Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1316 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 88  Következő
 

Re: A kezdeményező Isten.
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2010. jan. 01., péntek 23:36 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2007. okt. 25., csütörtök 20:49
Hozzászólások: 1814
.
-Sok szeretettel köszöntök Mindenkit ez új esztendőben az év Igéjével:

-"AMI LEHETETLEN AZ EMBEREKNEK, AZ ISTENNEK LEHETSÉGES."
Lukács 18,27

-Már ez az egy ige is "elég" lehetne, hogy az ÚJ évre vigasztalást, reményt adjon csüggedt szíveinknek, ha hiszünk és igazat adunk Istennek !

Az egyik legcsodálatosabb IGÉRETE Istennek. Szó szerint, mert Jézus szavai.
-Legtöbbünk élete tele van megoldhatatlannak látszó problémákkal. Nyomnak, sőt nyomorítanak, ha nem látjuk a kiutat.- Mondom: NEM LÁTJUK. És ha nem látunk,- akkor csak a hit segíthet!

-De ha nincs hitem, bár szeretném "elhinni", és megnyugodni, békességre lelni, akkor mit tegyek ? - "Vedd komolyan Isten szavát!" -hangzik az igehirdető szájából.
-Vegyem komolyan ? és ez már hit ? - Igen, ha úgy veszem komolyan, hogy IGAZNAK tartom, amit Isten mond.- Ezen múlik minden.

-Ha nem tudom megtenni,-- akkor kérjem Istentől, segítsen ! Formáljam a szívem óhaját IMÁVÁ. - Erre is van igérete Istennek : meghallgat minden imádságot, amit Jézus nevében kérek. A meghallgat biztosan jelenti, hogy hallja, de nem biztosan úgy teljesíti, ahogyan a megoldást én elgondolom.-
-Hanem hogyan?
-Hogy lehet az teljesítés, ami nem úgy történik, ahogy én elgondolom ?

-Bizony, ez csak úgy lehetséges,- ha nagyobbnak látom, tudom, elismerem:
ISTENT magamnál.- Ebben az is benne van, hogyha Isten SZERETET, -márpedig ez szó szerint így van megírva,- akkor az Ő szeretete csak JÓT AKARHAT NEKEM ! - A szeretet nem akarhat rosszat, gonoszat ! - S ha ezt végig-gondolom, akkor csak oda juthatok, hogy:

"Mind jó, amit Isten tészen,
szent az Ő akaratja.
Nem célja, hogy megemésszen,
megvéd hatalmas karja."


-Szívből kívánom mindnyájunknak, ezt a BÉKESSÉGET az ÚJ esztendőre !

Szeretettel
Loisz

_________________
"A teljes Irás Istentől ihletett."
2.Tim.3,16


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: A kezdeményező Isten.
HozzászólásElküldve: 2010. jan. 02., szombat 15:05 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Köszönjük, kedves Loisz!

Áldott szolgálatot kívánok továbbra is a Dániel 12:3. versével:
Az értelmesek pedig fénylenek, mint az égnek fényessége; és a kik sokakat az igazságra visznek, miként a csillagok örökkön örökké.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: A kezdeményező Isten.
HozzászólásElküldve: 2010. jan. 02., szombat 22:10 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2007. okt. 25., csütörtök 20:49
Hozzászólások: 1814
Erika írta:
Köszönjük, kedves Loisz!

Áldott szolgálatot kívánok továbbra is a Dániel 12:3. versével:
Az értelmesek pedig fénylenek, mint az égnek fényessége; és a kik sokakat az igazságra visznek, miként a csillagok örökkön örökké.



-Kedves Erika !
Köszönöm ! - Csodálatos ige ! - Merjük komolyan venni ? - Nekünk szól, ránk is vonatkoztatható ez az ószövetségi IGÉRET ?

Spurgeon mondja:
"A Biblia minden ószövetségi igérete vonatkozik mindazokra MA is, akik hittel magukévá tudják tenni."

--Őszintén kívánom,- teljesedjék be mindnyájunkon !

Üdv.
Loisz

_________________
"A teljes Irás Istentől ihletett."
2.Tim.3,16


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: A kezdeményező Isten.
HozzászólásElküldve: 2010. jan. 02., szombat 22:58 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2007. okt. 25., csütörtök 20:49
Hozzászólások: 1814
.

-Kedves Mindenki !

Kaptam egy történetet Jézus gyógyításai közül -újévi bíztatásnak, melyben benne van életünk két legfontosabbja: a bűnbocsánat és az új élet; - a lelki örökélet és a testi meggyógyított, megújított élet.-
Megosztom Veletek:

Idézet:
Lk 5,17-26: „17. Amikor az egyik napon tanított, és ott ültek a farizeusok és törvénytudók, akik Galilea és Júdea különböző falvaiból, továbbá Jeruzsálemből jöttek, az Úr ereje gyógyításra indította őt.
18. És íme, férfiak ágyon hoztak egy béna embert, és igyekeztek bevinni és letenni eléje.
19. Mivel a sokaság miatt nem találták módját, hogyan vigyék be, felmentek a háztetőre, és a cseréptetőn át eresztették le ágyastól Jézus elé a középre.
20. Ő pedig látva hitüket, így szólt: "Ember, megbocsáttattak a te bűneid."
21. Erre az írástudók és a farizeusok elkezdtek tanakodni: "Kicsoda ez, aki így káromolja az Istent? Ki bocsáthat meg bűnöket az egy Istenen kívül?"
22. Jézus átlátta gondolataikat, és így válaszolt nekik: "Miről tanakodtok szívetekben?
23. Mi könnyebb: ezt mondani: Megbocsáttattak a te bűneid - vagy pedig ezt mondani: Kelj fel és járj?
24. Azért pedig, hogy megtudjátok: van hatalma az Emberfiának bűnöket megbocsátani a földön: Neked mondom, - így szólt a bénához -, kelj fel, vedd az ágyadat, és menj haza!"
25. Ez pedig szemük láttára azonnal felkelt; fogta ágyát, amelyen feküdt, és Istent dicsőítve hazament.
26. Ámulat fogta el mindnyájukat, és dicsőítették az Istent, megteltek félelemmel, és ezt mondták: "Hihetetlen dolgokat láttunk ma!"”


--Olyan gazdag a történet mondanivalója, hogy szinte azt se tudom, melyikre kell jobban odafigyelni... Mivel küldője a bűnbocsánatot és örökéletet emelte ki, úgy éreztem -és lehet, valóban ez a legfontosabb- mélyedjünk el ebben.

-Elsőre egy kérdés merült fel bennem: " Mi az oka, hogy Jézus a gyógyítás előtt, -a szóbeli kérés nélküli- bűnbocsánat megadásával kezdi ? "
- Ezernyi gondolat, válasz nyüzsög fel az értelmen keresztül és a lelki rezonancia hatására is...

-Egy válasz (a küldőtől) így hangzik: "Mert nagyobb erő, hatalom kell a megbocsátáshoz, mint a gyógyításhoz."

...Elgondolkodtam ezen a válaszon.- Valóban, nagyobb ERŐ kell a bűnbocsánathoz, mint a BÉNA TEST megelevenítéséhez ? -- Tartalmában persze, hogy sokkal nagyobb dolog a bűnbocsánat, mint a testi gyógyítás !!! - Olvassuk, fel is hördültek rögtön az éppen ott levő írástudók, farizeusok: "Ki bocsáthat meg bűnöket az egy Istenen kívül !?"

-Lehet, hogy éppen ez volt Jézus célja ? Hogy bár rejtetten, de felvillantsa az Emberfia - istenfiúi voltát ?

-De van még sok,sok kérdés, ami talán éppen ilyen fontos.- A Biblia tanítása szerint összességében: - "bűnbánat nélkül nincs bűnbocsánat". - Ez a mások által odavitt béna -lehet, hogy beszélni se tudott?- a leírás szerint egy szót nem szól.-
- Milyen alapon kaphat bűnbocsánatot ?
- És felfigyelhetünk arra is, hogy szószerint: "Ő pedig (Jézus) látva hitüket, így szólt: Ember, megbocsáttattak..." - Látva a hitüket, - nyilván azokét, akik odavitték és nagy akaraterővel és leleménnyel a háztetőt megbontva eresztették le az ágyon fekvőt-
...A barátok hite alapján bűnbocsánatot kaphat valaki ???

-Nem folytatom.- De örülnék, ha belekapcsolódnátok és közösen találhatnánk hitünk szerinti válaszokat a felsorolt és még ki nem mondott kérdésekre.

Üdv.
Loisz

_________________
"A teljes Irás Istentől ihletett."
2.Tim.3,16


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: A kezdeményező Isten.
HozzászólásElküldve: 2010. jan. 03., vasárnap 09:02 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2009. jan. 10., szombat 15:04
Hozzászólások: 1823
Szia, Loisz!

Köszönöm, hogy feltetted ezt a nehéz és nagyon összetett részletet.
A szóbeli kérés nélküli bűnbocsánat kapcsán azt hiszem, Jézus teljesen más pozícióból nézi az embert, mint mi tennénk hasonló helyzetben. Hiszen nekünk a kimondott szó sokkal fontosabb, mert nem látunk bele egymásba – még ha sok esetben igen átlátszóan tudunk is viselkedni. Tehát amikor Jézus kéri, hogy szóban is nyilvánítsa ki valaki a hitét, nem azért teszi, mintha egyébként nem látná, hogy mi van az emberben, inkább magának az embernek a megerősítésére teszi, hogy a maga számára tisztuljon és erősödjön, ami lehet, hogy addig csak homályosan kavarog a fejében, a szívében. Ilyen értelemben a szóbeli megfogalmazásnak nagy szerepe van a mi életünkben is.

Annak a kérdésnek, hogy mihez kell nagyobb erő, a bűnök megbocsátásához-e vagy a gyógyításhoz, szerintem nincs igazán értelme, hiszen maga Jézus kapcsolja össze a kettőt ezzel a válasszal: Azért pedig, hogy megtudjátok: van hatalma az Emberfiának bűnöket megbocsátani a földön: Neked mondom, - így szólt a bénához -, kelj fel, vedd az ágyadat, és menj haza!" Tehát ugyanazzal az isteni erővel bocsátja meg a bűnöket, amivel gyógyít.
Ez a példázat szerintem sokkal inkább a hitről és a látásról szól.
Lehet, hogy a bénának elég lett volna az a mondat is, hogy „Megbocsáttattak a te bűneid”, mert ez képessé tette volna akár a további szenvedések elviselésére. De a többiek, a kételkedők miatt gyógyítja meg a testi betegségét, hogy azok e jelből tudjanak következtetni Jézus isteni hatalmára. Érdekes, hogy a mi logikánk és tapasztalatunk nem feltétlenül kapcsolja össze a bűnbocsánatot a testi gyógyulással. Nem is mindig következik be a testi gyógyulás. Talán úgy van, hogy akinek a hite kibírja a betegséget, s a betegsége nem kezdi ki a hitét, annak nincs szüksége a látásra, de Jézus a környezetére is gondol, akiknek nincs hite. Ez a mondat: „azért, hogy megtudjátok”, itt azt is jelenti, „hogy meglássátok”.
Aztán olyan szép, ahogy azok, akik korábban azt Istenkáromlásnak vélték azt, ahogyan megbocsátotta Jézus a bűnöket, azt mondják, "Hihetetlen dolgokat láttunk ma!" Tehát olyasmit láttak, amit nem hittek. És ámulat fogta el mindnyájukat, és dicsőítették az Istent, és megteltek félelemmel.
Hitben járunk, nem látásban, ez igaz.
Ugyanakkor (nem mondom, hogy mindig így van) lehet, hogy az első lépéshez látni akarunk valamit, Valakit. Látni akarjuk a Jézust a másikban pl.

Szerintem a barátok hite alapján meg nem kap bűnbocsánatot senki. Valószínű, hogy a hitükbe a béna ember hite is beleértendő.

Üdv szeretettel:
nX


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: A kezdeményező Isten.
HozzászólásElküldve: 2010. jan. 03., vasárnap 14:25 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
Köszönöm Nemosinex amit írtál, egyet értek vele.

(Én küldtem a levelet Loisznak :-) )

Az erő a hatalom nélkülözhetetlen része. Erő nélkül szerintem nincs hatalom.
Jézus a hatalmát mutatta meg ebben az eseményben, az erejét.

Azt hiszem és látom, hogy sok féle erő létezik ebben a világban és sok féle módon mutatják meg emberek, ember csoportok az erejüket és az ebből fakadó hatalmukat.
A hatalom megmutatásának a célja az uralkodás.

A döbbenetes az, hogy lehet valaki extra pénzes, extra okos, extra fizikai erejű, extra fegyverzettel felszerelet, ha a bűn elkezdi szétmarni az életét, akkor nincs hatalma, nincs ereje efölött.
Annyira nincs hatalma az embernek a bűnei felett, mint amennyire lehetetlenség volt, hogy az a béna ember egy pillanat alatt felálljon.

Szóval egyet értek azzal, hogy ugyan az a hatalom, erő kell a bűnök bocsánatához, mint amivel Isten megteremtette a világot és amivel meggyógyította ezt a nyomorék embert.

Személyesen az érint meg engem, hogy néha elő jön belőlem a vád Jézus felé, hogy ha erre képes, ha ezt megteheti, miért nem gyógyít meg minden mozgássérült embert, miért nem gyógyít meg minden bénát?
De ha arra nézek, hogy vannak emberek, akik soha sem keresték volna a bűneik bocsánatát, az örök életet ha nem sérül meg a testük, akkor már más a helyzet.
Azért volt beteg ez az ember, hogy felragyogjon rajta Isten dicsősége, szabadítása. Olvastátok a Jhony című könyvet?
Tetsi betegségben is lehet dicsőíteni az Urat!

Loisz, te mit gondolsz?

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: A kezdeményező Isten.
HozzászólásElküldve: 2010. jan. 03., vasárnap 18:13 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2009. jan. 10., szombat 15:04
Hozzászólások: 1823
Idézet:
A döbbenetes az, hogy lehet valaki extra pénzes, extra okos, extra fizikai erejű, extra fegyverzettel felszerelet, ha a bűn elkezdi szétmarni az életét, akkor nincs hatalma, nincs ereje efölött.

Igen, ugyanakkor annyira szeretem, ahogyan látszik pl a Ti életeteken is az a nyugodt erő, ami minden értelmet felülhalad, az Isten békessége.
Már úgy értem, a Te meg a családod életén.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: A kezdeményező Isten.
HozzászólásElküldve: 2010. jan. 03., vasárnap 20:46 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
Köszi :-)

Sajnos ezt mi nem mindig látjuk :-) , de az irányt látom és az jónak tünik.
Hidd el, egyedül Isten kegyelme, hogy együtt vagyunk, hogy nem dobál szét minket az ellenség.
Annyi a titok, hogy már könnyebben tudunk egymásnak megbocsájtani és jobban fáj, ha rosszat teszek a tagjaimmal.

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: A kezdeményező Isten.
HozzászólásElküldve: 2010. jan. 04., hétfő 00:00 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2007. okt. 25., csütörtök 20:49
Hozzászólások: 1814
.
Kedves Mindketten !
Nagyon jókat írtatok.-
Bocsássatok meg, ma nehéz napom volt.- Most nem tudok részletekbe bocsátkozni,- de az az ige "motoz" bennem, amiben sok válasz van a kérdésekre: "Kegyelemből van üdvösségetek a hit által és ez nem tőletek van, Isten ajándéka ez. Ef 2,8

Üdv.szeretettel
Loisz

_________________
"A teljes Irás Istentől ihletett."
2.Tim.3,16


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: A kezdeményező Isten.
HozzászólásElküldve: 2010. jan. 04., hétfő 11:51 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2007. okt. 25., csütörtök 20:49
Hozzászólások: 1814
.

-Előbbi soraim írásakor annyira megszólalt bennem az idézett ige,-- pedig mintha nem is odatartozó lenne ehhez a történethez,- hogy nem is tudtam továbbmenni.-
-Ma tovább foglalkoztatott.- "Kegyelemből" (van üdvösségetek, amiben benne van a bűnbocsánat, hiszen a nélkül nincs örökélet, üdvösség) - ezzel kezdődik.-

-Talán ismerős mindenkinek Kálvin nagyon határozott kijelentése, melyben a "kegyelemre" teszi a hangsúlyt a "hittel" szemben.- Nekem nagyon sokat jelentett, amikor megértettem az ő gondolatmenetét. "Megigazulás-tanában üdvösségünket nem hitünkre, hanem Isten kegyelmére alapozta, mert ez hitünknél szilárdabb alap. A hit csak edény, amit Isten felé nyújtunk, hogy kegyelmét töltse abba."

-A másik gondolat: "Fontos látnunk, hogy Isten kegyelmének nem feltétele az ember bűnbánata. Ő nem azért kegyelmes, mert mi megbánjuk a bűnt. Ő ELEVE KEGYELMES ÉS IRGALMAS.Akkor lesz az enyém az Ő kegyelme, amikor megvallottam neki és kész vagyok elhagyni."

-A harmadik, amire nX is utalt, hogy a 'kimondott szó ellenében sokkal fontosabb, hogy mi van a szívben !' Isten a szívek vizsgálója.- -Nem tudjuk, mert a Biblia nem ír róla, de a béna ember szíve tele lehetett hittel Jézus iránt, sőt bűnbánattal... Ez persze, csak feltételezés, de nem lehetetlen.

-A három gondolatsort egybevetve máris megközelíthetőbben elfogadható, hogy Jézus "a hitüket látva" először is "bűnbocsánatban" részesíti.- Ha a jobb latorra gondolunk, az ő szájából is csak általánosságban hangzott el, hogy "mi megérdemeltük a bűntetést",..de utána rögtön Jézushoz fordul segítségért, üdvösségért ! - És azonnal megkapja! -

-Mindezt egybevetve, -bár első olvasatra szinte érthetetlennek tünik- úgy gondolom, mélységes-mély oka és tartalma volt annak, hogy Jézus így cselekedett,- és ahogy bogozgatjuk, valamennyire felvillanhat az isteni világossága előttünk.-

-De én még annak is hangsúlyt adnék, hogy -mivel olvashatjuk az ottlevő írástudók felhordülését, "csak Isten adhat bűnbocsánatot..." - lehet, hogy számukra "JEL"-nek szánta Jézus. Ez a szavaiból is szinte kiolvasható, amikor úgy mondja magáról, hogy az Emberfiának van hatalma erre!

-Az, hogy a végén -a csodálatos gyógyulás után is- elhangzik: "Hihetetlen dolgokat láttunk ma!" - nem biztos, hogy az irástudók és farizeusok is mondták ? - A nagy tömeg biztosan ! De, ha az írástudó-farizeusok felfogták volna a történtek teológiai tartalmát, akkor nekik ott rögtön: a Messiást kellett volna látniok Jézusban.- Erről azonban szó nincs,-- hiszen tudjuk, kereszthalálra ítélték...

-Az első, második kérdéshez talán ennyit... pedig még lehetne bontogatni... :)

---Fennmaradt azonban az a kérdés, hogy a barátok hite alapján történhetnek-e gyógyulások ?! - Nem a bűnbocsánatra, hanem a csodálatos gyógyulásokra vonatkoztatva. - (Ez is izgalmas kérdés, és szerintem nem lehet egy: nem-mel elintézni...
-Részemről ezt egy következőben,- most be kell fejeznem..

Üdv.
L.

_________________
"A teljes Irás Istentől ihletett."
2.Tim.3,16


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: A kezdeményező Isten.
HozzászólásElküldve: 2010. jan. 04., hétfő 18:40 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2009. jan. 10., szombat 15:04
Hozzászólások: 1823
Idézet:
-Az, hogy a végén -a csodálatos gyógyulás után is- elhangzik: "Hihetetlen dolgokat láttunk ma!" - nem biztos, hogy az irástudók és farizeusok is mondták ? - A nagy tömeg biztosan ! De, ha az írástudó-farizeusok felfogták volna a történtek teológiai tartalmát, akkor nekik ott rögtön: a Messiást kellett volna látniok Jézusban.- Erről azonban szó nincs,-- hiszen tudjuk, kereszthalálra ítélték...

Remélem, nem lesz megkövezés, ha előhúzom régi vesszőparipámat, az eleve elrendelést. Mert nem értek sok mindent:
- itt vannak ezek a farizeusok, látják, amit látnak a többiek is, s nekik romlásukra lesz, ami amazoknak üdvösségükre.
- meg ott van pl. István vértanú, akinek az arca fénylett, mint az angyaloké, mielőtt megkövezték, s ezt látva az írástudók ahelyett, hogy magukba szálltak volna, fogukat csikorgatták, és még nagyobb dühvel rontottak rá stb.
- az OK, hogy Isten a gőgösöknek ellenáll, az alázatosoknak viszont megnyilatkozik, de mitől lesz az egyik gőgös, míg a másik alázatos egy adott helyzetben. ettet nem értem. merhogy amúgy mindnyájan elhajlottunk, senki sincs, aki jót cselekedne stb.; ettet nem tudom felfogni, csak úgy ha azt mondom, hogy Isten könyörülő kegyelme ott van egyeseken, míg nincs másokon. de ez meg sok más kérdést vetne fel - amiket nem akarok felvetni, mert ki vagyok én, hogy Isten szuverenitását firtassam. de azér' mégis ott motoszkál bennem. lehet, hogy az az igazi Isten-imádat, amikor már eszedbe sem jut, hogy "miért hibáztat akkor engem?" mer' ugye erre az a válasz jön a Római levélben, hogy "Ugyan ki vagy te, ember, hogy vitába szállsz az Istennel? Mondhatja-e alkotójának az alkotás: 'Miért formáltál engem ilyenre?'".
én ezt nem olyan "pofa be!"-szerű válasznak tartom, hanem valódinak. mintha valami természetfölötti logikára szeretné rávezetni az embert, amellyel megérthető és elfogadható, hogy Isten akkor is jó, ha engem - történetesen - a pokolra szánt (nem tudom ezt másképp mondani, Luther mondott egyszer valami hasonlót - s olyan távol van ez a szolgáltató Isten fogalmától). nem is értem én ezt egészen, inkább csak sejtem, hogy az Isten előtti elnémulás, meg annak a vágyunknak a feladása, hogy mindent megmagyarázzunk, amit Isten tesz meg amilyen szerintünk Isten, valahogy összefüggésben van az igazi Isten-imádattal.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: A kezdeményező Isten.
HozzászólásElküldve: 2010. jan. 04., hétfő 20:45 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2007. okt. 25., csütörtök 20:49
Hozzászólások: 1814
nemosinex írta:
Idézet:
-Az, hogy a végén -a csodálatos gyógyulás után is- elhangzik: "Hihetetlen dolgokat láttunk ma!" - nem biztos, hogy az irástudók és farizeusok is mondták ? - A nagy tömeg biztosan ! De, ha az írástudó-farizeusok felfogták volna a történtek teológiai tartalmát, akkor nekik ott rögtön: a Messiást kellett volna látniok Jézusban.- Erről azonban szó nincs,-- hiszen tudjuk, kereszthalálra ítélték...

Remélem, nem lesz megkövezés, ha előhúzom régi vesszőparipámat, az eleve elrendelést. Mert nem értek sok mindent:
- itt vannak ezek a farizeusok, látják, amit látnak a többiek is, s nekik romlásukra lesz, ami amazoknak üdvösségükre.
- meg ott van pl. István vértanú, akinek az arca fénylett, mint az angyaloké, mielőtt megkövezték, s ezt látva az írástudók ahelyett, hogy magukba szálltak volna, fogukat csikorgatták, és még nagyobb dühvel rontottak rá stb.
- az OK, hogy Isten a gőgösöknek ellenáll, az alázatosoknak viszont megnyilatkozik, de mitől lesz az egyik gőgös, míg a másik alázatos egy adott helyzetben. ettet nem értem. merhogy amúgy mindnyájan elhajlottunk, senki sincs, aki jót cselekedne stb.; ettet nem tudom felfogni, csak úgy ha azt mondom, hogy Isten könyörülő kegyelme ott van egyeseken, míg nincs másokon. de ez meg sok más kérdést vetne fel - amiket nem akarok felvetni, mert ki vagyok én, hogy Isten szuverenitását firtassam. de azér' mégis ott motoszkál bennem. lehet, hogy az az igazi Isten-imádat, amikor már eszedbe sem jut, hogy "miért hibáztat akkor engem?" mer' ugye erre az a válasz jön a Római levélben, hogy "Ugyan ki vagy te, ember, hogy vitába szállsz az Istennel? Mondhatja-e alkotójának az alkotás: 'Miért formáltál engem ilyenre?'".
én ezt nem olyan "pofa be!"-szerű válasznak tartom, hanem valódinak. mintha valami természetfölötti logikára szeretné rávezetni az embert, amellyel megérthető és elfogadható, hogy Isten akkor is jó, ha engem - történetesen - a pokolra szánt (nem tudom ezt másképp mondani, Luther mondott egyszer valami hasonlót - s olyan távol van ez a szolgáltató Isten fogalmától). nem is értem én ezt egészen, inkább csak sejtem, hogy az Isten előtti elnémulás, meg annak a vágyunknak a feladása, hogy mindent megmagyarázzunk, amit Isten tesz meg amilyen szerintünk Isten, valahogy összefüggésben van az igazi Isten-imádattal.



-Nem hiszem, hogy megkövezés járna érte... :)
-Szerintem, ezeken a kérdéseken minden "gondolkodó" hitetlen és hívő átesett,
vagy úgy beleesett, hogy nem is tud kikecmeregni belőle.- Ha jól emlékszem, Augusztínusz mondta: "Ahol nem értünk, ott hiszünk."- Talán ez az alapja minden további "véleménynek", mert csak erről lehet szó, "tudásról" nem, ami az eleve- elrendelést illeti.

-A magam részéről is "csak" gondolatok sorakoznak, NAGY és kicsi teológusoktól egyaránt.- Meg az idevonatkoztatható igék.- Megint azt mondom, talán ez az ige az alapja ennek a megállapításnak: "A titkok az Úréi, a kijelentett dolgok a mieink és fiainké." Emberi bölcsesség elfogadó alázata: "Ha mindent érthetnénk, egyenlők lennénk Istennel,- vagyis Ő nem lenne Isten."

-Dehát ott kezdődik, hogy: Isten a Teremtő, mi pedig a teremtmények.- És akkor ide sorakoztathatók Pál ap. konklúziói is az agyagról, meg Isten szuverenitásáról...
és megállapítható az ember-teremtmény gőggössége, hogy egyáltalán feltesz olyan kérdéseket, amivel megkérdőjelezi Isten "következetességét". Ez mind annak a sugallata: "olyanok lesztek, mint Isten."

-Végülis én elfogadtam, hogy "Isten szeretet." És olyan konkrét ige nem található a Bibliában, ami kimondaná, hogy Isten "eleve" kárhozatra ítélt volna embereket,- de sajnos, mégis lesznek: mindazok, akik nem fogadják el Istennek Krisztusban adott ajánlatát. Azt, amivel "megbékéltette ÖNMAGÁVAL" az ellene fellázadt emberiséget.-

-Tisztában vagyok azzal, hogy csak "dadogtam" valamit,- de: elfogadni csak azt tudom, ami összeegyeztethető azzal a ténnyel, hogy: ISTEN SZERETET. - Mindazt, ami ellenkezni látszik ezzel, elvetem, mert: nem értem. Dehát, ki vagyok én, hogy megérthetném az Isten nagyságos dolgait ? Viszont:"a szív békessége a bűnbocsánat KEGYELMÉN nyugszik" és az enyém is lehet ! :) :)

L.

_________________
"A teljes Irás Istentől ihletett."
2.Tim.3,16


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: A kezdeményező Isten.
HozzászólásElküldve: 2010. jan. 04., hétfő 21:57 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
Vannak a Bibliában olyan kijelentések, amiket ha emberek gondolták volna ki, tuti kihagyják. (én kihúznám belőle, de ez nagyon gáz lenne rám nézve is)
Erkölcsileg ilyen pl. "Dávid paráznasága", gondolatilag ilyen pl. az "Úr megkeményítette a fáraó szívét".

De hát még is csak a Biblia ISTEN szava és ez néha túlmutat rajtunk.

Pannával tegnap vásároltunk, vettem neki egy pici kalácsot, amit meg kellett osztania a testvéreivel.
Ma is vettem neki egy dupla akkorát, de mivel Ábel egy joghurtot kapott, amit nehéz lett volna megosztani, Panna is rákérdezett, hogy a dupla akkora kalácsot megeheti-e egyedül.
Én azt mondtam neki, hogy igen, pedig azt szerettem volna, hogy ossza meg a testvéreivel és kiváncsian vártam az esti eseményeket.
A nagyok azt várták tőlem, hogy parancsoljam meg Pannának, hogy ossza meg a kalácsot, de elmondtam, nekik, hogy ez a kalács csak a Pannáé.

Nem húzom tovább, megosztotta a többiekkel. :-)
És én boldogabb voltam, mint tegnap, pedig akkor egy fele akkora kalácsot osztott szét.

Lukács 22.36. (de ez a három év utolsó napjaiban tett kijelentése Jézusnak, sok mindent látott tanítványoknak szólt)

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: A kezdeményező Isten.
HozzászólásElküldve: 2010. jan. 05., kedd 07:56 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
A hozzá szólásom második fele arról szól, hogy Nemosinexel beszélgettünk a napi Ige kapcsán.

2.Sámuel 24.
1. Ismét felgerjede az Úrnak haragja Izráel ellen, és felingerlé Dávidot ő ellenek, ezt mondván: Eredj el, számláld meg Izráelt és Júdát.


Ezek után Dávid bűnvallást tartott, mert megszámolta a népet. :?:
Nehéz Ige és nekem a fenti magyarázat jutott eszembe.

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: A kezdeményező Isten.
HozzászólásElküldve: 2010. jan. 05., kedd 08:19 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2009. jan. 10., szombat 15:04
Hozzászólások: 1823
http://www.refpasaret.hu/pasaret/pred.php?id=995


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1316 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 88  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség