Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 47 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4  Következő
 

Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2006. okt. 17., kedd 15:00 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 04., szerda 10:02
Hozzászólások: 159
Tartózkodási hely: Révkomárom (Szlovákia)
Szia Zsolt!

Azt sajnos nem tudom milyen feltétellel lehet örökbefogadni, de azt tudom, hogy nagyon procedúrás, évekbe telik. :( :( :(
A nevelőszülőség feltételeit már jobban tudom. Kell, hogy saját lakásod legyen, férjed/feleséged, ha jól tudom, az is meg van adva, hogy min. és max. hány év lehet a nevelt gyerek és nevelőszülője között, és el kell végezni egy 10 hónapos tanfolyamot. A kedvenc gyermekeim kapcsán tudom, hogy ez egy semmit nem érő, amerikei limonádé. (Erről tudtam régebben is, hogy kell, ezért megkérdeztem a fiúk nevelőmamájától, hogy milyen ez a képzés, kérdeztem, hogy gyakorlatban is felkészít-e? Erre válaszolta azt, amit az előbb írtam. :( ) És tudnotok kell sajnos, hogy az esetek túlnyomó többségében, ha egészséges gyereket kérsz, nem azt kapsz, és csak utólag tudod meg, mint az én leírt esetemben is. És mondta a nevelőmama, hogy ezt a tanfolyamot 7-en végezték, ebből 4 kapott gyereket, és mindet hasonlóképpen átvágták. :(

Az örökbefogadó szülő a gyereket örökbefogadja. A gyerek az örökbefogadó család vezeték nevét kapja, és ha vége van az örökbefogadás procedúrájának, akkor már olyan a gyerek mintha sajátja lenne, a szülőanyjának/nemzőapjának és a gyermek"védelemnek" semmi köze a gyerekhez.
Az olyan gyerekek, akikről nem mond le szülőanyjuk(sza)/nemzőapjuk(na), tehát asszem min. fél évente meglátogatja, azok kerülnek nevelőszülőkhöz. Ha a gyerek sza-ja/na-ja olyan feltételeket teremt, hogy ismét tudja nevelni gyermekét, visszakapja. A nevelőszülőnek sokkal nehezebb a helyzete, mint az örökbefogadó szülőnek, mert azon felül, hogy a gyerek "bármikor" visszakerülhet az anyjához, a gyermek"védelem" sokkal jobban ellenőrzi őket, és megmondja, hogy a gyerekkel ezt, és ezt így, és így kell csinálni. (Megmondhatja hová járasd iskolába, stb...) Ezeken felül pedig a sza-nak és na-nak láthatása van, amit biztosítanod kell, annak ellenére is, ha a gyerek előtte, utána egy hetet sír, mert úgy hat rá a szülői környezet.

_________________
"Úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket." / Jn. 15, 12./


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. okt. 18., szerda 13:46 
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:24
Hozzászólások: 390
Áldás, Békesség nektek!

Nem is tudjátok, hogy mennyit segítettetek.

Annyi a magára maradt szerencsétlen gyerek és felnőtt, hogy az ember szíve szakad meg.


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Zsolt 2007. aug. 15., szerda 07:23-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. okt. 18., szerda 14:27 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 08:33
Hozzászólások: 1884
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
Zsolt írta:
"Távozz tőlem sántán! " :wink:


Zsolt, nagyon vicces vagy! :) :) (de megjegyzem: nem tanácsos őt megszólítani)

Az árvák iránti érdeklődésedből úgy látom, mintha gondolkodnátok örökbefogadáson. Így van?


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. okt. 18., szerda 14:50 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Láttam egyszer egy megrázó filmet ,egy nevelőnő és intézeti gyerek kapcsolatáról.
Egyedülálló volt a nevelőnő,és összebarátkozott egy vadóc gyerekkel, akit nem látogattak a szülei. Mindent megtett annak érdekében, h. újra összehozza a gyereket a szülőkkel, de ez a szülők érdektelensége miatt nem sikerült.A döbbenetes az volt, h. az igazgató - bár pontosan tudta,h. hogy állnak a dolgok, -egyik napról a másikra a gondozónőt más részlegre helyezte,elszakította a gyerektől. Azzal magyarázta,h. a többi gyerek megérzi a közöttük lévő szoros , kizárólagos kapcsolatot,és mivel mindegyik vágyik erre, depressziósak lesznek, kezelhetetlenné válnak.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. okt. 19., csütörtök 14:37 
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:24
Hozzászólások: 390
()


A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Zsolt 2008. márc. 06., csütörtök 11:58-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. okt. 19., csütörtök 20:31 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 08:33
Hozzászólások: 1884
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
Zsolt írta:

kérdezgették tőlem, hogy mi a veszélytelenebb? Szülni és vállalni az esetleges születési rendellenességeket, kockára téve az anya és a gyerek életét, vagy örökbefogadni. Mostmár tudom a választ. Az Úr, ha akar üdvözít, ha akar büntet. Amire ki van jelölve az ember azt végre kell hajtsa.


Kedves Zsolt,

köszönöm a részletes válaszod.

…én is, mint mások, elgondolkodtam már azon, miért is történik meg, hogy valakinek pl. testi fogyatékos gyermeke születik? A szülőket Isten sáfársággal bízta meg a gyermekekkel kapcsolatban, feladatra kapták. Valahol hallottam: akik fogyatékos gyermeket kaptak, azoknak nehezebb feladatot adott Isten („Teher alatt nő a pálma”).

Ismerek olyan hívő családot, akik régebben kivettek árva gyerekeket hétvégére, szünidőre, ezek a gyerekek rendszeresen jártak hozzájuk. Az egyik gyermek (aki testi fogyatékos volt, és már a kórházban lemondott róla a szülőanyja) nagyon ragaszkodott hozzájuk, mindig sírt, amikor vissza kellett mennie az intézetbe…hát, őt végül örökbefogadták. Nagy szeretettel nevelték. Azóta ez a kisfiú már felnőtt, kiegyensúlyozott fiatalember. (Sajnos – pedig hiteles hívők a felnevelői – ő még nem fogadta be Jézust a szívébe.)


Ha ilyen témáról szó esik, a Down-kóros gyerekek is eszembe jutnak, leginkább az, hogy ami tudás terén hiányzik náluk, az ki van pótolva máshol: ezek a gyerekek tele vannak szeretettel.

B.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. okt. 26., csütörtök 20:44 
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 12:28
Hozzászólások: 81
Úgy tudom, hogy az elhagyott vagy árva gyerekekről való gondoskodásnak 4 formája van:
1. gyámság
2. nevelőszülők
3. örökbefogadás
4. professzionális szülők

A gyámság szerintem valamennyire érthető mindenkinek, de pontos információim nincsenek róla sajnos.
Gondolom az ürükbefogadásis érthető. Jogilag az örökbefogadott gyermek olyan, mint a vér szerinti gyermek: a szülő nevét viseli, ugyanolyan szociális támogatásra jogosult, ugyanúgy örököl, stb. Az örökbefogadás visszavonhatatlan (akkor is, ha a szülők elválnak, és a gyermek az egyiknél marad, de a másik apasága vagy anyasága továbbra sem szűnik meg).
Ahogy Gabri is mondta, örökbefogadni csak bizonyos gyermekeket lehet, akik árvák, vagy akikről a szüleik lemondtak. Vannak olyan szülők, akik csak ideiglenesen "akarják" intézetben elhelyezni a gyermekeiket, pl. amíg börtönben vagy drogelvonón vannak... és még többen egyáltalán nem akarják vissza a gyermeket, de azt sem akarják, hogy másé legyen. Volt régen egy osztálytársam, aki 2 éves kora óta államigondozott, az anyja csak párszor találkozott vele, viszont félévente-évente írt egy képeslapot vagy felhívta a gyermekotthon igazgatóját, ezzel úgymond kifejezte érdeklődését a gyermek iránt, így nem lehetett örökbefogadni. És szerintem sokan csinálják ezt. Az ilyen gyermekeknek nyújthatnak lehetőséget a nevelőszülők vagy a professzionális szülők.
Egyszer olvastam valamelyik keresztyén lapban egy cikket egy családról, akik nevelőszülőként fogdtak be egy kisfiút. Ők azt mondták, ha jól emlékszem, hogy a tanfolyamok hasznosak voltak. A nevelőszülőktől a bíróság visszaveheti, vagy maguk is visszavihetik a gyermeket. A nevelőszülőség célja az lenne, hogy "visszaneveljük" a gyermeket a saját családjába. Tudatosítani kell azt, hogy ez a nevelés legfeljebb néhány évre szól, amíg a szülei nem tudnak vagy nem akarnak gondoskodni róla, de ez nem véglegesen a "mi gyerekünk", mint az örökbefogadásnál. Fontos a kapcsolat az igazi szülőkkel (hogy a gyakorlatban hogyan működik, azt nem tudom). Az állam anyagilag hozzájárul.
A professzionális szülők a gyermekotthon alkalmazottai, akik otthon, családi környezetben, de főállásban nevelik a gyermekeket (ez teljes munkaviszonynak számít, amiért fizetést kapnak). Az EU-s modell szerint ilyen "családi típusúvá" kellene átalakítani az összes gyermekotthont egyébként.

Az intézetbe került gyermekek ritkán teljesen egészségesek, néhányat azért raktak intézetbe, mert beteg, mások pedig azért lesznek betegek, mert nem családban nőnek. Vannak, akiknek az anyja drogos vagy iszákos, ez is nyomot hagy a gyermeken.

Még egy dolog. Nemrég láttam egy műsort a tévében az értelmi fogyatékosokról. Egy apuka elmondta, hogy amikor elhatározták, hogy befogadnak egy államigondozott gyermeket, felkínáltak nekik egy 4-5 éves fiút azzal, hogy értelmi fogyatékos, és akarják-e így is, vagy nem. Elvállalták. Otthon rövid időn belül kiderült, hogy a gyermek egyáltalán nem fogyatékos, rosszul diagnosztizálták, mindössze családra volt szüksége. Később befogadtak egy másik értelmi fogyatékos fiút, akit 12-13 évesen "nem lehetett megtanítani" olvasni. Amikor a családhoz költözött, 2 héten belül megtanult rendesen olvasni, ha jól emlékszem már az összes Harry Pottert elolvasta, amit nálunk kapni lehet (most kérem, hogy ne a minőségre, hanem a mennyiségre koncentráljunk) és azóta is egyfolytában csak olvas. Kellő törődéssel családban sokkal többet ki lehet hozni a sérült gyermekekből is, mint intézetben.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. okt. 27., péntek 08:06 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 08:33
Hozzászólások: 1884
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
Óvatos, nagyon jó, hogy írtál. Erről a "professzionális szülőről" eddig még nem is hallottam. Köszi.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. okt. 27., péntek 21:10 
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 12:28
Hozzászólások: 81
Szerintem ezek a "professzionális" - főállású szülők olyanok lehetnek, mint akik pl. a fóti gyermekvárosban "dolgoznak", vagy Böjte Csaba dévai gyermekotthonában.

Persze, másik oldalról meg kicsit szemétség, hogy főállású szülő csak az lehet, aki a más gyerekét neveli - aki a sajátjaival marad otthon, az "munkanélküli". Pedig az is majdnem olyan nehéz feladat. (De gondolom márcsak a romák szaporulata miatt sem fogják elismerni, hogy főállású fizetést kapjanak a nagycsaládos anyukák...)

Én leginkább a nevelőszülőség mellett vagyok, ha nem lehet saját gyerekem, akkor ezt választanám.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. okt. 31., kedd 21:59 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 27., péntek 22:02
Hozzászólások: 6
Tartózkodási hely: Budapest
Zsolt írta:
CSak azért kérdezősködtem annyit az örökbefogadásról, mert elég kevés használható információ jelenik meg erről. Miközben siránkozunk a kevés születendő gyermekszámon, és szörnyülködünk a romániai családok helyzetén, akik pár ezer lejért eladják akármelyik gyereküket a külföldinek, nem merjük bevallani, hogy nálunk sem jobb a helyzet. Akik nevelnének gyereket, mert valamiért nem lehet sajátjuk, annak millió akadály az útjába amolyan hamisítatlan hazai módon és persze a nemlétező borítékok ide-oda röpködtetésének kényszere. Utána, ha mindezt végigcsinálja, akkor kap egy olyat, amely már nem kell senkinek, mert beteg, vagy fogyatékos.


Zsolt, az újságokban valóban ezt lehet legtöbbször olvasni, de ez nem egészen így van már manapság. Belátható időn belül lehet gyereket örökbefogadni mindenfélre kenőpénz nélkül. Azt meg mindenki maga dönti el, hogy képes-e vállalni koraszülött, beteg fogyatékos, vagy épp roma babát. Nekem két örökbe kislányom van, és sok más örökbefogadó családot ismerek.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. aug. 04., szombat 20:02 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 04., szerda 10:02
Hozzászólások: 159
Tartózkodási hely: Révkomárom (Szlovákia)
Sziasztok!

Ide írom le a tábori élményeimet. :D Szerintem nagyon jó volt a tábor, ahová a 2 államigondozott "fiacskámat" vittem. Kicsit fárasztó volt. Nem az én fiaim voltak a legrosszabbak. Ez egyfelől nagyon jó, csak az nem, hogy voltak tőlük nehezebb esetek is. Pl. volt egy kislány, aki a nyávogásával jobban kifárasztott, mint a két fiú együttvéve, meg volt egy fiú, aki nagyon csúnyán beszélt dürohamaiban úgy napjában háromszor. (Az én két "fiamon" kívül mindenki családból jött.)
Nagyon jó volt látni, ahogy a többiek elfogadták a fiúkat. Nem tudom, hogy tudta-e mindenki, hogy honnan jöttek. Természetesen a fiaimnak többmindent meg kellett engedni, mint a többi gyereknek, de egyik gyerek sem kérdezte, hogy nekik miért szabad, nekünk meg nem? Itt gondolok pl. arra, hogy Danim nem bírta végigülni az alkalmakat, és néha el volt engedve neki az alkalmon való részvétel (mikor láttuk rajta, hogy csak a töbieket zavarná). Persze több alkalmon is részt vett és okosan hozzá is szólt. Néha alíg lehetett "lelőni". :D Karcsika egy alkalmon sem vett részt, csak néha bejött éneklésekre, néha kintről halgatta, de hét közepe fele hallottam már, hogy sertepertélés közben énekli: Jézus Hajnalcsillag glóri. :D Annyira édes volt!
Karcsikám már első nap talált magának egy tüneményes barátot. A kisfiú állítólag tavaly még ugrott azért, ha csúfolták, most pedig megengedte Karcsinak, hogy Husigombócnak szólítsa. Egész héten aranyosan mellette volt, amit meg is köszöntem neki. :D
Dani többmindenkivel jóban lett, de legtöbbet a legrosszabb fiúval volt, de örültem neki, hogy mellette is saját maga maradt, és nem vette át a gyerek hülyeségeit. (Jó, neki is voltak hisztijei, de független a fiútól.)
Még annyi mindent tudnék írni! A másik gépre "emlékkő" gyanánt el is mentettem egy-két aranyos megnyilvánulásukat a fiúknak, lehet legközelebb bemásolom. :)

_________________
"Úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket." / Jn. 15, 12./


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. aug. 05., vasárnap 07:14 
Kedves Gabri!

Áldja meg a kis életeket az Úr és adja, hogy ezek az Ige morzsák az életük kellő pillanatában kibújhassanak.

A rossz fiú és rossz kislány viselkedése mindent elárúl, hogy a családban mi a megszokott menet a problémák kezelése kapcsán. Ez sokszor engem is leleplez. :-(
A gyerek nem nézi, hogy "társaságban van" és "viselkednie kell", hanem azt adja, amiben él, ami a szülők által is megszokott probléma megoldás arra nézve, ha valamit meg akar kapni, vagy fél, vagy ki akar bújni a felelőség alól.

Egyébként ezt már én is megfigyeltem, hogy egy-egy héten a lelkész ebédlő asztalánál általában olyanok foglalnak helyet, akiknek a legnagyobb szükségük van a gyógyulásra.
:-)

Szeretettel gondolok rátok:
Péter


Vissza a tetejére
  
 

HozzászólásElküldve: 2007. aug. 05., vasárnap 20:14 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 04., szerda 10:02
Hozzászólások: 159
Tartózkodási hely: Révkomárom (Szlovákia)
Ahogy ígértem bemásolom:

Indulás:
Mikor Dani megtudta, hogy református hittantáborba megyünk, felcsillant a szeme, és első kérdése az volt, hogy Erika néni (az a nevelőmama, akinél fél évet voltak) ott lesz?

Bátorságpróba:
Dani: Gábor bácsi megdícsérte Danit, hogy milyen bátor, mert megcsinálta a bátorságpróbát. Erre Dani azt mondta: „Igazából nem is vagyok olyan bátor, mert elindultam először egyedül és visszafordultam, mert féltem. Aztán megint elindultam egyedül, akkor meg Gabikáék után futottam, és velük mentem végig, mert féltem. Gábor bácsi én nem is vagyok bátor.”
Karcsika: (Éva néninek meséli) „Visszafele Gabikával (ez én vagyok :) ) hallottunk macskabaglyot, azt mondta, hogy miáu.”

A hét témája Mózes története volt. Az első nap a születéséről, Nílusra bocsátásáról volt szó, és hogy az anyuka mennyire örül a kisbabájának, és mennyire nehéz lehetett megválni neki a kisfiától. Erre pontosan már nem emlékszem, hogy mit mondott Dani, de azt mondta neki Hajnalka, hogy Téged Gabi nagyon szeret. Mire Dani azt válaszolta, hogy tudom, és az ölembe bújt. Majd elmesélte, hogy az ő apukája már meghalt, de legnagyobb vágya, hogy mégegyszer találkozzon vele, ezért ha az apukája a pokolban van, ő inkább oda szeretne menni. :(

Karcsika este 8 után pörgött fel mindig. Két este nagyon aranyosan játszott kint az udvaron. Az egyik este két száraz leveles faággal futkosot, hogy ő egy madárka, majd legugolt, és a feje fölé tartotta az ágakat, és azt játszotta, hogy elbújt a bokorban. Később kitalálta, ha a fejéhez tartja az ágakat, ő a szarvas. Másik este a kukával játszott sokáig. Fürdés után rászólt az egyik segítő, hogy most már nem kéne játszani a kukával, mire Karcsika azt válaszolta: „Ez nem is kuka, hanem vonat!” :)

Tábortűz
Utolsó előtti nap Karcsika nagyon várta a tábortüzet, mindig kérdezgette, hogy mikor lesz. Majd megjegyezte, hogy milyen rossz lesz holnap visszamenni, mert a Bólyaiban úgysem látogatja őket senki. :cry:

Karcsika az utolsó nap néhány kisfiúval játék közben széttríbolta a fiúszobát. Gábor bácsi ebédkor mondta, hogy nagyon szomorú, mert valakik rendetlenséget csináltak a fiúszobában. Tegyék fel a kezüket, akik ezt csinálták. Egy kisfiú felteszi a kezét, hogy ő volt. Karcsika mellettem lapít. Kérdezem tőle, hogy „Nem te voltál? Nem teszed fel a kezed?” Mire azt válaszolja: „Nem teszem fel a kezem.” :)

Dani a héten többször is megkérdezte mikor fáradtnak látott, hogy szomorú vagyok? Egyik alkalommal azt mondtam neki, hogy hogy lehetnék szomorú, mikor itt vannak velem. Különben is már nagyon vártam, hogy együtt legyünk. Erre Dani azt mondta, hogy már ő is nagyon várta. :)

Hét közben többször is megkérdeztem a fiúkat, hogy jól érzik-e magukat, mire mindig azt mondták, hogy nagyon. :)

Danit többször is kérdeztem mi tetszett neki a legjobban: a kisvasút, a (kiszáradt :( ) patakozás, és a pókember (süti, amiből többet is vett a boltban, mert pókember matrica volt benne), de azért a játékok is jók voltak.

Hazaérkezés:
Még nem értünk be a házba, amikor Dani azt mondta, hogy már most hiányzik neki mindenki, és forduljunk vissza. Láttam rajta, hogy venni fogja a lapot, ezért visszafordultam vele. Karcsika egy kicsit megijedt, hogy mit csinálunk, erre mondta neki Dani, hogy na jó, nem is megyünk vissza. Mikor megérkeztünk Zsuzsa néni volt ott. Megölelgette a fiúkat, hogy milyen jó, hogy visszajöttek, és megengedte, hogy még egy kicsit együtt legyünk. Mikor megtudta Dani, hogy Mariann néni lesz az éjszakás, megkért, hogy várjam meg, és mondjam meg neki, hogy nem is volt annyira rossz. Megvártam. Ahogy megérkezett maga elé állította a fiúkat, és ezt kérdezte: „Napi hány hiszti volt? Milyen hülyeséget csináltatok?” ... Tőlem meg azt kérdezte, hogy no, megbántam, hogy elvittem őket? :( Aztán egyik pillanatban, amikor mindkét gondozónő kiment, azt mondta Dani: „Itt a legjobb alkalom, hogy visszamenjünk!” :)

_________________
"Úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket." / Jn. 15, 12./


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. aug. 16., csütörtök 07:50 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Gabri, muszáj leírnom, hogy annyira jó lenne , ha találnál állást valamelyik gyermekotthonban- a vak is látja, hogy ez lenne a dolgod.Vagy létrehozni egy újat...


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. aug. 16., csütörtök 08:23 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
AMMMMEN!!!

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 47 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség