Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 216 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Következő
 

Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2008. szept. 04., csütörtök 15:38 
Aktív tag
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 28., szombat 11:15
Hozzászólások: 648
exrefis írta:
tulip írta:
Az OSAS az evangélium lelke.

Ezek szerint számodra kedves elv az OSAS.
Minden bántó szándék nélkül, tisztán kíváncsiságból kérdezem - azért, hogy megértsem hogyan működik az emberi elme - ha ennek fehéren feketén ellentmondó igét olvasol, akkor azt hogy engeded el a füled mellett, illetve hogy magyarázod át az ellenkezőjére?
üdv
ex


Köszönöm a demonstrációt...


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. szept. 04., csütörtök 18:30 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Kedves Mindenki!

A topik témája: DEPRESSZIÓ. Az OSAS- ANTI-OSAS témáról legyetek szívesek az Elveszíthető -e az üdvösség? topikban /Megtérés, személyes hit témakör/beszélgetni.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. szept. 04., csütörtök 19:43 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 01., vasárnap 19:48
Hozzászólások: 1002
exrefis írta:

.... - azért, hogy megértsem hogyan működik az emberi elme - ha ennek fehéren feketén ellentmondó igét olvasol, akkor azt hogy engeded el a füled mellett, illetve hogy magyarázod át az ellenkezőjére?
üdv
ex


Kedves Ex!

Érted azt te, hiszen ha nem értenéd nem tennéd.(?)
(bocs, Erika)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Depresszió
HozzászólásElküldve: 2008. szept. 06., szombat 22:58 
Offline

Csatlakozott: 2007. márc. 22., csütörtök 20:29
Hozzászólások: 22
Tartózkodási hely: Szügy-Balassagyarmat-Budapest
Kíváncsi vagyok - hogy látva az utolsó hozzászólás időpontját, így egy évvel később - javult-e vajon a kérdés feltevőjének az állapota, segített-e problémái megoldásában az ezen a fórumon korábban folytatott eszmecsere?
Most láttam csak meg ezt a témát, és mivel hivatásom folytán már sok sok depressziós , (és volt még olyan is volt köztük, hogy mániás-depressziós, vagy cyclothym...) emberrel találkoztam, s a nekem adott módszerek és keretek közt kezelésüket is megpróbáltam/megpróbálhattam/meg kellett hogy próbáljam, elsősorban az "eredmények" érdekelnének. A magam részéről teljeset valótlannak tartom azt a hozzászólást, hogy "a" hívő ember nem lehet depressziós. Ez csak akkor tartható fenn, ha "a hívő" embert úgy definiáljuk, hogy csak az lehet hívő, aki éppen nem szenved semmiféle pszichés zavarban. Ez pedig nem igaz. Jézus azt mondta, hogy "Jöjjetek énhozzám MINDNYÁJAN akik megfáradtatok és megterheltettetek és én megnyugosztlak titeket...vegyétek fel az én igámat... mert az én terhem könnyü, és az én igám gyönyörűséges" (Mt 11,29) Jézus nem utasít el senkit! És nem is vonja kétségbe valakinek a közeledését a hitbeli dolgok iránt csupán azért mivel nála "lelki görcsök", " hangulat-bajok" "kedélyzavarok" "depresszio" tünetei felismerhetőek!!!
Jézus mindenkit hív, és gyógyítani akar! Nem biztos, hogy egy szempillantás alatt - bár az is lehetne - de gyógyulást ígér! És ez a gyógyulás az Ő KEGYELMÉBŐL, kegyelemből van! Nem a teljesítményekből, hanem ingyen ajándékként! Amit kérni lehet, és elfogadni tanácsos! És mivel az élet bonyolult, és a depressziót az embernél sok minden - különböző dolgok -kiválthatják, nem tartom követendő és elég alázatos hozzáállásnak ha valaki azt véli, hogy mivel ő "hívő" soha nem kerülhet olyan helyzetbe amely depressziót provokálhat nála! Isten kegyelméből "megúszhatja", kaphat bölcsességet, és lelki támaszt a Szentlélek által és más testvérek ( +/lelkigondozók/pszichológusok/pszichiáterek) segítsége által, de ez nem szabad, hogy egy ugynevezett "hívő gőg"-höz vezessen, és ráadásul még a bajbajutottak kivetését, kiközösítését, elutasítását is előidézze! A depressziós megbetegedés incidenciája ma, a XXI.-ik században (feltehetően az ősbűnök és a jelenlegi bűnök miatt is) igen magas! Az is ott van a Szentírásban, hogy "Aki áll meglássa, hogy el ne essék!" Szeretetlenség a depressziós emberek/testvérek felett pálcát törni!
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem várható el még a depressziós embertől is a saját maga állapotáért érzett jogos felelősség, hiszen sok múlik az egyén saját döntésen is, fordul-e segítségért, elfogad-e segítséget, együttműködik-e a segítőivel...Nekem egyébként a többi hozzászólásaitok nagyon tetszettek! Viszont azt állítani, hogy hívő ember soha nem lehet depressziós szerintem ugyanolyan "meredek", mintha azt mondanánk, hogy hívő ember soha nem lehet náthás, vagy nem érheti őt lábtörés, hiszen hívő! Olvassátok csak el a Zsoltárokat! A többi hozzászólás tetszik!


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Depresszió
HozzászólásElküldve: 2008. szept. 07., vasárnap 08:02 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
sdg111 írta:
... ha valaki azt véli, hogy mivel ő "hívő" soha nem kerülhet olyan helyzetbe amely depressziót provokálhat nála! Isten kegyelméből "megúszhatja", kaphat bölcsességet, és lelki támaszt a Szentlélek által és más testvérek ( +/lelkigondozók/pszichológusok/pszichiáterek) segítsége által, de ez nem szabad, hogy egy ugynevezett "hívő gőg"-höz vezessen, és ráadásul még a bajbajutottak kivetését, kiközösítését, elutasítását is előidézze!
Kedves sdg111!
Ebből a mondatodból látszik, hogy félreérted az álláspontomat. Nincs olyan, hogy "hívő gőg", mert a hitben nincs semmi érdem. Az egy döntés kérdése, amit mindenki választhat. Az nem lehet gőg tárgya, hogy a sok kenyérboltból te melyikben vásárolsz.
De értem a nemértésedet. Annak oka ugyanis a vallásos és a hívő fogalom összemosása. A valóságban a kettő között alapvető különbség van, de legtöbben csak annyit értenek rajta, hogy az egyik buzgóbb keresztéyn a másiknál, holott egyáltalán nem erről van szó. Vallásos ember nagyon sok van, hívő meg kevés. A vallásos emberek között ugyanolyan természetes a depresszió, mint a hitetlenek között.
Akinek élő kapcsolata van az Élet Urával, annak nem fogyatkozik meg az éltetkedve. A hívőt is érhetik szomorúságok, de az nem azonos a depresszióval, ami egy tartós életkedv, életerő nélküliség.
Ha a hívő ilyen helyzetbe jut, akkor tudja, hogy eltávolodott Istentől, ezért nem orvosokhoz és pszichológusokhoz fordul, hanem a Főorvoshoz és Ő tenyleg segít.
A depressziós embernek azt mondani, hogy nincs rendben a kapcsolatod Istennel, az nem kirekesztés, hanem legnagyobb segítség, amit az ember a depressziósnak nyújthat, azaz az alagút fényes vége felé fordítja.
Remélem most érhetőbb voltam.
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. szept. 07., vasárnap 08:20 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
aha :(

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. szept. 07., vasárnap 08:44 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
net2rist írta:
aha :(

Akkor lehetnél :( , ha a diagnózis mellet nem lenne ott mindig az "orvosság". De örülhetünk mindnyájan mert az adott. :)
Tudom, hogy ebben a témában nem értünk egyet, de nem probléma kevesen teszik, még számomra kedves újjászületettek sem. Én annak a híve vagyok, hogy az embereknek meg kell mondani egyenesen, hogy mi a bajuk.
Ha egyszer depressziós lennék, nyugodtan emlékeztess! Meg fogom köszönni. Ha nem akkor még inkább tudhatod, hogy mennyire igazam van most. :)
üdv
ex

+
Én a sokkterápia híve vagyok.
Nem voltam még 14 éves sem, mikor levettem, hoigy nagyanyám érzelmileg manipulálja, zsarolja a csládot. Ha nem úgy mentek a dolgok, ahogy ő akarta, akkor rendszeresen azzal fenyegetőzött, hogy felmegy a padlásra és felakasztja magát (hogy miért kellett volna a padlásra menni?).
Egyszer mikor elegem lett, azt mondtam:
- Nagymama! Ott van kötél a kamrában, menjen és akassza fel magát!
Többet soha nem mondott ilyet. :)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. szept. 07., vasárnap 10:15 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
mesélhetnék....

miután az igefórumon megvádoltak azzal, hogy a mások nyomorának a bemutatásával szerzek jó pontokat, NEM TESZEM ...

de tény: ÉN IS használok sokkterápiát, NEM IS RITKÁN

a legutóbbi: a sokkterápiával épp a HITGYÜLI ALKALMÁRA "zavartam el" valakit, aki utána ezt írta:

Idézet:
[23:19] valaki: szal...izé....csak köszi,hogy kicsit kemény vtál tegnap-mer az vtál:)
[23:19] net_kelele: ({)
[23:19] net_kelele: de SZERETETBŐL volt!!
[23:19] valaki: nem mesélni akartam,hanem ezt elmondani
[23:19] net_kelele: ez a legjobb mese
[23:22] valaki: de akkor mesélek is má kicsit;) tök jól vok,annyira "hihetetlen" h milyen rövid idő alatt átbillentem...na ezt nem a legjobban fogalmaztam meg,de érted te:)
[23:22] net_kelele: hogyne érteném!!
[23:23] valaki: tudtam én:)
[23:23] net_kelele: még JÓÓÓÓ

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. szept. 07., vasárnap 12:55 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
Eeyore írta:
Ezt a módszert csak enyhe esetekben lehet alkalmazni, mint amiről írtatok is; erős félelemnél nem. Ha mondjuk valakit, aki pl. fél a sízéstől, egyszerűen lelöksz a lejtőn, nem biztos, hogy megszabadul a félelmeitől. Általában is jobb az óvatosság, mert ami az egyik embernek pici lépésnek tűnik, az lehet, hogy másiknak már sokkoló.
A sífóbiásnak valóban nem jó, ha lelökik a leejtőn, de a "meg kellene térned" felszólítás soha nem vált ki romboló hatást. Akit ez sokkol, annál nem a "módszerrel" van a baj, hanem egyéb alapvető problémája van.
Egyébként a sima bűnöst nem sokkolja ez a mondat, inkább a vallásos emberek szoktak kibukni tőle.
Ugyanis stabil ön- és környezetcsalásban vannak, és "hogy merészel egy mitugrász kívülálló engem leleplezni"!? érzés támad benne, vagyis dühös lesz.
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. szept. 07., vasárnap 15:13 
Aktív tag
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 28., szombat 11:15
Hozzászólások: 648
Zsid10,12a „Ő azonban egy áldozattal áldozván a bűnökért”
Zsid10,14 „Mert egyetlenegy áldozatával örökre tökéletessé tette a megszentelteket.

Erika, szerinted mi vitatkozni való van ezeken az igéken? Miért nem utasítottad helyre azokat, akik ezt az igazságot szapulják?

Ja és azt sem értem, hogy mikor egy végsőkig elkeseredett embernek Jézust kellene felmutatni, mint egyetlen biztos pontot, akkor miért tűrsz el moderátorként Jézust relativizáló „segítőket”? Teljes letargiában levő ember ugyan mit kezd azzal, hogy Jézus nem védi meg őt, hanem továbbra is magának kell erőlködnie, tudván, hogy ez eddig se ment neki.

Továbbá nem értem, hogy alapvető vitakultúrát nélkülöző – például hamis sugallásokat tartalmazó - hozzászólást miért nem törölsz! Vajon milyen igét tud exrefis, Zsid10,14 ellen? Szerintem semmilyet. Akkor miért nem utasítottad rendre, mikor arról filozófál, ugyan hogy magyarázom ki ezeket a nem létező Igéket?

Azt se értem, hogy reformátusként miért kell a reformáció alapértékeire folyamatosan felhívni egy református fórum moderátorai figyelmét. Továbbra azt se értem mi ez az ember körül forgó eszmecsere itt, ami kibontakozott, miközben a reformátusság lényegi eleme az istenközpontúság. Mégpedig azé az Istené, aki hatalommal szól, nem úgy, mint a teológizálgatók.

Persze miután kiálltam a református elvekért többek között az erre alkalmatlan moderátorokkal szemben s ezért egy hét kitiltást kaptam - ami maga bizonyította alkalmatlanságukat -, már semmin se csodálkozom. Elvégre a zsinagógák is annyira eltorzultak, hogy az Istenért valóban kiálló Pált rendre elkergették belőlük. Úgy tűnik a mai reformátusság is lassan elér oda, hogy aki a református alapelvekért - mint biblikus alapelvekért – kiáll, azt elkergetik, például egy magát reformátusnak nevező fórumról. Amivel persze a kérdésemre is megadta a válasz, hogy ez az aeropágusz-e. Nem. Ez egy református zsinagóga, ahol a reformátusoknak fel is út, le is út, vagy megalkuvás. Istennek kell inkább engedni, mint embereknek.

Ami a depressziót illeti, az egyetlen ellenszer, az Ígébe kapaszkodás. Lehet valaki hívő – exrefisi értelemben -, ha hamisan fejtegették neki például a megtartásra vonatkozó igéket, könnyen talajt veszthet. Ha a halál völgyében járok is nem félek... mondja Dávid. Ilyen erőt jelent az, ha valakinek Istent igazi hatalmában mutatják be, s nem úgy, mint aki egyszer segített, de nem örökre.

Sok ellensége van az idetévedt depressziósnak, de egy biztos, Isten nem az! S akárki akármit hazudik itt neki, Istenhez, akihez ha egyszer megtért, vagyis életét végleg rábízta, mindvégig bizalommal lehet, hogy végleg megtartja. S ennél többet nem várhat, egy letargikus, de ennél kevesebbel, meg nem érdemes mit kezdenie. Téríts meg Uram, s megtérek. Szabadíts meg Uram, s megszabadulok!


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. szept. 07., vasárnap 16:40 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
aki kötélből ostort fon, és nekiáll megtisztítani a templomot, attól JOGOSAN kérdezik még a farizeusok is: MILYEN FELHATALMAZÁS ALAPJÁN cselekszed ezeket?

természetesen értjük, te a "választott maradék" tagja vagy, az elvilágiasult, elreformátustalanodott közegben (hadd ne mondjam úgy, hogy "keresztény hitét vesztett", mert ugye egyrészt azt nem lehet elveszíteni, másrészt meg itt most a KÁTÉról van szó ugye és nem a hitről :S)

kiváló ez a kiválasztottság-tudat, véletlenül se kívánnálak ebben megzavarni (nem is tudnálak persze), csak finoman jelzem, hogy VOLT PÁR ember, aki hasonlóval rendelkezvén nagy kárt okozott már pont annak az ügynek, amiért vakbuzgott


nem tudom, hogy a "szeretet" szó mond-e neked valamit....

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. szept. 07., vasárnap 18:32 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
most "konzekvensen" előző hozzászólásomhoz: ÖRÜLÖK, kedves Tulip, hogy beírtál :)

hát igen... az Ige ilyen: nem tér vissza üresen :)

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. szept. 07., vasárnap 19:18 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 01., vasárnap 19:48
Hozzászólások: 1002
Eeyore írta:
tulip írta:
Ami a depressziót illeti, az egyetlen ellenszer, az Ígébe kapaszkodás. Lehet valaki hívő, ... könnyen talajt veszthet. Ha a halál völgyében járok is nem félek... mondja Dávid. Ilyen erőt jelent az, ha valakinek Istent igazi hatalmában mutatják be, s nem úgy, mint aki egyszer segített, de nem örökre.

Sok ellensége van az idetévedt depressziósnak, de egy biztos, Isten nem az! S akárki akármit hazudik itt neki, Istenhez, akihez ha egyszer megtért, vagyis életét végleg rábízta, mindvégig bizalommal lehet, hogy végleg megtartja. S ennél többet nem várhat, egy letargikus, de ennél kevesebbel, meg nem érdemes mit kezdenie. Téríts meg Uram, s megtérek. Szabadíts meg Uram, s megszabadulok!


Hát, kedves Tulip, nem tudom, Ennyivolt mit fog szólni ahhoz, amit leírtál: engem megfogtál. Nagyon, nagyon tetszik. Nagy segítség ez annak, aki már nem bízik. Adja Isten, hogy Ennyivoltot is megérintse, és mindnyájunk hite növekedjen az Úrban.


Kedves Tulip!

Ahogy már előttem valaki írta ... respect.
Valóban ez a lényeg, ... sajnálom, hogy összeszólalkoztunk.

Amid van, szeretetbe ágyazni, és ahogy írtad, sértődést magunk mögött hagyni, mert az Igazság nem nagyobb a Szeretetnél.
- majd Szeretetgránát kibiztosít, eldob, majd örülni azokkal együtt, akit eltalál.

Ha gondolod, azt a kegyelem kérdést privben megbeszélhetjük.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. szept. 08., hétfő 04:23 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2007. okt. 25., csütörtök 20:49
Hozzászólások: 1814
tulip írta:
Az OSAS az evangélium lelke. Hitvallásaink is tartalmazzák. Már az első kérdés-felelet erről szól a Heidelbergi kátéban. Hisszük, hogy Jézus egyetlen egy áldozatával örökre tökéletessé tesz. Ezért akit Jézus egyszer megmentett, örökre megmentette. Aki ezt tagadja, az persze, hogy összezavarodik, mert az már teológizál.




-Kedves Tulip !

Szeretnék ebben a témában Veled szót váltani, megbeszélni,- de ez már
átmegy abba a topicba "El lehet-e vesziteni a kegyelmet".-

-Ha elfogadod a kérésemet, ott teszem fel, oda kérném a választ.

Üdv.
Loisz

_________________
"A teljes Irás Istentől ihletett."
2.Tim.3,16


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. szept. 08., hétfő 08:15 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Kedves Tulip!

a Beszéljük meg , mi esett rosszul-ban válaszolok.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 216 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség