Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 321 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22  Következő
 

Re: Üzlet, gazdaság, pénz, pénzszerzési lehetőség
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2010. aug. 12., csütörtök 15:13 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 01., vasárnap 19:48
Hozzászólások: 1002
exrefis írta:
Szili Katalin főszövege az, hogy megbukott a neoliberális piacgazdaság.
Csak az a helyzet, hogy nálunk soha nem volt ilyen. Tehát ha valami megbukott, az a politika vezérelt esztelen rablógazdálkodás.
Az IMF-el az kerül kapcsolatba, aki gyámkodásra szorul mert nem képes ésszerű gazdálkodásra és vészesen eladósodott.
Az IMF azokat a feltételeket szabja, hogy ne költs többet mint amit megtermelsz, olyan dolgokat, amiket normális ország magától tesz sokkal jobban és nem kívülről várja, hogy rákényszerítsék a józan gazdálkodást.
üdv
ex

Kíváncsi voltam, hogyan reagálsz a cikk állításaira.
Biztos, hogy egy cikket olvastunk?
Hogy jön ide Szili Katalin, és a magyar helyzet?

http://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/eleg_a_neoliberalis_onkenybol.html

„A nobel-díjas Stiglitz szerint az IMF a sírba visz

A bankokat vádolta tegnap a globális pénzügyi válság kirobbanásáért a Világbank egykori vezető közgazdásza, Joseph Stiglitz.

Nehezményezte, hogy a 2008 előtt a könyveik meghamisításában jeleskedő bankok most mindenkitől önsanyargatást várnak, kivéve maguktól.

A Nobel-díjas közgazdász egy ausztráliai gazdasági fórumon rávilágított, hogy az amerikai GDP-t a légből kapott adatokkal pumpálták fel, és ezt az európai partnerek is elhitték.

Stiglitz kimondta: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank által képviselt, a hazai össztermék (GDP) növekedését méricskélő neoliberális gazdaságpolitika csődöt mondott.

A neves amerikai közgazdász, amióta 2001-ben megkapta a Nobel-díjat, következetesen felhívja a figyelmet arra, hogy az IMF és a Világbank által javasolt, megszorításokra épülő gazdaságpolitika csak a bajba jutott országok további kivéreztetéséhez vezet.

A másik elvárásuk az áru- és a tőkepiacok korlátlan megnyitása, ami ugyancsak ellentétes a nemzeti érdekekkel, és kizárólag a szegényebb országok kiszolgáltatottságát és korrumpáltságát fokozza.

Stiglitz több kontinensről hozott példával igazolta: az utóbbi két évtizedben azok az országok álltak fenntartható fejlődési pályára, amelyek kibújtak a nemzetközi pénzintézetek diktátumai alól. „


A kérdés itt az, hogy amit Stiglitz állít, az tényszerűen igaz, vagy nem?

Ha igaz, akkor miért vitatkozol, (és kivel(?)), ha tényszerűen nem igazak az állításai, akkor hogyan kaphatott ez az ember Nobel díjat?


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Üzlet, gazdaság, pénz, pénzszerzési lehetőség
HozzászólásElküldve: 2010. aug. 12., csütörtök 15:46 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
exrefis írta:
Látom, tökéletesen félreérted a dolgokat. De nem baj azért vagyunk itt, hogy megbeszéljük.


Hogy ki érti tökéletesen félre, illetve ki magyarázza tökéletesen félre a dolgokat szerintem egyértelmű. Azt nem tudom, hogy ezt miért is teszed, de beszéljük meg...

exrefis írta:
A fenti példádra nem az a megoldás, hogy a támogatni kell a hátrányban lévő természetbatát céget (az ő természetbarátságára sincs semmi garancia), hanem egyiket sem támogatva vagy hátrányba helyezve, meg kell tiltani a rablógazdálkodást és ezt a játékszabályt mindenkire vonatkozóan betartatni. Ez állami feladat és nem beleavatkozni a versenybe.


Ha megtiltja az állam a rablógazdálkodást valamilyen területen és a természetbarát gazdálkodást támogatja, akkor a rablógazdálkodást folytató cégeket bünteti, a természetbarátot jutalmazza. Lehet bárminek is nevezni, de ez semmiképpen nem egyenlő bánásmód, ez maga a versenybe való beavatkozás, amit ajánlani voltál szíves. Miért nem állami beavatkozás az általad ajánlott állami beavatkozás? Így kell tennie az államnak természetesen, de mi ez, ha nem beavatkozás a versenybe?! :)

exrefis írta:
Ez a gondolat azon feltételezésen alapul, hogy a gazdasági érdek az elve rossz és csak a rövidtávú haszon érdekli. Ezzel szemben a közösséget képviselő politikus a magasabb rendű erkölcsiséget a közösség hosszútávú érdekeit képviseli.
Ez számodra egy axióma szerű tétel, szerintem meg nem igaz, ezért vezetnek a mindig más eredméynre a levezetéseink. A politikus ugyanolyan romlott természetű ember mint a vállalkozó. Tévedés, hogy az egyiktől csak rosszat várhatsz, a másiktól pedig a jót.
Sőt egy komoly nagy céget lehet, hogy sokkal inkább vezérelnek hosszú távú elképzelések mint egy négy éves ciklusban gondolkodó politikust. A politikust egyáltalán nem érdekli jobban a környezetvédelem mint az olajcéget, csak akkor ha ezt a választói elvárják tőle. Tehát igazából a közerkölcsök fogják megvédeni a természetet, vagy hagyni pusztulni. És itt beköszön a már senkit sem érdeklő szabadság kérdése. Mert egy demokratikus kapitalizmusban a civil mozgalmak kiküzdik a közérdekek érvényesülését, míg egy előjogokkal megterhelt elnyomó társadalomban nem. Így ott továbbra is írtják nyakló nélkül az erdőt, mert zsebben vannak a politikusok ők pedig elnyomják a civil hangokat.


Ami a gazdasági hatalmi tényező és az állami szféra képviselőinek korrumpáltságát illeti alapból eltérő a felállás, mint ahogy lefested. Más egy legitim, közösség által megválasztott állami kormányzat, amelynek a közösség, a civil szféra véleményét, akaratát figyelembe kell vennie, alapból, mondhatni ontológiai alapon jobban kell képviselnie a közösség távlati érdekeit, mint egy nem megválasztott, csupán saját önző hasznát kereső gazdasági társulás! :) Ezért szokták a korrupt gazdasági tényezők, cégek, pénzügyi szervek lefizetni a politikusokat, hogy a közösség által megfogalmazott és megkívánt érdekektől a korrumpálódott politikusok eltérjenek. Sosem a politikusok fizetik le a gazdasági hatalmakat, hanem mindig fordítva történik ez. :(

Senki sem mondja, hogy a politikusok nem olyan bűnös természetűek, mint bárki más. De a politikusok legalább legitim választás során bevállalják a közösségi távlati érdekeket, amelyet számon lehet kérni rajtuk. De a senki által nem választott gazdasági hatalmak nem vállalnak be semmit, nekik alapból csak haszon igényük van. Senki nem kér semmit számon rajtuk. Gyakorlatilag a legszélesebb eszköztárral rendelkeznek ahhoz, hogy gazdasági, hatalmi egoizmusukat kiéljék. Kár, hogy nem érzed a különbséget.

exrefis írta:
Ezt úgy lehett volna elkerülni, hogy a nyugat erköcsi színvonala olyan magasan áll, hogy nem veszi meg az olcsó kínai cuccot, mert az rabszolgamunkával és környezetpusztítással készült, ezért ilyen olcsó. De ilyen magasra nem szálltak az erkölcsök, csak arra terjedt ki, hogy a saját környezetünket ne pusztítsuk, a kinai szennyes nem érdekelte a nyugati polgárt. Azok az olcsó áruk végül is nem olyan olcsók, csak az árukat máskor másként kell megfizetni. De a közgazdaság már csak ilyen, hiába akar ügyeskedni valaki, adolgok árát végül meg kell fizetni.


A Kína térnyerését a lakosság erkölcsi züllésével magyarázni igencsak farizeusi gondolat. Merthogy a nyugati gazdasági hatalmak azok, amelyek a gyerekmunkát és börtönmunkát alkalmazó, szinte ingyen termelő kínai gyárakba vitték át a termelést. Nem a nyugati, munkáját elveszítő munkás, a fogyasztó. Merthogy a munkanélküli az az ember nyugaton, aki ezt a filléres, rossz minőségű kínai terméket megveszi.

Amikor nem volt munkám én is kínai cuccot vettem, nem tellett másra. A hozzám hasonlók vásárlásából óriási hasznuk lett a gazdasági hatalmaknak, de a hatalmas volumen miatt Kínának is. Szóval a nyugati, munkájukat a Kínába telepített termelés miatt elvesztett fogyasztók nyakába varrni a felelősséget amiatt, hogy a Kína az élre tört, igazi farizeusi gondolat. Hiszen gyakorlatilag a gazdasági hatalmak haszonelvű, pillanatnyi számítása miatt történt mindez.

exrefis írta:
Azt nem tudom honnan veszed, hogy az olajlobbi tevékenység következtében történt a katasztrófa. Ha valami nem volt érdeke egy olajcégnek, akkor egy ilyen olajkiömlés biztos nem.


Ami az olajkatasztrófát illeti, szokásos, a multiknál a legáltalánosabb dolog történt, még ha te erről nem is értesültél. Megszokott módon keresztülvitték a politikai, közigazgatási hatalom képviselőin, a deregularizációt. Azaz a versenyt fékező törvényeket, szabályzásokat visszavonatják a politikusokkal még akkor is, ha a szabályzások a biztonságot szavatolják. Ez általában akkor történik, amikor egy cég, vagy egy gazdasági hatalmi szervezet monopol pozíciót tud már maga mögött, persze megoldják ők a maximált haszonszerzést kartallezéssel is.

Emiatt történik az, hogy a legkülönfélébb országokban átverik a közigazgatáson a neoliberális deregularizációt, melyet folyamatosan végigkísérnek a kisebb-nagyobb balesetek. A haszontermelést a biztonsági szabályozások fékezik, emiatt azoknak a leépítése a gazdasági szféra első dolga, amióta a közigazgatási szférát mindenhol zsebreteszik. Ez történt a mexikói öbölben a katasztrófát okozó sérült olajfúrótorony esetében is.

exrefis írta:
A kereszténység ereje és győzelme nem a cégek támogatásától függ, hanem Isten támogatásától.


A keresztyénség terjedését Isten kezébe adni és hagyni bármi is történik és nem tenni semmit hát ez egy fatalista álláspont. Mondanám, hogy muszlim álláspont, ha nem te írtad volna. Így egyenlő a talentumok elásásával…


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Üzlet, gazdaság, pénz, pénzszerzési lehetőség
HozzászólásElküldve: 2010. aug. 13., péntek 06:58 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
rosta írta:
Ha megtiltja az állam a rablógazdálkodást valamilyen területen és a természetbarát gazdálkodást támogatja, akkor a rablógazdálkodást folytató cégeket bünteti, a természetbarátot jutalmazza. Lehet bárminek is nevezni, de ez semmiképpen nem egyenlő bánásmód, ez maga a versenybe való beavatkozás, amit ajánlani voltál szíves. Miért nem állami beavatkozás az általad ajánlott állami beavatkozás? Így kell tennie az államnak természetesen, de mi ez, ha nem beavatkozás a versenybe?! :)

A mindenkire egyformán érvényes szabályoka az nem a versenybe való beavatkozás.
Hogy a sportra visszatérjünk. Persze értelmezhetsz önkényesen dolgokat csak nem erről beszélgetünk.
A futóversenynél a versenybíró a szabályokra ügyel. Nem vágja-a le valaki a kanyart, nem buktatja-e fel a versenytársat. Ez egyenlő bánásmód és nem a versenybe való beavatkozás. A versenybe való bírói beavatkozás az lenne, ha egyikra ólomcipőt erőltet, amásiknak meg távolság előnyt biztosít.
Az államnak azt a jogát és kötelességét, hogy a mindenkire érvényes játékszabályokat felállítsa és betartassa, azt nem vitattam soha, de más se itt. Sőt.
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Üzlet, gazdaság, pénz, pénzszerzési lehetőség
HozzászólásElküldve: 2010. aug. 13., péntek 07:05 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
Fony írta:
A kérdés itt az, hogy amit Stiglitz állít, az tényszerűen igaz, vagy nem?
Nem.

Idézet:
Ha igaz, akkor miért vitatkozol, (és kivel(?)), ha tényszerűen nem igazak az állításai, akkor hogyan kaphatott ez az ember Nobel díjat?
Úgy, hogy a Nobel díj bizottság nem világnézeti igazságosztó. A díját nem erre a kijelentésére kapta. Olyanok is kaptak Nobel díjakat akik vitatják erősen ezeket a nézeteket.

Einstein a fotonelméretére kapott Nobel díjat (nem is a relativitás elméletre, aminek köszönhetően lett világhírű és nagyrabecsült fizikus).
Ugyanakkor képtelen volt felfogni a később felfedezett kvantum elméletet és ebben nem volt igaza.
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Üzlet, gazdaság, pénz, pénzszerzési lehetőség
HozzászólásElküldve: 2010. aug. 13., péntek 10:06 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
exrefis írta:
A mindenkire egyformán érvényes szabályoka az nem a versenybe való beavatkozás.
Hogy a sportra visszatérjünk. Persze értelmezhetsz önkényesen dolgokat csak nem erről beszélgetünk.
A futóversenynél a versenybíró a szabályokra ügyel. Nem vágja-a le valaki a kanyart, nem buktatja-e fel a versenytársat. Ez egyenlő bánásmód és nem a versenybe való beavatkozás. A versenybe való bírói beavatkozás az lenne, ha egyikra ólomcipőt erőltet, amásiknak meg távolság előnyt biztosít.
Az államnak azt a jogát és kötelességét, hogy a mindenkire érvényes játékszabályokat felállítsa és betartassa, azt nem vitattam soha, de más se itt. Sőt.
üdv
ex


Nemigazán szerencsés ez a sport hasonlat, de még ebben a hasonlatban is van olyan szabályzás, amely nem általános szabály, hanem személyesen egy-egy versenyzőt fékez, illetve segít. Lásd a hendikep (handicap) kifejezést a versenyekben. Jó a hasonlatod az ólomcipővel, csak pl. a lóversenyen nem ólomcipőt, hanem ólomsúlyt tesznek a lóra az esélyek kiegyenlítéséért.

Az élet pedig egy ilyen szimpla versenynél jóval, sőt jóval-jóval összetettebb és sokkalta több forog kockán, mint egy szimpla, egy képességet vizsgáló kis sportverseny.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Üzlet, gazdaság, pénz, pénzszerzési lehetőség
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 11., szombat 19:50 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 01., vasárnap 19:48
Hozzászólások: 1002
Rosta írta:
Ugyan, a piac tele van számos lufival, amely bármikor berobbanhat. Most például aranylufiról beszélnek, de több hasonló mértéküről cikkeznek a szaklapok, mint az ingatlan lufi. És ezek nem az állami beavatkozás miatt alakultak ki, hanem amiatt, mert a piac szabályzás nélkül, hamis pénzügyi befolyásolással lufikat hoz létre.


Teljesen véletlenül éppen most botlottam bele ebbe a hírbe.
Újra aranyat adott el az IMF
http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=138374&is=1

„….Az IMF - amely az 1990-es években hitelprogramokat szervezve központi szerepet játszott a válságba került ázsiai és a latin-amerikai gazdaságok megsegítésében - eddig főleg a hitelezésből élt. A 2000-es évek első felében viszont kevesebb krízis volt, ezért az IMF bevételt vesztett és megnőtt a deficitje, a 2008-ban kiteljesedett világméretű gazdasági válság kezelése azonban ismét nagy kihívások elé állította a nemzetközi pénzügyi szervezetet."

Érdekes kérdéseket vethet fel a zárógondolat:
Pl: „… kevesebb krízis volt, ezért az IMF bevételt vesztett és megnőtt a deficitje…..”

A sorok között olvasva úgy tűnik, olyan szervezetté nőtte ki magát az IMF, amelynek nem a krízis megoldása, hanem a fenntartása az érdeke, hiszen ez jelenti a bevételének forrását.

Nem lepődnék meg, ha az aranyügyletek mögött tényleg egy készülő aranylufi állna, melynek kidurranása előtt szabadulni akarnának az aranytartalék egy részétől. Persze ez csak feltételezés, nem kinyilatkoztatás. Bár ne így lenne, és tényleg megszállta őket a jótékonykodás szelleme.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Üzlet, gazdaság, pénz, pénzszerzési lehetőség
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 11., szombat 22:23 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
Fony írta:
Nem lepődnék meg, ha az aranyügyletek mögött tényleg egy készülő aranylufi állna, melynek kidurranása előtt szabadulni akarnának az aranytartalék egy részétől. Persze ez csak feltételezés, nem kinyilatkoztatás. Bár ne így lenne, és tényleg megszállta őket a jótékonykodás szelleme.

OK. Én annak idején elmagyaráztam itt, hogy hogyan fújódott az amerikai ingatlan lufi.
Cserébe magyarázzátok már el, hogy hogy lehet aranyeladással lufit fújni?
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Üzlet, gazdaság, pénz, pénzszerzési lehetőség
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 12., vasárnap 08:18 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 01., vasárnap 19:48
Hozzászólások: 1002
exrefis írta:
Fony írta:
Nem lepődnék meg, ha az aranyügyletek mögött tényleg egy készülő aranylufi állna, melynek kidurranása előtt szabadulni akarnának az aranytartalék egy részétől. Persze ez csak feltételezés, nem kinyilatkoztatás. Bár ne így lenne, és tényleg megszállta őket a jótékonykodás szelleme.

OK. Én annak idején elmagyaráztam itt, hogy hogyan fújódott az amerikai ingatlan lufi.
Cserébe magyarázzátok már el, hogy hogy lehet aranyeladással lufit fújni?
üdv
ex


Hát, azért legyünk őszinték :cry: , érvekkel, magyarázatokkal nem kényeztettél el minket úgy általában, „azért mert csak” jellegű kinyilatkoztatásokkal annál inkább.

Egy megoldási lehetőség, ez sem kinyilatkoztatás, csak a fenti cikkben közöltek alapján is én így gondolom:

A lufi az arany ára és már fel van fújva, természetesen itt sem a valós kereslet áll az árszint mögött, hanem spekuláció.

Ha valaki hatalmas aranykészletekkel rendelkezik, bennfentes információkkal rendelkezik, miszerint az arany árát, lufiját már nem lehet sokáig tovább fújni spekulációval, hamis elemzésekkel, propagandával, mit tesz az illető, ha az aranyár zuhanása esetén nem akar hatalmasat bukni?

Természetesen eladja, kihelyezi toronymagas lufi árfolyamon.

Majd annak a szerencsétlen "megsegített" országnak, amelyik az aranyáresés következtében belebukik a jótékony segítségnyújtás okozta árfolyamvesztésbe, IMF nagybácsi ismét nagylelkűen felajánlja segítségét.
Természetesen kölcsön, és kamatra, az IMF által megszabott feltételekkel, hogy az a szerencsétlen ország, amelyik naivan hagyta magát bepalizni, természetesen nem a saját, hanem az IMF talpára tudjon állni.
És így tovább…..
Végül is az IMF-nek is meg kell élni valamiből, a cikkben leírtakból következtetve:
- ha nincs válság, felkopik az álluk,
- viszont ha van egy – Soros szavaival élve – „…jó kis válság”..., az IMF virágzik, viszont felkopik az állam.

„…A 2000-es évek első felében viszont kevesebb krízis volt, ezért az IMF bevételt vesztett és megnőtt a deficitje, (elkezdődött a spekulatív lufigyártás) a 2008-ban kiteljesedett világméretű gazdasági válság (elkezdődött a lufik kidurranása) kezelése azonban ismét nagy kihívások elé állította a nemzetközi pénzügyi szervezetet.”…. (végre lett dolguk, ismét van haszon, beérett a lufik gyümölcse)

Ez persze csak feltételezés, hiszen valójában mindenki tudja, hogy az IMF mire lett elhívatva és mi a feladata.
De ha mégsem azt teszik, ami a dolguk…..
Ki érti ezt? Én nem…. :(

Imádkozom, hogy ne így legyen, és majd elmondhassam a ruhámat szaggatva és a mellemet verve:
- hogyan is juthattak eszembe ilyen gondolatok, és csupán arról van szó, hogy az IMF-nek szüksége van egy kis kp-re, hogy meg tudja segíteni azokat az országokat, akiknek az ilyen jellegű gazdaságrohasztó segítségre - az IMF eddigi munkásságának gyümölcseiből ítélve - valójában semmi szüksége.

(szerintem)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Üzlet, gazdaság, pénz, pénzszerzési lehetőség
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 12., vasárnap 08:50 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
exrefis írta:
OK. Én annak idején elmagyaráztam itt, hogy hogyan fújódott az amerikai ingatlan lufi.
Cserébe magyarázzátok már el, hogy hogy lehet aranyeladással lufit fújni?


Köszönjük, hogy elmagyaráztad, hogy mit is ír a hogyishívják. Én az aranylufiról többféle magyarázatot is olvastam. Egyrészt, hogy nincs aranylufi, másrészt, hogy van aranylufi. Két közgazdász jellegű médiumból eredő cikket beidézek, hogy utána megmondhasd újra az igazat, a tutti frankót :wink: :


Ez egy cikk arról 2009 decemberből arról, hogy az aranylufi nem is lufi:

Idézet:
Nos, ezek után ki állítja, hogy az arany árának emelkedése csak egy lufi? Szinte fogadni mernék, hogy az emberek nagy részének fogalma sincs mennyi az arany ára, senki nem tudja milyen módon fektethetne aranyba, nincsenek reklámok, címlapos cikkek az aranyról, senki nem ismer olyasvalakit, aki aranyból gazdagodott volna meg, vagy akár egy minimális pénzt is aranyba fektetett volna. Nincsenek a kispénzűek kedvéért arany-alapok. A tömegnek fogalma sincs az aranyról. Ahhoz pedig, hogy egyátalán lufiról beszélni lehessen, a tömeg jelenlétére szükség lesz a piacon.

http://tozsdezzvelem.blog.hu/2009/12/08 ... arany_lufi


Ez meg ez év júniusában arról, hogy van aranylufi:

Idézet:
Lufit fújnak az arany piacán
Az utóbbi időszakban feltűnő volt, hogy az arany ára akkor is emelkedett, amikor a befektetők a biztonságot keresve alternatív eszközöket választottak a részvények helyett, de akkor is, amikor kissé emelkedett a kockázati étvágy. Ez utóbbinak az lehet az oka, hogy ilyenkor a dollár gyengült, ami kedvező belépési pontot jelentett a nem dollár alapon befektetők számára. Miután az arany árfolyama mögött nincsenek fundamentumok (a valós fizikai arany felhasználás, kitermelés nem, vagy csak alig hat az árfolyamra), ellenben az aranyra épülő származtatott termékek hihetetlen mennyiségben forognak a piacokon, egyértelműen megállapítható, hogy lufiról van szó. Ennek ellenére az emelkedés tovább tarthat, de ki kell emelni, hogy a lufi kipukkadása nagyot szólhat, a kockázatok tehát igen jelentősek!

http://ecoline.hu/piac/20100615_raiffei ... emzes.aspx



Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Üzlet, gazdaság, pénz, pénzszerzési lehetőség
HozzászólásElküldve: 2011. okt. 02., vasárnap 16:29 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Mi lenne velünk a multik nélkül?! :|

Idézet:
Silányabb alapanyagokból készült termékek forgalmaznak

Botrány: így vernek át bennünket a multik

Gyengébb minőségű termékek kerülnek ki a multinacionális cégek a polcaira Magyarországon, mint Nyugat-Európában – állapította meg a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vizsgálata.

Az Európai Unió nyugati tagállamaihoz képest gyengébb minőségű, olcsóbb alapanyagokból készült termékeket forgalmaznak a legnagyobb világcégek az újonnan csatlakozott közép- kelet európai országokban – derült ki a Szlovák Fogyasztók Szövetsége egy általuk 2011. áprilisban elvégzett vizsgálata során. A szlovák civil fogyasztóvédők ugyanazokat a márkás termékeket vizsgálták Ausztriában, Németországban, Csehországban, Szlovákiában, Bulgáriában, Romániában és Magyarországon.

Budapest Főváros Kormányhivatalának kezdeményezésére a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség is végzett termék összehasonlító elemzést egyes bébiételek, gyümölcslevek, nektárok, kávé, valamint háztartási vegyipari termékek és gyermek nadrágpelenkák tekintetében. A multinacionális cégek által előállított, hazánkban és az unió más tagállamaiban is forgalmazott termékek minőségének eltérését 22 mintán keresztül vizsgálta a felügyelőség. Az összehasonlító vizsgálatokhoz a termékeket a hazai kereskedelmi forgalomban és külföldi üzletben vásárolták meg. A termékeket több szempontból is összehasonlították, vizsgálták az érzékszervi jellemzőket és laboratóriumi mérésekkel az egyes minőséggel összefüggő összetevőket, valamint az itthoni és külföldi árak alakulását is.

A vizsgálat megállapította, hogy jelentős minőségromlás tapasztalható. Például az egyik bébiétel a jelöltnél magasabb a másik terméknél a jelöltnél alacsonyabb cukortartalommal rendelkezett. A külföldről származó bébiételek közül csak az egyik termék nem teljesítette a jelölésben leírtakat. Az érzékszervi megállapítások mindkét terméknél kedvezőbb tulajdonságúnak mutatták az Ausztriában vásárolt bébiételeket.

A hazai gyümölcslé és nektár tekintetében végzett érzékszervi vizsgálat szintén kedvezőtlenebb jellemzőket tárt fel: a külföldihez képest savanykásabb és keserűbb íz volt érzékelhető a hazai termékeknél. Ennek oka lehet az eltérő helyről származó, esetleg eltérő minőségű, alapanyagok felhasználása. A gyermek nadrágpelenkák vizsgálata során a fogyasztóvédelem megállapította, hogy a külföldi piacról származó termékek akár 20%- is több folyadék megkötésére képesek, mint a hazai termékek.

A mintának választott termékeken elvégzett összehasonlítás feltárta, hogy a Magyarországon kapható termékek gyengébb minőségi jellemzőkkel bírnak.

A termékek minőségére vonatkozó következtetéseknél az érzékszervek által felfedezett eltéréseket minden esetben együtt értékelendőek a laboratóriumban mérhető paraméterekkel, hiszen sok esetben a laboratóriumi módszerek nem érik tetten a minőséget befolyásoló, hibákat elfedő manipulációkat. Erre jó példa volt a korábbi hazai „méz hamisítás” ügye. A hatóságoknak akkor is szembesülni kellett azzal a nehézséggel, hogy európai környezetünkben kizárólag a Brémában levő akkreditált laboratórium tudott olyan méréseket végezni, amellyel a termékhamisítók tetten érhetők voltak.



http://www.mindennapi.hu/cikk/tarsadalo ... 09-30/7961


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Üzlet, gazdaság, pénz, pénzszerzési lehetőség
HozzászólásElküldve: 2011. dec. 14., szerda 23:11 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Exrefis, egy érdekes dolgozatot belinkelek, amely a fejlődő kapitalista országokban az állam szerepének a fontosságára mutat rá. Ez a külker főiskola gazdaságdiplomácia szakon keletkezett dolgozat Dél-Korea és Japán fejlődését tárgyalja. Többek között azt hogy a fejlődésükhöz alapvető volt az állami beavatkozás. Lehet, hogy durván fog hangzani, de Dél-Koreában még ötéves tervek is voltak, amelyekkel az állam befolyásolta a ország, az ipar, a fejlesztés útját.:

http://elib.kkf.hu/edip/D_11522.pdf


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Üzlet, gazdaság, pénz, pénzszerzési lehetőség
HozzászólásElküldve: 2012. jan. 02., hétfő 15:30 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Szegény, két nap alatt sem józanodott ki...! :) :

Idézet:
2012-01-02 14:15:00
Egymillió dollárossal akart fizetni

A férfi egy észak-karolinai Wal-Mart áruházban vásárolt, és ragaszkodott hozzá, hogy a pénz nem hamis, letartóztatták.
„Vissza tud adni egymillió dollárosból?” – kérdezte egy férfi egy észak-karolinai Wal-Mart áruházban. Miután nem adtak vissza neki a nem létező bankjegyből, az 53 éves Michael Fuller még mindig ragaszkodott hozzá, hogy a pénz nem hamis, és kifizetheti vele a frissen vásárolt mikrohullámú sütőt és porszívót, valamint más, a kosarában lévő apróságokat, összesen 457 dollár értékben.

A rendőrség ennek ellenére letartóztatta. Jelenleg a legnagyobb címletű pénz az Egyesült Államokban a százdolláros. A kormány a nagyobb címletek nyomását még a hatvanas évek végén leállította, de egymilliós még ekkor sem lett volna a kínálatban.


MTI


http://www.mindennapi.hu/cikk/hirsor/eg ... 1-02/11461


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Üzlet, gazdaság, pénz, pénzszerzési lehetőség
HozzászólásElküldve: 2012. jan. 05., csütörtök 13:17 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
A portfolio.hu szerint több tízmillárd forintot nyelhettek el a magánnyugdíjpénztárak:

Idézet:
Több tízmilliárd forintot nyelhettek el a magánpénztárak
2012. január 5. | 08:58



Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott ma délután két órakor sajtótájékoztatót tart, ugyanis a magán-nyugdíjpénztárak átvilágításának első szakasza lezárult. A Magyar Nemzet azonban cikkében már a Kehi jelentés részleteiről ír, például azt, hogy miközben a pénztártagok egyéni számláin veszteséget termeltek egyes pénztárak, addig saját dolgozóiknak a gazdasági válság közepette is jutalmakat osztottak, vagy éppen fizetéseket emeltek. A Kehi-jelentés szerint hamarosan több büntetőfeljelentés is születhet az ügyben.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal már 2011 közepe óta végzi a magán-nyugdíjpénztárak gazdálkodásának átvizsgálását, az első szakasz le is zárult, erről a mai napon tart sajtótájékoztatót Selmeczi Gabriella. A jelentés részletei azonban már a bejelentés előtt kiszivárogtak, a Magyar Nemzet arról ír, hogy számos visszásságot találtak a rendszerben.

Mint a lap írja, előfordult, hogy a gazdasági válság kirobbanását követő években úgy fizettek ki 55 millió forint értékű bónuszokat egy pénztárnál, hogy veszteséges működés mellett a tagok számláján folyamatosan negatív hozamot írtak jóvá. A jelentés szerint ilyen feltételek mellett a kasszáknak még a saját szabályzatuk alapján sem lett volna lehetőségük, ráadásul a jutalmak egy részét a működési költségek javára számolták el.

Ezen felül volt olyan eset is, hogy egyes pénztárak már akkor is béremelést határoztak meg, amikor már lehetett tudni, hogy a pénztártagoknak veszteséget fognak termelni. A magán és önkéntes pénztárakat is működtető pénztárak esetében például volt olyan eset, hogy nem megfelelő helyen könyveltek le egyes tételeket, mindez azt jelenti, hogy egyes kiadásokat, amelyek az önkéntes pénztáraknál merültek fel, azt a magán ágnál könyveltek le.

A lap úgy tudja, hogy mivel több olyan szabálytalanságra is fény derült, amely azt mutatja, hogy a pénztárak a saját belső szabályzataikat is megszegték, hamarosan több büntetőfeljelentést is tesznek majd, hűtlen- és hanyag kezelés gyanúja miatt. Ezen felül a PSZÁF és a NAV is csatlakozni fog beadványokkal.

A teljes jelentés elkészüléséhez még egy második szakasz is szükséges, amelyben a működési tevékenység után a befektetési tevékenységet veszi górcső alá a Kehi. Azonban azt már most nevük elhallgatását kérő források is elismerték a lapnak, hogy a kárérték és az elmaradt vagyoni előny elérheti a több tízmilliárd forintot.



http://www.portfolio.hu/vallalatok/ongo ... 60915.html


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Üzlet, gazdaság, pénz, pénzszerzési lehetőség
HozzászólásElküldve: 2012. jan. 07., szombat 10:46 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
A magát balosnak nevező magyar politikai rétegnek egy cikk az amerikai baloldalról:

Idézet:
„Az emberiség első számú ellenségeivel” küzdenek

PR
Magyar Nemzet
2012. január 07., szombat 07:05

Minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy felszámoljuk a Wall Street-i bankárok kizsákmányoló tevékenységét – jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott interjújában Mark Bray, az alig négy hónapja alakult Foglald el a Wall Streetet! (Occupy Wall Street) mozgalom szóvivője.

Mark Bray az interjúban úgy fogalmazott, a válságot előidéző bankárok továbbra is zsíros állásukban vannak, miközben áldozataik az utcára kerültek, és elveszítették otthonukat. Mint mondta, arra próbálnak rávilágítani, hogy a politikusok addig nem regulázzák meg a nemzetközi pénzpiacokat, ameddig anyagi támogatásuk túlnyomó részét épp a Wall Street-i bankároktól kapják.

Az amerikai baloldal szemléletéhez közel álló Occupy mozgalmak közben behálózták a Földet, de mint a 29 éves fiatalember fogalmaz, nem akarnak pártot alapítani, ahogy se tagnyilvántartásuk, se tagsági könyvük sincs még, igaz, nem is akarnak ilyen eszközökkel élni. Az sem zavarja őket, hogy mivel akcióikat az interneten, teljes nyilvánosság mellett hirdetik meg, az amerikai hatóságok megfigyelhetik őket. Az aktivisták elleni rendőri erőszak kapcsán Bray azt mondta, el kell jutni odáig, hogy amikor ilyen eset történik, megmozdulásokat szervezzenek, hogy a kormánynak ne legyen más választása, mint komoly büntetésben részesíteni a brutális rendőrt.

Bray úgy véli, a velük szimpatizáló, nevükben felszólaló milliárdosok, köztük Soros György, valóban alááshatják mozgalmukat, ezért nagyon vigyáznak arra, hogy ezt elkerülve saját maguk hallassák a hangjukat. Bray úgy látja, a politika egy teljesen új formáját hozzák létre, és a Wall Street-ieknek azt üzente, amíg karácsonyi bónuszaikat a dolgozó családok otthonainak elcsalásából, folyók és tengerek szennyezéséből szerzik, addig ők lesznek az emberiség első számú ellenségei.

Az interjút a szombati Magyar Nemzetben olvashatják.


http://mno.hu/kulfold/az-emberiseg-elle ... nk-1041930


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Üzlet, gazdaság, pénz, pénzszerzési lehetőség
HozzászólásElküldve: 2012. jan. 13., péntek 23:18 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Idézet:
IMF = Nemzetközi Tőkésvédelmi Szervezet

Michnai Attila- nezopont_online@hetivalasz.huUtolsó módosítás:2012.01.13. - 14:16Létrehozás:2012.01.08. - 09:46

Amelynek ugyan az egyes, szuverénnek mondott tagországok népe állja fenntartását, az mégis, csak és kizárólag a nemzetközi pénzvilág érdekeit védi akár szponzorai ellenében is. Már ha ez eddig még valakinek nem lett volna világos.

Utóbbiakat talán a szervezet angol nevének semmitmondó, szolgai fordítása - Nemzetközi Valuta Alap - téveszthette meg, szemben mondjuk a címben is szereplő, a lényeget pontosabban feltáró elnevezéssel.

És akkor itt most nem kívánván hosszabban szólni azokról a régen és mélységesen lejáratódott, a közvélemény előtt a tárgyban manapság a naiv bazárit játszó politikai figurákról, akik elvesztett hatalmuk visszaszerzéséért akár az ország népének közvetlen érdekei ellenében is készek nemhogy az ördöggel, de még a nemzetközi pénzvilág legkíméletlenebb martalócaival is bármikor, bármire leszerződni.

Lásd az - egyértelműen ez utóbbiak okán - rendkívüli nemzetközi visszhangot kiváltott, magukon kívül semmire és senkire tekintettel nem lévő, a demokratikus úton megválasztott törvényes magyar kormány ellen indított politikai gyűlöletkampány olyan szánalmas alakjainak működését, mint példának okáért a honi, magát szocialistának nevező párt és csatolmányainak arcaiét is.

Hogy a magát nagy kedvvel a megtévedt ország-bárányok jóságos megmentőjeként, nyájaikat önzetlen módon az igaz útra terelni hivatott szakértő pásztorként feltüntető IMF ezúttal Magyarország (államformája: köztársaság) esetében sem tűz ki maga elé kizárólagos célként egyebet, mint a nemzetközi tőke legközvetlenebb érdekeinek védelmét, ahhoz elég a minap kiszivárogtatott ajánlatkosarának tételei mögé egy-egy pillantást vetni.

Hogy azt mondja, tessék a Költségvetési Tanács pozícióját (hatalmát) azonnal megerősíteni, a jegybank függetlenségét pedig rögvest visszaállítani.

Mert, hogy miért is emeljen maga fölé lényegében senkinek és semmiért nem felelős - a „szakmaiságot" leszámítva ugyebár, de annak kritériumait meg „ők" írnák körül - szerveket egy valóban felelős nemzeti kormány? Ha éppen nem a magyarországi befektetéseikért, azoknak a forintban mért, ám a nemzetközi fizetőeszközökhöz viszonyított értékéért erősen aggódó nemzetközi pénzvilág kedvéért?

Meg hogy követelnék a válságadók mérséklését, mielőbbi kivezetését, az ad- hoc (értsd: a legkézenfekvőbb, tehát ahol sok van, onnan elvenni próbáló, ám a „nagyfiúknak" egyáltalán nem tetsző) gazdaságpolitikai intézkedések beszüntetését, illetve a közelebbről körül nem írt, ezért a kívánságlistán alighanem csak a valóságot elkendőzni hivatott púder szerepét játszó reformok véghezvitelét.

És ha pedig a felsoroltaktól tilos, akkor ugyan honnan is lehet - sőt, kell! - elvenni a bankvilág nagyokosai szerint az ország pénzügyi egyensúlyának helyreállításához szükséges javakat?

Nos, az ajánlati lista nagyon is ismerős, csak nekünk még leánykori nevén, Bokros-csomagként volt hozzá szerencsétlenségünk anno.

Utóbbiak szerint tehát át kellene alakítani a szociális juttatások rendszerét, azaz csökkenteni a nyugdíjakat és hasonlókat, át volna szükséges szervezni a közösségi közlekedést, tehát az állami támogatás csökkentésével lényegében padlóra küldeni azt, bevezetni a magáncsőd intézményét, vagyis legfőképpen a hitelezők érdekében az eddig csupán egyes országokkal szemben alkalmazott, adósmentőnek mondott, ám lényegében adóssanyargató módszereket a magánszemélyekre is kiterjeszteni.

És a kívánságlista még hosszan folytatódik, éppen csak a lényeg nincs rendesen beléfogalmazva, miszerint magyarok, buta népség, vegyetek példát a nyugati demokrácia csimborasszójáról, magáról a dicsőséges USA-ról, ahol bezzeg fel sem merül a konfliktus lehetősége a nemzetközi pénzvilág és bármely ottani kormány között! Utóbbiak kulcspozícióiban ugyanis már régóta és csakis az előbbiek táborából választottak ülnek!


http://hetivalasz.hu/jegyzet/gyuloletka ... ult-44656/


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 321 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség