Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 141 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Következő
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 14., kedd 16:41 
Offline

Csatlakozott: 2006. nov. 27., hétfő 20:01
Hozzászólások: 46
Tartózkodási hely: London
A skizofrenia mint mondtam orokletes betegseg, ha a keresztyen irodalmat olvaso illetoben nincs hajlam szerintem sose lett volna skizofren. Az alvashiany, kulonosen ha tartos akkor aktivalhatja a betegseget.
A jatekfuggonel nyilvan erosen rajatszott a kepzeletvilag a betegseg elohozasara ugy ahogy a hallucinogen drogok.

Sajnalom ha a beszelgetest elvittem volna nem lelki iranyba, en azt gondolom hogy mindannyian, amennyiben keresztyenek vagyunk akkor lelkigondozok is. Elofurdul hogy emberek jonnek hozzank tanacsot kernek. Kulonosen ha online aktivak vagyunk, akkor a cseten meg tobb a segitsegkero mert ott konnyebb. Szerintem fontos lenne hogy valamilyen alapszinten meg tudjuk kulonboztetni ezeket, es felismerjuk hogyha a hozzank fordulonak orvosi segitsegre is szuksege van.

Mondok egy peldat es at is mehetunk lelkigondozasba, kernek otleteket hogy oldhato meg? Megtortent eset.

Fiatal lany, 26 eves, azzal keres fel hogy le akar szokni a dohanyzasrol. (fuggokkel foglalkoztam negy evig) Tiz perc beszelgetes utan kinyogi, hogy tulajdonkepp semmi baja a cigivel valszeg nem szokik le. Az a helyzet hogy a mult heten volt dokinal es skizofrennek diagnosztizaltak. Fel hogy ez Isten buntetese, mert tini koraban diszkodrogokat szedett. Fel hogy a tuneteit okkult dolgok okozzak, mert agykontrollozott is. Nyomottnak erzi magat a gyogyszerektol. Segitsek.

Mit mondanatok, mivel kezdenetek?
(Ezzel a lannyal ket eve vagyok kapcsolatban amikor kezdtuk feleennyit se tudtam a betegsegekrol. Kesobb elmondom hogy hogyan folytatodik a sztori es hogy all most az ugy)

_________________
"Ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata!" Ef.5.17


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 14., kedd 17:42 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
hm...

Azon gondolkodok, még Indu levelére válaszolva, hogy én is ismerek valakit, akinek az a hang szólalt meg, hogy legyen öngyilkos (persze becsomagolva egy félreértelmezett Igén keresztül), ráadásul az öngyilkosságnak valami olyan módján, ami a külvilág számára a legmegdöbbentőbb lett volna.
Egyenesen azt "tanácsolta", hogy ugorjon le jó magasról és ez a magas egy templomnak a teteje legyen.

Vissza térve Barankára, alig tudunk egymásról valamit.
Amikor már tudunk, akkor rendszerint nagyon méllyen van az illető valamiben. Az a férfi Indu lelveléből, ki tudja miket rajzolt, ki tudja milyen dolgokban volt benne miközben keresztyén irodalmat olvasott és ki tudja milyen keresztyén irodalom volt ez, de ennél még az is durvább, hogy a lelkészünk is mesélte, hogy belső késztetése (hang) volt ami arra késztette szolgálata elején, hogy ugorjon ki az ablakon a szolgálata kezdetén.
Én azt éltem meg, hogy ilyenkor egyetlen Valaki védheti meg az embert.
Jézus Krisztus. Mert ezek belső/felső lelki csaták, itt sokszor ember nem segíthet a másik emberen, vagy csak korlátok között.
Az Indu által említett férfi is oda jutott, hogy egy Ige mentette meg, miszerint az ölés bűn. Hogy nem szabad ölni.
Engem annó az mentett meg a széteséstől, hogy Jézushoz kiáltottam a nyomorúság idején és azóta Őt szeretném dícsérni, mert saját magam tapasztaltam, hogy milyen hatalma van.
És itt jön a kérdés, hogy mi felett. Azt gondolom, hogy a betegség felett, de nem csupán a betegség felett, hanem a Sátán felett.

A Biblia többről beszél, mint a betegségekről. Amikro egy beteg ember olvassa a Bibliát, akkor legalább talál egy olyan könyvet, amiben megfogalmazódik valami, amiről talán még beszélni sem mer másnak.
Kimondhat olyan dolgokat, gondolatokat, amiket addig talán leplezett.
Ilyen lehetett ez a lány, aki már legalább odáig eljutott, hogy ki merte mondani, hogy okkult dolgokkal foglalkozott, hogy drogozott, stb.
A bűnvallás, a bűnlátás a gyógyulás első lépése, nagyon nagy dolog, amikor az ember legalább ki meri mondani, hogy mi is van vele.
Ez szerintem már az Úr munkája és aki segíteni akar, az szerintem nem mondhatja ilyenkor, hogy "te jó ember vagy, ezeket felejtsd el, meg hogy gondolj inkább valami szépre, stb." A megoldás az lehet, hogy Jézus keresztjéről beszélek, hogy Isten is bűnnek tartja zat, amit az ember megfogalmazott, de ezért a bűnért más valaki szenvedett, Jézus Krisztus. Őt büntette meg Isten és ha valaki ezt elhiszi, akkor a bűnnek és a Sátánnak nem lesz ereje felette.

A lányról.....
Az orvosok ha valamit diaknosztizálak az már eleve súlyos hatással van az emberre. Akár igaz a dolog, akár nem.
Mitől félt a lány? ISTEN BÜNTETÉSÉTŐL, hogy Isten bünteti!!!!!!
Hogy átok alatt van!!!
Aki gyógyítani akarja, az első renden arra gondol, hogy ezt megcáfolja. Nem, dehogy, ezt felejtsd el!
Jézus Krisztus tovább ment, mint az aikidos, aki tovább lendíti a dolgot:
"Igen, azok a dolgok amit tettél halálos bűnök, de nem kell neked ezért szenvedni és nem kell neked bűnhödni, mert kiváltalak ebből"
Az a durva ebben, hogy elismerem a másik őszinte szavait, nem vonom kétségbe azt, amit hisz, vagy érez és ez már segíthet.

De ha ez a lány egy olyan orvoshoz megy, aki nem hisz Isten létezésében, sőt egyenesen skrizofénnek titlulálja alapból azt, aki egy szellemi lényben hisz, akkor ez fából vaskarika, ördögi kör, egyre méllyebre süllyedő spirál.

Ezért nagyon örülök neked Baranka!
:-)

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 14., kedd 19:12 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 13., péntek 19:09
Hozzászólások: 1521
Sziasztok!

Én a lány esetében bevonnék valami nagyon stabil megbízható lelkészt, hogy az okkult dolgokkal rendet tegyen a fejében és a lelkében. Emellett pedig hívő orvost keresnék neki. És a maradék feladat a lelkigondozása (szétszedni és összerakni :) )

_________________
Várván ama boldog reménységet


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 14., kedd 19:30 
Offline

Csatlakozott: 2006. nov. 27., hétfő 20:01
Hozzászólások: 46
Tartózkodási hely: London
hm hangok a fejben...
A skizofrenia nem csak vagy nem feltetlenul errol szol. Skizofren kliensemnek sose voltak ilyen tunetei. Van akinek vannak. De ne feledjuk el, hogy van egy ellensegunk aki szeret dolgokat sugallni es ezt meg tudja tenni kemeny kisertesek formajaban. Szerintem ezt minden egyes keresztyen ismeri. Mintha azt hallanad: Kapd el ezt a penzt es dugd el senki se tudja meg. Ugorj le ugorj le! Usd meg ezt az embert. MEg lehet nyugodni ez nem skizofrenia, es valoban az Istenhez kialtas a segitseg ezek ellen. "Alljatok ellen az Ordognek es elfut toletek"

Hogy jobban lassuk 26 eves allitolag skizofren gondozottam esetet. Mire a szolgalatot felkereste addigra mar a varos jopar lelkeszenel jart, egyikre se nagyon hallgatott bar bizonyara osszeszedett nemi keresztyen ismeretet. A beszelgetesek vegen mindig Iges lapot kert. Hogy megtert e valaha, most sem vagyok benne biztos, hogy keresi Isten akaratat az biztos.
FOlytassuk a tortenetet.
Szoval elkuldenetek keresztyen pszichiaterhez.
Ha igen, hol talaltok olyat, ismertek olyat?
Meg varok otleteket aztan folytatom hogy alakult.

_________________
"Ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata!" Ef.5.17


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 14., kedd 20:05 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Indu írta:
Sziasztok!

Én a lány esetében bevonnék valami nagyon stabil megbízható lelkészt, hogy az okkult dolgokkal rendet tegyen a fejében és a lelkében. Emellett pedig hívő orvost keresnék neki. És a maradék feladat a lelkigondozása (szétszedni és összerakni :) )


Sajnos van ember, aki az ezotériához, a legkülönfélébb elméletekhez, természetgyógyász kóklerekhez menekül egyszerűen eleve előítélettel van a keresztyénséggel szemben. Nekem is van ilyen ismerősöm. Gyerekkorában beleolvasott a Bibliába és most 30 éves fejjel azt emlegeti, hogy azért nem olvassa soha, merthogy emlékszik, hogy micsoda pornográf, gonosz dolgok voltak abban. Hiába kérdik tőle, hogy mi volt az, csak a fejét rázza és azt mondja, hogy ő nem veszi kézbe a Bibliát.

Annak idején Eeyore is hozott ide számos példát az ilyen szerencsétlenül járt emberekből, akikhez valahogy nem tud eljutni, nem érinti meg őket Isten igéje, amit különben mi képviselümk sokszor. Itt volt a Twillight például, aki nyilván valamilyen lelki betegségben szenved és csak a gyűlölet hangján tudott velünk beszélni. A Sátán ilyenkor erősebb, mint mi vagyunk, nem vagyunk képesek az ő harsogásán túl megértetni, megéreztetni Isten csendjét, nyugalmát, békéjét.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 14., kedd 21:47 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 01., vasárnap 19:48
Hozzászólások: 1002
Érdekes téma, úgy látszik nincs új a nap alatt.

Amikor még nem léteztek pszichiátriai gyógyszerek:
Egy – úgy gondolom méltatlanul – elfeledett és mellőzött könyv:

Keresztyéni tanítások és imádságok
A keresztyén ember különböző állapotai és szükségei szerint a velük élni akarók lelki hasznára
Három szakaszban készítette
Szikszai György
Magánosságában munkálkodó prédikátor
1786 (!)


Ötödik rész
A keresztyén embernek imádkoznia kell, ha rémisztő gondolatok háborgatják

Tanítás


A lelki kísértések között kiváltképpen nehéz kísértés az, ha valaki olyan állapotban van, hogy rémisztő gondolatok jönnek rá, amelyek kimondhatatlanul háborgatják és szorongatják. Aki hallotta valaha az ilyen lelki nyomorúságban lévők panaszát, elgondolhatja valamennyire, hogy milyen keserves állapot ez.

De az tudja legjobban, aki benne forog.
Sokkal többen vannak ebben a súlyos lelki próbában, mintsem gondolhatná valaki, mert az ilyeneknek az a tulajdonságuk, hogy nem szokták bajukat mások előtt emlegetni, hanem csak magukban emésztődnek.
Nem szokták emlegetni részben azért, mert azt gondolják, hogy azzal a szeretetlen embereknél nem együttérzést, és vigasztalást, hanem megítéltetést és kicsúfolást találnak, másrészt azért, mert az őket szorongató gondolatok olyan rémisztőek, hogy azokat kimondani irtóznak, sőt néha olyan csodálatosak és képtelenek, hogy ki sem mondhatják.
És mikor az ilyen gondolatok behatolnak szívükbe, különböző változásokat okoznak testükben is: vérük felháborodik, hajszálaik felemelkednek, erejük ellankad, hol megborzadnak, hol felhevülnek, néha fájdalmas szúrásokat éreznek, jajgatnak és kiáltanak, néha csak sírnak nagy keservesen, és sűrű könnyhullatással áztatják arcukat.

Mindezeket az ilyen terhes kísértésben lévők tulajdon panaszkodásaiból tudom.

És ami nagyon növeli az ilyenek lelki nyomorúságát, az, hogy magukat sátántól elfoglaltaknak képzelik, vagy legalábbis azzal rémítik magukat, hogy Isten elhagyta őket és ezért a sok rettenetes gondolatért a kárhozatra veti őket.

Bizony, súlyos harcba van az olyan lélek, aki ilyen állapotban van, de el ne csüggedjen, még kevésbé essék kétségbe, mert nem olyan nagy a veszedelem, amint talán maga elképzeli. Ezzel a négy dologgal biztathatja és vigasztalhatja magát:

1. Az ilyen lelki kísértésekben Isten fiai és leányai szoktak forogni. Mert az ördög békét hagy az olyanoknak, akik már úgyis az övéi, és készek neki szolgálni.
Hanem azok ellen szokta fordítani mesterkedését, akik az ő jármát fel nem vették, vagy nyakukról lerázták és neki szolgálni nem akarnak. Ezeket próbálgatja és ostromolja, ezeket igyekszik szorongatni. Isten pedig ezt megengedi sokszor és híveinek javára fordítja.

2. Mikor a rettenetes gondolatokon, amelyek szívét betöltik, megháborodik és azoktól iszonyodik, ez nyilvánvaló jele annak, hogy nincs megvetett állapotban, hanem inkább a Szentlélek kegyelme lakik szívében.
Mert ha nem így volna, és a sátán foglalta volna el a szívét, amint talán képzeli, nem háborítanák meg azok a gondolatok, nem rémülne olyan nagyon azok miatt.


3. Sőt, amikor a rettenetes gondolatok irtózására vannak, mikor gyűlöli, utálja azokat, mikor semmit sem kíván jobban, mint ha lehetne mintha azok előtt bezárni szívét vagy azokat kivetni szívéből: ez azt mutatja, hogy azok nem is az ő gondolatai, hanem a sátánéi.
Mivel azért nem hogy gyönyörködne azokban, hanem inkább gyűlöli utálja azokat, minden szándéka és akarata ellen valók, és így nem az övéi: ezért bizonyosan biztathatja magát azzal, hogy Isten nem tulajdonítja neki azokat.

4. Gondolja meg ezt a két példát:
Ha egy jó embert bezárnak egy olyan házba, amelyben néhány Istentelen káromkodik, esküdözik és utálatosságokat beszél, hallgatnia kellene azok gonosz beszédét, de vajon bűnül lehet e tulajdonítani neki, hogy azokat hallja? Hiszen akarná, kívánná, szeretné azokat nem hallani és utálja s iszonyodik hallani de kénytelen vele.
Ha egy várba tüzes golyókat lövöldöz be az ellenség, és azokkal az épületet rontja, égeti, vajon a kártevést a benn lévő lakosoknak kell-e tulajdonítani? Hiszen igyekeznek oltani, maguk szenvedik a kárt, szeretnék megakadályozni, de nem tehetnek róla.

Hasonló állapotban van az, akit rémítő káromló, gonosz gondolatok háborgatnak. A sátán káromlásai és szavai azok, amiket szívében megszólaltat: örömest nem hallaná, irtózik hallani s érteni, keservesen szenved azok miatt, de nem tehet róla.

Ama gonosz tüzes nyilai azok, amiket lelkének várába belövöldöz, hogy kárt tegyen neki és szorongassa őt. Ő igyekszik eloltani, de mégis lobognak, övé a kár, szenved, szorongattatik azok által.

Ítélje meg már saját maga, hogyan tulajdonítaná az irgalmas Isten azt neki? Sőt inkább szánakozással nézi szorongattatását, és közel van hozzá kegyelemmel, és segítséggel. Bízhat azért, mert nem hagyta el Isten, nem vetette el sem el nem veti emiatt.

Ezeket cselekedje azért az ilyen kísértésben levő ember:
1.
- Folytatás következik -


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 15., szerda 07:17 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2009. jan. 10., szombat 15:04
Hozzászólások: 1823
Köszönöm, hogy feltetted, Fony!

Üdv,
nX


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 15., szerda 16:24 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
Igen, köszönet az idézetért, egyébként Szikszait ti is áruljátok :-)

Idézet:
Hogy jobban lassuk 26 eves allitolag skizofren gondozottam esetet. Mire a szolgalatot felkereste addigra mar a varos jopar lelkeszenel jart, egyikre se nagyon hallgatott bar bizonyara osszeszedett nemi keresztyen ismeretet. A beszelgetesek vegen mindig Iges lapot kert. Hogy megtert e valaha, most sem vagyok benne biztos, hogy keresi Isten akaratat az biztos.
FOlytassuk a tortenetet.
Szoval elkuldenetek keresztyen pszichiaterhez.
Ha igen, hol talaltok olyat, ismertek olyat?
Meg varok otleteket aztan folytatom hogy alakult.


Azon gondolkodtam, hogy ha Isten gyógyítja meg, akkor lesz tényleg szabad. Ez viszont olyan furcsa utakon keresztül is megtörténhet, amire nem is gondolunk.
Jézus gyógyításai jutnak eszembe. Szinte nincs két azonos.
Volt, hogy sarat csinált a földből és a nyálából és ezt kente a betegre. Volt, hogy csak elmondta neki, hogy mit tegyen. Volt, hogy elküldte őket a papokhoz.
Én azt látom, hogy Isten sokkal sziporkázóbban gyógyít, mint azt mi gondolnánk.
Szóval nem fogom tudni kitalálni! :-)

De az nagyon fontos volt, hogy lelkészekkel beszélt, még akkor is, ha nem tért meg, mert legalább meg tudta fogalmazni, hogy mi lehet vele a baj. És még az a döbbenet, hogy egy-egy ilyen "Igés lap" megtarthatja az ember életét, hogy ne omoljon össze. Egyetlen Ige elég a kísértés idején.
(pl. nem ugrok le, mert az Úr azt is mondja, hogy ne kísértsem Őt ilyen dolgokkal)

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 15., szerda 16:50 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2009. jan. 10., szombat 15:04
Hozzászólások: 1823
pauler írta:
Igen, köszönet az idézetért, egyébként Szikszait ti is áruljátok

Igen, a Béni bácsit. :wink:
Üdv
nX


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 15., szerda 18:13 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
:-)

ja, hogy több is van, gyanus volt nekem is, de annak is hasonló a címe meg a tartalma, nem?

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 15., szerda 18:45 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2009. jan. 10., szombat 15:04
Hozzászólások: 1823
Jé, hogy te milyen okos vagy! Megnéztem, a címe ugyanez, de Szikszai Béni nevén szerepel a lajstromban. Pillanatnyilag egy db. sincs belőle, ha jól látom.
Pedig jó lenne!


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 15., szerda 19:30 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 01., vasárnap 19:48
Hozzászólások: 1002
nemosinex írta:
…. Megnéztem, a címe ugyanez, de Szikszai Béni nevén szerepel a lajstromban. Pillanatnyilag egy db. sincs belőle, ha jól látom.
Pedig jó lenne!


Az szerintem tévedés lehet. Szikszai Béni (1908-1985) más téren végzett szintén igen értékes missziói-evangélizációs, igehirdetői munkát.

A”Szikszai” mint a Református Egyház un. imádságos könyve forgott közkézen sokáig.
A szerző Szikszai György évszázadokkal ezelőtt írt egy olyan könyvet, ami a mai napig aktuális tanácsokat adhat a hívők számára a házasságtól kezdve a mostani témán át még nagyon sok mindenhez.

Gyülink könyvespolcán a sok „bestsellerrel” körbevéve sokáig ott árválkodott fura magányában ez az egy szem poros példány, szinte kérlelve, - „Vegyél meg, nem fogod megbánni!”
Hát tényleg nem bántam meg, egy gyöngyszemet kaptam, igen nagy nehézségeken segítettek át a benne foglaltak. Nehezen tudtam elkezdeni, de utána nehezen tudtam letenni.
Csak ajánlani tudom mindenkinek, van, ahol még lehet belőle rendelni:

http://www.egyhazikonyvek.hu/index.php? ... &Itemid=34

Mindjárt jön a folytatás…


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 15., szerda 19:43 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2009. jan. 10., szombat 15:04
Hozzászólások: 1823
Perszehogy elírás. Béni bácsi CE-s tevékenységét valamennyire (kevéssé) ismerem.
És el a kezekkel az egyszem "Szikszairól"! :wink:


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 15., szerda 20:22 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 01., vasárnap 19:48
Hozzászólások: 1002
nemosinex írta:

...És el a kezekkel az egyszem "Szikszairól"! :wink:


Szó sem lehet róla! Rátettem a kezem, az enyém, nem adom! :D (No, jó, esetleg kölcsön, de rövid határidőre!)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 15., szerda 20:25 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 01., vasárnap 19:48
Hozzászólások: 1002
Keresztyéni tanítások és imádságok
A keresztyén ember különböző állapotai és szükségei szerint a velük élni akarók lelki hasznára
Három szakaszban készítette
Szikszai György
Magánosságában munkálkodó prédikátor
1786

Ötödik rész
A keresztyén embernek imádkoznia kell, ha rémisztő gondolatok háborgatják

Tanítás

…..- folytatás:

Ezeket cselekedje azért az ilyen kísértésben levő ember:

1 Alázza meg magát Isten előtt, mint olyan, aki ezer halálra és kárhozatra méltó, ha Isten meg akarná büntetni őt a szívében forgó gondolatokért.
Imádkozzék, esedezzék, fohászkodjék, hogy Isten megbocsássa neki azokat, és szabadítsa meg azoktól.

2. Igyekezzék, tusakodjék, hogy azoktól maga is elfordítsa elméjét, vagy minél előbb kivesse elméjéből azokat.
Ezért olvassa ilyenkor Isten beszédét, vagy más jó könyvet, vagy pedig keressen társaságot, de ártatlant, bűn nélkülit.

3. Mindig legyen valami jó munka előtte, amiben foglalatoskodjék, mert igen hasznos az a rossz gondolatok eltávolítására, ha mindig van valami jó dolog, amire ráirányítja figyelmét.

4. A gonosz gondolatokat, amik fel szoktak támadni és forogni szoktak szívében, soha szóval ki ne mondja, mert akkor már olyan dolgot cselekedett, amit elkerülhetett volna.
A Gonosz gondolatokat nem tulajdonítja Isten őneki, mert azokat távol nem tarthatja magától, noha gyűlöli, de azoknak legalább kimondását elkerülheti.
Kerülje is el és azzal is mutassa meg, hogy gyűlöli azokat.

5. Mikor ezek az irtóztató gondolatok szívébe hatolnak, mondjon ellene magában ilyenformán: Jaj, nem az én gondolataim ezek, nem ismerem el magaméinak, gyűlölöm, utálom, nem hiszem azokat; nem igazak, nem úgy van a dolog; jó az Isten, az ördög a gonosz, ő van kárhozatra ítélve, de én nem vagyok;
Isten Fia eleget tett a bűnösökért, megváltott engem is, stb.

6. Az ilyen irtóztató gondolatok miatt Istentől el ne idegenedjék, el ne szakadjon, hanem annál inkább ragaszkodjék hozzá és tartson vele mind, amikor a rémítő gondolatok háborgatják, mint egyébkor.
Ha ezek a gondolatok Isten ellen vannak is, ő gyűlölve és átkozva azokat, mint az ördögnek az ő szívébe besugallt gondolatait, maradjon meg az Isten iránti tiszteletben, hűségben és szeretetben.

7. Minden egyéb bűnt akár szóval, akár cselekedettel valót nagy igyekezettel kerüljön és igyekezzék példás kegyességgel élni.
Isten imádásában és tiszteletében szorgalmas és buzgó legyen, a könyörgésben és böjtölésben foglalatoskodjék.

8. Végül: ha mindhalálig is tart rajta ez a nehéz kísértés, el ne csüggedjen.
Ha előbb nem is, akkor megszabadul, és ha különben kegyesen él, akkor a rettenetes gondolatok, amikkel annyit küszködött és kínlódott, és amik miatt annyi szorongattatást, bút és fájdalmat látott, semmi akadálya nem lesznek üdvösségének.
Sőt, inkább akkor minden hánykódását és szorongattatását örökkévaló, kívánatos nyugodalom váltja fel.


Az olyan keresztyén imádsága, akit rémítő gonosz gondolatok szoktak háborgatni

Folytatás következik:


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 141 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 10 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség