Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 30 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő
 

Vállalkozás, keresztény szemmel...
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2006. nov. 22., szerda 09:34 
Offline

Csatlakozott: 2006. nov. 08., szerda 14:51
Hozzászólások: 353
Tartózkodási hely: Bp.
Békesség Istentől!
„…mindent megvizsgáljatok, ami jó azt befogadjátok…(nem szó szerinti idézet a I Thessz. 5, 21,levél alapján)

Ezt kaptam, gondoltam megosztom veletek is ezt a kis szösszenetet
(copy-past, delet nélkü).
A cikket elolvasva közben újból eszembe jutott a Keresztényember- Üzletember összeférhető,- összeférhetetlenségének kérdése.
Ti hogyan látjátok ezt a kérdést?
A mai törvények mennyire engednek teret a tisztességes vállalkozáshoz?



Szép jó napot! Itt a Hétfõi Zsengék!
Egy kis lépést tettünk elõre, mostantól szerkeszthetõvé vált a Hétfõi Zsengék. :-)
Renszergazdánknak köszönhetem, és külön hála Koncz Balázsnak a baráti segítségert, hogy renoválta a honlapunkat! Nagyon köszönöm Nektek! Ha valakinél problémák adódnak a változásból fakadóan,! kérem jelezze!
A múlt hetek ölelésáradata után (remélem, nem marad abba), most evezzünk más vizekre...
Egyszer valaki azt mondta: „Tedd, amit tudsz, ott, ahol vagy, azzal, amid van!"
Azt hiszem a felelõs gondolkodás, a felelõsségvállalás nagyszerû megfogalmazása ez.
Nem munkálkodhat mindenki a világbékén, de ez nem jelenti azt, hogy ezen hatalom hiányában ne menthetnénk meg egy kisállatot, ne önthetnénk lelket e! gy szomorú társunkba, ne énekelhetnénk, va gy imádkozhatnánk jobb dolgokért, hiszen ezektõl az „apró" dolgoktól lesz szebb, értékesebb az életünk.
Azok a külsõ körülmények, melyek megnehezítik munkánkat, talán leginkább minket tesznek mérlegre, hogy mennyire gondoltuk komolyan, mennyire vagyunk igaz emberek. Végül azok érdemlik ki ezt a címet, akik a külsõ körülmények dacára hittel, lelkesedéssel végzik munkájukat. Vitathatatlan tény, én is naponta tapasztalom, hogy az üzleti élet külsõ körülményei egyre nehezebb helyzetbe hoznak minket. A felelõs embert a megszorító intézkedések, ahogy mostanában szoktuk emlege! tni, nem agyonüti, hanem felvértezi, hogy újult erõvel induljon a csatába. Sokan gondoljuk így, még ha idõnként bosszankodunk is az aktuális eseményeken. A PRINTinfo újság fõszerkesztõnõje biztosan így gondolja, mert így szól legutóbbi számuk elõszava:
„A nagymamám azt mondta...
Nem elõször idézem nagymamámat, sõt eme meglátását már egyszer Önökkel is megosztottam. De most - azt gondolom - érdemes újra átgondolni vonatkozó filozófiáját.
A nagymamám - aki ugyanolyan bölcs a sszony volt, mint más nagymamák - mindig azt mondta: „Abból kell fõzni, ami van." Persze ezalatt nem azt értette, hogy nem kell törekedni arra, hogy holnap jobb, vagy több alapanyag legyen az ebédhez, de a mai ebédet akkor is csupán abból lehet megcsinálni, ami a spájzban éppen akad,
A helyzeteket és a körülményeket tudomásul kell venni, mert adott pillanatban csak azok, és csak úgy állnak rendelkezésre. Lehet persze vágyakozni ideálisabb feltételek után, sõt tenni is lehet értük, de nem lehet - egy képzelt, és vagy igen, vagy nem megvalósuló holnap bûvöletében - figyelmen kívül hagyni a mát.
A ma tere! mti meg a holnap alapját, történelmét és minõségét. Éppen ezért, a mából mindazt ki kell hozni, ami csak benne van. Nemcsak az alsó polcról kell elvenni a krumplit, és sós vízben megfõzve tálalni, hanem keresni kell bele egy kis pirospaprikát, csipetnyi borsot és lisztet, két szál zöldséget, esetleg egy darabka kolbászvéget - biztosan akad az is. Ilyen formán fenséges krumplileves fõzetik, és nem kell, hogy egyszerû fõtt krumplit együnk! Pedig mást nem tettünk, mint a ma lehetõségeit térképeztük fel, és használtuk ki. (Ámbár a sima fõtt krumpli is finom, ha valaki azt szereti. Viszont, ha ezt választja, akkor ne panaszkodjon!)
Kétségt! elen, ha lett volna otthon narancs és kacsa, lehetett volna nar ancsos kacsasült. De nem volt...
Kétségtelen, ha vállalkozóbarátibb a gazdaságpolitika, könnyebb lenne a fejlesztés. De nem az...
Kétségtelen, ha csökkennének, és nem emelkednének az adóterhek, több maradna a zsebben is. De nem csökkennek, emelkednek...
Kétségtelen, ha erõsebb és stabilabb lenne a gazdasági helyzet, többen lennének a nyomdaipari megrendelõk. De nem erõs, és nem stabil...
Kétségtelen, ha megdögölne a szomszéd tehene, a mienknek több fû jutna. De nem döglik meg...
Kétségtelen, ha nem locsolna a szomszéd, a mi füvünk szebb is, zöldebb is lenne. De locsol...
És az is kétségtelen, ha a szeretve emlegetett nagymamám omnibusz lett volna, akkor én ma Combino. De nem az vagyok...
Szóval, nézzük csak meg, mi van még abban a kamrában...
A szakmai tudás mellett akad ott: hatékonyság, munkaszervezés, specializálódás, marketing, stb. és hát az újabb lehetõségek. Talán ismert Rodin azon mondása, miszerint: "A szépség mindenütt ott van, nem rajta múlik, ha nem vesszük észre."
Szerintem ez a lehetõségekre is igaz. .."
Csodás Hetet Mindenkinek!
Kreutz Zsolt
Willtord Magyarország

A KÉPZELETSHOW szereplõinek életét honlapunkon köv! ethetik.
iwiw regisztrációs lap: Hétfõi Zsengék.
Honlapunk: www.willtord.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Vállalkozás, keresztény szemmel...
HozzászólásElküldve: 2006. nov. 22., szerda 10:21 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
dezi írta:
A cikket elolvasva közben újból eszembe jutott a Keresztényember- Üzletember összeférhető,- összeférhetetlenségének kérdése.
Ti hogyan látjátok ezt a kérdést?
A mai törvények mennyire engednek teret a tisztességes vállalkozáshoz?

Ez két téma. Az egyik a körülmények kérdése, ami adott. Ahogy a cikkbeli nagymama mondta, aból kell főzni, ami van. Vagy ahogy az angolok mondják, ha nincs kutyád, akkor menj vadászni macskával.
Szerintem ezzel csak addig és annyit kell foglalkozni, amennyire befolyásolni tudjuk, mondjuk egy szavazat leadásával. Aztán meg tudomásul kell venni, mint adottságot, kiindulási feltételeket. (most csak a vállalkozásról beszélek, más témában esetleg sokkal többet tehet az ember a külső feltételek alakításában is).
A másik kérdésre meielőtt válaszolnék, visszakérdezek. Hol merül fel egyáltalán az összeférhetetlenség kérdése?
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Vállalkozás, keresztény szemmel...
HozzászólásElküldve: 2006. nov. 22., szerda 11:21 
Offline

Csatlakozott: 2006. nov. 08., szerda 14:51
Hozzászólások: 353
Tartózkodási hely: Bp.
Üdvözöllek ex!

Hozzászólásodat helyeselve, valóban két dologról van szó:
Az egyik a cikkbeli nagymama története, aminek optimizmusával teljesen egyetértek, a másik…

A másik kérdésre meielőtt válaszolnék, visszakérdezek. Hol merül fel egyáltalán az összeférhetetlenség kérdése?
üdv
ex

Volt – egy átmeneti időszak az életemben-, amikor vállalkozásra kényszerültem. Lehet csak én éltem meg ezt az időszakot, kísértésnek teli időszaknak, pl. mit lehet leírni, elszámolni, és mit nem, stb.? Aki volt vagy jelenleg is keresztény- vállalkozó az ismeri ezeket a kérdéseket.
Amit a világi kiskapu megenged, az megengedi-e a mennyei törvény is. Visszanézve, kiálltam a próbát, és a kísértés nem szült bűnt az életembe, ez idő alatt, mégis folyamatosan azt kellett tapasztalnom, hogy ha eltérek a csiki-csuki világi vállalkozói játéktól, akkor perifériára kerülök, ahol nem az úr Igéje, hanem más diktálja itt a tempót. Soha nem kerestem jobban, mint ebben az időszakban, mégis nagy kő esett le a szívemről, amikor hibám kívüli okok miatt egyszer csak, egy csapásra megszűnt ez a lehetőség. Akkor az fogalmazódott meg bennem, hogy nem szeretnék többet vállalkozó lenni.
Remélem, tudtam segíteni, és várom válaszod.
Zoli


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Vállalkozás, keresztény szemmel...
HozzászólásElküldve: 2006. nov. 22., szerda 11:41 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
Egy kicsit ÁdámÉvánálé kezdem.
A másik topikban én álltam ki amellett, hogy a hatalom ellen istentelen dolog lázadni.
De míg ma egy törvényes hatalom elleni lázadás istentelen, ugyanez '56-ban az elnyomás ellen lázadni, és harcolni nem volt istentelen.
Tehát attól függ, és ebben szereintem naponta kell keresni Istent, a vezetését.
Mert bár a Biblia valóban a hatalomnak való engedelmességgről beszél alapból de vannak határvonalak, amikor a keresztény is azt mondhatja, hogy ebben inkább Istennek kell engedelmeskedni mint embereknek.
De visszatérve az adóra. Az egyik Ige azt mondja, hogy adjátok meg a császárnak, ami a császáré és Istennek, ami az Istené.
Rendben és mi van akkor amikor a császár azt is el akarja venni, ami az Istené?
Mindenkinek magának kell dönteni, de ha a császár mindent el akar vinni, ami már a létet a működést is veszélyezteti, akkor szerintem átléptün a határon és nem a tisztességes hatalom és a polgár viszonyáról van szó, hanem élet-halál harcról, és az szerintem egy új felállás. Én a magam rélszéről ebben az esetben lelkiismeret furdalás nélkül Gedeon üzemmódba kapcsolnék és eldugnám a termést a fosztogató elől. Ezt a Gedeont az Úr derék embernek tartotta és kiválasztotta Izrael megmentésére.
11. És eljöve az Úrnak angyala, és leüle ama cserfa alatt, a mely Ofrában van, a mely az Abiézer nemzetségéből való Joásé vala, és az ő fia Gedeon épen búzát csépelt a pajtában, hogy megmentse a Midiániták orczája elől.
12. Ekkor megjelenék néki az Úrnak angyala, és monda néki: Az Úr veled, erős férfiú!

Ezt a részét a dolognak én így látom.
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Vállalkozás, keresztény szemmel...
HozzászólásElküldve: 2006. nov. 22., szerda 12:01 
Offline

Csatlakozott: 2006. nov. 08., szerda 14:51
Hozzászólások: 353
Tartózkodási hely: Bp.
Én nem erre gondoltam, hanem amikor magam fele hajlik a kezem, és ott a lehetőség „lenyúlni” az állam bácsi elől, mert mintha a törvényalkotók tudatosan hozzák ezeket a kiskapukat (lehet magukra nézve is) ezáltal, én is csapbába esem.
Vagy éppenséggel nekem is élnem kell a lehetőséggel, ha versenyben akarok maradni.

Világi szemmel mondhatom, hogy: „-Erkölcsileg kifogásolható, de nem törvénysértő
Milyen törvény szerint?
Üdv.:
Zoli


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Vállalkozás, keresztény szemmel...
HozzászólásElküldve: 2006. nov. 22., szerda 12:49 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
dezi írta:
Én nem erre gondoltam, hanem amikor magam fele hajlik a kezem, és ott a lehetőség „lenyúlni” az állam bácsi elől, mert mintha a törvényalkotók tudatosan hozzák ezeket a kiskapukat (lehet magukra nézve is) ezáltal, én is csapbába esem.
Vagy éppenséggel nekem is élnem kell a lehetőséggel, ha versenyben akarok maradni.

Világi szemmel mondhatom, hogy: „-Erkölcsileg kifogásolható, de nem törvénysértő
Milyen törvény szerint?
Üdv.:
Zoli

Hát mondjuk azt nem tudom, mit lehet lenyúlni az államtól az adóelkerülésen kívül. (Már ha válalkozásról beszélünk, mert egy potyautas csak mást tud lenyúlni. :) )
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Vállalkozás, keresztény szemmel...
HozzászólásElküldve: 2006. nov. 22., szerda 13:14 
Offline

Csatlakozott: 2006. nov. 08., szerda 14:51
Hozzászólások: 353
Tartózkodási hely: Bp.
Valóban a kifejezés szerencsétlen volt, de...
Arra gondoltam, hogy Pl. veszek egy tuti csúcs telefont, mondván, hogy kell a munkámhoz, tehát leírom. Látszólag, nincs itt semmi bibi. Csak mégis felmerül a kérdés, hogy miért nem egy egyszerűt vettem, amelyben nincs fényképezőgép, rádió, mp3, stb., hiszen a munkámhoz csak a letesz/felvesz, gombot kell használni. És akkor jönnek az ideológiák, hát igen, de…
Ez csak egy példa a sok közül és lehet, hogy nem a legjobb, de ennek alapján tovább lehet gondolni…, pl. veszek egy autót, itt ugye még hozzájön az üzemanyag elszámolás kérdése, és így tovább. Hol van a megállás?


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Vállalkozás, keresztény szemmel...
HozzászólásElküldve: 2006. nov. 22., szerda 13:59 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
Aha, értem.
Az én feleségem is egyéni válalkozó volt, most EVA-s.
Egyszer elkezdtem kalkulálni, és az jött ki hogy ha az elköltségelésbe ilyen hiper törvénytisztelő az ember, akkot minden megkeresett 100 forintból 87-et elvitt volna az állam. Plusz akkora terhet jelente szétválogatni a privát meg a vállalkozás dolgait, hogy az egyszerűen lehetetlen. Nos erre nem lehet vállalkozni, ha viszont valaki kénytelen vállalkozni, akkor bizony döntenie kell.
Egyébként többek között éppen az ilyenek miatt hozták létre az EVA-t, tehát ezzel tulajdonképpen elismerték, hogy lehetelen dolgot kérnek. Egyébként meg nagyobb lett a bevétel is belőle. Az meg arra vall, hogy nem egyszerűen adóelkerülés a lényege adolognak.
Visszatérve a példáidra, szerintem ilyenekből nem kell problémát csinálni. Egy ilyen kisvállakozásnál annyira összefolyik a magánélet a vállalkozással, hogy biztosan nem, lehet precizen szétválasztani.
Ha te veszel egy öltönyt amibe üzleti tárgyalásokra jársz, akkor le kellene vonni az árából arányosan annyit, amennyit szinházba jársz benne?
Ugyan. Ha a saját autódat használod a munkához is akkor nyugodtan el lehet számolni, a mobilt is. Szerintem.
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Vállalkozás, keresztény szemmel...
HozzászólásElküldve: 2006. nov. 22., szerda 14:52 
Offline

Csatlakozott: 2006. nov. 08., szerda 14:51
Hozzászólások: 353
Tartózkodási hely: Bp.
Ugyan. Ha a saját autódat használod a munkához is akkor nyugodtan el lehet számolni, a mobilt is. Szerintem.
üdv
ex[/quote]

És a többiek szerint?
Lehet, hogy én vagyok maradi, de én akkoriban nem tudtam ennyivel elintézni. Hála Istennek annyira már nem terhelnek ezek a dolgok, csak gondoltam, hogy másnak is probléma lehet, az, ami nekem egykoron volt.

Bevallott adósággal szálltam ki a vállalkozásból, bolondnak néztek, mert ugye a trendi az volt, hogy akkoriban mindenki inkább visszaigényelt, minthogy befizetett volna. Én is megtehettem volna, de nem tettem. Ez cseppet sem zavart, inkább az zavart, hogy nincs elegendő tér a tisztességes vállalkozásra.
Üdv.:
Z :roll: li


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Vállalkozás, keresztény szemmel...
HozzászólásElküldve: 2006. nov. 22., szerda 15:04 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
dezi írta:
És a többiek szerint?
Lehet, hogy én vagyok maradi, de én akkoriban nem tudtam ennyivel elintézni.

Szerintem ez nem maradiság, vagy modernség kérdése. Ha egy ilyesmi kérdés felmerül, akkor én általában nem az adott szokásokat előítéleteket vagy félelmeket veszem elő, hanem bibliai szemüvegen keresztül próbálom nézni adolgot. Ez sokszor márhova vezet mint a szokásos felfogás. Itt is kakukktojás vagyok egy kicsit, de szerintem ez van. A többiek meg elmondják majd a magukét.
Az igaz, hogy eddig más nem nagyon dugat ide az orrát, úgyhogy zörögj rájuk egy kicsi. :)
Azt hittem egyébként, hogy az üzleti élet más problémái lesz a téma. Még persze lehet, de nem akarok elébe menni.
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. nov. 22., szerda 15:08 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 17., kedd 20:55
Hozzászólások: 1721
Azért az tényleg "vicces", amikor az ember a saját szája íze szerint forgatja azt, amiről A Törvény egyértelműen beszél...


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. nov. 22., szerda 15:16 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
kedves tavasz!
elmesélnéd, hogy te hány évig voltál vállalkozó?

én voltam, és dezi-vel értek egyet: boldog vagyok, hogy már nem vagyok, és így "nem várják el tőlem, hogy csaljak"...

amúgy meg... ha valakit KOMOLYAN (és nem csak beszólogatás szintjén) érdekel a téma, tudok egy KOMOLY kurzust ajánlani:

http://www.safarsag.org/

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. nov. 22., szerda 15:22 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
tavasz írta:
Azért az tényleg "vicces", amikor az ember a saját szája íze szerint forgatja azt, amiről A Törvény egyértelműen beszél...

Ne tegyél ilyen könnyelmű kijelentéseket, addig míg nem kellett komoly problémákon átgázolnod az életben és igazán egy komoly kérdést sem vittél Isten elé, hogy valóban az Ő akarata szeint intézd a dolgodat.
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. nov. 22., szerda 15:25 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 17., kedd 20:55
Hozzászólások: 1721
net2rist írta:
kedves tavasz!
elmesélnéd, hogy te hány évig voltál vállalkozó?


Annyiban vagyok érintett, mint volt alkalmazott. Én sem kívánom magamnak többet, ha nem muszáj. Akármilyen nehézség is vállalkozónak lenni, a nehézségeire nem a tisztességtelenséggel kell lépni.
Nézd meg hány ember van kiszolgáltatva a sok-sok törvényteleségnek.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2006. nov. 22., szerda 15:25 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
nu... pingpong-meccs van, csak úgy kapkodom a fejem:

ex: te meg HONNAN tudod, hogy tavasznak MIK a PROBLÉMÁI?

garantálhatom neked, hogy VAN olyan komoly problémája, ami most is ott van Isten előtt... hmmm.... ANNYIRA KÖNNYEN minősítjük egymást... pedig ANNYIRA nem kéne...

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 30 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 22 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség