Időzóna: UTC + 1 óra
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 31 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3  Következő
 

keresztény zene
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2011. feb. 04., péntek 15:04 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
http://www.parokia.hu/kollegium/hang/li ... r&t=mp3&q=

ujjong a lelkem

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: keresztény zene
HozzászólásElküldve: 2011. feb. 05., szombat 09:28 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2009. jan. 10., szombat 15:04
Hozzászólások: 1823
Ó, terjeszd ki, Jézusom
Oltalmazó szárnyad.
És csitíts el szívemben bút, örömet, vágyat!
Légy mindenem, légy fényem,
Sötéten jő az éj.
Nagy irgalmadból élnem
Szüntelen Te segélj!

Ó, mosson meg az értem,
Bőven hullt drága vér.
Új életért könyörgök,
Újult akaratért.
Kicsik, nagyok mind kérünk,
Őrködj vigyázva ránk!
Békességedbe térünk,
Te áldd meg éjszakánk!

Ezen konkrétan elsírtam magam.
Annyira szeretem!


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: keresztény zene
HozzászólásElküldve: 2011. feb. 05., szombat 16:47 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
Esténként ezt éneklem a gyermekeknek. (ők kérik)
Békességben alszanak el, hiszem, hogy az Úr őrzi az álmaikat.

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: keresztény zene
HozzászólásElküldve: 2011. feb. 05., szombat 22:38 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 21., szombat 17:24
Hozzászólások: 337
Tartózkodási hely: Veresegyház
most kezdtem egy református jazzklub szervezésébe Erdőkertesen. szerintem ui. a lényeg a minőségen és nem a címkén van (lásd keresztyén keresztény zene) írtam egy cikket is erről a gyülekezeti újságba, gondoltam veletek is megosztom:

Hogy kerül a csizma az asztalra?
Szakszofon az Úrasztalára?

Az emberek többsége, amikor első ízben hall kortárs komolyzenét, rendszerint hátrahőköl. Annak a harmóniának, örömnek, megnyugtató, vagy éppen felkavaró érzésnek, amit egy szép zenemű hallatán éreznie kellene, a nyomát sem (legfeljebb tényleg csak nyomokban) érzékeli. Ebben újabb és újabb kísérletek sem hoznak általában változást eladdig, hogy könnyen az az érzés alakulhat ki benne: a mai kor embere valami furcsa mutáció, vagy rejtélyes betegség folytán már nem képes őseinek nyomdokába lépni, ha zeneművészetről van szó.
Szerencsére (legalábbis hitem szerint) nem ez a helyzet. Ha létezik a emberiségnek valamiféle kollektív szelleme, az most ebben a mai modern világban sem felejtett el alkotni, éppen csak műfajt váltott és zenei főhadiszállását a klasszikus stílusból áthelyezte a jazz világába. A jazz, amely az egykori gyapotszedő néger rabszolgák önmaguk, majd később az őket kizsákmányoló fehér gazdáik szórakoztatására született énekeiből fejlődött tovább a hangszeres zenéig, napjainkban már az egész világot behálózó és inspiráló műfajjá nőtte ki magát, hatásában és teljesítményében messze meghaladja a kortárs komolyzene jelentőségét. Hódító útja során magába olvasztott minden pozitív energiát és kreativitást amivel csak találkozott. Hogy mi volt ennek a stílusnak a titka, amivel jó száz éven át meg tudta tartani frissességét arra sokan keresik a választ és mivel szeretném ha gyülekezetünkben minél többen ráébrednének a jazzhallgatás jótékony hatásaira, megpróbáltam meg is fogalmazni azt amit felismertem ebből a titokból.
A jazz legfőbb előnye az összes többi műfajjal szemben az, hogy Demokratikus. Mit is értek ez alatt:
1. demokratikus a zenészek egymáshozvaló viszonyában. Úgy alakult, hogy minden zenész, miközben egy közös cél (egy minél emelkedettebb zenei hatás) érdekében közösen és alázatosan dolgozik, rendszeresen lehetőséget kap arra, hogy egy egy szólójáték keretében tökéletesen megvalósíthassa önmaga elképzeléseit egy dalon belül, miközben a többiek mindenben a „kedvére tesznek”. Ettől aztán a jazz egyszerre lesz az összes zenész közösségi és egyéni produkciója (épp mint egy gyülekezetben ugye?).
2. demokratikus abból a szempontból is, hogy nincs semmilyen kötöttség a hangszer, a téma, vagy épp a stílus kiválasztása kapcsán. Egyetlen szempont a minőség, azon túl hogy éppen kókuszdió vagy épp egy Bőzendorfer zongora van kéznél, nem lényeges. A jazz-ben a világ valamennyi hangszerén játszanak anélkül hogy a stílus határait átlépnék, mivel épp az a lényeg hogy ilyen szempontból nincsenek határok. Témáiban is végtelenül sokszínű a jazz. Bölcsőtől a koporsóig (ringatótól a temetési énekig) minden hangulat, érzés és gondolat megtalálhatja a maga kifejezésmódját a jazz-en keresztül.
3. szinte már forradalmian demokratikus a zeneszerző és a zenész viszonya. A témát, a dallamot olyan szabadon adja elő a művész, ahogyan ez semmilyen más műfajban nem lehetséges. Maguk a dallamok számtalan esetben közkinccsé váltak és a különböző együttesek a legnagyobb szabadságban nyúlnak hozzájuk, variációk végtelen és gyönyörűséges sorozatát hozva létre ezáltal. Zenész és zeneszerző teljesen partneri és egyenrangú viszonyban van, a kotta csak jelzés, karmester kizárva (persze a mai jazzről beszélek)
4.a hangszereken túl olyan nem hangszerszerű elemek is bekerülhettek a „kánonba”, amelyek évszázadokon keresztül elképzelhetetlenek voltak a magas művészet világában. Aki mondjuk ismeri Keith Jarrett zongorajátékát pontosan tudja mire gondolok. Szinte látom magam előtt a rizsporos parókájú hölgyeket, hogyan ájuldoztak volna annakidején, ha valaki így, hangosan szuszogva, sóhajtozva, fel- felkiáltva játszott volna színük előtt, a legnagyobb természetességgel (és a legnagyobb sikert is elérve egyben). A jazzban nincs tabu, a cél érdekében szélesre tárult a kapu minden hang, zörej, az élet minden megnyilvánulása előtt.
5.demokratikus a jazz a feldolgozás legkülönbözőbb fajtái előtt. A hiperrealista hangutánzás illetve hangkeltés éppúgy része lehet egy egy előadásnak, mint a legabsztraktabb, legelvontabb matematikai képletek zenei formába öntése. A világ kaotikus zűrzavara ugyanúgy lehet egy darab témája, mint a legszentebb és legtisztább fogalmak.
6.demokratikus módon felülemelkedik a jazz a legkülönfélébb etnikai és kulturális korlátokon. Kitört a gettókból és olyan távoli világokat kötött össze térben és időben is, amelyeket előtte más műfajok sohasem. A mostanában oly sokat szidott multikulturális eszme legszebb termését a jazzben teremte meg. A népzenétől kezdve mondjuk az egyházzenéig a legkülönbözőbb zenei stílusok alkotnak tökéletes keveréket benne, olyan sok változatot létrehozva, hogy azt itt hely hiányában fel sem lehet sorolni, miközben mégis mindegyikre elmondható hogy az a jazz valamelyik formája.
7. végül, de nem utolsó sorban szinte már a zenész és hallgatósága közti határt is feloldja ez a műfaj, éppen látszólagos elvontsága, nehezen érthetősége folytán. A jazz-re figyelni kell, ahogyan egy veretes nyelvezetű regényre, bonyolult versre. Sokszor erőkifejtést, koncentrációt követel a hallgatóitól, de épp ezáltal teszi őt szinte már alkotótárssá. A megoldások, a felismerések közössé válnak, a mesterfokon űzött hangszeres tudás amellett hogy lenyűgöző, ízelítőt ad hallgatójának egy másik, egy magasabb tudatállapotról, ami megéri a fáradságot. A zenész eggyé válik hangszerével, magával a dallammal is (hiszen szabadon variálhatja) a hallgató pedig ha képes ráhangolódni, eggyé válik a koncentráción keresztül a zenésszel. Az improvizációk ha jól sikerültek, egyszerre váratlanul meglepőek és nyilvánvalóan odaillőek, ezáltal egy folyamatos kettősséget hoznak létre a hallgatóban, amit más műfajok, kiszámíthatóságuk miatt nem képesek előidézni.
Azt hiszem aki idáig jutott az olvasásban, már nagyjából sejti mitől válhatott ez a műfaj a legszerteágazóbb és legnagyobb hatású műfajjá napjainkban. Talán ahhoz is kedvet kapott, hogy egy kicsit jobban meg is ismerkedjen vele. Ennek szeretnénk teret adni péntek esténként héttől kilencig az altemplomban. Amikor az ember egy igazán jó felvételt meghallgat, az azt megillető körülmények (jó hangminőség és zavartalan környezet) között, úgy érzi, hogy ha csak egy kis időre és egy kis körzetben is de a dolgok a helyükre kerültek és a dolgok között az ember a maga istenarcúságában (mint maga is kreatív alkotó) megteremtve méltán a teremtés legpáratlanabb alkotásává válik.

Ujvári László

_________________
szerintem...


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: keresztény zene
HozzászólásElküldve: 2011. feb. 06., vasárnap 07:58 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
Idézet:
a lényeg a minőségen és nem a címkén van (lásd keresztyén keresztény zene)


Rosszul fogalmaztam a címet! Bocs.
"Keresztény imák megzenésített formában"
Ez lenne a helyes megfogalmazás, erre gondoltam.
Így meg már egy minőségről beszélek, ami valakinek könnyeket okoz, valakinek meg részben érthetetlen, felfoghatatlan mondatok, érthető szavakból összerakva.

Kedves Laci!

Nagyon szeretem a jazz-t. Van egy kedvenc rádió adóm, ahol ez a műfaj megjelenik. Engem is jó érzésekkel tölt el, ha hallgatom ezt a zenét. Ugyan nem tudom ilyen jól megfogalmazni, hogy miért is. :-)

Nálunk is vannak komolyzenei orgona koncertek, de a presbitérium megszavazta, hogy Ige nélkül, szóban kimondott imádság nélkül nem lehet ilyen alkalmakat tartani.
Mert a fő cél a TEMPLOMBAN az Úr Igéjének a hirdetése és nem önmagában a zene tisztelete. Ha ezt elhagyunk, ha nem ezt "nyomjuk", akkor szegények leszünk.
pl. ha én tényleg jazz zenét szeretnék jó minőségben hallgatni, mert ez ad megbékélést, akkor bocsájts meg, de nem a ti altemplomotokba fogok menni, találok sokkal jobb helyeket, amik kifejezetten erre specializálódtak. (vagy a templom specializálódik egyre inkább egy jazz teremhez)
A templom speciálisan az imádság háza, Isten Igéjének a hirdetésének a háza.
Ezért nem tudom elképzelni, hogy bármilyen kulturális alkalom sorozatban működjön benne Ige és imádság nélkül, mert ezzel elveszítené az önazonosságát.

És nem tartom képmutatásnak, hogy a kocsiban hallgatom ezt a zenét a templomban meg óvatosan bánok vele, mert az Úr Jézus tette különleges helyre a templomot.
A templomban ami számomra nagyon kívánatos, a Róla hallott bizonyság tétel és az ima, akár zenével "spékelve".

Bízom benne, hogy a topic címkéje nem rám vándorolt :-)

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: keresztény zene
HozzászólásElküldve: 2011. feb. 06., vasárnap 14:57 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 21., szombat 17:24
Hozzászólások: 337
Tartózkodási hely: Veresegyház
köszi hogy ezt írtad! mi sem "Zenetiszteletet" fogunk tartani Istentisztelet helyett, egy szerűen az altemplomot használjuk közösségi célokra (van aki pl. ping pongozni jár ugyanoda), cikkem végén leírtam hogy a szakralitás milyen (meglehetősen elvont) formában jelenik meg, de hitem szerint megjelenik óhatatlanul, mert egy hívő embernek minden pozitív élmény Istenélmény is egyben ami hálára ösztönzi (nálam legalábbis így van ez). Azt is tudom Kálvin két lábbal rúgna fenékbe ha tehetné, de hisz ő még az orgonánkat sem tűrte maga körül (nem ezért szeretjük :wink: ) mindenesetre ez egy kísérlet is a részemről egyszerre több irányba. a gyülekezeti tagokat szeretném élményhez juttatni egyrészt mert a közös élmények erősítik pl. a kohéziós erőket. de legalább annyira szeretném, ha a faluból bejönnének a templomba olyan fiatalok, akik amúgy be nem tennék a lábukat és megtapasztalnák, hogy itt nem csak vaskalapos kálvinistákkal lehet találkozni. én minden alkalommal tartok egy kis szöveges felvezetést, ami ha nem is lesz prédikáció a maga klasszikus értelmében, de valahol lesz benne egy kis evangélium mindig, mert a jazz nagyon alkalmas párhuzamok felmutatására (az emberi szellem csúcstermékéről lévén szó, ami Isteni eredetű szerintem)

az pedig hogy a "Keresztény imák megzenésített formában" cím mennyire jelez minőséget végképp nem tudom, mert én borzalmas minőségű dolgokkal is találkoztam ilyen címszó alatt. és lehet valami rossz minőség akkor is ha rengeteg embernek okoz eközben gyönyörűséget lásd zámbó jimmy (még templomi klippje is volt neki)
annak örülök (és el is hiszem) hogy pesten találsz jobb helyeket is a jazzhallgatásra mint egy falusi altemplom (bár nálunk ezt ingyen és dohányfüst ill. borgőz nélkül, jó társaságban tehetnéd meg!) a jazzgarden nevű klubban én is jártam, fantasztikus élmény volt az élő zene. részemről ez az agapé egy speciális formája, a kultúrális táplálék közös elfogyasztása. ahogy a pudingnak úgy ennek is a próbája az evés lesz. pénteken este héttől!

_________________
szerintem...


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: keresztény zene
HozzászólásElküldve: 2011. feb. 06., vasárnap 17:05 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
Köszi és értem.

Azt nem hiszem, hogy a zene, vagy a ping-pong, vagy egy jó vacsora, akár pudinggal :-) , elégséges arra nézve, hogy akik eljöttek, ők továbbra is vágyakozzanak a közösségre.
De nem féltelek, mert....

Idézet:
én minden alkalommal tartok egy kis szöveges felvezetést, ami ha nem is lesz prédikáció a maga klasszikus értelmében, de valahol lesz benne egy kis evangélium mindig,

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: keresztény zene
HozzászólásElküldve: 2011. feb. 06., vasárnap 17:26 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 21., szombat 17:24
Hozzászólások: 337
Tartózkodási hely: Veresegyház
8) köszi!

_________________
szerintem...


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: keresztény zene
HozzászólásElküldve: 2011. feb. 14., hétfő 07:21 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 21., szombat 17:24
Hozzászólások: 337
Tartózkodási hely: Veresegyház
a jazzklub elindult pénteken, azt hiszem jól sikerült, elsőre 12 ember jött össze, de az a 12 ember jól szórakozott. avishai cohen koncertjét néztük meg kivetítőn és igazi élmény volt mindenkinek.
http://www.youtube.com/watch?v=teSGBdfS9Xk
ő a jazz és a világzene határán mozog, eleve nem is akartam nagyon elvont dolgokkal kezdeni amíg a társaság össze nem rázódik. így az is rá tudott hangolódni aki még nem sok jazz-t hallgatott. tizenéves kamaszoktól kezdve a 76(!)éves presbiterbácsiig sokféle emberből állt a publikum. volt egy szinte hajléktalan számbamenő magányos férfi is, aki fiatalkorában gitározott, nekem az volt a legnagyobb örömöm, hogy neki élményt adhattam. mindenki ígérte hogy két hét múlva újra eljön és ha mások is csatlakoznak akkor még többen leszünk. legközelebb ben harper és a blind boys of alabama közös gospelkoncertjét nézzük meg, még mindíg a rászoktatás az óvatos közeledés jegyében.

_________________
szerintem...


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: keresztény zene
HozzászólásElküldve: 2011. márc. 07., hétfő 20:31 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
http://www.youtube.com/watch?v=W9_q2b1ySUY

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: keresztény zene
HozzászólásElküldve: 2011. aug. 10., szerda 14:16 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
http://www.csillagpont.parokia.hu/hir/mutat/2595/

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: keresztény zene
HozzászólásElküldve: 2011. aug. 11., csütörtök 18:55 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
nem indul...
:-(

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: keresztény zene
HozzászólásElküldve: 2011. aug. 11., csütörtök 19:26 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
pauler írta:
nem indul...
:-(

De, egyből! :)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: keresztény zene
HozzászólásElküldve: 2011. aug. 11., csütörtök 19:31 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
jó neked

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: keresztény zene
HozzászólásElküldve: 2011. aug. 11., csütörtök 19:53 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Nekem sem indul.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 31 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség