Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 230 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Következő
 

Re: Nők a Bibliából; Isten és az Asszonyok
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2010. nov. 19., péntek 21:56 
Offline

Csatlakozott: 2008. jún. 22., vasárnap 10:47
Hozzászólások: 95
nemosinex írta:
Szóval csak annyit lenne jó látni, hogy Istennek ezek a nagy hithősei ugyanolyan nyomorult kis férgecskék voltak, mint mi valamennyien, s Isten végtelen irgalmáról szól az ő történetük is, akárcsak a miénk.
nX


Azért ha a hit nagy hősei "kis férgecskék"voltak,akkor a mi titulusunkat azért lejjebb helyezném... :)

Másodszor mint mondod,ezek a "kis férgecskék"Isten végtelen irgalmából most az Úrnál vannak,ami viszont nem mondható el sajnos "valamennyiünkről"...


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Nők a Bibliából; Isten és az Asszonyok
HozzászólásElküldve: 2010. nov. 19., péntek 21:58 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
És ezekért a férgecskékért vállalta Jézus hogy egyáltalán bele szülessen ebbe a tetőtől-talpig bűnös világba.

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Nők a Bibliából; Isten és az Asszonyok
HozzászólásElküldve: 2010. nov. 19., péntek 22:09 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
még az előző hozzászólásomhoz annyit, hogy elképzelem Sárát, amint elmondja Ábrahámnak, hogy nem kell félned az éhségtől, higgy Istenben és Egyiptomban különben is rossz dolgunk lesz, ezért itt maradunk és kész....
:-)

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Nők a Bibliából; Isten és az Asszonyok
HozzászólásElküldve: 2010. nov. 19., péntek 23:14 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 13., péntek 19:09
Hozzászólások: 1521
Péter, és mi a gondolatkísérlet vége?
---
szerintem PONT ezt kellett volna csinálni :)
---
Mint rendes asszony, felvetettem ezt az egész kérdéskört a férjemnek:
Skype /ja mert mi így szoktunk beszélgetni :)/ :
>én>léci mondj erre vmit
>férj>ja értem. Nem tudom, ez a te projekted, mármint az egyenjogúság

Hát így állunk :*:

_________________
Várván ama boldog reménységet


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Nők a Bibliából; Isten és az Asszonyok
HozzászólásElküldve: 2010. nov. 19., péntek 23:26 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2009. jún. 13., szombat 13:49
Hozzászólások: 440
Ne felejtsük el, hogy 1 Mózes 12. részről beszélünk most és nem 1 Mózes 16. részéről.

Nem is azt mondtam hogy Ábrahám nem hazudik.


Idézet:
Az 1Móz,12 éppen Ábrahám jellemtelenségéről szól elsősorban, aki, hogy saját bőrét mentse, hazudik, és hagyja elhajtani a feleségét. Arról nem szól ugyan a Bibliának ez a része, hogy mennyire önként és belsőleg szabadon engedelmeskedett a férjének, de egy csöpp empátiával bele lehet gondolni a helyzetébe. Én kötve hiszem, hogy legalább valami csalódottságfélét ne érzett volna, hogy a csodált férfiú slágfertig módon letagadja, és így megágyaz a potenciális prostitúciónak.


Én nem találtam ebben a részben arra utalást hogy Sára azt mondta volna Ábrahámnak nem én nem mondom azt hogy a húgod vagyok, vagy azt hogy persze öljenek csak meg az egyiptomiak, de én a te kedvedért nem fogok hazudni, és nem olvassuk azt sem hogy kioktatná férjét arról hogy ez Isten akarata elleni dolog.

Egy feleségnek sosem feladata kioktatni a férjét! Imádkozhat Istenhez azért, hogy férje úgy lássa a dolgokat ahogy az Isten szerint való, de nem mondhatja meg mit csináljon, a feleség csak javasolhat, a férj hozza a döntéseket övé a felelősség, azt gondolom ez lenne a helyes ahogyan a Korintusbeliekhez írott levélben példaként előttünk van:
"Szeretném, ha tudnátok, hogy minden férfinak feje a Krisztus, az asszony feje a férfi, a Krisztus feje pedig az Isten." /1 Kor.11.3/

"Engedelmeskedjetek egymásnak, Krisztus félelmében. Az asszonyok engedelmeskedjenek férjüknek, mint az Úrnak;mert a férfi feje a feleségének, ahogyan Krisztus is feje az egyháznak, és ő a test üdvözítője is. De amint az egyház engedelmeskedik Krisztusnak, úgy engedelmeskedjenek az asszonyok is a férjüknek mindenben." /Ef.5:21-24/

Az asszonyok engedelmessége nem függ a férje jellemétől. Ha férje gyenge, igazságtalan vagy éppen istentelen, akkor se a férje értékét, bölcsességét mérlegelje hanem az Úr akaratát. A férjnek engedelmességgel tartozik, "mint az Úrnak".


Idézet:
De azért mégis megszületett Ismáel, Isten határozott ígérete ellenére, hogy Sárának ad fiat. Tehát mégsem volt talán mindig olyan engedelmes....


Ne felejtsük el hogy még mindig 1 Móz. 12. részénél járunk, ahol még nincs szó Ismáelről és a további

Idézet:
Gyakorlatilag kiröhögték Istent, amikor az ígéretet tette: "Ekkor arcára borula Ábrahám, és nevete, és gondolá az ő szívében: vajjon száz esztendős embernek lesz-é gyermeke? avagy Sára kilencven esztendős lévén, szülhet-é?"

történésről!!!!

Idézet:
Szóval csak annyit lenne jó látni, hogy Istennek ezek a nagy hithősei ugyanolyan nyomorult kis férgecskék voltak, mint mi valamennyien, s Isten végtelen irgalmáról szól az ő történetük is, akárcsak a miénk.


Nem gondolom, hogy :"Istennek ezek a nagy hithősei ugyanolyan nyomorult kis férgecskék voltak mint mi valamennyien" nem gondolom hogy párhuzamot lehetne vonni az ő életük és mi életünk között, mivel ők példaképek számunkra, rólunk sajnos ez nem mondható el, és ne feledjük azt sem el, hogy Isten azt mondja:
" Az Úr így felelt: Elvonultatom előtted egész fenségemet, és kimondom előtted az Úr nevét. Kegyelmezek, akinek kegyelmezek, és irgalmazok, akinek irgalmazok."/2 Móz 33.19/


Mit mondjunk tehát? Igazságtalan az Isten? Szó sincs róla!
Hiszen így szól Mózeshez: "Könyörülök, akin könyörülök, és irgalmazok, akinek irgalmazok."
Ezért tehát nem azé, aki akarja, és nem is azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené.Mert így szól az Írás a fáraóhoz: "Éppen arra rendeltelek, hogy megmutassam rajtad hatalmamat, és hogy hirdessék nevemet az egész földön." Ezért tehát akin akar, megkönyörül, akit pedig akar, megkeményít."/Róm.9.14-18/

_________________
„De keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek.” (Mt 6:33)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Nők a Bibliából; Isten és az Asszonyok
HozzászólásElküldve: 2010. nov. 20., szombat 00:37 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2009. jún. 13., szombat 13:49
Hozzászólások: 440
Sára (Száraj) 2. rész

Ábrahám aki évek hosszú során át korlátlanul bízott Istenben most egyszerre reszketni kezdett és féltette életét.Hazugságban keres menedéket, és elárulja Sárát.

Azt olvassuk 1 Móz 12.11-12 részben, hogy Ábrahám azt mondja Sárának: "Tudom, hogy szép arcú asszony vagy.Ha meglátnak az egyiptomiak, azt mondják majd: Ez a felesége! És engem megölnek, téged pedig életben hagynak. Mondd, hogy a húgom vagy, hogy jó sorom legyen a te réveden, és életben maradjak általad."
Ábrahám tartott attól hogy felfigyelnek Sárára. Önző magatartása által Sára női szemérmessége veszélybe kerül.
De Isten akiben Sára bízott, közbelép:"De nagy csapásokkal sújtotta az Úr a fáraót és házát Abrám felesége, Száraj miatt hívatta azért a fáraó Abrámot, és ezt mondta: Mit tettél velem? Miért nem mondtad meg nekem, hogy a feleséged? Miért mondtad, hogy a húgod? Csak ezért vettem feleségül. Most aztán itt a feleséged, fogd, és menj!Embereket is rendelt mellé a fáraó, és azok kivezették őt, feleségét és mindenét, amije csak volt."/1 Móz.1217-20/.

Ábrahámnak és feleségének meg kellett tanulnia hogy a csüggesztő körülmények ellenére állhatatosak maradjanak a hitben.Azoknak előképévé kellett lenniük, akik hittel és türelemmel várakoznak ígéretek beteljesedésére.

Annak ellenére, hogy az elmúlt években Isten ígérete még mindig nem teljesedett be a gyermekkel kapcsolatban.
13. részben újabb ígéretet kap Ábrahám: "Azt az egész földet, amelyet látsz, neked és a te utódaidnak adom örökre.Hasonlóvá teszem utódaidat a föld porához: aki meg tudja számolni a föld porát, az tudja megszámolni a te utódaidat is. Indulj, járd be ezt a földet széltében-hosszában, mert neked adom.Így vonult tovább Abrám a sátraival, és letelepedett Mamré tölgyesében, amely Hebrónban van. Ott is épített oltárt az Úrnak." A hálás Ábrahám oltárt épített az Úrnak.

16.részben:



"Száraj, Abrám felesége nem szült neki. De volt Szárajnak egy egyiptomi szolgálója, akinek Hágár volt a neve. Száraj ezt mondta Abrámnak: Íme, az Úr nem engedett szülnöm, menj be a szolgálómhoz, talán az ő révén lesz fiam. És hallgatott Abrám Száraj szavára. Akkor Száraj, Abrám felesége, fogta szolgálóját, az egyiptomi Hágárt, és férjének, Abrámnak adta, hogy legyen az asszonya; tíz esztendővel azután, hogy Abrám megtelepedett Kánaán földjén. És ő bement Hágárhoz, az pedig teherbe esett. Amikor látta, hogy terhes, úrnőjének nem volt többé becsülete előtte.Ezért Száraj ezt mondta Abrámnak: Miattad ért engem sérelem! Magam adtam öledbe a szolgálómat, de látja, hogy teherbe esett, és nincs előtte becsületem. Ítéljen ügyünkben az Úr! Abrám így felelt Szárajnak: Hiszen kezedben van a szolgálód, csinálj vele, amit jónak látsz! Ettől fogva olyan rosszul bánt vele Száraj, hogy az elfutott tőle. Az Úr angyala rátalált egy forrásnál a pusztában, annál a forrásnál, amely a Súrba vezető út mentén van, és ezt mondta: Hágár, Száraj szolgálója! Honnan jössz, és hová mégy? Ő így felelt: Úrnőm elől, Száraj elől futok.Azt mondta neki az Úr angyala: Térj vissza úrnődhöz, és alázkodj meg előtte!"/1Móz. 16:1-9/


Kárvallás és szégyen közepette kellett megtanulniuk, hogy olykor milyen gyötrelmes feladat: várni. Isten ígéretei bizonyosak, a beteljesedés időpontját azonban titokban tartja. Az élet iskolájában az is meg kell tanulniuk hogy hitük horgonyát Isten ígéreteinek szilárd talajába vessék ne pedig az emberi lehetőségek futóhomokába. És éppen ebben mondottak csődöt.
Sára mindenáron látni akarta Isten ígéretének beteljesedésé és időpontját így kezébe vette az irányítást és önmaga akarta meghatározni.Sára azt javasolta Ábrahámnak hogy menjen be szolgálójához. Ábrahám hallgatott felesége helytelen szavára így le kellett aratnia a keserű termést.

A következmények nem maradtak el. A hitetlenség és türelmetlenség gyümölcsöt termett már Hágár terhessége alatt.Izmael még meg sem született de Ábrahámék családjában megtermett a békétlenség gyümölcse. Hágárban helytelen fölényes érzés támadt Sára pedig elfelejtette hogy ő volt ennek az egésznek az elindítója. Istentől való eltávolodása során nem jutott önismeretre és bűnbánatra.Az egész dologért férjére hárította a felelősséget.

Hágárt minden módon próbálta megalázni de Isten közbelépett. Sára megtapasztalta milyen romboló erők szabadulnak fel az emberben ha eltávolodik Istentől.Nem tudhatjuk, hogy Sára nem éppen azzal késleltette e az ígéret beteljesedését, hogy előre akarta hozni azt.


Mert hű az aki ígéretet tett. /Zsid.10.23/

Ábrahám hit által kapott erőt arra is hogy Sárával nemzetséget alapítson, noha már idős volt,minthogy hűnek tartotta azt, aki az ígéretet tette. /Zsid.11.11

_________________
„De keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek.” (Mt 6:33)


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Golgotavirág 2010. nov. 20., szombat 12:14-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Nők a Bibliából; Isten és az Asszonyok
HozzászólásElküldve: 2010. nov. 20., szombat 06:40 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2009. jan. 10., szombat 15:04
Hozzászólások: 1823
Golgotavirág írta:
Ne felejtsük el, hogy 1 Mózes 12. részről beszélünk most és nem 1 Mózes 16. részéről.


Én is arról beszéltem. Az általad használt mindig kifejezés ugyanakkor azzal a következtetéssel is jár, hogy a 12. részben valószínűleg ugyanúgy viselkedik Sára, mint majd a 16.-ban
Idézet:
Nem is azt mondtam hogy Ábrahám nem hazudik.

Nem is azt mondtam, hogy azt mondtad.


Idézet:
Én nem találtam ebben a részben arra utalást hogy Sára azt mondta volna Ábrahámnak nem én nem mondom azt hogy a húgod vagyok, vagy azt hogy persze öljenek csak meg az egyiptomiak, de én a te kedvedért nem fogok hazudni, és nem olvassuk azt sem hogy kioktatná férjét arról hogy ez Isten akarata elleni dolog.


De azt sem, hogy önként és belsőleg szabadon igenelt volna a férjének.


Idézet:
Nem gondolom, hogy :"Istennek ezek a nagy hithősei ugyanolyan nyomorult kis férgecskék voltak mint mi valamennyien" nem gondolom hogy párhuzamot lehetne vonni az ő életük és mi életünk között, mivel ők példaképek számunkra, rólunk sajnos ez nem mondható el, és ne feledjük azt sem el, hogy Isten azt mondja:
" Az Úr így felelt: Elvonultatom előtted egész fenségemet, és kimondom előtted az Úr nevét. Kegyelmezek, akinek kegyelmezek, és irgalmazok, akinek irgalmazok."/2 Móz 33.19/

Én szeretnék párhuzamot vonni az ő életük és a mi életünk között, nemcsak férgecske voltukban, hanem nagyságukban is. Számomra vigasztaló és reményt adó, hogy ezeket az embereket (meg a parázna Ráhábot, meg a dadogós Mózest, meg a csaló Jákobot stb.) nevezi Isten a hit hőseinek, mert testközelbe hozza az ő történetüket, és ígéretet ad számunkra is, hogy mi is lehetünk a hit hősei. Mert különben mi tanulságunk lehet abból, hogy szép történeteket olvasgatunk megközelíthetetlen bálványokról? Íme, ők ilyen tökéletesek voltak, az asszonyok mindig engedelmeskedtek, a férfiak mindig jól döntöttek, győzött a tesztoszteron az ösztrogén fölött.
Miközben Isten győzött, természetesen. És Isten egész fensége mindnyájunk (Károlynak külön: a mindnyájunk alatt az itt írogató hívő testvéreket értem) előtt elvonul(hat).
Üdv
nX


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Nők a Bibliából; Isten és az Asszonyok
HozzászólásElküldve: 2010. nov. 20., szombat 09:54 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
pauler írta:
Ex, ez telibe talált:
...a szív elrejtett embere a szelíd és csendes lélek el nem múló díszével: ez értékes az Isten előtt.Egykor a szent asszonyok is, akik az Istenben reménykedtek, így díszítették magukat: engedelmeskedtek férjüknek, ahogyan Sára engedelmeskedett Ábrahámnak, és urának nevezte őt.../1Péter 3:4-6/
....

Hát persze, hogy telibe talál, hisz az igéről van szó. :)
Csak nem értem, hogy ezzel miért én vagyok megszólítva.
Sárának az engedelmessége nem volt megkérdőjelezve.

Idézet:
Ábrahám és Sára között kölcsönös tisztelet és szeretet volt. Mindketten szilárd jellemű erős egyéniségek voltak. Sára még is mindig arra törekedett, hogy férjéhez alkalmazkodjék, és engedelmeskedjen neki.Olyan asszony volt aki maga is értékes tulajdonságokkal rendelkezett, mégis önként, belsőleg szabadon engedelmeskedett férjének.

Az 1.Móz.12-ből csak Sára engedelmessége olvasható ki. Viszont nem olvasható ki a fenti idézetben szereplő :
- kölcsönös tisztelet, Én nem nevezném annak a prostitúcióra való rábírást.
- szilárd jellem, erős egyéniség, Istenben nembízásból Egyiptomba menekülés, majd félelemből prostítuálódni, nem a szilárd jellem jellemzője.
Az engedelmesség igaz és rendben is van, de a fenti idézetben Golgotavirág tökéletesre csiszolta az 1.Móz.12- éppen tökéletlennek rajzolt képet.
Ennyi. Nem érdemes tovább turbózni a dolgot.
Abban viszont tökéletesen egyetértek vele, hogy ma is a férjnek való engedelmesség a bibliai minta a nők számára.
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Nők a Bibliából; Isten és az Asszonyok
HozzászólásElküldve: 2010. nov. 20., szombat 10:06 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
Indu írta:
érdekes, amiket írtok :)

engem kicsit mindig megrémít ez a téma, mert valahogy azt sugallja nekem, hogy kössek egy kendőt a fejemre, zárjam magamra a konyhaajtót, és még gondolkodni is felejtsek el. persze tudom, hogy ez fals interpretálása a dolgoknak, csak valahogy ilyen szájíz marad bennem. hozzám valahogy egy olyan családmodell áll közelebb, ahol a férj-feleség egyenrangú felek, és mindent megbeszélve közösen hozzák meg döntéseiket, amikhez közösen alkalmazkodnak. számomra borzasztó lenne egy überokos megmondóember, aki mindig megmondaná, hogy mit is kell csinálnom. és nem tudom, hogy nem lázadás-e ez? hmmm. mert egy dolog, hogy mi tetszik nekem, de az ugye attól még nem biblikus feltétlenül. ilyenkor arra szoktam gondolni, hogy nyilván, ha 10-15 évvel fiatalabb lennék, mint a férjem, és minimális iskolai végzettségem lenne, akkor talán tudnék ilyen "engedelmes" asszony lenni - és hogy vajon Isten akarja-e, hogy tehát a nők ne járjanak iskolába. (mert akkor tényleg szükség lesz egy megmondó emberre a családban). de ezeket nem kötekedésből írom, csak úgy érzem elevenembe vág a téma, mert mi tipikusan nem ezt a bibliai családmodellt valósítjuk meg. (férj gyesen, én dolgozok meg ilyeneket szoktunk)

ezt nem is tudom hova lehet besorolni, lehet, hogy ez olyan Debórás példa, ami néha akad, mint szabályt erősítő kivétel...

(meg aztán mi van, ha széllel szemben látszik egy döntésről, amit a férj meghozni készül, hogy az nem túl gyümölcsöző. érdemes-e engedelmesnek lenni, és együtt elszenvedni az előre látott következményeket.)

Kedves Indu!
Nagyon pontosan írod le a mai keresztény nők morfondírozását. :D
Nagyon szívesen engedelmeskednének a férjüknek, bibliai módon, ha a férjük mindig úgy döntene ahogy ők szeretnék. :D
Borzasztónak tartják az űberokos megmondóembert, de teljesen természetesnek veszik a mai helyzetet, ahol viszont az űberokos megmondó asszony akarata érvényesül teljes mértékben, legalább is Magyarországon.
A legtermészetesebb dolog, hogy a férfiak adják haza a fizetést és a nők irányítják a pénzügyelet.
Na majd folytatom. :D
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Nők a Bibliából; Isten és az Asszonyok
HozzászólásElküldve: 2010. nov. 20., szombat 10:37 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
Idézet:
Kárvallás és szégyen közepette kellett megtanulniuk, hogy olykor milyen gyötrelmes feladat: várni. Isten ígéretei bizonyosak, a beteljesedés időpontját azonban titokban tartja. Az élet iskolájában az is meg kell tanulniuk hogy hitük horgonyát Isten ígéreteinek szilárd talajába vessék ne pedig az emberi lehetőségek futóhomokába. És éppen ebben mondottak csődöt.
Sára mindenáron látni akarta Isten ígéretének beteljesedésé és időpontját így kezébe vette az irányítást és önmaga akarta meghatározni.Sára azt javasolta Ábrahámnak hogy menjen be szolgálójához. Ábrahám hallgatott felesége helytelen szavára így le kellett aratnia a keserű termést.



Idézet:
Ábrahám és Sára között kölcsönös tisztelet és szeretet volt. Mindketten szilárd jellemű erős egyéniségek voltak. Sára még is mindig arra törekedett, hogy férjéhez alkalmazkodjék, és engedelmeskedjen neki.Olyan asszony volt aki maga is értékes tulajdonságokkal rendelkezett, mégis önként, belsőleg szabadon engedelmeskedett férjének.


Hova teszem a hangsúlyt, meg hallom-e amit a másik mondani akarat?
És nem mindig sikerült neki és már nincs is vita. :-)

Idézet:
Péter, és mi a gondolatkísérlet vége?
---
szerintem PONT ezt kellett volna csinálni :)


Igen, így utólag és ennek mi lett volna a következménye?
Te mit gondolsz, mi lett volna, ha Ábrahám ebben a szituban elfogadja Sárától, hogy nem megyünk sehova és kész! Nagyobb baj lett volna ez, mint ami történt?
Mi a szempont, sőt a szempontok közül mi az ELSŐ?

Egy Igét engedj meg, ami a HÍVŐ emberekhez szól!
1Kor. 7. 32.-33.
Azt akarnám pedig, hogy ti gond nélkül legyetek. A ki házasság nélkül van, arra visel gondot, a mi az Úré, mimódon kedveskedhessék az Úrnak;
A ki pedig feleséget vett, a világiakra visel gondot, mimódon kedveskedhessék a feleségének.


A férjed még abban is kedveskedni akar neked, hogy rád bízza az egyenjogúság kérdésében a döntést, szuper!!!! :wink:

Ex, te bedobtál egy "teológizálunk" fanyar fűszert, ami nekem olyan, mint a somlói leöntve ecettel. Fúúúj!
Ez minden hova befolyik, ezért próbáltam azt az Igét neked címezni.

_________________
Békesség Istentől


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára pauler 2010. nov. 20., szombat 11:34-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Nők a Bibliából; Isten és az Asszonyok
HozzászólásElküldve: 2010. nov. 20., szombat 11:21 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
pauler írta:
Ex, te bedobtál egy "teológizálunk" fanyar fűszert, ami nekem olyan, mint a somlói leöntve ecettel. Fúúúj!
Ez minden hova befolyik, ezért próbáltam azt az Igét neked címezni.

Az a fajta teologizálás, ami az egyszerű igére ráturbóz és belemagyaráz egyéb dolgokat, ami igazából a teológus saját magyarázata, valóban olyan mint az ecetes somlói.
Én eléggé allergiás vagyok az ilyen "verselemzés" típusú igemagyarázatokra.
Az ilyen típusú verselemzésben nagyon jó voltam gimiben. Bármibe bármit bele tudtam magyarázni idézetekkel alátámasztva, de tudom, hogy az egész csak hasbaakasztás volt. Ezt értékelték irodalomból. Dícséretesre is érettségiztem, de valójában akkor is tisztába voltam, hogy ez az egész egy nagy kamu.
Az ilyen típusú verselemzős prédikációkat is nagyon rühelltem, Úgy éreztem ilyet én is tudok, ilyen marhaságokat én is rá tudok asszociálni bármire. Ez volt az egyik oka, hogy érettségi után nem mentem többet református istentiszteletre.
Nem akarok senkit megbántani, de így talán érthetőbb az allergiám a "teológiával" szemben. :)
Boccs az offért.
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Nők a Bibliából; Isten és az Asszonyok
HozzászólásElküldve: 2010. nov. 20., szombat 11:41 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
Megint off lesz, ha kérhetem valaki vegye ki innen.

Ex, szóval a stílus a bajod, na ez már mond valamit, ez már több mint ecettel leöntött somlói, mert megfogható!

A vers elemzéses Igemagyarázattal nekem nincs bajom. A gyülekezetbe két lelkipásztor van, az egyik ezt használja inkább, a másik pedig sok példával magyarázott Igét.
A különbség nekem nem abban van, hogy milyen a forma, hanem abban, hogy Isten lelke megszólít-e egy-egy magyarázat kapcsán.
Ennek pedig legalább két alapja van. A lelkész az Úr Lelke által szóljon, ill. ne legyek tele önmagammal.

Nekem egyébként NS magyarázatai inkább a verselemzés kategória, zsonglörködés az Igével és igen ritkán voltak másodpercek, amikor őt hallgatva az Úr szólt hozzám.

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Nők a Bibliából; Isten és az Asszonyok
HozzászólásElküldve: 2010. nov. 20., szombat 11:59 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
pauler írta:
Megint off lesz, ha kérhetem valaki vegye ki innen.

Ex, szóval a stílus a bajod, na ez már mond valamit, ez már több mint ecettel leöntött somlói, mert megfogható!.

Nem. Éppen a tartalommal volt bajom, de a többire majd akkor válaszolok, ha valaki talál neki helyet, ahol nem off.
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Nők a Bibliából; Isten és az Asszonyok
HozzászólásElküldve: 2010. nov. 20., szombat 12:10 
Offline

Csatlakozott: 2008. jún. 22., vasárnap 10:47
Hozzászólások: 95
exrefis írta:
Nem. Éppen a tartalommal volt bajom, de a többire majd akkor válaszolok, ha valaki talál neki helyet, ahol nem off.
ex


De jó hogy ezt írod :D Épp most nyitottam egy témát,Vallásosság és Hit címmel.

viewtopic.php?f=13&t=545

Itt az üres vallásosságból(amivel valószínű Te találkoztál,és ment el a a kedved tőle) a tényleges hitre jutásról van szó.


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Károly 2010. nov. 20., szombat 12:11-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Nők a Bibliából; Isten és az Asszonyok
HozzászólásElküldve: 2010. nov. 20., szombat 12:10 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2009. jan. 10., szombat 15:04
Hozzászólások: 1823
Bocsánat, hogy a mellékszálhoz szólok hozzá, de az ROSSZ VERSELEMZÉS, amely bármit belemagyaráz a versbe. Ezt egyszerűen a vers világszerűsége és az ebben a világban érvényes logika teszi lehetetlenné. Lehet, hogy a versnek a belső logikája különbözik a hétköznapi logikától (pl egy abszurd mű esetében), de azon a világon belül az a logika érvényes, és nem kérhetem rajta számon a hétköznapi logikát. Pl. egy kétdimenziós világon elég anakronisztikus számon kérni a háromdimenziós világ törvényeit. A jó verselemző alázatos, nem a saját világképét díszíti a vers gondolataival, hanem - ha csak az elemzés idejére is - alárendeli a saját világképét a vers logikájának. Nem tehet meg mindent, mert előbb-utóbb kiderül, hogy valóban kamu, légből kapott a magyarázat. A jó igehirdetés ilyen értelemben lehet olyan, mint egy jó verselemzés, tehát ha megvan az igehirdetőben az az alázat, hogy alárendeli magát az igének, és követi az Írás belső logikáját.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 230 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség