Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 141 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Következő
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 10., péntek 17:39 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
Amikor Krisztusban vagyok, akkor még arra is van erőm, hogy beteg szívvel éljek.
De arra is, hogy megműtsenek és arra is, hogy gyógyuljak.
MINDENRE van erőm a Krisztusban, néha szerintem a "mindenre" szót nem értjük (éljük?) igazán.

Ha a lelkész nem kapott olyan lelki ajándékot, ami által képes gyógyítani az EMBERT, akkor szerintem küldheti akár pszichológushoz az illetőt.
Azt tudom, hogy a lelkészünk mesélte, hogy ő inkább egy olyan lelkész segítségét kérte egy sátánista fiú esetében, aki erre ajándékot kapott.

Net, ez egy gyönyörű példa arra, hogy az Úr Jézus hogyan gyógyít, hogyan használja fel a környzetet, az embert, a rossz dolgokat is a gyógyulás érdekében.

Gondolj bele.
Leprás, kitaszított, tisztátalan, elfordult tőle még a "normális" ember is, ha mentek az úton előre kiáltották "Vigyázzatok, leprás vagyok". :-(
Erre mit tesz Jézus?
Csak annyit mond nekik, hogy menjetek a nép legtisztábbjaihoz, oda, ahova alig ment be még a "normális" halandó is, azok közé küldte a betegeket, akik a nép szerint is felettük áltak tisztaságban.
Ezek a leprások meg ahelyett, hogy elkezdték volna kérdezni, hogy "Mi van? Hát nem látsz? Mi leprások vagyunk, ők meg a tiszta papok, hát nem tudod, hogy ebből probléma lesz?", egyszerűen JÉZUS SZAVÁRA elindultak a templom felé. Aztán szép lassan leesett nekik útközbe, hogy mi a szitu, hogy van Valaki, akinek a SZAVÁRA képessek voltak átlépni, valami átléphetetlent.
És ez történik a megtéréskor is, amikor az ember bűnei ellenére, leprás teste és lelke ellenére elkezd elindulni a Szent, Tökéletes Isten felé.
És menetközben érti meg, hogy aki elindította és aki várja, Ő tényleg más, mint minden más Isten és így "útközben" gyógyul.

Így gyógyít MA IS az Úr Jézus.

A pszichiátria ember ismeretből sokszor előbbre jár, mint amit a lelkészek ismernek az emberből (sajnos), de nincs Isten ismerete és ez nagy baj, mert egy bizonyos szint után tehetetlen.

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 10., péntek 20:42 
Offline

Csatlakozott: 2006. nov. 27., hétfő 20:01
Hozzászólások: 46
Tartózkodási hely: London
.
pauler írta:
A skrizofénia kettős, vagy több tudat. Az ember nem csak egy tudattal rendelkezik, hanem többel.


Huhh, had tisztazzak valammit a skizofreniarol amit az emberek nagy resze felreertelmez es az itt felhozott idezetben is felreertheto.
A skizofrenia es a tobbszoros szemelyisegzavar ket teljesen kulonbozo betegseg. Nem tudom a fenti idezet milyen honlaprol szarmazott de tevedett.

Mi a skizofrenia?
Fokent fiatalkorban jelentkezo tudatzavar, ami tevkepzetekkel olykor hallucinaciokkal jar. (Mergezik a csapvizemet, bekiabaljak az ablakon hogy tolvaj vagyok, stb., hangok beszelnek a fejemben...) Betegsegtudat ritkan van. (Emiatt nehez ravenni a beteget a kezelesre sokszor) Eleg magas az oroklesi arany. A hajlam orokolheto, bizonyos eletmod a hajlamot elohozza es betegsegre valtja. Ilyen pl a hallucinogen drogok hasznalata. Extasy, marihuana (pedig csak "konnyu" drog, legalizalni kene egyesek szerint) LSD es egyebek... Illetve a bulizos vagy hulyere hajtos keveset alvos eletmod. Persze ezek nelkul is kijohet a betegseg. Leggyakrabban tizen huszoneves korban jelentkezik eloszor, olykor kesobb is de 40 felett mar ritkan jon ki. Amint jelentkezik az elso tunet, AZONNAL el kell kezdeni a kezelest. Ne botrankozzatok meg, de emellett kitartok, hogy a gyogyszeres kezelest. Persze alapveto hogy jol legyen diagnosztizalva, mert egyes egyeb betegsegeknek vannak hasonlo tunetei. Ez a betegseg nem gyogyithato, viszont amennyiben idoben elkapjak,es boldogan elhet a beteg. Egy hivo testverem tizenevesen lett skizofren, fentebb emlitett okok hoztak ki. Jelen pillanatban boldog, hivo ferj es csaladapa, tovabbra is kis mennyisegben gyogyszeres kezeles alatt all de minden rendben.
Amennyiben a betegseg hanyagolodik, nem gyogyitjak, vagy elkezdi szedni a gyogyszert a beteg aztan amikor "rendbejon" abbahagyja, akkor egy ido utan jon a visszaeses. Mivel az agyban nem mukodnek jol a folyamatok. Korulbelul olyan ez mint ahogy a cukorbeteg szervezete nem termel eleg inzulint es inzulinra szorul. Azt ugye nem kerdojelezzuk meg, hogy adja be? A skizofrenia minden egyes visszaeses utan ront a beteg allapotan a gyogyszerbol is erosebb kell. Ez nem igazan visszafordithato. Egyfajta, bocs a kifejezesert "ket labon jaro zombi" lesz a skizofren. Ja es ha eddig nem tunt volna fel sok sok skizofren jarkal kozottunk, keresztyenek is. Csak hala IStennek egy reszuk tunetmentes. MAsik reszuk meg nem mondja el...

Nem ketlem vannak olyan esetek amikor a hallucinaciok es tevkepzetek nem a megbetegedett agy jelei hanem okkult megkotozottsege. Egy baratnom szenvedett ettol egesz fiatalkoraban s megterese kornyeken a tunetek termeszetesen erosodtek. Iszonyatos szellemi harcokat elt at amik fizikailag is megbenitottk a szo szoros ertelmeben. MEgtert, nem sokkal kesobb okkult megkotozottsegebol szabadult ISten segitsegevel. Soha nem volt skizofren, gyogyszert sem szedett, boldogan eli hivo eletet.
NA mar megint hosszu voltam es megint vitas temakba masztam bele. Bocsanat erte. Legkozelebb folytatom :)

_________________
"Ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata!" Ef.5.17


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 11., szombat 01:19 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2007. okt. 25., csütörtök 20:49
Hozzászólások: 1814
nemosinex írta:
Akkor mégiscsak igaz, hogy mindenre van erőnk a Krisztusban, aki megerősít minket (is)? Vagy pedig:
Idézet:
-"Akire nézek, az vagyok."
Gyökössy E. gondolat
?
Gyökössy Bandi bácsi kire nézett, amikor a pszichiáterhez küldte a beteget?

Szép gondolat. Aztán a valóság mégis mást mutat.
Üdv




Kedves nemosinex!

-"A SZÍV BÉKESSÉGE A BŰNBOCSÁNAT KEGYELMÉN NYUGSZIK."
- De mit ér nekünk, ha mi magunkra nézünk, és mert amit látunk nem mutat mást, csak a bűneinket,-nem nézünk feljebb, nem vesszük figyelembe, hogy a bűnbocsánat csakis HIT ÁLTAL lesz a mienk. - "Nézzünk föl Jézusra, a hit szerzőjére és beteljesítőjére..." (Zsid 12,2)


Szeretettel
Loisz

_________________
"A teljes Irás Istentől ihletett."
2.Tim.3,16


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 11., szombat 12:24 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 13., péntek 19:09
Hozzászólások: 1521
Szia Baranka,

Köszi, hogy leírtad, ez nem volt letisztázva a fejemben! Nagy öröm nekem, hogy olvashatom a világos soraidat. Őszintén megmondom (valamelyik korábbi hsz-ben jött elő, hogy de jó, hogy már nem Freudnak a nemtom mijéről van szó) szóval örülök, hogy itt ezekről írsz, amikről, ez a címe a topiknak, és ezek számomra érdekes, tanulságos dolgok. Ne fogd vissza magad :) Sok más topik ad teret az egyéb kegyességi kérdéseknek.

Üdv:
R

_________________
Várván ama boldog reménységet


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 11., szombat 20:17 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
Szia Baranka!

Nekem az a fő kérdésem, hogy a lelki betegségek először is tényleg lelki betegségek-e, vagy egyszerűen valamilyen anyag hiányzik, vagy több van az emberben és ha ezt megfelelő szintre tesszük, akkor a tünetek és a betegség elmúlik?

Ha pedig valami lelki betegség, akkor lehetséges-e, hogy az emberi lelket akármilyen anyag meg tudja gyógyítani?
Azért kérdés ez nekem, mert te is írod, hogy gyógyszer hatására jobban lesznek a betegek, amit én elhiszek neked.

Ugyan akkor azt is hiszem, hogy az ember akkor éli meg a legnagyobb szabadságát, ha nem függ mástól, mint Isten szeretetétől.
Ennek negatív példája az, amit írtál. Ha valaki gyógyszer hatására lesz jobban, ez okoz javulást a lelki állapotában, akkor szerintem kialakulhat/kialakul egy olyan gyógyszer függőség, ami oda vezet, hogy ha nem kapja meg akár minimális mértékben a napi adagot, akkor szinte ráront a betegsége.
Félelem lesz urrá a betegen, félelem, hogy vissza kerül abba a rossz állapotba, amiből kijött. Ez a félelem megszorozza a korábbi félelmeket, mint egy négyzetre emeli/emelheti. Ugyan akkor, amíg meg van az orvosság, addig tényleg lehet jobban a beteg. De az a minimális adag mindig kell.

Írtál arról, hogy volt egy ismerősöd, aki megtért és így megszabadult attól az okkult hatástól, ami skrizofén reakciókat okozott.
Azt nem értettem, hogy most ő akkor korábban skrizofén volt, vagy sem.

Egyébként amit arról írtál, hogy mik a skrizofén beteg cselekedetei, azt alá tudom támasztani. Van egy ismerősöm, aki olyan sokat játszott számítógépes harci játékot, hogy a valóság eltorzult a számára és az utcán figyelmeztette az embereket a közelgő támadásokra. Ez így elsőre vicces lehet, de ha látod a másik ember szemén, hogy ez számára nem vicc, hanem ugyan olyan valóság, mint a reggeli kávé, akkor már baj van.
Szerintem az, hogy valaki mondjuk nem csinál már mást, mint számítógépen játszik, egy fajta megkötözés, aminek szerintem lelki oka van, szellemi hatalmak állnak emögött és az ember bűne. Ezért nem kell, hogy okkult dolog legyen az, ami miatt az ember ilyenné válik, elég valami olyan dolog, amibe az ember tudata belekötöződik. Pl. a számítógépes játék

Szerintem....

_________________
Békesség Istentől


A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára pauler 2010. szept. 13., hétfő 08:47-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 12., vasárnap 06:18 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2009. jan. 10., szombat 15:04
Hozzászólások: 1823
Kicsit félve teszem ide, nehogy leseprődjön a világos gondolatok asztaláról (csak azért, mert nemrég olvastam egy igehirdetésben, hogy a depressziós ember állapotának leírása az Ézs 8,22):
Ézs. 8,19-22.
19. És ha ezt mondják tinéktek: Tudakozzatok a halottidézőktől és a jövendőmondóktól, a kik sipognak és suttognak: hát nem Istenétől tudakozik-é a nép? az élőkért a holtaktól kell-é tudakozni?
20. A tanításra és bizonyságtételre hallgassatok! Ha nem ekként szólnak azok, a kiknek nincs hajnalok:
21. Úgy bolyongani fognak a földön, szorongva és éhezve; és lészen, hogyha megéhezik, felgerjed és megátkozza királyát és Istenét, s néz fölfelé,
22. És azután a földre tekint, és ímé mindenütt nyomor és sötétség, és szorongatásnak éjszakája, ő pedig a sűrű sötétben elhagyatva!

És ezután következik, a 9. részben a legszebb messiási prófécia.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 12., vasárnap 21:11 
Offline

Csatlakozott: 2006. nov. 27., hétfő 20:01
Hozzászólások: 46
Tartózkodási hely: London
Kedves Pauler,

A skizofrenia, ha arrol beszeluk, egy fizikai betegseg, nem tevesztendo ossze a depresszioval amirol a mai napig nem tudjak hogy fizikai betegseg vagy lelki, ugyanis depressziosok agyaban megvaltozik egy atvivoanyag mennyisege, (ugy emlekszem a szerotonin) es az valamennyire kezelheto gyogyszerrel de amennyire en tudom nem bizonyitott, hogy a lelki betegseg hatasara alakul ki az elvaltozas vagy az elvaltozas okozza a lelki betegseget.
A skizofrenia maga gyogyszerelheto, sajnos a tudomany mai allasa szerint nem gyogyithato, vagyis a beteg nagy valoszinuseg szerint mindig gyogyszerre fog szorulni meg ha kis mennyisegben is. Ezt nem neveznem azert gyogyszerfuggosegnek. Az egy masik tema ha erdekel meselek eseteket.

A szemelyisegzavarok teruleten nem vagyok szakerto. Kb tizfajta van egyik kozuluk a tobbszoros szemelyisegzavar ami nagyon ritka)
A szemelyisegzavarok gyokeret fiatalkori lelki serulesekben kereshetjuk. Mivel a szemelyiseg kialakulatlan gyerek es kamaszkorban, az ekkor bekovetkezo, fokent hosszan tarto traumak (bantalmazas elhanyagolas, alkoholizmus stb.) olykor eletre szolo torzulasokat hozhatnak letre a fiatal szemelyisegeben es masokhoz valo viszonyulasaban. Erre alig alig van gyogymod. Vagy talan van csak nekem a szemelyisegzavar tema nehezen ertheto, nem sokkal talalkoztam, akikkel igen azok kivertek nalam a biztositekot...

Magam sem vagyok biztos benne hogy melyek azok a mentalis betegseg fajtak amik Krisztus segitsegevel lelekgyogyitas folytan rendbejohetnek. Leszamitva a skizot mert a fizikai. Bar azt nem ketlem hogy a mi IStenunk azt is rendbe tudja hozni, de erre alapozva nem kernek senkit hogy skizoid tunetekkel maradjon otthon, azonnal pszichiaterhez kuldenem...

Ja, a baratnom akirol meseltem nem volt skizofren. Ha orvoshoz forsult volna, amit nem tett mert felt hogy hulyenek nezik, es rendesen kivizsgaltak volna, kiderul hogy nem beteg. Bar egy nem hivo pszichiater begyogyszerezte volna mondvan hogy skizofren... Ugyanis a dokiknak nincs idejuk kivizsgalni, azt a pszichologus tudna magcsinalni, de azt nem fizeti az allam tobbnyire, csak ha befektetnek a pszichiatriara, teletomnek gyogyszerrel, hogy nem tudsz magadrol akkor felirjak a pszichologust is... Talan errol is kesobb.

_________________
"Ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata!" Ef.5.17


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Baranka 2010. szept. 12., vasárnap 21:44-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 12., vasárnap 21:22 
Offline

Csatlakozott: 2006. nov. 27., hétfő 20:01
Hozzászólások: 46
Tartózkodási hely: London
Kedves Nemosinex,

nem nagyon ertem hogyan vonatkozik az idezett Igeszakasz a depresszios emberre. Max az a resz hogy elhagyatva erzi magat. De tavol alljon tolem, hogy barki Igehirdeteset biraljam biztosan jobban ertheto lenne a szovegkornyezettel egyutt.

_________________
"Ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata!" Ef.5.17


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 12., vasárnap 21:53 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Kedves Baranka, nekem is érthetőbb ez a pszichiátriai dolog, mint a pszichológia. A pszichiátria végül is tudományos jellegű, kísérleteken alapszik, míg a pszichológiának az én szememben van egyfajta szcientológiai jellegű mellék színezete. Mintha a szcientológusokon is hasonló szemüveg lenne, mint a pszichológusokon, vagy fordítva. Nyilván nem minden pszichológus ilyen, de beleolvastam a Hubbard alapművébe és valami Freudi borzalommal találtam magam szembe. Ezzel szemben a pszichiátriával foglalkozó művekben leírják, hogy a különféle lelki betegségek hasonlatosak mondjuk a cukorbetegséghez. Ha az anyagcserében a kellő kémiai anyagot beillesztjük, akkor rendben működik a szervezet. Valami ilyesmik a lelki betegségek is sokszor, amelyeket nyilván lelki dolgok is generálnak, de ha a kémiai anyagot beillesztik, akkor rendben működik a szervezet.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 13., hétfő 08:47 
Aktív tag
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2008. feb. 22., péntek 22:22
Hozzászólások: 830
Sziasztok!
Szerintem a téma egy kicsit elment olyan irányba, amely nem nagyon érinti a személyes hit kérdését.
Véleményem szerint hasznosabb lenne e körül tárgyalni a pszihológiát, hogy vajon egyes konkrét esetekben, vagy általánosságban, hogyan egyeztethető össze a személyes hittel.
Persze itt van helye a pro- kontra érveknek, de lehet, hogy némi önfegyelmet igényel, hogy megmaradjunk a topickhoz illő besorolásnál.
De ha nagyon szeretnétek szabadabban kezelni a témát, akkor lehetséges, hogy áthelyezzük.

_________________
http://literaty-nazo.blogspot.com/
Üdv, Literaty


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 13., hétfő 08:57 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
Kedves Baranka!

Az ismerősömnél a skrizofén állapot egy játékba történt belemerülés kapcsán alakult ki. Lehet, hogy bizonyos anyag hiányzott a testéből, vagy kevesebb volt, mint az átlag, de a betegsége alapvetően abból alakilt ki, hogy nem tudott nemet mondani arra a játékra és már akkor is játszotta, amikor önmaga is láthatta, hogy ebből baj lesz, hogy egyre inkább elveszíti a valósággal a kapcsolatot.
És azt is hiszem, hogy egyszer ez a dolog olyan mértékben el uralkodik, hogy már az akaratával sem képes változtatni ezen, sőt már nem is veszi észre, nem jut el a tudatáig, hogy van valóság is, ami nem az, amiben ő gondolkodik.
A téveszmék, képzetek eluralják az embert és nem képes ebből már szabadulni.
Azért érdekes még is amit írsz, mert egy gyógyszer hatására még is csak múlhatnak ezek a kényszer képzetek.

A begyógyszerezésről annyit, hogy egy időben nálunk lakott egy beteg fiú, aki pszichésen nagyon zűrös volt. Az egyik este oda jött hozzám, hogy bevette az egész üveg altatóját.
Képzelheted........
Kínomban hívtam a mentőket, és amikor ő ezt megtudta, akkor olyan félelmet láttam a szemeiben, amit talán azelőtt soha.
Azt hajtogatta nekem, hogy most "le fogják szanálni" és ezt olyan félelemmel ismételgette nekem, hogy én maga is megijedtem.
Az Úrnak hála, hogy amikor a mentősök megjöttek, akkor nem vitték el, maradhatott nálunk, mert kiderült, hogy ez egy gyengébb gyógyszer volt. (ezt egyébként a fiú is mondta nekem)

Péter

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 13., hétfő 18:06 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 13., péntek 19:09
Hozzászólások: 1521
Péter, írod, hogy egy játék váltotta ki, és hogy egyre több időt töltött vele, és nem tudta abbahagyni... Nekem egy hívő ismerősöm lett skizó, és nála úgy jött ki, hogy egyre többet olvasott hívő irodalmakat, de már éjjel is alvás helyett - és azt nem tudta abbahagyni (ezt arra írom, hogy valszeg nem a játék volt az ok, azon csak kijöttek a nagyon hasonló tünetek) És bekerült a zárt osztályra és egy hang folyamatosan azt mondta a fejében, hogy öld meg magad, meg ilyesféle utasításokat adott. És mondta, hogy bár ezeket nem tudta megfékezni, de bele tudott kapaszkodni abba, hogy ezt nem szabad megtenni, mert ez Isten szemében bűn. Tehát a hite ott volt a fejében. És gyógyszerekkel hozták ki ebből, és most is szednie kell, hogy OK legyen. Emellett tulképpen egy zseni, nagyon gyorsan megtanul nyelveket, gyönyörűen fest, rajzol stb.

Van egy érdekes film is erről, egy Nobel díjas tudós valós sztoriját dolgozza fel, aki megtanult együtt élni azzal, hogy látni vél embereket, akik beszélnek hozzá, de nem valósak, és mivel nagyon intelligens, valahogy lekezeli, hogy azokhoz nekem nem szabad beszélni. Érdekes volt a sztorija, majd megkeresem a címét a filmnek, most nem jut eszembe.

_________________
Várván ama boldog reménységet


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 13., hétfő 19:01 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Egy csodálatos elme- nem erre a filmre gondoltál, Indu?


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 13., hétfő 19:55 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 13., péntek 19:09
Hozzászólások: 1521
de igen, köszi!

_________________
Várván ama boldog reménységet


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 14., kedd 16:29 
Offline

Csatlakozott: 2006. nov. 27., hétfő 20:01
Hozzászólások: 46
Tartózkodási hely: London
rosta írta:
Kedves Baranka, nekem is érthetőbb ez a pszichiátriai dolog, mint a pszichológia. A pszichiátria végül is tudományos jellegű, kísérleteken alapszik, míg a pszichológiának az én szememben van egyfajta szcientológiai jellegű mellék színezete. Mintha a szcientológusokon is hasonló szemüveg lenne, mint a pszichológusokon, vagy fordítva. Nyilván nem minden pszichológus ilyen, de beleolvastam a Hubbard alapművébe és valami Freudi borzalommal találtam magam szembe. Ezzel szemben a pszichiátriával foglalkozó művekben leírják, hogy a különféle lelki betegségek hasonlatosak mondjuk a cukorbetegséghez. Ha az anyagcserében a kellő kémiai anyagot beillesztjük, akkor rendben működik a szervezet. Valami ilyesmik a lelki betegségek is sokszor, amelyeket nyilván lelki dolgok is generálnak, de ha a kémiai anyagot beillesztik, akkor rendben működik a szervezet.


Udv mindenkinek. A szcientologiat es a pszichologiat nem hajtogatnam egymasra azert. A szcientologia egyertelmuen penzhajhasz, mig a pszichologia sem egyhazi formaban nem mukodik sem penzvadaszo hatterszervezete nincsen. Annak alapjan elitelni a pszichologiat hogy olvastal valamit a scientologiabol olyan, mintha azt mondanad hogy a matek erthetetlen ezert nem olvasol regenyeket. Teny es valo hogy a lelekkel probal foglalkozni mindketto, de a Szcientologia mogott nincs otven ev se a pszichologia hivatalos szulinapja 1879. Bar a test es lelek fogalmaval az okori gorogok is foglalkoztak. Nem vedeni kivanok egy tudomanyagat, magam mondom hogy rengeteg dolog megkerdojelezheto benne, csak szeretnem megakadalyozni hogy osszemossunk valamit aminek az eg vilagon semmi koze egymashoz.

_________________
"Ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata!" Ef.5.17


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 141 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 12 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség