Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 141 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Következő
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 17., péntek 15:56 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
http://www.palferi.hu/2009-2010

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 17., péntek 20:25 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 01., vasárnap 19:48
Hozzászólások: 1002
Keresztyéni tanítások és imádságok
A keresztyén ember különböző állapotai és szükségei szerint a velük élni akarók lelki hasznára
Három szakaszban készítette
Szikszai György
Magánosságában munkálkodó prédikátor
1786


Ötödik rész
A keresztyén embernek imádkoznia kell, ha rémisztő gondolatok háborgatják

Tanítás
…..- folytatás:
Az olyan keresztyén imádsága, akit rémítő gonosz gondolatok szoktak háborgatni

Óh szent és mindenható Isten, aki a gondolatokat is látod és érted, fájdalmas és töredelmes szívvel panaszkodom szent Felséged kegyelmes tekintete előtt terhes lelki kísértésemről, ami engem gyötör és szorongat.
A rettenetes gonosz gondolatok elfoglalják szívemet, és keservesen háborgatnak. Milyen boldogtalan teremtés volnék én, ha engem azok szerint ítélnél és büntetnél!
De tudod, hogy azok akaratom ellenére szállnak szívembe, útálom és gyűlölöm azokat s ha lehetne, örökre bezárnám szívemet azok előtt. De akárhogy igyekszem és törekszem kirekeszteni azokat, mégis betörnek, mint a tüzes nyilak, erőszakkal behatolnak és kimondhatatlanul szorongatnak engem.

Mélységesen megalázom magamat szent Felséged előtt, és Jézus Krisztus nevében esedezem, ne tulajdonítsd nekem azokat, és ne ítélj meg engem azokért a te igazságod szerint, mint nem az én gondolataimért. Óh távol legyen, hogy azok az én gondolataim volnának! Átkozom és kárhoztatom azokat. Te se vess el azért irgalmas Úristen, ne utálj, és ne gyűlölj meg engem azokért, ne hozd rám azok büntetését. Szálljon arra a büntetés, akinek a gondolatai azok. Engem pedig, aki irtózom azoktól a gondolatoktól, vegyen körül a te irgalmad.

Vess végét ah Úristen ebben a terhes kísértésemnek, ami lelkemet kegyetlenül gyötri és szorongatja. Vonj ki engem ebből a sáros fertőből, szabadíts meg ebből a gyötrelemből. Tiltsd el a sátánt és kötözd meg a sötétség láncaival, hogy tüzes nyilait ne lövöldözhesse szívembe, vagy erősítsd meg szívem ajtaját, hogy azon át ne hatolhassanak tüzes nyilai. Elégeld meg nagy lelki nyomorúságomat és örvendeztesd meg szegény lelkemet kívánatos szabadításoddal.

Ha pedig a terhes kísértés súlyát még tovább is rajtam akarod hagyni, állj mellém vigasztalásoddal, kegyelmeddel és isteni erősítéseddel. Ha még tovább is megengeded a sátánnak, hogy rostáljon, Uram, ne hagyd elfogyni hitemet!
Mikor közelget a gonosz óra, jöjj te is hozzám, és a szorongató gondolatok között éreztesd velem kegyelmes jelenlétedet s édes biztatásodat. Mikor pedig elmúlik, vidámítsd meg megtört szívemet, alélt lelkemet és Szentlelked belső munkájával biztass meg engem afelől, hogy azokat a rettenetes gondolatokat, amelyek szívemben akaratom ellenére forogtak és engem kegyetlenül szorongattak, nem tulajdonítod nekem, azokért meg nem büntetsz, el nem vetsz, és meg nem utálsz engem.
Én a harcban is a harc után is szeretlek téged, benned bízom és hozzád ragaszkodom. Te is azért a harcban is a harc után is kiáltsd a szívembe, mondd ezt a lelkemnek:
Ne félj, nem hagylak el, meg sem utállak téged, sőt inkább veled vagyok háborúságodban, megmentelek téged és megmutatom neked szabadításomat.

Akármint és akármeddig ostromoljon is engem is a sátán, ne engedd, hogy elnyelhessen és tőled elszakíthasson. Sőt inkább cselekedd kegyelmed hatalmas ereje által azt, hogy ez az ő gonosz ólálkodása nekem javamra, ez a terhes kísértés nekem üdvösségemre szolgáljon.
Hozz nekem jót ebből a gonoszból, világosságot ebből a sötétégből, édeset ebből a keserűségből. Erősíts a hitben, reménységben, béketűrésben. Tégy buzgóvá és állhatatossá, mindvégig a te tiszteletedben, szolgálatodban és a kegyesség mindennemű munkájában.

És ha egész életemben kell is vesződnöm ezzel a kísértéssel, legalább életem végén vigyél fel engem arra a boldog és barátságos helyre, ahol a sátánnak semmi ereje sincsen, ahová tüzes nyilait be nem lövöldözheti, hanem ahol mindenek minden gondolatukkal és beszédükkel szüntelen a te dicsőítésedben foglalatoskodnak, hogy azokkal együtt én is minden bántás és akadályoztatás nélkül sok bút, szorongattatást látott lelkem teljes örömével áldhassam és magasztalhassam dicsőséges szent nevedet, mind örökkön örökké az Úr Jézus Krisztus által.
Ámen.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 17., péntek 20:29 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 13., péntek 19:09
Hozzászólások: 1521
Ahogy folyamatában olvastam a topikot, egy kicsit mindig értetlenkedtem, amikor nekem úgy tűnt, hogy a gyógyszeres, meg orvosi beavatkozás van szembe állítva az imádkozással. (Persze lehet, hogy én értettem félre, de többször volt ilyen érzésem) Aztán ezen gondolkodtam ma valahogy, és eszembe jutott egy személyes történetem, és valahogy késztetés éreztem, hogy írjam be. Az volt, hogy tavaly a főnököm "kicsit" rám szállt, nem volt zökkenőmentes az életem, és volt egy olyan pont, amikor csináltam valamit, ami szerintem kiemelkedően jó lett - és nemhogy dicséretet nem kaptam érte, de baromi nagy leszúrást, és ez kiverte nálam a biztosítékot, mert nagyon igazságtalannak éreztem. És nagyon magam alá estem ettől, és 4 napig borzasztó instabil voltam, kb percenként sírnom kellett, pénteken történt, egész hétvégén ki voltam, sírva aludtam el és sírva ébredtem - még sose volt ilyen (pláne nem egy ostoba munkahelyi szituáció miatt), és még hétfőn is ahogy beléptem az irodába sírnom kellett, úgyhogy a fél délelőttöt a mosdóban töltöttem, hideg vizet locsolva magamra, de teljesen hatástalan volt. És a főnököm ezt frankón érzékelte, és hogy egy képpel érzékeltessem, olyan volt a helyzetem, mint egy akváriumban mikor az egyik hal beteg lesz, és ezt megérezve a többi hal elkezdi széttépni. (asszem van valami ilyesmi) Szóval azt éreztem, hogy a főnököm ennek örül, és tovább akar cincálni. És Net-et kértem meg, hogy elemezgesse velem a helyzetet, és ő is meg a férjem is imádkoztak értem. És olyan döbbenetes volt, ahogy egyszerűen visszajött az erőm, és kedden behívott a főnököm, és (ahogy én éreztem) megint akart vágni rajtam egyet - és szemébe néztem, tele lelkierővel, és AZONNAL abbahagyta a szekálást, már kb a mondatát se fejezte be.
Olyan csodálatos volt, hogy ilyen nagyon gyors és látványos közbeavatkozása volt a jó Istennek.
Szóval tényleg nem lebecsülendő az imádság ereje a lelki bajoknál sem (bár nyilván a testi betegségek esetén is bevesszük a gyógyszert adott esetben)

Nagy áldás, ha vannak hívő szakemberek.

_________________
Várván ama boldog reménységet


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 17., péntek 21:46 
Offline

Csatlakozott: 2006. nov. 27., hétfő 20:01
Hozzászólások: 46
Tartózkodási hely: London
pauler írta:
Igen, köszönet az idézetért, egyébként Szikszait ti is áruljátok :-)

Idézet:
Hogy jobban lassuk 26 eves allitolag skizofren gondozottam esetet. Mire a szolgalatot felkereste addigra mar a varos jopar lelkeszenel jart, egyikre se nagyon hallgatott bar bizonyara osszeszedett nemi keresztyen ismeretet. A beszelgetesek vegen mindig Iges lapot kert. Hogy megtert e valaha, most sem vagyok benne biztos, hogy keresi Isten akaratat az biztos.
FOlytassuk a tortenetet.
Szoval elkuldenetek keresztyen pszichiaterhez.
Ha igen, hol talaltok olyat, ismertek olyat?
Meg varok otleteket aztan folytatom hogy alakult.


Azon gondolkodtam, hogy ha Isten gyógyítja meg, akkor lesz tényleg szabad. Ez viszont olyan furcsa utakon keresztül is megtörténhet, amire nem is gondolunk.
Jézus gyógyításai jutnak eszembe. Szinte nincs két azonos.
Volt, hogy sarat csinált a földből és a nyálából és ezt kente a betegre. Volt, hogy csak elmondta neki, hogy mit tegyen. Volt, hogy elküldte őket a papokhoz.
Én azt látom, hogy Isten sokkal sziporkázóbban gyógyít, mint azt mi gondolnánk.
Szóval nem fogom tudni kitalálni! :-)

De az nagyon fontos volt, hogy lelkészekkel beszélt, még akkor is, ha nem tért meg, mert legalább meg tudta fogalmazni, hogy mi lehet vele a baj. És még az a döbbenet, hogy egy-egy ilyen "Igés lap" megtarthatja az ember életét, hogy ne omoljon össze. Egyetlen Ige elég a kísértés idején.
(pl. nem ugrok le, mert az Úr azt is mondja, hogy ne kísértsem Őt ilyen dolgokkal)


Nem gondoltam hogy ki kellene talalni mi tortent. Arra gondoltam hogy mit tennetek ha egy ilyen lannyal talalkoznatok mit tanacsolnatok. :)

_________________
"Ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata!" Ef.5.17


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 17., péntek 22:03 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 01., vasárnap 19:48
Hozzászólások: 1002
Baranka írta:
Nem gondoltam hogy ki kellene talalni mi tortent. Arra gondoltam hogy mit tennetek ha egy ilyen lannyal talalkoznatok mit tanacsolnatok. :)


Ha jól értem, a lánynak bármit tanácsoltak, arra nem nagyon hallgatott.
Ezért nem tanácsolnék neki semmit, nem küldeném sehova, hanem imádkoznék érte, hogy Isten értesse meg vele személyesen, mi a gond, s belátásból tudjon cselekedni.
S közben, ha igénye van rá, hogy elbeszélje, mi foglalkoztatja, mire jutott, meghallgatom.
Majd ismét imádkozom....
Hosszadalmas, türelmet igénylő feladat......

Részemről...(mint aki volt hasonló helyzetben, s megízlelte mindkét oldalt....)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 18., szombat 08:52 
Offline

Csatlakozott: 2006. nov. 27., hétfő 20:01
Hozzászólások: 46
Tartózkodási hely: London
Koszonom fony, kb ez az amire en is jutottam az eset kapcsan. Gyakorta talalkoztunk beszelgettunk mindig sok kerdese volt. Most is levelezunk.
Hogy mi tortent a betegsegevel? Kb egy evvel a gyogyszerezes megkezdese utan egy pszichologus kideritette (az elso ember aki hajlando volt idot forditani a megvizsgalasara) hogy valoszinuleg nem beteg, viszont addigra mar egy pszichiater sem vallalta hogy leveszi a gyogyszerrol mert ennyi ido alatt az agya , ami eredetileg jol mukodott valamilyen szinten raallt a gyogyszerre es negy volt az esely hogy a gyogyszer elhagyasa kihozza a valodi betegseget. Aztan a sajat dontoesere, mivel jol volt, elhagyta a gyogyszert es kb fel ev multan jelentkezett ujra az egesz. Most megint gyogyszereket szed nagyon kicsi az onbizalma de mindig sok kerdessel es erdeklodessel az ISten fele.

Koszonom a 18. szazadi idezeteket, tetszenek :)

_________________
"Ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata!" Ef.5.17


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 18., szombat 18:45 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
Amikor nagyon megijedtem és tényleg nagyon beteg voltam, akkor nekem is több dolog jutott eszembe, hogy most hova menjek, mert segítség kell, ha élni akarok még.
A feleségem jutott eszembe, a mentők száma, talán a lelkészünk....
Aztán egy egyre erősödő hang:
Kiálts hozzám, én még ezek után is várlak, csak gyere már ide, Velem beszéld meg, hogy mi van!

Egyik kedves tesóm mondott egy olyan szép képet.
Ott áll az ember, a Sátán szórakozik vele, bántja, el akarja venni az életét.
És Isten, hatalmas erejével nem tesz semmit, ott áll és meg van kötve a keze, nem léphet. Arra vár, hogy az ember legalább 10 cm-t távolodjon az ellenségtől, hogy hatalmas erejével odacsapjon. Hogy az ember legalább egy lépés távolságra lépjen Felé, hogy helye legyen a harchoz.
És ha valaki ezt a pici lépést megteszi, akkor olyan mennyei harcot láthat, olyan Lénnyel találkozik, akiről már tudja, hogy össze sem lehet hasonlítani a Sátán erejével. Ez a szeretet pillanatok alatt képes az ember teljes lényét megváltoztatni és ahogyan Jézus előtt ott ült az az ember megnyugodva, akit már leláncoltak vastag fém láncokkal (ma mik ezek a láncok?), hogy lehessen tőle élni, de ő még ezeket is szétszaggatta, úgy ma sincs ez másként.
Jézus ma is ÉL!

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. okt. 04., hétfő 22:53 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. dec. 04., hétfő 16:04
Hozzászólások: 90
Tartózkodási hely: Budapest
Kedveseim, sajnos vannak olyan emberek köztünk, akiknek elméje nem működik tökéletesen, személyiségzavarokkal küzdenek. Ha hívő emberrel fordul elő ilyen, nagyon ijesztő, volt szerencsém találkozni több vallási tébolyban szenvedő beteggel munkám során. Nem a vallástól betegedett meg, de mivel a vallás töltötte be a gondolatait, azok torzultak és nyilvánultak meg romboló, negatív irányba. Ilyenek számára kell szakorvos (pszichiáter, pszichológus), kezelés, terápia.
Egy hívő orvos e téren is össze tudja kapcsolni szakértelmét és Istenhitét, s tud segíteni a paciensén.
Miért nem a vesebetegségekről beszélgetünk? Miért annyira kirívó dolog egy lélekdoktor, s miért egyértelmű, hogy ellentétben áll a keresztyénség tanításaival? Tapasztalataim ellenkezőjét bizonyítják.

Sétáljatok sokat.

_________________
"Éneklek az Úrnak egész életemben, zengedezek az én Istenemnek amíg csak vagyok."


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. okt. 05., kedd 07:11 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
A séta pozitív hatását markánsan akkor érzékeltem, amikor kisgyermekes anyaként-4-5 apróság téblábolt körülöttem- a rossz időjárás miatt több napig nem tudtunk kimenni. Már azt hittem, összedől a világ- amikor végre jó lett az idő. Kisétáltunk, rövid idő alatt a depreszív gondolatok elszálltak- s rájöttem, hogy akkor ennek mind a bezártság volt az oka.Azóta is kedvenc szabadidőprogramom a séta.

Természetesen vannak más jelelgű problémák, amiket ülve, Igét olvasva, imádkozva lehet megoldani.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. okt. 05., kedd 08:10 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
A séta, a kocogás jó hatásáról én is be tudok számolni. Mivel a munkahelyem olyan, hogy szinte a begipszelés szintjén mozdulatlan az ember egész nap, egy esti, kis kis kocogással egybekötött séta teljesen ki tudja tisztítani az ember fejét és hozzá még át is mozgatja az ember izmait, ízületeit.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. okt. 05., kedd 13:11 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 13., péntek 19:09
Hozzászólások: 1521
Kedves Eszter,

Idézet:
Miért nem a vesebetegségekről beszélgetünk?


Mert ha annak topikot nyitnánk, lehet, hogy az első hozzászólás után behalna. Így első blikkre nekem nem tűnik érdekesnek, szerinted miért kéne arról? Azért inkább a "lélek doktorairól", mert a hit is inkább lelki, mint testi.

Idézet:
Miért annyira kirívó dolog egy lélekdoktor, s miért egyértelmű, hogy ellentétben áll a keresztyénség tanításaival?


Engedj meg kérlek egy kérdést: mindez abból jött neked le, hogy elolvastad a topik hozzászólásait? Csak mert keresztény "lélekdoktorok" is méltatva lettek itt a topikban...

Üdv:
Indu

_________________
Várván ama boldog reménységet


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. okt. 05., kedd 17:30 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. dec. 04., hétfő 16:04
Hozzászólások: 90
Tartózkodási hely: Budapest
Kedves Indu,

kérdéseidre válaszolva, nézőpont kérdése, hogy a vesebetegség érdekesebb-e, vagy a lelki betegségek.

Igen, még a hívő lélekdoktorok méltatása mellett is az jött le, hogy a lélekgyógyász doktor rossz ember, hívőnek nem való.

Mivel egyre több lelkibeteg ember él gyülekezetekben is, talán picit lassan, de változik ez a nézet.

_________________
"Éneklek az Úrnak egész életemben, zengedezek az én Istenemnek amíg csak vagyok."


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. okt. 06., szerda 17:35 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
Kedves Eszter, tényleg érdekel a válaszod. (én sokat gondolkozok ezen)

Lehet a lelket anyaggal gyógyítani?
Egy üveg Fantától boldog leszek?

Az emberi lélek békességre vágyik és a világ is képes lecsendesíteni egy háborgó lelket.
Vannak erre eszközei. Erre törekszik a pszichiátria, ha jól gondolom.....

Te miben látod a különbséget, amikor Jézus azt mondta, hogy Ő ad békességet és ezt nem úgy adja, ahogyan a világ adhatja.

Bocs, de a vesém rendben :-)

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. okt. 06., szerda 20:32 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 13., péntek 19:09
Hozzászólások: 1521
(a háborgó lelket lehet csokival gyógyítani - de most biztos nem erre gondoltál, csak a Fantáról jutott eszembe :) )

_________________
Várván ama boldog reménységet


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Pszihológia és a hívő ember
HozzászólásElküldve: 2010. okt. 07., csütörtök 00:28 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. dec. 04., hétfő 16:04
Hozzászólások: 90
Tartózkodási hely: Budapest
Kedves Pauler,

tapasztalataim szerint a lelket semmivel sem lehet gyógyítani, a gyógyszerek az agyat birizgálják, gyógyítani csak Isten tud. A lelket a többi ember maximum türelemmel, szeretettel, elfogadással tudja gyógyítani, vagy enyhíteni a szenvedését.
Isten békéje miért más, mint amit a világ ad? Mert Isten nem a világ, Isten fogalmai számunkra felfoghatatlanok. Bizonyára sok békés lelkű hívő él szerte a világon, mert próbálnak minél jobban Krisztusra hasonlítani, s ha ez sikerül nekik szenvedések nélkül, akkor feltehetően átélik azt a bizonyos békességet, amire Jézus utal. (Gondolom én, de ezt persze csak az én szerény agytalanságom gondolja így.)

Minden jót kívánok Neked! :-)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 141 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség