Időzóna: UTC + 1 óra
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 893 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 60  Következő
 

Mit olvastam?
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2006. okt. 24., kedd 12:54 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6087
Márai Sándor : FÜVES KÖNYV

Az életnek értéket csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk.
Embermódra élsz, ha igazságosan élsz. Ha minden cselekedeted és szavad alján a szándék van: nem ártani az embereknek... néha csak azzal,h. nem hallgatod el az egyszerű igazságokat.Néha csak azzal, h. nem mondod tovább, amit mások hazudnak. Néha csak azzal, h. nem mondasz igent, mikor mindenki kiabál: "Igen, igen!" Egy életen át nem beleegyezni abba,ami az emberek hazugsága, nagyobb hősiesség, mint alkalmilag hangosan és mellveregetve tiltakozni ellene.A barátságról

Nincs emberi kapcsolat, mely megrendítőbb, mélyebb lenne, mint a barátság. A szerelmesek, igen, még a szülők és gyermekek kapcsolatában is mennyi az önzés és a hiúság! Csak a barát nem önző, máskülönben nem barát. Csak a barát nem hiú, mert minden jót, és szépet barátjának akar, nem önmagának. A szerelmes mindig akar valamit, a barát nem akar semmit.......
A barátság szolgálat, erős és komoly szolgálat, a legnagyobb emberi próba és szerep.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Márai Sándor Füves könyv
HozzászólásElküldve: 2006. okt. 24., kedd 21:30 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6087
A kényelemről és magányosságról

...egy hang mégis azt súgja nekünk,h. önzően, kényelmesen cselekszünk, mikor teljesen elvonulunk az emberekkel való érintkezés elől, s a remete magasztos magányába burkolva bolyongunk művünk és életmódunk sivatagában. Először is, a franciák egyik szava szerint, minden remete gyanús, aki pontosan ismeri a menetrendeket - a legtöbb remete, aki sértődöttségből, vagy kisebbségi érzésekből az, pontosan ismeri a vonatok indulási idejét, a vonatokét, melyek visszavihetik a világba! - s a legtöbb "nagy magányos" körül úgy sugárzik a hiúság légköre, mint az északi fény, amely csak fénylik, de nem melegít és nem világít. Aztán, nincs mindenkinek joga magányosnak lenni. a magányhoz csak annak van joga, az emberektől elvonulni csak annak van igazi jogcíme, aki az emberek ügyét jobban tudja így szolgálni. Mert senkinek nincs joga spleenből,dacból, gőgből vagy hiúságból magányosnak lenni. De ha vérmérsékletünk és munkánk természete, amellyel az embereknek akarunk szolgálni, olyan, h, ehhez magányra van szükségünk, akkor, és csak akkor, elkerülhetjük az emberek társaságát. De az ilyen munkás és az ilyen munka ritka, s az ember, aki a magányt választja, elébb alaposan vessen számot lelkiismeretével.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Márai Sándor Füves könyv
HozzászólásElküldve: 2006. okt. 24., kedd 22:08 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6087
A hazáról és az államról


Nevelhetünk-e valakit hazaszeretetre? Mintha azt mondanám: "Korbáccsal és szöges ostorral kényszerítlek, h. szeresd önmagadat." A haza nemcsak föld, és hegy, halott hősök, anyanyelv, őseink csontjai a temetőkben, kenyér és táj, nem. A haza te vagy, szőröstül - bőröstül, testi és lelki mivoltodban, ...
Hazaszeretetre nem tudlak megtanítani: őrült az, aki önmagát tagadja. A haza a végzet, személyesen is. Nem fontos, szereted-e, vagy sem. Egyek vagytok. De úgy látom és tapasztalom,h. te - szóval, ünnepélyesen, írásban és a dobogókon - inkább államszeretetről teszel bizonyságot és hitvallást. A hazától ugyanis nem lehet várni semmit. A haza nem ad érdemrendet, sem állást, sem zsíros kenyeret. A haza csak van. De az állam ad finom stallumot, csecse fityegőket szalonkabátodra, príma koncot, ha ügyesen szolgálod, ha füstölővel jársz körülötte, ha - férfiasan, kidüllesztett mellel- megvallod a világ előtt,h. te szereted az államot, akkor is ha kerékbe törnek. Általában nem törik ezért kerékbe az embert. Éppen ezért, minden államszeretet gyanús. Aki az államot szereti, egy érdeket szeret. Aki a hazát szereti, egy végzetet szeret. Gondolj erre, mikor hörögsz a dobogókon és melled vered.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Márai Sándor Füves könyv
HozzászólásElküldve: 2006. okt. 25., szerda 09:43 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6087
A világról és a torzításról


Nagy cselekedetre szántad el magad. Elhatároztad,h. kimondod azt, amit megismertél. Világgá akarod kiáltani életed titkos, legbensőbb meggyőződését. Odaállsz az emberek elé és így határoztál, - kimondod, végre az igazat. Vállalod a harcot, eldobod gúnyád, házad, otthonod. Igen, elszántad magad, h. minden következménnyel világ elé állsz és kimondod az igazat.
Mindez nagyon szép. Ez az ember dolga a földön, ez igazi feladta. Csak egyről ne feledkezz meg soha: a világ rettenetes torzító tükör is. Olyan, mint azok a görbe tükrök a panoptikumban, melyek a magas embert törpének,a kövéret keszeg éhenkórásznak mutatják. Nem számíthatsz arra ,h. akad egyetlen ember a világban, aki szavad, cselekedeted pontosan úgy érti majd meg, úgy fogja fel és magyarázza, ahogyan te elgondoltad. Mindig csak te tudod, mit is akartál igazán, a világ mindig annyit ért és lát csak szándékodból, amit az emberi értelem rejtélyes torzító tükre felfog és visszatükröz. Ezért ne jajongj soha: "Nem értettek meg! Milyen gonoszak!"Mindig csak ezt mondjad: "Én ezt és ezt akarom, de a világ így és így értette. " Mert ez az igazság


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Martin Luther King: A "Van egy álmom"- beszéd záró
HozzászólásElküldve: 2006. nov. 05., vasárnap 14:26 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6087
Van egy álmom.... egy nap minden völgy felemelkedik, minden hegy és halom lesüllyed, az egyenetlen egyenessé lesz, a dombvidék pedig síksággá, és megjelenik az Úr dicsősége, és ezt látni fogja minden ember....

És amikor végre engedjük, h. felhangozzék a szabadság, amikor majd minden falu és minden tanya attól lesz hangos, minden állam és minden város, akkor siettetni tudjuk majd azt a napot is, amikor Isten minden gyermeke, feketék, fehérek, zsidók és pogányok, protestánsok és katolikusok képesek lesznek megfogni egymás kezét, és énekelni a régi néger spirituálé szavait:
"Végre szabadok....! Végre szabadok...! Hála a Magassságos Istennek, végre szabadok vagyunk!"

1963. aug. 28-án.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. nov. 06., hétfő 15:00 
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:24
Hozzászólások: 390
Kedves Erika!

Itt van tehát néhány idézet Mark Twain: Ádám és Éva naplója c. könyvéből.

Ádám "Amikor magamoz tértem, egy érdekes sebet vettem észre az oldalamon, és azt, hogy nem vagyok egyedül. Akkor láttam meg először a Hosszúhajút. A sebem nem fáj, de aggasztó, hogy az új lény feltűnése nem volt problémamentes.”

Ádám „Az új lény folyton beszél, eés mindennek nevet ad. Teljesen logikátlan, amiket mond. Eddig volt időm szépen kigondolni egy új teremtménynek a nevét, rendszereztem is. De ő nem. Pl. a víziló. Azt mondja, azért ez a neve, mert pont úgy néz ki, mint egy víziló. Már nem is vitatkozok”

Ádám „Azt hiszem, aggasztóbb a dolog, mint gondoltam. Észrevettem, hogy kavicsokkal dobálja a tiltott fa gyümölcseit. Szerencsére rosszul céloz. Kedvem volna megmutatni, hogy kell csinálni.”

Ádám „Ma visszatértem a vándorutamról, és egy kis állatot láttam a kezében, akinek gügyögött. Mivel általában ezt csinálja minden új állattal, nem izgat a dolog.”

Ádám „Elegem lett az új állatkából! Folyton ordít és víz folyik a szeméből. Mikor Évát kérdezem (újabban így hívatja magát), hogy hol találta, csak sejtelmesen mosolyog. Szerintem egy kis medve, vagy tudomisén minek nevezte el azt a szőrös állatot.”

Erika, ennyi idézet jut eszembe. Nyugodtan titulálj hímsovinisztának, de hirtelen ezek ugrottak be. Persze az önirónia is kicseng azért ebből, és szerintem jól mutatja ősapánk fiainak jellemét. :)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. nov. 06., hétfő 17:57 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6087
Zsolt, és arra nem emlékszel,h. Éva miket mond?


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. nov. 07., kedd 08:38 
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:24
Hozzászólások: 390
Kedves Erika!

Jelentem készültem. Itt vannak Éva jegyzetei is. Persze csak pár szemelvény. Tudom, hogy ezek sokkal nagyobb élvezetet okoznak majd olvasásilag. Azért Ádám jegyzeteiben is volt némi fellelhető önirónia (pl. Káin származását illetően.) :wink:

„Nem győzök csodálkozni a világ szépségein. Minden állat és növény érdekel. Legjobban ez a szakállas érdekel. Egyetlen más fajhoz sem hasonlít, és csak egy van belőle. Ezért érdekel különösen. Próbálom faggatni, hogy kicsoda és honnan jött, de csak kurtán válaszol. Nem tűnik különösebben értelmesnek. Mindegy majd megtanítom őt mindenre, amit én már feltaláltam.”

„Zavar, hogy semminek nincs neve. Persze ez a fantáziátlan alak tehet róla. Olyan vontatottan halad az elnevezéssel. Mindent osztályozna, beskatulyázna. Igazából azt sem tudta mi a skatulya, amíg nem adtam neki ezt a nevet.”

„Próbálom felkelteni a figyelmét. Elismerem, sok dologban sokkal ügyesebb, mint én. Jól tud célbadobni, de irigyli, ha én is próbálkozok vele. Pedig úgy igyekeztem utánozni őt. Még a tiltott fa gyümölcseit is leszedném neki, csak a kedvébe járjak. De ő emiatt is csak veszekszik.”

„Élvezem ezeket a felfedezéseket. Előre sajnálom, ha eljön a pillanat, amikor már minden felfedeznivaló elfogy. Sajnos ebben magamra vagyok utalva. Ez az alak még az általam adott neveket is rosszul tudja. A Dodót például Drontónak. Pedig láthatná, hogy arra egyáltalán nem is hasonlít.”

Továbbis van. Mondjam még? :)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. nov. 07., kedd 08:51 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6087
Kedves Zsolt!


Köszönöm, nem akarlak terhelni további másolással. Majd esetleg beszerzem a könyvet.Érdekelne pl. hogy hogy vélekednek a gyerekekről .


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. nov. 07., kedd 09:29 
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:24
Hozzászólások: 390
Kedves Erika!

Az sajnos nem derül ki belőle. Ádám rádöbben - 12 év után - hogy a "kis medve", amit egyébként először kengurunak néz a furcsa testtartása miatt, a saját fajtája. És kezd neki derengeni, hogy összefüggés lehet "bizonyos tevékenység" és az eltérő testi adottságok között. Ez egy pici kis könyv. Akkora, mint egy számológép. Szerintem Mark Twain jókedvében írta egy esős hétvégén. Nekem tetszik.

Szép napot kívánok és köszönöm az eddigi hozzászólásaidat és segítségedet. :)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. nov. 07., kedd 10:59 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6087
Kedves Zsolt!

egy vendég-angyal erre járva látta a könyv iránti érdeklődésemet, s tudtomra hozta, h. egy hétvégére kölcsönzi. :)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. nov. 07., kedd 11:42 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 29., péntek 15:30
Hozzászólások: 2408
Zsolt írta:
... Továbbis van. Mondjam még? :)


Az irigy magának olvassa, :cry:

monddddddd még :*:


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. nov. 09., csütörtök 10:35 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 04., szerda 10:02
Hozzászólások: 159
Tartózkodási hely: Révkomárom (Szlovákia)
Most olvasom a Narniát, a 4. kötetnél tartok. Nagyon jó! Mindenkinek ajánlom!

_________________
"Úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket." / Jn. 15, 12./


Vissza a tetejére
 Profil  
 

egy történet (a www.keresztenydalok.hu honlapról)
HozzászólásElküldve: 2006. nov. 09., csütörtök 17:47 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 17:12
Hozzászólások: 1078
Tartózkodási hely: Magyarország
Ismeretlen szerző:
A FEHÉR KENDŐ

A vonat lassan közeledett az állomás felé. Mindenki izgatottan várta, hogy hazaérkezhessen.

Feltűnt nekem egy fiatalember, aki idegesen tekintett ki az ablakon. Miután szóba elegyedtem vele, feltárult előttem szomorú élettörténete.

Fiatalon szülei ellen lázadva megszökött otthonról. Nem bírta a szülői ház légkörét. Új barátaival mindent kipróbált, amitől otthon óvták, intették.
Hamarosan börtönben találta magát, ahol nagyon megbánta addigi életét.
Éppen ma szabadult. Nem volt hová mennie, ezért írt a szüleinek, hogy bocsássanak meg neki, és fogadják vissza a szülői házba. Megírta még, hogy azt is megérti, ha nem tudnak neki megbocsátani. A délutáni vonattal fog érkezni. Ha szülei készek visszafogadni, kössenek a kert végén lévő diófára egy fehér kendőt, amit ő a vonatról láthat, különben tovább utazik.

Amikor a vonat a kanyarhoz közeledett, a fiún egyre nagyobb feszültség lett úrrá.
Arra kért, hogy nézzem meg, ott van-e a fán a megbocsátást jelentő kendő.
A kanyarban feltűnt a vén diófa. Felkiáltottam a látványtól.
A fa tele volt kendőkkel...


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. nov. 10., péntek 14:31 
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:24
Hozzászólások: 390
Kedves SZJ!

Ezt a történetet már hallottam egy istentiszteleten. A tiszteletes úr a tékozló fiú történetével kapcsolatosan mesélte ezt el, mint gyakorlati példát napjainkból. Valóban szép és megható történet. Mindig beleborzongok, ha olvasom. Köszönöm.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 893 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 60  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség