valahol utat tévesztett, és eddig a napig én is szörnyű tévedésben éltem az életem. Lehet, hogy az összes rabbi és bölcs tévedett, és csak Jeff, ez a goj látja az igazat? Ennek még a leghalványabb lehetőségétől is kirázott a hideg. (…)
Minden ember életében eljön az idő, amikor egyedül kell szembenéznie az Igazsággal, és legszemélyesebb életének Jabbok patakjánál úgy kell megküzdenie az Isten Angyalával, mint annak a hajdani Jákóbnak és onnan neki is győztesen kell kijönnie a maga Penieljénél. (1Móz.32:22-30)”

Jakov imádkozott Istenhez, és végül elfogadta Jézust, mint Messiást.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. nov. 01., szerda 14:38 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 08:33
Hozzászólások: 1884
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
A teremtéshez kapcsolódó kérdéseket magyarázza

Don BATTEN (szerk.) – Ken HAM – Jonathan SARFATI – Carl WIELAND : Kérdések a kezdethez : A teremtés logikája /Bp., Evangéliumi Kiadó, 2003./

c. könyve.

Hogy pontosan milyen kérdéseket jár körül?

Itt a tartalomjegyzék :

1. Valóban létezik Isten?
2. Isten valóban hat nap alatt teremtette a világot?
3. Mit tartsunk a „hézagelméletről”, illetve a „restitúcióelméletről”?
4. Mit tartsunk a C kormeghatározási módszerről?
5. Miért láthatunk távoli csillagokat egy fiatal világegyetemben?
6. Miért van olyan sok destruktív mechanizmus az élőlényekben?
7. Mit tartsunk a hasonlóságokról és az evolúció melletti egyéb érvekről?
8. Honnan jött Káin felesége?
9. Az „istenfiak” és az „óriások” (1Mózes 6:4), vagy netán mindkettő földönkívüli volt?
10. Világméretű volt-e az özönvíz?
11. Mit jelent a kontinensek vándorlása?
12. Honnan jött az óriási vízmennyiség az özönvíz során?
13. Hogyan fért be az a sok állat a bárkába?
14. Hogyan élték túl az özönvizet az édesvízi és a tengeri halak?
15. Hol vannak az emberi kövületek?
16. Valóban voltak jégkorszakok?
17. Hogyan jutottak el a bárkától az állatok olyan távoli helyekre, mint Ausztrália?
18. Hogyan jöttek létre a különböző rasszok Noé családjából?
19. Mi történt a dinoszauruszokkal?


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. ápr. 06., péntek 12:08 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 10:56
Hozzászólások: 2
Tartózkodási hely: Budapest,Kiskunfélegyháza
Sziasztok!

Cseri Kálmán könyvei közül mindet ajánlom :D :

Ki a mi Istenünk?
A Tízparancsolat
Hogyan ad Isten gyõzelmet?
Taníts imádkozni
József. Isten iskolájában
Noé Istennel járt
Pál apostol
Újonnan kell születnetek
Tudom, kinek hittem. Az Apostoli Hitvallás magyarázata
Református hitünk
Fürödj meg és megtisztulsz
A törvény betöltése
Foltozni vagy átöltözni?
Fölkelvén hazament
Isten kérdez
A házasság válságai
Jónás
Jósáfát
Mit hoz a jövő?
Mit tanít a Biblia a szenvedésről
Pál életútja
Öregen is gyömölcsöző
Szeressétek egymást!

Jó olvasást kívánok! :)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. ápr. 06., péntek 18:59 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 05., csütörtök 20:20
Hozzászólások: 3994
Köszi Minden Testvérnek, az ajánlott irodalmat!
Üdv szeretettel cilla :)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. ápr. 07., szombat 22:08 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. nov. 27., hétfő 17:40
Hozzászólások: 43
Tartózkodási hely: Kolozsvar
Alister McGrath Bevezetes a keresztyen teologiaba.

_________________
A szenvedes elfogadasa bizalom kerdese. - Visky Ferenc


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. ápr. 16., hétfő 05:18 
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 03., kedd 14:44
Hozzászólások: 36
SZIASZTOK
régebben kezembe került egy künyv ami nagyon tetszett de azóta sem sikerült megszereznem, pedig negyon tetszett:
"Hasszid történetek"
remélem jól írtam le ha van valakinek ötlete hogy hol található meg, örömmel veszem. köszi


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. ápr. 16., hétfő 13:22 
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 09:09
Hozzászólások: 43
Tartózkodási hely: Budapest
Most olvasok egy könyvet, ami többszörösen szembejött velem (ajánlották, rá 2 hétre a gyülimben árulták csak nem volt nálam pénz, hogy megvegyem, 2 napra rá megkaptam szülinapomra...)
Amióta olvasom, rájöttem, hogy miért :*:
Rick Warren: Céltudatos élet
A hátsó ismertető:
"Ha tisztában vagyunk Isten személyesen ránk szabott tervével, a keresztény életünk nem küszködésről és erőlködésről fog szólni, hanem világos döntésekről, melyek következményeit az örökkévalóságban is érezni fogjuk. A könyv egy 40 napos lelki utazást kínál fel, amelyet ha végigcsinálunk, életünkben jelentős változás állhat be, jobban igazodhatunk Isten tervéhez.
Rick Warren alapítója és főlelkésze Amerika egyik legnagyobb gyülekezetének (Saddleback Church) Los Angeles külvárosában. Világszerte az általa alapított "Purpose Driven Movement" mozgalomban lelkészeket képeznek a hatékonyabb szolgálatra..."

A könyv jól felépített, egyre mélyebb szóval valóban céltudatos... és tulajdonképpen nagyon jó kérdéseket tesz fel, amire kis részt a könyvből, többrészt az Istennel való személyes időnkben kaphatunk válaszokat, mivel egyénekről, Isten egyedi tervéről van szó...

_________________
"Minden pecsét felszakad, elsötétül majd a Nap, de lesz aki semmitől se fél... Lesz aki örvend, ünnepel, mert a Megszabadító így jön el és a remény újra él..."
/Kovács Ákos:Utolsó Hangos Dal/


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. ápr. 16., hétfő 19:04 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 05., csütörtök 20:20
Hozzászólások: 3994
kantemir írta:
SZIASZTOK
régebben kezembe került egy künyv ami nagyon tetszett de azóta sem sikerült megszereznem, pedig negyon tetszett:
"Hasszid történetek"
remélem jól írtam le ha van valakinek ötlete hogy hol található meg, örömmel veszem. köszi


Szia Kantemir!
A haszidot egy sz-vel kell írni.Több könyvesboltban is megvásárolható, ára 4900,- körül van.A Libri is forgalmazza.Ha nem szeretnéd megvenni, csak olvasni a Szabó Ervin központi könyvtárában is megvan, és kölcsönözhető.
Üdv szeretettel cilla


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. ápr. 16., hétfő 19:19 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 05., csütörtök 20:20
Hozzászólások: 3994
Sziasztok!
Ez a könyv hasonló ahhoz, amit Boglárka ajánlott.

Stan Telchin:Elárulva

Röviden, 50éves zsidó férfi, akivel 21éves lánya közli, hogy Jézus Krisztusban hisz.
Egy mai zsidó család választ keres az elődök tanítása és a felismert igazság között.A szerző lánya könyörgésére, kutatni kezd a múltban és közben olyan
kérdésekkel szembesül, amik döntésre kényszerítik.Közben mi is jobban megértjük a zsidóság és a kereszténység kapcsolatát.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. ápr. 17., kedd 05:13 
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 03., kedd 14:44
Hozzászólások: 36
Szia Kantemir!
A haszidot egy sz-vel kell írni.Több könyvesboltban is megvásárolható, ára 4900,- körül van.A Libri is forgalmazza.Ha nem szeretnéd megvenni, csak olvasni a Szabó Ervin központi könyvtárában is megvan, és kölcsönözhető.
Üdv szeretettel cilla [/quote]

sajnos én nagyon a térkép szélén lakom és sem itt sem a körzetemben lévő nagyobb városokban nem találtam, azért nagyon köszi majd legközelebb Bp.-n próbálkozom. A szerzőt nem tudod?
Űdv K


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. ápr. 17., kedd 09:02 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 05., csütörtök 20:20
Hozzászólások: 3994
kantemir írta:
Szia Kantemir!
A haszidot egy sz-vel kell írni.Több könyvesboltban is megvásárolható, ára 4900,- körül van.A Libri is forgalmazza.Ha nem szeretnéd megvenni, csak olvasni a Szabó Ervin központi könyvtárában is megvan, és kölcsönözhető.
Üdv szeretettel cilla


sajnos én nagyon a térkép szélén lakom és sem itt sem a körzetemben lévő nagyobb városokban nem találtam, azért nagyon köszi majd legközelebb Bp.-n próbálkozom. A szerzőt nem tudod?
Űdv K[/quote]

Szia Kantemir!

Martin Buber a szerző.Talán még annyit tudok segíteni, hogy neten is megtudod rendelni, ha felmész a Libri oldalára.
Üdv sok szeretettel cilla :D


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 27 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 13 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség