Időzóna: UTC + 1 óra
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 172 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Következő
 

Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2007. máj. 01., kedd 12:29 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 06., péntek 15:14
Hozzászólások: 1052
Jálics Ferenc írta:
Embertársaim közt vágzett több mint harmincöt éves lelkipásztori tevékenységem során meggyőződtem arról, hogy a lekülönbözőbb emberek lelke mélyén ott él az Isten utáni vágy, és hogy életüket ez a vágy irányítja. Szervezett vallási struktúráink és lelkipásztori munkánk azonban sokak számára gyakorta túl komplikáltak, túl körülményesek és indirektek. Nem ritkán egyenesen gátolják a közvetlen kapcsolatot a Mindenhatóval. Legtöbb ember nem keres mást mint egyszerű, spontán és közvetlen kapcsolatot Istennel. Ahol csak az embereket egyszerűségre, közvetlenségre és a belső lelki életre vezettem, fellélegeztek és azt mondták, hogy évek- vagy évtizedek óta hiába keresték ezt az Istenhez vezető egyszerű utat. Mások bevallották, hogy az Istennel való találkozásnak ezt a közvetlen útját járják, mégsem merték lelkivezetőjüknek megmondani, mert féltek, hogy nem érti meg őket.
[...]
Ezt az egyszerű utat, amelyet az Istennel való kapcsolat közvetlensége jellemez, kontemplációnak nevezik.
[...]

1. A kontempláció előtti imától a kontemplatív imáig

Az Istenhez vezető utat többféleképpen írta le az egyházi hagyomány. A legismertebb és legelterjedtebb a hármas felosztás a következőképpen: megtisztulás útja ("via purgativa"), megvilágosodás útja ("via illuminativa"), egyesülés útja ("via unitiva").
Első lépés a megtisztulás útja. Ebben a szakaszban fáradságos úton eltávolítjuk az akadályikat, melyek elválasztanak bennünket Istentől. Ez elsősorban a bűnöktől való megtisztulást jelenti. Megvalósításának módszere az értelem diszkurzív gondolkodása és az akarat mozgósítása. Értelmünk ilyenkor elemez, mérlegel, az élet értelmét keresi és azokat az utakat, melyek céljához elvezetik. Az akaratot a megtérésre és az élet megváltoztatására indítja. Az ember elgondolkodik azon, mivégre van a világon, mit akar elérni az életével, és milyen következményei vannak tetteinek az életútjára vonatkozólag. Ezel az elmélkedések elvezetik az embert életének újraértelmezéséhez Jézus Krisztusban.
Az út második szakasza a megvilágosodás útja. A szó jelentése azonban nem ugyanaz, mint a keleti imamódszerek megvilágosodása. Ebben a szakaszban finomabb módon dolgozik az ember azon, hogy a jóról a még jobbra emelkedjen. Az értelem munkájának elsőbbségét kiegészíti egy empatikus belső érzék. Az ember megtanulja, hogyan bánjon jellemével. Beleérez tetteinek mozgatórugóiba, feltárja cselekvésének tudatalatti zavarait, valamint feldolgozza múltját. Megtanulja magatartását a szeretet követelményeihez igazítani. Az ember megtanulja, hogy értékelje a jót és szeretettel forduljon önmagához. Mindehhez a legfontosabb tájékozódási pont Jézus Krisztus és a szentek példája. A hagyományos keresztény megfogalmazás szerint a megvilágosodás útjának célja az erények elsajátítása. Mai nyelvre lefordítva azt mondhatnánk, hogy ez a cél nem más, mint érzelmi életünk és magatartásunk kifejlesztése olyan fokra, amely emberivé és Krisztushoz hasonlóvá tesz bennünket. Tulajdonképpen a keresztény tökéletességet célozzuk meg. Ezt a két lépcsőfokot sokat az út egyetlen szakaszaként értelmezték, amelyet aszkézisnek neveztek: a keresztény tökéletességre való törekvésnek. Nem tudom, milyen közös fogalmat lehetne találni az aszkézis területére, tehát a "via purgativa" és a "via illuminativa" közös megnevezésére. Ezeket én a kontempláció előtti imádságnak nevezem.
Harmadik szakasz az egyesülés útja. Ezt a fázist, az aszkézissel szemben misztikának nevezik. Ehhez a kifejezéshez hasonló fogalmak még a szemlélődés és kontempláció. Ez a fokozat a legnagyobb és legradikálisabb fordulatot jelenti a lelki életben. Az első fokozatban azon kellett az embernek fáradoznia, hogy megváltoztassa önmagát, felülkerekedjen bűnös magatartásán, felszámolja lelki komplexusait és tökéletesítse jellemét. Az egyesülés útján valami döntően más történik. Immár Isten veszi át a kezdeményezést, az embernek kizárólag csak át kell adnia önmagát. Az imádságban figyelmét egyedül és kizárólag csak Istenre irányítja. Isten cselekszik. Az ember eszközzé válik Isten kezében. Él, de már nem ő maga él, hanem Krisztus él őbenne (v.ö. Gal 2,20).

[...]

7. Meditáció vagy kontempláció

Tisztáznunk kell a meditáció szó jelentését. A középkori szóhasználatban a meditáció mint diszkurzív elmélkedést jelentett: elmélyedni egy szövegen, átgondolni, megérteni, világnézetünkbe beleilleszteni, magunkra vonatkoztatni és ennek következményeképpen életünket megváltoztatni. Ily módon a mai egyházi szóhasználatban is meditációnak nevezik a képmeditációt, szövegmeditációt, festés-meditációt, zenei meditációt. A középkorban ezért egy hármasságról beszéltek: "lectio" volt a Szentírás-olvasás, "meditáció" a szöveg fölötti elmélkedés, a "contemplatio" pedig megfelelt a szemlélődésnek, amit mi is kontemplációnak nevezünk.
Néhány évtizeddel ezelőtt a keleti lekiségek hatására egészen más értelemben tűnt fel a meditáció szó. A meditáció szóval immár a keleti kontemplatív hagyományokat illették, szemben az európai középkori hagyománnyal, ahol az nem kontemplációt, hanem diszkurzív elmélkedést jelentett. Ezért manapság a "meditáció" szó ürügyén viták, szenvedélyek és feszültségek jelentkeznek a különböző irányzatok között. Nem szeretnék belekerülni ezekbe a nézeteltérésekbe, ezért inkább ezt az imát, amelyet könyvemben tanítok, nem "meditációnak", hanem inkább kontemplatív imának nevezem.
A "meditáció" szót kizárólag annak az időnek a jelölésére használom, amelyet kontemplatív imádsággal töltünk. Így példáúl szó lesz majd fél óra meditációról, vagy megkérdezem, ki mit csinált a meditációban. Célom továbbra sem az, hogy a meditációba nyújtsak bevezetést, hanem a kontemplatív imába.

_________________
http://hollocsillag.blog.hu
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. máj. 01., kedd 12:42 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 13., péntek 19:09
Hozzászólások: 1521
Fony, mit gondolsz?

_________________
Várván ama boldog reménységet


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. máj. 01., kedd 14:43 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 06., péntek 15:14
Hozzászólások: 1052
net2rist írta:
vannak akik a fórumozást is ilyen magas fokon művelik :D

pl. a reinkarnációval kapcsolatban maradnék továbbra is a szavak nélküli szinten :D


Préd 10,14 Az ostoba szaporítja a szót, pedig nem tudja senki, hogy mi fog történni. Ki is tudná megmondani, hogy mit hoz a jövő?

_________________
http://hollocsillag.blog.hu
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. máj. 01., kedd 15:56 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 13., péntek 19:09
Hozzászólások: 1521
Ki tudja mit hoz a jövő - nem egyenlő - mi lesz a halál után.
A halál állapotáról többszáz igehely beszél.

_________________
Várván ama boldog reménységet


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. máj. 01., kedd 18:38 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 01., vasárnap 19:48
Hozzászólások: 1002
Fony írta:
GABRIEL777 írta:
Nem hinném,hogy létezik olyan keresztény szerzetes rend ahol egy indiai jogi képe lógna a falon.

Akkor már hihetöbb az,hogy van olyan "keresztény"aki nem tud megkülönböztetni egy Krisztus képet,
egy Maharashi képtől .

Na igen,néha előfordul,hogy a lelki vakság,fizikai vaksággal is párosul.

:D :D :D


Nem hiszed, mint sok egyebet sem.
Mit várjon az ember vagy akár Isten attól, aki a Bibliai történeteket "meséknek" titulálja, hogy a saját "kinyilatkoztatásaival" helyettesítse be azokat.

A hitetlennek és tévelygőnek mese, a hívőnek valóság.

A lelki vakság átka - leple, hogy látván ne lássák, hallván ne hallják és ne értsék Jézus Krisztus Evangéliumát.

Turbános Krisztusképet még nem láttam, Maharishi jellegzetes arcképe pedig bizony ott függ imádói és követői falán, akár egy "keresztény" szerzeterendben is.

A Biblia mellett a polcon megfér a New Age, az antikrisztus irodalmának teljes skálája, melyeket a Bibliai "mesék" ellenében valóságként fogadnak el, hogy az Úr Igéje és Igazsága erőt ne vehessen életükben.

Mert megtévesztett vakságukban felcserélték Jézus Krisztus Evangéliumát a meditációk, az önmegváltás és az antikrisztus útvesztőjével.


GABRIEL777 írta:


Nem meséknek hanem tanmeséknek tituláltam a Bibliai történeteket.Jézus előszeretettel alkalmazott a tanításai során tanmeséket,példabeszédeket.

Aki kezébe veszi "néha" a Bibliát az ismerheti őket,de aki csak Maharashivel foglalkozik és a New Age világát kutatja annak valóban csak mese a tanmese :wink:


A lényeget már megint lespóroltad. (Ez itt a nevetés helye lenne, ha hallgatnék rád)

Aki csak „néha” veszi a kezébe a Bibliát - sok egyéb mellett - lehet, hogy példázatok helyett csak tan"meséket" fog benne látni.

Ha már itt vagy, beszélni kell a New Age-ről is.
Nem kutatom, megtették már helyettem, egyszerűen csak bemásoltam tanulságul ("tanmeseként") néhány tanulmányt.

Tényleg:
Hogy is állsz a csakrákkal és a meridiánokkal?

Hiszel még az effajta „tanmesék”-ben, vagy ebben is változott a gondolkodásod?

A fejtetődön át veszed még az „energiát”, ;

vagy Krisztus kereszthaláláról és feltámadásáról, a bűnök bocsánatáról, a keresztségbe vetett HIT megtartó – üdvözítő erejéről tesz tanúbizonyságot szavaidon keresztül a Szent Lélek?


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. máj. 01., kedd 19:04 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 01., vasárnap 19:48
Hozzászólások: 1002
Indu írta:
Fony, mit gondolsz?


Ezüstről, vagy a Jálics féle meditációról?

Ezüstöt kérdezd meg te, hogy megtérése óta szokott e meditálni, ha igen hogyan és miért teszi, ő mit ért alatta, mi szüksége rá? (Már csak a további félreértések elkerülése végett)

A meditációval kapcsolatban
Pál apostol szerinted mire gondolt az alábbiakkal?

2Kor. 12,9
„….De ő ezt mondta nekem: „Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz.”

Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy a Krisztus ereje lakozzék bennem. …


Ha valakinek nem elég Krisztus kegyelme, és Krisztus ereje, mire vágyik még?

Mit vár a meditációitól, mit akar vele elérni, milyen célból, indítékból stb?

A Jálics féle meditációs „iskola” annyira nem érdekel, mint pl. a „Máriában való újjászületés”.
Ők tudják, miért és mi helyett találják ki ezeket.

Akkor érdekelne és érintene, ha a gyülekezetemben, vagy itt a fórumon ezt hirdetné valaki az üdvözülés útjaként az Evangélium HELYETT.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. máj. 01., kedd 20:37 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 13., péntek 19:09
Hozzászólások: 1521
Kedves Fony!

>Ezüstről, vagy a Jálics féle meditációról?
Ez utóbbira gondoltam, mivel célszerű nem a személyekre, hanem a tanításra koncentrálni.
>A Jálics féle meditációs „iskola” annyira nem érdekel, mint pl. a „Máriában való újjászületés”. Ők tudják, miért és mi helyett találják ki ezeket.
Egyetértek veled. Én sem jöttem lázba a témától. Csak mivel egyfajta "hitvédő" szoktál lenni a Fórumon, azt hittem, van esetleg véleményed, kritikád a témához, a bemásolt részlethez stb. (Nekem mindegy, végülis, de ezért is kérdeztem, hogy ez a meditációs katyvasz csak akkor gáz, ha Gábriel teszi fel? Nem kell, hogy válaszolj, de őszintén tedd fel magadnak a kérdést, ha ezeket a méltató szavakat, illetve e könyvrészletet G7 másolja be, akkor sem reagáltál volna rá?)

>Akkor érdekelne és érintene, ha a gyülekezetemben, vagy itt a fórumon ezt hirdetné valaki az üdvözülés útjaként az Evangélium HELYETT.
Végülis itt e topikban nem helyett, csak mellett jön elő, mondjuk így:

32ezüst írta:
Indu írta:
>Ezért szerettem volna ugyanezt református szemszögből is látni.
Szerintem hívő református - tovább megyek - hívő protestáns lelkésztől nem fogod hallani, hogy meditációra buzdít. Cseri Kálmán (aki református is meg hívő is) viszont buzdít ellene. (asszem szóban hallottam, nem tudom van-e írása róla)


Na, ilyenkor szeretnék én itt szakembereket látni. Mert azért ez így elég vakmerő, ahogy itt egyszmélyben kijelented, hogy márpedig ez az egész egyházban elő nem fordulhat, hogy ugyanazt állítsák, amire Jézus tanított.


A legkomolyabban mondom, hogy ezt nem provokációból kérdeztem, hanem mert őszintén érdekelt, hogy mit fogsz válaszolni. És mivel te is tettél fel nekem kérdéseket korábban, és én nem kerültem meg, hanem egyenesen válaszoltam rá.

Ha sértőnek érzed a kérdést, vedd hallatlanra.

Üdv:
Indu

_________________
Várván ama boldog reménységet


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. máj. 01., kedd 21:18 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 06., péntek 15:14
Hozzászólások: 1052
Fony írta:
A meditációval kapcsolatban
Pál apostol szerinted mire gondolt az alábbiakkal?

2Kor. 12,9
„….De ő ezt mondta nekem: „Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz.”

Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy a Krisztus ereje lakozzék bennem. …


Ha valakinek nem elég Krisztus kegyelme, és Krisztus ereje, mire vágyik még?


Pál apostol miután találkozott Krisztussal, szépen elvonult a sivatagba "tanulni"... Csak miután már felkészült volt, akkor kezdte hirdetni az evangéliumot. A kegyelemmel kezdődik a történet. Amikor már biztos az üdvösségében, és feladatot kap, ehhez lehet szüksége valami plusszra. Gondolom én... De Jálics és mások is beszélnek ilyesmiről.

_________________
http://hollocsillag.blog.hu
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. máj. 01., kedd 21:43 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 13., péntek 19:09
Hozzászólások: 1521
Pál apostol miután találkozott Krisztussal, szépen elvonult a sivatagba "tanulni"...

Ezt honnan is tudjuk?

Felkele azonban Saulus a földről; de mikor felnyitá szemeit, senkit sem láta, azért kézenfogva vezeték be őt Damaskusba. És három napig nem látott, és nem evett és nem ivott. ...
És miután evett, megerősödék. Vala pedig Saulus a damaskusi tanítványokkal néhány napig. És azonnal prédikálá a zsinagógákban a Krisztust, hogy ő az Isten Fia.
Ap.csel. 9,8-9, 19-20

_________________
Várván ama boldog reménységet


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. máj. 01., kedd 22:10 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 06., péntek 15:14
Hozzászólások: 1052
Indu írta:
Pál apostol miután találkozott Krisztussal, szépen elvonult a sivatagba "tanulni"...

Ezt honnan is tudjuk?

Felkele azonban Saulus a földről; de mikor felnyitá szemeit, senkit sem láta, azért kézenfogva vezeték be őt Damaskusba. És három napig nem látott, és nem evett és nem ivott. ...
És miután evett, megerősödék. Vala pedig Saulus a damaskusi tanítványokkal néhány napig. És azonnal prédikálá a zsinagógákban a Krisztust, hogy ő az Isten Fia.
Ap.csel. 9,8-9, 19-20

Na, majd ha látok, utánanézek neked :)
Úgy emlékszem, említette ezt a három napot, mint magábazárkózás időszakát, magát a sivatagot, hogy ott találkozott Jézussal, és hogy utána volt egy időszak, amikor csak tanult valahol. Miután elmenekült Damaszkuszból. Talán Jálics volt, aki emlegette... de ebben nem vagyok biztos.

_________________
http://hollocsillag.blog.hu
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. máj. 01., kedd 22:12 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 29., péntek 15:30
Hozzászólások: 2408
Gal 1,17 Sem nem mentem Jeruzsálembe az előttem való apostolokhoz, hanem elmentem Arábiába, és ismét visszatértem Damaskusba.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. máj. 02., szerda 21:55 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 01., vasárnap 19:48
Hozzászólások: 1002
Indu írta:
>Na, ilyenkor szeretnék én itt szakembereket látni.
Nézd, ez olyan fajsúlyú kérdés, hogy javaslom ne várd meg,hogy ide bejön egy "szakember" és megválaszolja, hanem keress fel személyesen egy hívő lelkészt és tedd fel neki ezeket a kérdéseidet. És nézz utána a Bibliában is.

>hogy ugyanazt állítsák, amire Jézus tanított
Inkább az vakmerő, hogy a meditációt összemosod Jézus tanításával.

Kedves Fony hozzád is van egy kérdésem.
Ezek a meditációs dolgok, csak akkor problematikusak a fórumon, ha G7-től hangzanak el?

Nem kéne azonos mércével mérni???


Kedves Indu!

Miből gondolod, hogy különböző a mérce?
Úgy emlékszem, hogy Gabriellel való vitánkba te avatkoztál be.
Ez a vita pedig mintha Ezüst és közötted alakult volna ki.

Ezüst hozzászólásait (bocs) de eddig nem nagyon olvastam, visszamenőleg elolvasni - mit ahogyan te sem láttad értelmét ezt Gabriellel megtenni - egyelőre nincs időm.

A meditációs "katyvasz" nem csak Gabrielnél gáz.
Elmondtam, hogy a helyedben milyen kérdéseket tennék fel Ezüstnek, ha ezt nem tetted meg, - az esetleges félreértések - félrehallások elkerülése végett - miért rajtam kéred számon?
Abból a türelmes lelkesedésből és jóindulatból, amit eddig Gabriellel szemben tanúsítottál, Ezüstnek is juttathatnál. Ez is mérce kérdése.

Erőltett dolognak tartom, hogy úgy akarod beállítani, mintha Gabrielnek rosszat akarnék.
De természetesen jogod van úgy gondolni, ahogy akarod, én pedig ezt gondolnám végig a helyedben.

A Jálics féle meditációs iskoláról pedig elmondtam a véleményem, nem tudom, mit kellett volna még tennem.
De ha annyira zavar, miért nem kérted az idézet törlését - mondjuk Gabriel tévtanainak törlésével egyetemben??
Ha már mérce.....


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. máj. 03., csütörtök 07:33 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 06., péntek 15:14
Hozzászólások: 1052
Fony írta:
Fony írta:
2Kor. 12,9
„….De ő ezt mondta nekem: „Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz.”

Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy a Krisztus ereje lakozzék bennem. …”

Ha valakinek nem elég Krisztus kegyelme, és Krisztus ereje, mire vágyik még?

Mit vár a meditációitól, mit akar vele elérni, milyen célból, indítékból stb?

A Jálics féle meditációs „iskola” annyira nem érdekel, mint pl. a „Máriában való újjászületés”.
Ők tudják, miért és mi helyett találják ki ezeket.

Akkor érdekelne és érintene, ha a gyülekezetemben, vagy itt a fórumon ezt hirdetné valaki az üdvözülés útjaként az Evangélium HELYETT.


A Jálics féle meditációs iskoláról pedig elmondtam a véleményem, nem tudom, mit kellett volna még tennem.
De ha annyira zavar, miért nem kérted az idézet törlését - mondjuk Gabriel tévtanainak törlésével egyetemben??
Ha már mérce.....


Ha jól értem, nem ismered Jálics gondolatait, de azért kapásból rávágod, hogy "Gabriel tévtanításaivan egyetemben". Szóval azért meredek tévtanításnak minősíteni valamit, amit nem is ismersz, szerintem...

Na, most már velem is vitád van, megengedem, hogy szólj hozzám :)
Mert ez a másik. Hozok egy gondolatot, és neked annyi a válaszod rá, még Indu kérésére is, hogy "nem érdekel". Szíved joga, hiszen kegyelmed van, nincs is szükséged arra, hogy emberszámba vegyél másokat ahhoz, hogy üdvözülj...

_________________
http://hollocsillag.blog.hu
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. máj. 03., csütörtök 07:50 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 29., péntek 15:30
Hozzászólások: 2408
Kedves Fony megjött a varázs vessző :wink:


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. máj. 03., csütörtök 16:38 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 01., vasárnap 19:48
Hozzászólások: 1002
Kedves Ezüst!

Szemmel láthatólag nem velem van vitád, hanem Induval, mégis rajtam próbálod elverni a port.

Hogy miért nem érdekelnek ezek a lelkigyakorlatok, (nem neveztem tévtanításnak, ezt te bűvészkedted ki belőle) válaszoljon rá maga Jálics Ferenc:

Isten jelenlétében élni
›› Beszélgetés Jálics Ferenc jezsuita atyával
http://www.hhrf.org/sis/megis/2004-2/jalics.html
Részlet:

"....1949-ben kezdtem el tanulmányaimat a jezsuitáknál Pullachban, München közelében. Nagyon szigorú noviciátust végeztem. Rengeteg apró dolog volt a programban, amit el kellett végezni, de számomra nem jelentett terhet. Magamévá tettem az előírásokat, de tudtam, hogy a lelkiprogram túl van komplikálva: pl. napjában kétszer száz kérdést kellett lelkiismeretvizsgálat gyanánt átelmélkedni. Eltelt néhány hét és egyre kevésbé tetszett. Novíciusmesterünk esténkét század eleji elmélkedéseket (punktákat) olvasott fel nekünk, és bár csak negyedórát tartott, nem tudtuk követni. A punkta után néha levette a szemüvegét és azt mondta:

„Az így mind szép és jó, de az élet ennél sokkal egyszerűbb.”
..........
..........

....1963-ben kezdtem el lelkigyakorlatokat tartani. Abban az időben teológiai tanár és spirituális voltam Argentínában, ezért csak nyáron volt időm ezzel foglalkozni. Szentignáci lelkigyakorlatokkal kezdtem, de aztán lassan átalakítottam, leegyszerűsítettem őket. Nagyon rövid punktákat tartottam. Az aszkézisről tartottam egy előadást az elején, amelyben azt magyaráztam meg, hogy hogyan egyszerűsödik az ima: a gondolkodás és az elmélkedés nagyon jó, nagyon fontos az Istennel való beszéd, fontosak az érzelmek, de mindez lassan le-egyszerűsödik.

Az első években sok lelkigyakorlatot tartottam főleg apácáknak. 15 perces punktákat tartottam nekik, aztán meghallgattam őket és azt vettem észre, hogy nem használják fel az általam mondottakat.

Sőt, a képzetlen apácák mélyebbre jutottak a szemlélődésben, mint a képzettebbek. Olyan apácák voltak ezek, akik betegápolással, szociális munkával foglalkoztak és a nap minden percében Isten jelenlétében voltak. ..."

---------------------------

De hogy a meditáció témakörében ne legyen ekkora katyvasz és félreértés, és kérdezhetek, hadd kérdezzem meg tőled a következőket:

Korábban írtad:
32Ezüst írta:

Talán nem tudod, hogy én meditáció hatására döntöttem úgy, ill. állapítottam meg, hogy református vagyok. Tök egyedül. Addig csak az index fórumán beszéltem p-dox Iván Gábor kaliberű emberekkel. És hinduizmusról szóló könyvet olvastam...


Milyen meditációt értesz ezen?
Valamilyen meditációs technika alkalmazását, vagy egyszerűen - ahogy Jálics Ferenc írja - egy szemlélődő - önvizsgálatot tartó elmélkedést?

üdv
fony


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 172 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség