Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 18 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő
 

Mit kell csinálni? Programok, projektek, elképzelések.
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2012. jan. 26., csütörtök 12:16 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Azt már számtalanszor leírtuk, hogy milyen hibás döntések történtek az elmúlt évtizedekben. Tudjuk, hogy milyen szorult helyzetben vagyunk. Kedvem lenne elkezdeni a felsorolást, de hát ismerjük a bajokat. Legfőbb ideje lenne olyasmivel foglalkozni, ami megoldást ad egy-egy probléma számára. Amely előrelépést, fejlődést mutat az egyén, a kisebb-nagyobb közösségek, az ország számára.

Jó lenne beírni, hogy szerintünk, vagy az általunk belinkelt, bekopizott anyagok szerint mi lehet a megoldás, a kiút az egyének, a közösségek, az ország, a nép számára a jelenlegi nehéz helyzetből.

Ilyenekre is gondolok, mint a Hegedűs Zsuzsa projektje, amely a mélyszegénységben élők egy részére adhat némi kezdeti megoldást:

http://www.orientpress.hu/94213

Másrészt olyan projektre, programra, amely helyi és országos szinten segíthet a kibontakozásban.

Nem közgazdászi, lila ködös értekezésekre gondolnék (főleg, hogy egyikünk sem közgazdász), hanem reális elképzelésekre. Ezt segíti, hogy vannak elképzeléseink, van fantáziánk, mindnyájan más területhez értünk. És képesek vagyunk megbeszélni a felvetett témát.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Mit kell csinálni? Programok, projektek, elképzelések.
HozzászólásElküldve: 2012. jan. 26., csütörtök 17:50 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Amerikában Obama most jelentette be, hogy átállnak a tiszta energia kutatásra. Már a beszédében 3 millió ember tiszta energiával való ellátására adott megrendelést. A hadi-katonai komplexumot tiszta energia előállítás kutatásával bízza meg inkább, mint fegyver fejlesztéssel. Az olajlobbinak eddig kiutalt pénzeket megvonják ezentúl és a tiszta energia ellátására szakosodott cégeknek utalják át.

Ilyen környezetben jelenik meg a Gondolán egy cikk, ahol egy magyar mérnök bemutatja a találmányát. A találmány egyszerű. A vízből a hidrogén egy részének kiválasztásával tiszta energia állítható elő, szerinte egy bizonyos arányban a víz-hidrogén keverék elég. Ilyen módon tiszta energia állítható elő.

Az általa bemutatott kísérletben ez a víz-hidrogén keverék égetése fémlapot éget át.

A honi energia lobbi fütyül rá, a kormányzati tényezőket nem érdekli a berendezés. A magyar mérnök magyar gyárost keres, a fejlesztésekre. Nyugati érdeklődő van a fejlesztésre, de a fejlesztés után viszi a jogokat, így hazai támogatót keres.

Mindenképpen meg kellene az ipari lobbinak, vagy mondjuk a műegyetemnek vizsgálni a cuccot, nehogy úgy járjunk vele, mint a Rubik kockával!:

http://www.gondola.hu/cikkek/79504-Vizz ... lami_.html

Két lehetőség van.

1. A mérnök egy eszelős, vagy hamis ember, aki szórakozásból megtéveszt mindenkit, vagy 500 milliót akar kiszedni a zsebekből. Az említett 15 000 celsius fok valami ilyesmit mutat. Vagy félreértésről van szó.

2. Ez per pillanat a világ legjelentősebb találmánya, amely után az egész világban dollár milliárdok százait költve kutatnak a tudósok.

Jó lenne tisztán látni. Ha netán mégis igaz a találmány és átengedjük nyugatnak, keletnek, hát annál kudarcosabb, lúzerebb dolgot nem tudok elképzelni. Még pár milliót is megér, hogy tisztán lássunk a kérdésben.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Mit kell csinálni? Programok, projektek, elképzelések.
HozzászólásElküldve: 2012. feb. 05., vasárnap 18:43 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Sokan vagyunk, akik szívesen nevelnének jószágot. Ha kis felfordulással járna. Mert elegünk van a vizes tesco csirkéből.

Vannak profik, akik ezt a házi jószágtartást mesterfokon képesek művelni mondjuk hal és zöldség nevelésének szimbiózisával.

Mondjuk ezt a passzív fűtést ezekben a hideg napokban megnézném magamnak. :)

Mindenesetre leesett az állam.:

Idézet:
Agrárforradalom egy debreceni hátsó kertben!

Debrecen – A csapókerti hobbikertész olyat lépett meg, amit eddig senki, a családot zöldséggel és hallal ellátó megoldása döbbenetesen olcsó, egyszerű, egészséges és működik! Hóban és fagyban is!

A történet egy debreceni hátsó kertben indult, ahol a rengeteg nyári esőt követő gombabetegségek lerohasztották a zöldségeket, ám a gazda nem adta fel, és ötletelni kezdett. Végül egy zseniális megoldással rukkolt elő, ami minimális ráfordítással a zöldség mellett a családja halszükségletét is fedezi. A mikéntjét sokszor egyetemi tanárok sem értik teljesen, pedig a megoldás a természet tiszta logikáján alapul, ráadásul az emberiség meglehetősen homályos jövőképéhez is ad egy reménysugarat.

„Amikor elvitte a kertemet a sok gomba, elkezdtem a neten fóliasátrak után kutatni” – meséli az egyébként online-marketing menedzserként dolgozó Gönczi Péter. „Véletlenül akadtam a napfénnyel fűtött passzív üvegházra, ám erről alig csordogáltak az infók a világhálón.” Talált viszont egy videót is, amit nem igazán értett: „halak úszkáltak egy tartályban, mellettük meg kavicsban nőtt a saláta…”

A megoldást a természet adja

A kérdőjelek hamar felkiáltójelekké változtak a 34 éves, kétgyermekes családapában, amikor rájött, hogy mire bukkant rá. A videón ugyanis a világon még alig elterjedt akvapóniát mutatták be, ami az intenzív tartályos haltenyésztés (akvakultúra) és a föld nélküli növénytermesztés (hidropónia) egyesítéséből jött létre. Nagyszerűségét és egyszerűségét az adja, hogy a két rendszer hátrányait előnnyé kovácsolja, ezáltal egy természetes és meghökkentően olcsó működést biztosít.

Mindkét folyamat önmagában is hatékony és ennek megfelelően elterjedt, ám mindkettő hatalmas költségekkel jár. „A hidropóniában a növények föld nélkül vízben nevelik, az összes szükséges tápanyagot műtrágyával viszik be a vízbe. A nagyáruházak zöldségei a sár nélküli gyökerekkel mind innen származnak, tehát működőképes a dolog. Viszont a több száz köbméter vizet időnként cserélni kell, a leengedett vizet külön kezelni is kell, mielőtt a környezetbe visszaengedhető. Az akvakultúra is egyre terjed a tengeri halászat visszaszorulásával. Az intenzív halászatok is rendszeres vízcserével működnek a megfelelő vízminőség megőrzése érdekében, sőt a tartályok vizét gyakran fűteni is kell.”

Az akvapóniában a fent felsorolt összes költségtényező megszűnik egy természetes körfolyamat által. „A halak ürülékét tartalmazó víz az ammóniát nitráttá alakító baktériumoknak köszönhetően a növények számára fontos tápanyaggal telítődik. A haltartály tehát odakerül a kavicságy mellé, és a belőle érkező víz öntözi a növények kavicságyát. Utóbbiak szépen növekednek tőle, ráadásul megtisztítják a vizet. A növényektől visszaforgatott víz így a halak számára kiváló minőségű és oxigéndús lesz.”

„Ha ennyire logikus, akkor hogy a viharban nincs ilyen nálunk?!”

Ez a cikk már ezen a ponton megérdemelne egy pár perces szünetet, egy kávét és némi elgondolkodást, ám a java csak ezután jön. A debreceni hobbikertész ugyanis ezt a rendszert egyedülálló módon egy passzív üvegházban kezdte el működtetni.

„Az akvapónia a nálunk melegebb éghajlatú területeken jelent meg, ahol a téli működtetése sem jelent gondot. Én viszont akárhogy is számoltam, nem tűnt kizártnak, hogy ezen az éghajlaton is meg lehet oldani egy passzív üvegházzal.” Mivel utóbbi módszerre is csak alig-alig akad fellelhető példa, nem volt egyszerű előre tervezni a folyamatot. „Számolgattam a napsugarak hajlásszögétől kezdve, a napos órák számán át a kinti hőmérsékletingadozáson keresztül minden paramétert, mert bár valamilyen szinten le volt írva, nem volt konkrét adatsor, főleg a mi klímánkra nem. Többször végigzongoráztam mindent, és bár halálosan logikusan összeállt a dolog, éppen emiatt gyanakodtam. Ha ennyire logikus, akkor hogy a viharban nincs ilyen nálunk?!”

Télen magát fűti!

A gyanakvást végül elsöpörte a vállalkozó kedv - „Legyünk realisták, követeljük a lehetetlent, egy télen magát fűtő, nyáron magát hűtő üvegház a hátsó kertben, amiben nulla erőfeszítéssel halakat nevelek, és zöldséget termelek…” - idén márciusban a barátai segítségével felépítette a 22 négyzetméteres üvegházat, melynek csupán a déli oldala van üvegből, a többi szigetelt. A napfényből érkező hő tárolását az északi falon elhelyezett vízzel teli hordók biztosítják. Az üvegházba bekerült egy haltartály 50 szivárványos pisztránggal, a vizet egy régi szivattyú mozgatja a növények alatt levő 30 centis kavicságyba, és vissza. Szinte minden újrafelhasznált anyagból készült, így az elindulás nem jelentett az átlagember számára elérhetetlen beruházást.

Két-három év alatt megtérül, a munkaigénye minimális

Bár a kevés napsütés miatt a legnehezebb időszaknak tűnő télből még két hónap hátra van, a debreceni akvapónia eddig kiválóan vizsgázott, az üvegház fűtés nélkül hozta a megfelelő klímát, mind a halak, mind a növények számára. „Kezdetben a feleségem nem igazán lelkesedett az ötletért, de azóta érezhetően megbékélt vele, hiszen a rendszer garantáltan vegyszermentes, kiváló minőségű paradicsommal, paprikával, hagymával, retekkel, salátával, káposztával fedezi a család zöldségszükségletét télen-nyáron. Emellett fűszer- és gyógynövényeket ad, és heti egy halétkezést is biztosít.”

Gyomlálás, kapálás, locsolás nincs!

A ráfordított költségek javát a szivattyú adja, az üzemeltetése havi 3500 forintra jön ki. A rendszer egyetlen külső tényezőjét jelentő haltáp még ennél is kevesebbe kerül, a párolgás miatti vízveszteséget pedig esővíz pótolja. A pisztrángok Lillafüredről érkeztek, és várakozásoknál gyorsabb növekedésük mutatja, jól érzik magukat. „Számításaim szerint a beruházás két-három év alatt megtérül ezekkel a paraméterekkel, a napi munkaigény pedig minimális. Gyomlálás, kapálás, locsolás nincs. Az ültetés csak annyi, hogy magot a kavicságy tetejére szórod, vagy ha palánta, akkor széthúzod a kavicsokat, és bedugod a palántot, visszahúzod a kavicsot és kész. Egyébként pedig reggelente munka előtt bejövök, beszórom a haltápot, megnézem, hogy mozog-e a szivattyú, és csókolom, másnap reggel jövök újra…”

Kínában „divat”

Gönczi Péter hangsúlyozza, hogy az akvapónia nem a haltenyésztésből és a föld nélküli növénytermesztésből fejlődött ki, hanem sokkal inkább egy visszatérés az eredeti természetes folyamathoz. „Kínában a mai napig ráeresztik a pontyot az elárasztott rizsföldekre, hogy a kártevőket, a hulladékot és az algát takarítsa el, másrészt hogy trágyázza meg a vizet, amitől jobban nő a rizs. De ugyanez a folyamat működött a régi Magyarországon az ártéri fokgazdálkodással. Az egész rendszert a természet találta ki, sőt ez maga a természet, emiatt tökéletes.”

A történet ezzel korántsem teljes, hiszen a módszer végiggondolása jó néhány távlatot nyit meg, jó néhány fajsúlyos kérdéssel - az ötlet debreceni kivitelezője nem is zárkózott el ezek megválaszolásától, így hamarosan ezeknek is teret adunk itt a Civishíren!


http://www.civishir.hu/hajdu-bihari-hir ... 1231121853


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Mit kell csinálni? Programok, projektek, elképzelések.
HozzászólásElküldve: 2012. feb. 06., hétfő 10:04 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
rosta írta:
Sokan vagyunk, akik szívesen nevelnének jószágot. Ha kis felfordulással járna. Mert elegünk van a vizes tesco csirkéből.

Ezzel szemben a valóság az, hogy akiknek ez a lehetősége megvan, azok is Tescoban veszik a zöldséget, gyümölcsöt, meg a vizes csirkét.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Mit kell csinálni? Programok, projektek, elképzelések.
HozzászólásElküldve: 2012. feb. 06., hétfő 16:37 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Azzal indult a topic, hogy a bajt mondani a legkönnyebb. Jó dolgokról írjunk.

Tetszik amivel ez a debreceni fiatal családapa próbálkozik?


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Mit kell csinálni? Programok, projektek, elképzelések.
HozzászólásElküldve: 2012. feb. 06., hétfő 17:43 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
rosta írta:
Azzal indult a topic, hogy a bajt mondani a legkönnyebb. Jó dolgokról írjunk.

Tetszik amivel ez a debreceni fiatal családapa próbálkozik?

Nekem is tetszik. Nem ő találta ki, de nagyon ügyes dolog.
Itt van róla egy video: http://index.indavideo.hu/video/Akvaponia


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Mit kell csinálni? Programok, projektek, elképzelések.
HozzászólásElküldve: 2012. feb. 07., kedd 11:06 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Nagyon tetszik nekem is. Főleg az, hogy egy marketing menedzser készítette, meg üzemelteti ezt a kis ökoszisztémát. Egy agrármérnök esetén is elismerné az ember, hogy nagyon ügyes, de egy marketingestől különösen jó teljesítménynek tartom.

Ami nagyon fontos, hogy biztosan egészséges a telep, mert a pisztrángok feldobnák a bakancsot, ha szennyezett lenne a víz, a környezet. Azok csak tiszta vízben képesek élni. Már csak arra vagyok kíváncsi, hogy ezeket a hideg téli heteket vajon túléli-e a rendszer. A pisztrángok akár 5 fokos vízben is elevickélnek, de a növényekkel lehet, hogy baj lesz.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Mit kell csinálni? Programok, projektek, elképzelések.
HozzászólásElküldve: 2012. feb. 07., kedd 11:23 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Én is csatlakozom a gratulálók táborához- valóban nagyon tetszik.

/Nézegetem is a kis zsebkendőnyi területemet, ahol tavasszal majd répát- petrezselymet-hagymát borsót termesztek- de annak az oldalát bebokrosítottuk nem kis energiával - most sajnálnám elfedni./


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Mit kell csinálni? Programok, projektek, elképzelések.
HozzászólásElküldve: 2012. feb. 07., kedd 11:55 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Szia Erika! Üdv! :) Ami azt illeti a ti családi vállalkozásotok története is ide való lenne, ebbe a topikba. A személyesség miatt tudom, hogy azt nem lehet beírni, de egy két nem azonosítható történettel gazdagíthatnád a topikot, ami okulására válna az olvasónak. Az igazán jó lenne.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Mit kell csinálni? Programok, projektek, elképzelések.
HozzászólásElküldve: 2012. feb. 07., kedd 16:17 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Szia Rosta! :)

Gondolom tudod, hogy a családi vállalkozásunk az úgy kezdődött, hogy munkanélküli lett a férjem- tehát be lett dobva a mélyvízbe. Segélyen nem akartunk élni, nem maradt más hátra, mint kiváltani az ipart-s idővel megtapasztaltuk,hogy "áldásunkká lett a nagy keserűség."


Ora et labora-ez jellemzi legjobban a hétköznapjainkat,de nem napi nyolc órában, hanem sokkal többen, s nemcsak helyben, hanem bejárva ungot-berket, ahol munkát kapunk. Hála az Úrnak, eddig volt elég munkánk, reméljük, hogy ezután is lesz.
Majd figyelem a topikot, s ha valami idevágó történik nálunk, beírom..


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Mit kell csinálni? Programok, projektek, elképzelések.
HozzászólásElküldve: 2012. feb. 07., kedd 18:18 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
A pisztrángot tenyésztő marketingest a finom, saját nevelésű alapanyag motiválja. Engem is valami hasonló foglalkoztat. Vagy húsz éve ettem utoljára kapirgálós csirkéből készült tejfölös paprikás csirkét, azelőtt vagy nyolc évvel. Máig emlékszem a csudálatos ízére. Ma ahelyett, hogy örömet okozna az étel, mindig bosszant, hogy bármelyik csirke íze nedves fűrészporra hasonlít. Még az ezer forintnál drágább csirkéé is. Szóval egyre inkább tervezem, hogy csirkét fogok tartani a kertvárosban, ha minden igaz.

Körülbelül 30-50 000 Ft-ért készen beszerzek egy kerti szerszámtartó kis házat, vagy összeütöm rokoni segítséggel deszkából olcsóbban. Abba beállítok egy létraszerűséget, amin a csirkék-tyúkok éjjel gubbasztanak. A kert végében körbekerítek egy területet, veszek vagy 30 (nem kell minden hétvégén paprikás csirkét enni!) növendék csirkét és kész is vagyok. Hallottam, hogy van valami tritikálé nevű, három gabonából készült takarmány (ez nem táp), ebből veszek pár zsákkal, víz meg van, így már csak a zöldet kell megoldanom. Lehet, nem fogom a fűnyíróval mindenhol levágni a kertben a füvet, hagyok pár négyzetmétert gaznak.

Reggel kiengedem a csirkéket, vizet adok nekik meg gabonát, délután meg kapnak zöldet, gabonát és vizet. Este, ha beültek az ólba, csak rájuk kell zárnom az ajtót. Nem tűnik bonyolultnak, gyerekkoromban legalábbis nem volt az.

Megnéztem az önkormányzat állattartást szabályzó rendeletét. Ha minden igaz jóformán semmiben nem korlátoz, csak néhány apró dologban.

Mondjuk ez inkább életmód változást jelent, nem valami vállalkozást, de minden út az első lépéssel kezdődik... :)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Mit kell csinálni? Programok, projektek, elképzelések.
HozzászólásElküldve: 2012. feb. 07., kedd 20:12 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 01., vasárnap 19:48
Hozzászólások: 1002
rosta írta:
Mondjuk ez inkább életmód változást jelent, nem valami vállalkozást, de minden út az első lépéssel kezdődik... :)

5 éves lányom mostanában arról kérdezgetett, hogyan "készül" a narancs.
Válasz:
- fán terem
Kérdés:
-Milyen fán?
Válasz:
- Narancsfán, kislányom.
Kérdés:
- És a narancsfa hol terem?
Válasz:
- A narancsfa a narancs magjából kel ki.
Kérdés:
- És a narancs magja hol terem?
Válasz:
- ....
(Hm. Ha azt válaszoltam volna, hogy a narancsban, akkor kezdődik előlről a kérdéssorozat.... :(
Így hát töredelmesen bevallottam az igazat):
- Kislányom, a magot Isten teremtette.

Tehát örömmel közölhetem, hogy mi is gazdálkodni fogunk, első lépésként el fogunk ültetni egy magot.

(A kisasszonynak mostanában főtt tojás a kedvenc étele. A kérdés már a levegőben lóg'... hogyan "készül" a tojás?
Ha azzal kezdem, hogy a tyúk tojja, nem fogom megúszni a tyúktartást.... :?
De ha azzal, hogy Isten teremtette.... :wink: )


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Mit kell csinálni? Programok, projektek, elképzelések.
HozzászólásElküldve: 2012. feb. 08., szerda 09:01 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Fony, így telik az idő?-mintha csak tavaly lett volna, amikor megszületett a kislányod. :)
egy hasonló korú kislány kérdezte egyszer: a túró terem vagy csinálják?

Rosta, én beérem a bolti csirkével, de neked sok sikert az otthon kapirgálókhoz!Bónuszként még nagyszerű hatású tyúktrágyához is jutsz. :wink:


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Mit kell csinálni? Programok, projektek, elképzelések.
HozzászólásElküldve: 2012. feb. 08., szerda 10:39 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Köszönöm a biztatást Erika. A saját termesztésű tyúkhús finomsága mellett amiatt is gondolkozom a csirketartáson, mert gyanakodom a tesco csirkére. Úgy vagyok vele, mint a pisztrángot termelő menedzser, hogy az a biztos, amit én termelek. A kertemben a lehető legkevesebb vegyszert használom. Mégha kicsit férges is a termés egy része, akkor sem permetezek, inkább legyen egészséges a gyümölcs.

A pisztrángos gyanakvását az alábbi cikk is alátámasztja. Ez ijesztő! Sajnos így mennek a dolgok a nagyüzemi állattenyésztésben is. Gyakran azt sem lehet tudni, melyik országból hozzák a csirkét! Például a tesco-ban árult, cseh származású csirkék mindegyikének össze voltak törve a csontjai.

Az elrettentő példa:

http://hetivalasz.hu/itthon/a-pangasius-atveres-45540


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Mit kell csinálni? Programok, projektek, elképzelések.
HozzászólásElküldve: 2012. feb. 10., péntek 14:46 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
A százezrekbe, milliókba kerülő téli gázfűtés költsége alaposan lecsökkenthető. A takarékos Magyarhomorón 30 millió helyett 3 milkába kerül csak a fűtés az iskolában és egyéb önkormányzati épületekben. Már az ötödik vegyes tüzelésű, szalmabálákat és más biomasszát is elégető kazánt helyezik üzembe.

A faluban a lakosság is hasonló kazánokat vásárol, ők is takarékoskodnak. A videó első tíz perce szól erről:

http://mno.hu/?block=mno_video_popup&pa ... 03&id=1521


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 18 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség