Indu írta:
sztem is sokan görcsölnek ezen, és pont itt a fórumon mondta valaki, ami nekem döbbenetesen új dolog volt, hogy akiknél ez nem jön, azok valahogy elkezdik kb. kiprovokálni, vagyis elkezdenek kimondani szótagokat, amik eszükbe jutnak. Én azt hittem, hogy ez elemi erővel rátör valakire, úgy mint egy zuhatag. Hiszen ha Isten adja, akkor nem lehet, hogy én "kurblizzam ki" magamból. (Ez az infó csalódás is volt nekem némiképpen.)
Kedves Indu!
Azt még Jézus sem tudta elkerülni, hogy a hirtdetett ige/tanítás ellenére valami egész mást halljon ki belőle a hallgatóság. De ha ilyen történik, akkor nem megoldás, hogy ne is hirdessünk semmit, mert egyesek úgyis félremagyarázzák/értik.
A hamis próféták ellen sem az volt a megoldás, hogy akkor tiltsuk be tokkal vonóval a prófétálást. A megoldás az ige szerint az, hogy meg kell ítélni a prófétálásokat.
Aki tehát megpróbálja kikurblizni az ajándékokat, az megérdemli a pofára esést, mert egy nagyon egyszerű dolgot nem volt hajlandó megérteni. Azt, hogy az ajándék, ajándék és nem járandóság. Kérni lehet, kierőltetni nem. Egyébként a nyelveken szólást lehet a legkevésbbé kikurblizni. Egészen más nyelveken szólni, mint szándékosan hablatyolni. Ezt minden nyelveken szóló tudja és egyetlen nem szóló sem tudja megérteni. De akkor is ez van. Hamis prófétálni sokkal egyszerűbb. Ha nem kap próféciát, el kezdi a saját gondolatait nyomatni. Nyelveken nem lehet így szólni, ha mégis megpróbálja valaki az úgyis csak értelmetlen teher lesz számára és elhagyja. Egy biztos, arra, hogy egyesek tévesen fogják fel a hírdetett igét nem az a megoldás, hogy akkor ne is mondjuk, mert lehet, hogy egyesek félreértik.
Idézet:
Egyszer beszélgettünk a Vadaskertben ezekről, és Ex azt mondtad, bizonyos jelenségekre, amiket együttesen nem tartunk kósernak, hogy a kivetítőn szoktad látni az arcokat, és arról nagyjából lejön, hogy kiben mi van. Saját véleményem, hogy ez a fajta rágörcsölés ki is nyithatja az ajtót a démonoknak, mert baj lehet, ha mindenek felett meg akarok kapni valamit Istentől, hiszen az ajándékban az a lényeg, hogy az ajándékozó adja, amikor akarja, és azt nem lehet kicsikarni.
Az a nevetésre vonatkozott és igen van aki pszichikailag akarja magát belelovallni nevetésbe, ezért nem lett volna értelme lefojtani a valódi dogokat.
Démonokat nem ezzel, hanem bűnök elkövetésével lehet beszerezni.
Idézet:
>"5. Létezik ma is, de akinek van rosszul használja. "
Igazából ez a legnagyobb kérdésem a karizmatikus gyakorlattal kapcsolatban, hogy itt jelentős eltérést tapasztalok a Bibliától:
Ha valaki nyelveken szól, kettő vagy legfeljebb három legyen, mégpedig egymás után; és egy magyarázza meg:
Ha pedig nincsen magyarázó, hallgasson a gyülekezetben;
A nyelveken szólással kapcsolatban lehet a legkevesebb eltérést tapasztalni. Gondolod, hogy a nyelvekenszólók nem fogják fel, hogy ne beszéljenek/prédikáljanak a hallgatóságnak nyelveken, magyarázó nélkül? De felfogtuk. Én nem is tapasztaltam, hogy ilyet gyakorolt volna valaki. A HGy-ben egy alkalomra emlékszem, hogy a színpadról mikrofonba nyelveken szólt egy amerikai prédikátor, de ő utána meg is magyarázta.
Idézet:
A hit hallásból van, ez igaz. De Isten ajándékai hallásból vannak - ez nem igaz.
Az ige hallásából tudhatod, hogy van kegyelem, van megtérés, újjászületés és utána lehet venni a Szsz ajándékait. Amíg ezt nem hallod, addig nem jut eszedbe az újjászületés sem és az ajándékok vételének a lehetősége sem. Ezzel együtt Istennek mindig van lehetősége az általános rendet felülírni. Ahogy felülírta a jobb lator esetében a bemerítkezés hiányát és ahogy Kornéliuszéknál előbb kitöltötte a Szellemét mint, hogy bemerítheztek volna. De ezeknek az eseteknek egyedileg volt érthető oka.
Idézet:
Azért a ki nyelveken szól, imádkozzék, hogy megmagyarázza.
Mert ha nyelvvel könyörgök, a lelkem könyörög, de értelmem gyümölcstelen.
Hogy van hát? Imádkozom a lélekkel, de imádkozom az értelemmel is; énekelek a lélekkel, de énekelek az értelemmel is.
Mert ha lélekkel mondasz áldást, az ott lévő avatatlan miképpen fog a te hálaadásodra Áment mondani, mikor nem tudja, mit beszélsz?
Mert jóllehet, te szépen mondasz áldást, de más nem épül abból.
Hálát adok az én Istenemnek, hogy mindnyájatoknál inkább tudok nyelveken szólni;
De a gyülekezetben inkább akarok öt szót szólani értelemmel, hogy egyebeket is tanítsak, hogy nem mint tízezer szót nyelveken.
Fentebb válasoltam, ilyen nem csinál senki (én még nem találkoztam vele)
Idézet:
ha ez kőkemény sátáni dolog lenne, akkor Pál nem tehetné meg, hogy csak ilyen óvatoskodva nyilatkozik róla. Még mindig nem tudom hova tenni, csak reménykedni tudom, hogy Isten minden körülmények között megvédi az övéit.
Talán rájöttél, hogy nem is vagyunk olyan ördögtől valók.
Egyébként úgy van, ahogy gondolod, Istem megvédi az övéit, ha Őt keresik, mégha kicsit bénáznak is. A legrosszabb, ami ilyenkortörténhet, hogy az illető nem kap semmit, tehát ott tart mint az ajándék tagadók.
üdv
ex