Indu írta:
Kedves Luciusz,
(Lehet, hogy elkerülte a figyelmed az én hsz-em az előző oldalon van, ha időd engedi reagálj majd kérlek)
...
Üdv:
Indu
(Az előző hozzászólásomhoz füzve.)
Kedves Indu!
2008. Dec. 12., Péntek 10:28 [/color[color=darkblue]]„Lucius azt írta, ezen még gondolkodik”
Mindig gondolkodom, ahogy időm engedi, és nem tartom gyengeségnek, ha egy-egy témához visszatérek. Nem zárom ki a lehetőséget, hogy egy újra gondolásnál felmerül olyan, amit addig nem vettem észre.
Dec. 12., Péntek 20:51
„Erre mindig is kíváncsi voltam, hogy értelmezik a JT-k ezt az Ézsaiási igét. Mert a Jézusról mondott erős Isten, és örökkévalóság Atyja kifejezések - erősen túlmutatnak az emberi, és a teremtményi mivolton.”
Egy kicsit borogatok.. mármint az írásaik közt.
Megpróbálom azt kikeresni, ami rámutat a kérdésedre, hogy ők hogyan látják, és hogyan gondolják…
Ézsaiás próféciája c. könyv 1 kötet 10. fejezet (130 o) 22. bekezdés.„Erős Isten” és „örökkévalóság atyja”
Jézus egyben „erős Isten” és „örökkévalóság atyja” is. Ez nem jelenti azt, hogy magához ragadja Jehova hatalmát és helyzetét, aki „Isten, a mi Atyánk” (2Korintus 1:2). Jézus „nem foglalkozott az elbitorlás gondolatával, tudniillik azzal, hogy Istennel egyenlő legyen” (Filippi 2:6). Erős Istennek, nem pedig Mindenható Istennek nevezik. Jézus sohasem gondolt magára Mindenható Istenként, ugyanis Atyját „az egyedüli igaz Istennek” nevezte, vagyis az egyedüli olyan Istennek, akit az imádat megillet (János 17:3; Jelenések 4:11). A Szentírásban az „isten” szót olyan valaki jellemzésére használják, aki ’hatalmas’ vagy ’erős’ (2Mózes 12:12; Zsoltárok 8:6, Kom; 2Korintus 4:4). Mielőtt Jézus a földre jött, „isten” volt, „Isten formájában létezett”. Feltámadása után helyzete még magasabb lett, amikor visszatért az égbe (János 1:1; Filippi 2:6–11). Az „isten” megnevezés hordoz egy további jelentést is. Az Izraelben lévő bírákat „isteneknek” nevezték — egyszer maga Jézus is így tett (Zsoltárok 82:6; János 10:35). Jehova kinevezte Jézust Bírónak, ő az, „akinek ítélnie kell az élőket és a halottakat” (2Timóteus 4:1; János 5:30). Egyértelmű, hogy joggal nevezik „erős Istennek”.
Az „örökkévalóság atyja” cím a messiási Királynak arra a hatalmára és képességére utal, hogy az embereknek megadja a földi örök élet reményét (János 11:25, 26). Ősszülőnk, Ádám öröksége a halál volt. Jézus, az utolsó Ádám „életadó szellemmé lett” (1Korintus 15:22, 45; Róma 5:12, 18). Ahogyan Jézus, az örökkévalóság atyja mindörökké él majd, ugyanúgy az engedelmes emberek is örökké élvezik majd atyai voltának áldásait (Róma 6:9).
Ők így gondolják, ami nem áll tőlem se messze.
Bár sokszor visszatérnek erre a témára, (eddig 18 forrásukat találtam) és több helyen is felleltem idevonatkoztatható részt, mégis ez az amiről úgy gondolom, hogy válasz lehet a kérdésedre, mármint mit gondolnak, és hogyan.
Célom pedig nem az, hogy alkalmat találjak W.T. Kiadványok publikálására. (Mivel hogy nem vagyok felhatalmazva arra. És ebből most nem azt levonni, hogy akkor bármilyen szinten fel vagyok hatalmazva.
)
2008. Dec. 13., Szombat 13:24
Igen, küldve lett. Azért hoztam szóba.
Természetesen, ahogy hozod is megbeszélték
És Jézus önként vállalkozott a feladat ellátására, mivel az emberekhez már születése előtt is szeretet fűzte.
Mondok egy példát; A barátom építkezik, én pedig felajánlom, hogy segítek. Ő pedig azt mondja, Jó! Gyere! Amikor pedig oda érek, azt mondja; menj ki a boltba, és vásárolj be, hogy a többieknek ne kelljen leállni a munkával. Én pedig ugrok, mert kutya kötelességem, ha már egszer elszegődtem és felajánlottam segítségem. Legyen az bármilyen munka, segéd, vagy szemét szedegetés elvégezem, mert így szól a megállapodás, amit pusztán baráti gesztusból tettem érte.
Egyszerűen azt teszem, amit mond.
Joh 8:38 Én azt beszélem, a mit az én Atyámnál láttam; ti is azt cselekszitek azért, a mit a ti atyátoknál láttatok.
Jézus nem önállósodik, teszi, amit látott, hallott, és megbeszéltek.
Két külön személy. Egyikük alárendeli magát a másik akaratának.
Ha pedig Jézus Isten, akkor kinek az akaratának veti alá magát?
Vagy hogyan kerül oda az a feljegyzés az írásokba Php 2:6 A ki, mikor Istennek formájában vala, nem tekintette zsákmánynak azt, hogy ő az Istennel egyenlő.
(még a vulgatában ’arbitratus’ ítél, vél, gondol; feltételez. [nem foglalkozott az elbitorlás gondolatával])A zsákmány szón van a hangsúly. Igen, Isten formájában. Mégis nem foglalkozik a gondolattal, hogy a trónt elbitorolja. Miért? Mert a trón nem az övé, viszont megkapja.
Nem véli úgy, hogy az neki járna.
Kapni pedig úgy lehet, ha valakié, és az illető lemond arról és átruházza.
Lehet, én vagyok értetlen, Egy Isten, átruházza önmagára a trónt?
(megjegyzés: ki foglalkozik a trón elbitorlásával? )
Mi Isten formája? Szerintem szellemi forma, Jézus pedig földi életét megelőzően maga is szellemi formában létezett.
Kisebb a Fiú, mint az Atya. Nem véletlenül hoztam, mert ennél is megállok, és időről, időre átgondolom az én hitemben az, hogy a Fiú kisebb, mint az Atya, még semmit sem vesz el Jézus szerepéből. Ahogy hoztam is szerintem a Világegyetem második leghatalmasabb személye.
Ahogy hozod is Jézus = Mihály. Mihályról viszont Tudjuk Ark, első, élen járó, vagy előtte álló. Mégis angyal fogalmat használ a Biblia. Angyalok közt a legnagyobb, mivel az Ark az írásokban egyes számban található meg. Tehát egy van belőle, páratlan, és nincs hozzá hasonló. Minden angyal neki engedelmeskedik.
„Senki sem tökéletes, csak maga az Isten. Isten még az Ő angyalaiban is talál hibát. Jézus viszont tökéletes volt, tehát Isten.”
Isten maga a tökéletesség, én is így tartom.
Mégsem tudom elfelejteni Isten szavát, mikor befejezte a teremtést.
Gen 1:31 És látá Isten, hogy minden a mit teremtett vala, ímé igen jó. És lőn este és lőn reggel, hatodik nap.
Mózes Isteni ihletésre írt. Ebben a versben tehát Isten gondolatai jutnak el hozzánk.
Vagyis Isteni mértékkel mérve, minden alkotása Jó.
A bűn, ezután köszönt be a világba.
Még maga a gonosz is ekkor még a jó közé soroltatik.
Maga Jézus mondja, aki szerintem megbízható tanú ebben. (bár szavai megfedésnek szánta, mégis ott van benne az eredet.)
Joh 8:44 …. és nem állott meg az igazságban, mert nincsen õ benne igazság. ….
nem tudok elsiklani ezen gondolat felett.
’Nem állt meg?’ Tehát volt, amikor igen?
Igen, volt, amikor a gonosszá lett teremtmény az igazságban járt, de elhagyta azt, és nincs benne már igazság. Hazuggá lett, és emberölővé.
Isten az embert is tökéletesnek alkotta, és az ember is eltért tőle. Valamint számos angyal.
De, mi a tökéletesség? [/b](megjegyzés: A legtöbb tagadó a tökéletesség fogalmába kapaszkodik, miszerint, ha valami tökéletes, akkor nem tud olyat tenni, v. eltérni, mert abban saját tökéletessége gátolja.)
[b]Tud-e egy tökéletes lényének ellenkezőt tenni?
Persze, ha saját kívánságát dédelgeti, és Istent figyelmen kívül hagyja..
Isa 14:13 Holott te ezt mondád szívedben; Az égbe megyek fel, az Isten csillagai fölé helyezem ülőszékemet, és lakom a gyülekezet hegyén messze északon.
Isa 14:14 Felibök hágok a magas felhőknek, és hasonló leszek a Magasságoshoz.
Ez a személy foglalkozik a trón elbitorlásával, és Isten feltárja előttünk is az eredendő okot. Sátán célja az Isten hatalmát úgy elvenni, hogy sunyi mód felveti az egyetemleges vitakérdést.
Köteles-e az ember, a teremtmény betartani Isten útmutatását? Az ember meg tud élni Isten vezetése nélkül is. Majd a vitakérdést követően átszalad a másik oldalra, és azt mondja; Látod! Isten titkolózik előtted, attól tart, hogy olyan leszel, mint Ő….
Maradok a tökéletességnél, mert eltértem. Az angyalok is a maguk keretein belül feladatukra tökéletesek, és az ember is az volt. A bukottak elvesztették ezt a státuszukat, mert teremtőjük ellen fordultak. Ahogy az ember is.
Jézus már akkor is tökéletes volt, mielőtt emberként megszületett. (és hozzá szerény is, mert nem követelte magának a földet, hogy ő majd megoltalmazza. (hogy mi ellen? A fizikai törvények amik kihatnak, egy meteor, vagy egy szakadék, vagy betegség…)
Az ördöggé lett gonosz, pedig valamikor egy oltalmazó kerub volt.)
Jézus a földön, nem örökölte a bűnt mivel Égi Atyja van.
Így mint ember is tökéletes maradt.
Kicsit arról, hogy ki vétkezik, és kinek kell helyt állnia?
Én azt látom, hogy a teremtmény vétkezett, mert nem állta meg, hogy lojális maradjon Istenhez.
Logikus-e, hogy maga Isten teremtményformát ölt, és kiállja a próbát?(
Talán butaság, de mégis ide teszem ez jutott eszembe. Kötélhúzás; 10-10 ember húzza, aztán egyik fél elhúzza a másikat. Helyén való, hogy egy elefántot kössünk be az egyik oldalra? Hát nem szaladgálna a gonosz, és ordibálna? Isten csalt! Ő maga mutatja meg…. )
Viszont az ellen senkinek sem lehet kifogása, ha az első fiút küldi el, és az mutatja meg, hogy igen, helyt lehet állni, még akkor is ha életünk múlik azon. Mert az életet Isten vissza tudja, és akarja adni. De, a szellemet, nem fogja, ha az szándékosan tesz ellene.
Mat 10:28 És ne féljetek azoktól, a kik a testet ölik meg, a lelket pedig meg nem ölhetik; hanem attól féljetek inkább, a ki mind a lelket, mind a testet elvesztheti a gyehennában.
Imádkozik nem egy alkalommal;
Az ima kimutatja, hogy kit tekintünk Főnek. Ki az imádat célja….
Igen, Sátán nem egyszer megkísérti Jézust, és arra akarja rávenni, hogy használja azt az erőt amit Isten kitöltött rá. (mat 3:16)
Tett már ennél rosszabbat is, mikor magát Istent kísérti meg. (Azt gondolhatta, hogy sikerrel.)
Job 1:11 De bocsássad csak rá a te kezedet, verd meg mindazt, a mi az övé, avagy nem átkoz-é meg szemtől-szembe téged?!
Én elcsodálkoztam ennél a résznél… Istent rávenni, hogy Ő maga verje meg az embert?
Mert ha sikerült volna, ugyancsak ujjongva kiáltozott volna, teli kürtölve az eget. Íme! Isten meg vert egy hozzá hűséges embert…
Viszont ahogy Isten is úgy Jézus is, nagyon bölcsen elhárította az alakoskodást.
Isten azt mondta; mindenét neked adom (Jóbra vonatkozóan.) viszont határt szabott, azzal hogy életét nem vehette el. Mikor bemerészkedett Sátán a dicsőítő angyalok közé, ismét megleckézette őt Isten, és egyben megalázta mikor rámutatott, Láttad az én szolgám? (Egy angyal elé állítva egy ember lojalitása, hűsége.)
Jézus pedig az írásokkal válaszolt, hogy kit kell szolgálni. Vagyis Ő maga sem tesz mást, mint Istent imádja. Ezzel sátán nem tud mit kezdeni, nem tud bele kötni, bár többször visszatér, hogy valahogy kísértse..
Istennél való beszéde nem volt olyan merész, mint Jézussal való beszéde.
Valamint hogyan Imádhatná Isten a Sátánt?. Jól tudja a gonosz, hogy pusztán azért maradt élve, mert felvetett egy kérdést, ami tisztázásra vár. (
Sátán nem Isten hatalmát vonja kétségbe, legalább is szemtől szembe nem meri, [persze másokat simán buzdít arra.] hanem az uralkodáshoz való jogát.) És csak addig fog létezni, míg a dolog nincs tisztázva. (azt pedig tudja, hogy már kevés ideje van, szóval nagy haraggal veszi tudomásul, és pusztít ahol ér, és ameddig teheti.)
A teremtmény pedig folyton imádkozik, és kapcsolatot tart fen Istenével, hogy el ne gyengüljön, vagy, mert megosztani kíván Alkotójával élményeket, érzéseket, gondolatokat.
Érdekli, és kíváncsi, hogy Istene előtt helyes-e a cselekedete.
És főleg kér; folyamatosan Kéri Isten áldását, helyeslését. Jézus is ezt tette. Folyamatosan kérte Atyja helyeslését, és erejét, hogy elvégezhesse feladatát.
ha Isten hogyan hal meg?;
Ahogy a topik is kezdődött… (És amikor feltettem azt a kérdést, közel sem az volt a célom, hogy másokat megbotránkoztassak.)
Ezt sem tudom feldolgozni. Nem azért mert Jézusnak van hatalma letenni, és felvenni azt.
(János 2:19) 19 Jézus így válaszolt nekik: „Bontsátok le ezt a templomot, és én három nap alatt felállítom.”
(Cselekedetek 2:23-24) . . .. 24
Az Isten azonban feltámasztotta őt, feloldva a halál kínjait, mert lehetetlen volt, hogy az továbbra is fogva tartsa őt.
Hanem a mindenható hogyan halhat meg?
Jézus nem egyszer használta az Istentől kapott hatalmat, mikor csodákat tett.
És ahogy olvasom Isten támasztotta fel.
Hogyan van hatalma?
A tökéletessége által, mint tökéletes ember hatalmában áll letenni életét, hogy bizonyítsa az ember képes akkor is hűséges maradni, ha az életet a tét.(Zsoltárok 49:7-9) 7 Senki nem válthatja meg még testvérét sem, Nem adhat érte váltságot Istennek 8 (Lelkük megváltási ára oly magas, Hogy időtlen időkig kifizetetlen marad), 9 Hogy tovább éljen, mindörökké, és ne lássa meg a sírgödröt.
Csak egy tökéletes adhat váltságot.
Jézus a halálával nem csak bizonyította hűségét, hanem egyben utat is nyitott.
(mivel az ember a bűn és halál fogságában szenved, senki sem tudja ki váltani, kivéve egy olyan személyt, akire nem érvényes a bűn hatása.) ezzel a cselekményével Jézus az emberiség egészéről levette a bűn következményét.
Egy másik alkalommal kijelentette: „Én azért jöttem, hogy életük legyen, éspedig bőséggel” (Máté 20:28; János 10:10).
Miről szól az egyetemleges vita?
Hogy az ember képes megélni, Isten vezetése nélkül is. (ha ez így lenne, Istent félre lehetne állítani; Látod élnek ezek nélküled is, ne akard vezetni őket.)
Ergo, nem Isten fog meghalni, hogy az ellene hozott vádakra válaszoljon. Viszont a legjobbat küldi, hogy helyt álljon, a legkedvesebbet, mert szeret minket.
Én jelenleg ezeket látom, és ezért nem értem, hogy Jézus = Isten.
Nem zárom ki a lehetőséget annak, amit Ti itt mondjátok, csak épp nem értem, mert nem látok arra kellő és megfelelő utalást a Bibliából.
Akkor meg miről beszélek? És főleg miért?
Arról beszélek, amit megértek, és ahogy gondolom.
Nem mondom, hogy de! Csak azért is!
Pusztán megpróbálom megérteni, és jelenleg ennyire telik.
Aztán ismét bocsánat! Mert megent nem voltam rövid.