Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 365 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 25  Következő
 

Re: Filmajánló
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2011. márc. 05., szombat 00:00 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Láttam egy nagyon jó filmet valamelyik magyar csatornán e héten: Gázolás a címe, 1955-ben készült. Nagyon jó a színészgárda: főszereplő Darvas Iván és Ferrari Violetta,/őt nem ismertem/de játszik Rajz János, Sulyok Mária, Rátonyi Róbert. Szirtes Ádám, Somogyvári Rudolf is.
Ma is aktuális a kérdés: amikor döntened kell, az igazság győz vagy az érzelmeid legyőzik az igazságot?
A bíró, akit Darvas alakít, visszaadná az ügyet a tárgyalás napja előtt,mert szerelmi szálak fűzik a vádlotthoz-azonban a főnöke igazi tanítónak bizonyul, és nem enged a kérésnek.S milyen jó! Bár nyilván gyötrelmes volt az ítélőszékben ülve rájönni fokozatosan az egyre váratlanabb tanúvallomások közepette, hogy az egész szerelem a lány részéről csak egy manőver volt azért, hogy a börtöntől megszabadulhasson-mégis, mivel hű maradt a bíró az igazsághoz- amire esküt tett, megmenekült egy öntörvényű, mindenkin" átgázoló" lány kelepcéjéből..


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Filmajánló
HozzászólásElküldve: 2011. máj. 03., kedd 13:19 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Sziasztok!

Mrs. Ratcliffe forradalma (magyar-angol vígj., 2007)
1968-at írunk, a yorkshire-i Ratcliffe család áttelepül az NDK-ba. Mrs. Ratcliffe (Catherine Tate) nehezen viseli a kommunista rendszer szorongatását. Egy véletlen találkozás ellenállót csinál belőle.


ennyit az ajánlóból, tegnap este adták a Dunán.

Az egyik fiammal néztük, és nagyon jót szórakoztunk rajta- bár ez egy valósághű komédia volt. Számtalanszor mondtam a fiamnak- látod, ez volt a szoci.
Ami nekem még jó volt- ezentúl ha elkeseredem, hogy csak háziasszony vagyok, majd eszembe jut Do, ez az amerikai hölgy, aki igencsak nagy dolgokba vágta a fejszéjét, pedig ő is csak háziassszony volt...


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Filmajánló
HozzászólásElküldve: 2011. jún. 13., hétfő 10:28 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Cilla, hol vagy ? Régebben ajánlottad a Meztelen menyország c. filmet- és tegnap este a Dunán adták, megnéztem, valóban jó film, sajnos az első és utolsó percekről lemaradtam, de így is érdekes volt.
Ideteszem az ajánlódat:

"Tulajdonképp egy fiatal fiú elindul Tongára, első missziós útjára.
Elég régen kaptam ezt a filmet, de valahogy nem került rá sor, hogy megnézzem.
Egyik ilyen nem alvós éjszakámon betettem, gondolván na ezen biztos elalszom……….nem így történt, végignéztem
Igaz történet, néhol megrázó, kicsit romantikus, bizonyságtevő.

Az apa ezzel búcsúztatja a fiát, amikor az Tongára indul misszióba.

„Azt tanultam, hogy Isten az egyszülött fiát adta értem.Azt hittem, tudom, hogy ez mit jelent, de tévedtem, mert senkit sem ismerek Tongán, hogy odaküldjem a fiamat, de Isten biztosan.” "

Még annyit hozzátennék, hogy ez a fiú mormon misszionárius- de ez valahogy nem lett nagyon aláhúzva, elmagyarázva/vagy akkor elaludtam/.
Engem az nagyon megragadott, amikor a szigeten végigsöprő hurrikán után hetekig kevés volt az élelmük, a segítség késett, s az éhhalál küszöbén az idős, más vallású,addig ellenséges lelkész odaadta az utolsó falatját ennek a fiatal fiúnak, és bocsánatot kért, hogy addig többször is az életére tört.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Filmajánló
HozzászólásElküldve: 2011. szept. 24., szombat 23:20 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2007. júl. 11., szerda 11:56
Hozzászólások: 148
Bocs, ha nem a megfelelő topikba hozom:
http://www.wimp.com/amazingsights/

Egy film a teremtett világról.

_________________
Az Isten útja tökéletes, az Úr beszéde színigaz. Pajzsa mindazoknak, akik hozzá menekülnek (Zsolt.18.31)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Filmajánló
HozzászólásElküldve: 2011. szept. 29., csütörtök 12:44 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Tegnap láttam egy riportot. Az Egri csillagok című film egyik készítőjével kimentek a forgatás helyszínére és miközben bejárták az azóta bezöldült területet mesélt a filmkészítő a filemzés történeteiről, mit hogyan miért csináltak. Nagyon érdekes volt a visszaemlékezés. Ha belegondolunk milyen szomorú, hogy azóta gyakorlatilag ilyen népszerű, igazi sikerfilmet nem tudott elkészíteni a magyar filmipar.

Bár van néhány film, amely ötvözi a sikerességet, a nagy nézőszámot és a komoly történelmi, erkölcsi mondanivót. A Szabadság, szerelem című film is ilyen volt, amelyet az Andy Vajna készített, de több kiváló film is készült, amelyet csak pár kópiával vetítettek az országban, minimális markating támogatással.

De jó lenne, ha újból készülnének az Egri csillagokhoz hasonló filmek!

Idézet:
2011-09-28 17:14:00
Andrew G. Vajna: az átmeneti időszak véget ért a filmiparban

A kormánybiztos szerint egy akkora méretű országnak, mint Magyarország, körülbelül 8-12 filmet lenne érdemes gyártania évente.
Andrew G. Vajna szerint átláthatóbbá és hatékonyabbá vált a magyar filmek finanszírozása az elmúlt évben. Az első pályázat megjelenése után már csaknem százan regisztráltak a Magyar Nemzeti Filmalapnál, ahová már két pályázat is érkezett - mondta a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos az MTI-nek.

Andrew G. Vajna a pályázók nevét nem árulta el. Kiemelte: a pályázatok folyamatosak. "Akkor adják be a pályázatot, ha a filmtervet részletesen kidolgozták, ne a határidő szabja meg, mikor van kész egy forgatókönyv" - fogalmazott a kormánybiztos.

Arra a kérdésre, hogy felmérhetőek-e a károk, amelyeket pénzhiány okozott a szinte teljesen megszűnt magyar filmgyártásnak, Andrew G. Vajna azt válaszolta, hogy szerinte nem lehet "károkról" beszélni, hiszen a magyar államnak nem kötelező a filmeseket "eltartani". "Az eddig kapott állami támogatás inkább nagylelkűnek nevezhető" - tette hozzá. Szerinte a filmszakma át tudja vészelni a kényszerszünetet, részben a külföldi produkciókban vállalt munkák révén, részben a televíziók által megrendelt filmeknek köszönhetően.

A kormánybiztos szerint egy akkora méretű országnak, mint Magyarország, körülbelül 8-12 filmet lenne érdemes gyártania évente. "Ennyit lehet reálisan finanszírozni" - vélekedett. Emlékeztetett: az idén 1,6 milliárd forint áll a filmalap rendelkezésére, jövőre - reményeik szerint - ez az összeg még több lesz.

A jövőre készítendő művész- és közönségfilmek arányáról úgy vélekedett, hogy ideális esetben nincs szükség a két típus megkülönböztetésére. "A közönségfilmnek művészi értékekkel is kell rendelkeznie, a művészfilmnek pedig szórakoztatnia is kell" - szögezte le, példaként A király beszéde című több Oscar-díjjal is jutalmazott angol filmdrámát említette, amely jól teljesített a kasszáknál, de művészi értékei is kiemelkedőek. Andrew G. Vajna a magyar filmek közül a Kontroll című filmet említette meg példaként.

A már említett, mindkét értéket képviselő filmekhez szerinte erősebb forgatókönyvírói képzésre is szükség van. "Ismerni kell a technikát, de ha valakinek nincs jó ötlete és tehetsége, akkor nem lesz sikeres egy forgatókönyv sem" - magyarázta. Kitért arra is, hogy a forgatókönyvek és filmtervek fejlesztésére október 3-tól lehet majd pályázni. Andy G. Vajna kiemelte: az a cél, hogy a jó munkát végző forgatókönyvírók meg tudjanak élni a mesterségükből, hiszen a pályázaton akár több könyvvel is lehet indulni. Így szerinte a szövegkönyvek minősége is javulni fog.

A kormánybiztos arról is beszélt, hogy az elnyert pénzek felhasználását folyamatosan ellenőrzik majd. "Nekünk az a feladatunk, hogy felelős kezekbe tegyük az állami pénzeket. A producerek jó néven fogják venni, hogy ott vagyunk és segítünk az ellenőrzésben, a problémák kiszűrésében" - válaszolta arra a kérdésre, hogy miként fogják elkerülni azt, hogy az alkotók művészi szuverenitását csorbítsák. "Nem akarunk beleszólni a művészi kérdésekbe, de a pénzügyi fegyelem egy forgatás során nélkülözhetetlen" - tette hozzá.

Szerinte azáltal, hogy a magyar filmgyártás finanszírozása több kézbe került, nem felaprózódott, hanem hatékonyabbá vált a pénzek felhasználása. "A Magyar Nemzeti Filmalap finanszírozza az egészestés filmeket, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA)pedig a televíziós műfajú alkotásokról és dokumentumfilmekről dönt. Ez így van sok országban, például Angliában a BBC-nél is, hiszen így a megrendelő szempontjai is érvényesülnek a finanszírozás során" - tette hozzá, majd megemlítette: átfedés a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által odaítélendő 700 millió forint esetében lehet, igaz, a tárca által megítélt támogatások felhasználását is a filmalap ellenőrzi, adminisztrálja.

"Mi értelme elkölteni egy filmre két-háromszáz millió forintot, ha aztán épp a marketingre nem marad forrás?" - tette fel a kérdést Andrew G. Vajna, aki arról is beszélt, céljuk, hogy a magyar közönség újra rátaláljon a magyar filmekre.

A kormánybiztos kitért arra is, hogy számítanak a Magyarországon forgó külföldi produkciókra is. "Érdemes itt forgatni, hiszen az adókedvezmények miatt olcsóbb nálunk dolgozni. Ez azért is fontos, mert ezek a produkciók adnak állandó munkát a hazai filmszakmának" - szögezte le Vajna. Arra a kérdésre, hogy a kormányzat takarékossági csomagja érintheti-e az adókedvezmény mértékét, a biztos egyértelmű nemmel felelt. "A következő két hétben kerülhet sor a filmtörvény módosítására. Ebben további garanciák lesznek a 20 százalékos adókedvezményre" - fogalmazott.

Rámutatott: a hazai filmfinanszírozás megingása miatt sok koprodukció hiúsult meg az elmúlt évben. "Jelen pillanatban nincs túl jó pozíciónk a világban, hiszen a magyar ígéretek az eltelt időszakban nem teljesültek. Ezért a külföldi partnerek szkeptikusan tekintenek a magyar együttműködésre" - fogalmazott. Kifejtette: az elmúlt hónapokban azon fáradozott, hogy az európai filmalapokat meggyőzze arról, hogy az átmeneti időszak véget ért. "Úgy tűnik, sikerült, az első beérkezett pályázat rögtön egy magyar-francia-német koprodukció" - tette hozzá.
Arra a kérdésre, hogy terveznek-e tematikus pályázatokat kiírni például történelmi filmekre, Andrew G. Vajna azt felelte, hogy amennyiben érkeznek ilyen témájú pályázatok, ettől eltekintenek. "Ha nem, akkor indítunk ilyen pályázatokat. Izgalmas lenne például egy magyar Braveheartot (Rettenthetetlen) forgatni egy olyan történelmi pillanatról, amelyre a magyarok büszkék lehetnek" - vélekedett.

Mint fogalmazott: jelenleg arra koncentrál, hogy a magyar filmipart megújítsa, talpra állítsa. "A munkám legnagyobb felelőssége az, hogy olyan filmek szülessenek, amelyek átlépnek a határokon. Hogy a kultúránkat, egyéniségünket megmutathassuk a világnak" - tette hozzá.

MTI




http://film.mindennapi.hu/cikk/hirek/an ... 09-28/7916


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Filmajánló
HozzászólásElküldve: 2011. okt. 02., vasárnap 19:11 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
http://femarthy.livejournal.com/185470.html


Ha hiszed, hogy Jézus már nem fog testben megjelenni köztünk és így nézed ezt a filmet, akkor sok értékes dolgot találhatsz benne, szerintem....

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Filmajánló
HozzászólásElküldve: 2011. okt. 28., péntek 10:34 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Idézet:
Ember, farkas, Isten
Bereményi Géza a Nyitott Műhely és a Litera írófilmklub-sorozatának vendége volt

2011. október 28., péntek 11:00
Bereményi Géza szerint a magyar filmművészet kezdete és vége: Emberek a havason. De vajon miért gondolja így? És szerinte mi az igazi film titka? Erről beszélgetett vele Jánossy Lajos a Nyitott Műhelyben, a Szőts István-film vetítése után.


http://mno.hu/mikvogymuk/ember-farkas-isten-901022


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Filmajánló
HozzászólásElküldve: 2011. dec. 19., hétfő 13:26 
Offline

Csatlakozott: 2007. nov. 12., hétfő 23:49
Hozzászólások: 111
Tartózkodási hely: Halásztelek (Pest megye)
A hit fogságában ("To verdener") 2008
színes, magyar feliratos, dán filmdráma.


A megtörtént eseményt feldolgozó történet középpontjában egy tizenhét éves Jehova Tanúi lány áll, aki életében először lesz szerelmes. Bár szülei ugyancsak a közösséghez tartoznak, mégsem jelentenek kapaszkodót Sara számára. Apja megcsalja feleségét, majd elválnak.
A fiútestvérük otthagyja a gyülekezetet, „kiközösítetté” válik. Sarának döntenie kell, vagy megmarad Tanúnak, folytatja a térítgetést, netán misszionárius is lesz belőle, vagy szakít az egésszel és választja a világi életet.
Egyszerre vonzza és taszítja őt az elhagyás gondolata.

Fiútestvérén látja, milyen kiközösítettnek lenni, mikor a saját szülei sem beszélhetnek vele, ugyanakkor egyre jobban rádöbben az ellentmondásokra, és kezd kételkedni addigi meggyőződésében. Elfojtott kérdések tőrnek felszínre és erősödnek fel.
A gyülekezet vénei valamint apja részéről csupán „szeretetteljes” intést kap segítségül.

Nem érti, a szerelem, amelyet egy „kívülálló” iránt érez, miért bűnös. Ismerős az a jelenetsor is, mikor Theis csak azért kezd gyülekezetbe járni, hogy engedélyezett legyen a lánnyal való találkozása. Egy barátnője - aki ugyancsak a közösség tagja -, felvilágosítja, hogy háromféle Tanú létezik: az, amelyik minden törvényt betart, az, amelyik titokban áthágja azokat, és az, akiről ki is derül, hogy áthágta. A lényeg, hogy ne derüljön ki a félrelépés és akkor semmi baj nem lesz.

(A filmismertető forrása: Merényi Zoltán honlapja - http://merenyizoltan.hu)

Itt megnézhető a film:

>> http://bacsipista.5mp.eu/web.php?a=bacs ... lABZrIUUzm <<


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Filmajánló
HozzászólásElküldve: 2012. dec. 21., péntek 14:57 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Minoru Koide, egy japán videós, pár perces, emlékezetes filmet készített Budapestről. :

http://www.youtube.com/watch?v=lfz4T5cP ... r_embedded


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Filmajánló
HozzászólásElküldve: 2012. dec. 21., péntek 17:34 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2009. jan. 10., szombat 15:04
Hozzászólások: 1823
nagyon szép. köszönjük neki és neked.
:)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Filmajánló
HozzászólásElküldve: 2012. dec. 27., csütörtök 19:41 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
A HVG botrányos református Karácsonyról ír, amikor A fiú című 4 perces filmes alkotást és annak következményeit elemzi. A cikkíró nemes egyszerűséggel Pasolini, Fellini, Bergman, Huszárik, Bódy, Xantus és még más hasonló kvalitású rendezőhöz hasonlítja a kisfilm szerzőjét. Ezt már a film hossza miatt is egy kicsit túlzásnak tartom.

Ime a cikk és a film. :

http://hvg.hu/kultura/20121227_Botranyo ... _karacsony

Az egyházon belül tényleg volt vita, de ezt nem tartom botrányosnak. Inkább természetesnek.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Filmajánló
HozzászólásElküldve: 2012. dec. 28., péntek 10:33 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2009. jan. 10., szombat 15:04
Hozzászólások: 1823
Az evangélikusok szerencsére értik a lényeget:
http://reformatus.hu/mutat/7666/
érdemes elolvasni a kommenteket is a cikk alatt, régi fórumtársunk is nyilatkozott ott egy jellemzőt.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Filmajánló
HozzászólásElküldve: 2012. dec. 28., péntek 17:39 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Néhány cikket átolvasva azt tapasztaltam, hogy már egy 4 perces film is komoly vitákat tud gerjeszteni. Az egyházunkban is és a kívülállók között is. A Bibliában, a Máté és Lukács evangéliumának ide vonatkozó részét nyugodt tempóban átolvasva azt tapasztaljuk, hogy a kisfilm 4 percénél hosszabb időt töltünk a Biblia mellett. A Biblia bőséges, részletes magyarázattal szolgál. Ismerteti Jézus születésének körülményét és bizony sokkal több tényt, történést tartalmaz, mint a lecsupaszított rövid film a fiú születéséről.

Furcsa ez a film. A hossza csupán 4 percnyi, de a film magyarázat ennek sokszorosát teszi ki. Kilenc részletben, részletenként akár több szöveg kiegészítéssel magyarázza a 4 perces filmet. Részletenként akár több szöveggel is, videóval, egy csoport fotóval adja tudtunkra, hogy miről is kellett volna szólnia A fiú című műnek.

Számomra már a film címe is meghökkentő, hiszen nem a Fiúról van benne szó, a Megváltóról, hanem egy kisbetűs fiúról van benne szó, akiről semmit sem tudunk és nem is nagyon kell sokat tudnunk. Csupán egy kisbabáról van szó, aki a Föld 7 milliárd lakójának az egyike. Nem pedig arról az egyről, akinek a jövetelét annak idején előre megjósolták, aki Égi Jövevény volt.

A fiú című film csupán egy újszülöttről szól a milliók közül. Mivel csupán egy aranyos gyerek születéséről láthatunk 4 percet, így nem köti szigorúan a szerzőt a Biblia. Innen kezdve szabad a szerző fantáziája és azt és arról ír, fotózik, videózik, amit és amiről akar. A szerző fantáziája tényleg nincs megkötve, de sajnos nem használja ki a lehetőséget. Semmit sem tudunk a fiatal párról, a kapcsolatukról, a környezetről. Őszintén szólva, ha nem tudom miről is szól a rövid alkotás, még azt sem vettem volna észre, hogy áldott állapotban van az asszonyka. Gyakorlatilag semmit sem tudunk arról, honnan hová tartanak. Nem tudjuk, hogy miért kell nekik egy kórház helyett valami kamion parkolójában várni azokat a perceket, amelyek olyan fontosak és veszélyesek egy szülő nő és a babája számára.

Szülni egy toalett kövén, valóban a szerző fantáziájának termése, egy asszonykának maga a rémkép. Így ha már a kamionos oly igen emberi módon örül a gyereksírásnak, a kisdednek, annyiban segíthetett volna a várandós asszonykán, hogy az ágyát a kamionban felajánlja a szülésre. Legfeljebb ágyneműt cserélt volna utána.

Az anyuka szerencsére túl van a fájdalmakon, melyek láthatóan meg sem kottyantak neki, jólfésülten, derűsen mosolyog a toalett kövén, ahol vállalja a fotózást.

Szerencsére láthatjuk, hogy az anyuka készült az alkalomra. A babán már rugdalózó van. A prostituált kabátjára talán nincs is olyan nagy szükség.

A kialvó neonlámpa, a rendőrtiszt, egy kisebb birkanyáj, apróbb jelek, amelyeket nem ismerhet a mindennapi ember, lehetőséget ad a szabad asszociálásra. Mivel a film leginkább azok számára készült, a kép, videó, szövegmagyarázatokkal együtt, akik nem ismerik Karácsony ünnepének lényegét, Jézus születésének történetét, lehet számukra egységes történetté áll össze a 4 perces film és a kísérő anyag.

Talán nem is szerencsés itt egy 4 perces filmről beszélni, főleg nem szerencsés Pasolini, Fellini, Bergman, Huszárik, Bódy, Xantus munkáival hasonlítgatni az alkotást, mert más műfajról van szó. Egy interaktív műről van ugyanis szó, ahol videót, képeket, szövegeket lehet lehívni, azokat újra lehet játszani, újra lehet gondolni a látottakat.

Reméljük a nézők és a sok interneten lógó fiatal számára valamiféle valóság felé mutat a történet. Lehet végül Jézus Isten voltára döbbennek rá. Reméljük, hogy a látottak felkeltették az érdeklődésüket és talán elolvassák Lukács Evangéliumának 1,2 fejezetét, illetve Máté Evangéliumának 1, 2. fejezetét. Ezekben a Jézus születésének történetét olvashatják.

Hasonlóképpen reméljük, hogy János Evangéliumának 1. fejezetét is elolvassák, amelyben a fentiektől eltérő módon fogalmazza meg az apostol Jézusnak a földre jöttét. :

Az Ige testté lett

1,1 Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige.
1,2 Ő kezdetben az Istennél volt.
1,3 Minden általa lett, és nélküle semmi sem lett, ami létrejött.
1,4 Benne élet volt, és az élet volt az emberek világossága.
1,5 A világosság a sötétségben fénylik, de a sötétség nem fogadta be.
1,6 Megjelent egy ember, akit Isten küldött, akinek a neve János.
1,7 Ő tanúként jött, hogy bizonyságot tegyen a világosságról, és hogy mindenki higgyen általa.
1,8 Nem ő volt a világosság, de a világosságról kellett bizonyságot tennie.
1,9 Az Ige volt az igazi világosság, amely megvilágosít minden embert: ő jött el a világba.
1,10 A világban volt, és a világ általa lett, de a világ nem ismerte meg őt:
1,11 saját világába jött, és az övéi nem fogadták be őt.
1,12 Akik pedig befogadták, azokat felhatalmazta arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek; mindazokat, akik hisznek az ő nevében,
1,13 akik nem vérből, sem a test, sem a férfi akaratából, hanem Istentől születtek.
1,14 Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal.
1,15 János bizonyságot tett róla, és azt hirdette: "Ő volt az, akiről megmondtam: Aki utánam jön, megelőz engem, mert előbb volt, mint én."
1,16 Mi pedig valamennyien az ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre.
1,17 Mert a törvény Mózes által adatott, a kegyelem és az igazság Jézus Krisztus által jelent meg.
1,18 Istent soha senki sem látta: az egyszülött Isten, aki az Atya kebelén van, az jelentette ki őt.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Filmajánló
HozzászólásElküldve: 2012. dec. 28., péntek 19:33 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2009. jan. 10., szombat 15:04
Hozzászólások: 1823
A filmkészítők - a missziói parancsot komolyan véve - nyilván azokra gondoltak, akiknek nincs bibliájuk, vagy nem ülnek le több mint négy percet szánva a karácsonyi történet elolvasásának. Pál apostol is - aki szintén komolyan vette a missziói parancsot - azt mondja, hogy görögnek göröggé, zsidónak zsidóvá lett, hogy mindeneket megmentsen. A bibliafordítók tudnának megdöbbentő tapasztalatokról beszélni, amikor olyan fogalmakat kell érthetővé tenniük egy-egy népcsoport számára, amelyek a kultúrájukból hiányzanak. Sokkal közelebbi példák is vannak persze, például, hogyan teszed átélhetővé egy 21. sz-i fiatalnak az Iliászt vagy az Odüsszeiát. Megtanulni talán meg fogja, de garantált, hogy örökre elmegy a kedve az olvasástól, ha nem fordítod le valahogy az ő nyelvére. Empátiára, lehajlásra van szükség, hogy megtaláljuk a kapcsolódási pontokat. Lehet ragaszkodni a díszletekhez - ezt teszi a kultúrkereszténység már évszázadok óta -, ha nem jut el az üzenet lényege az emberekhez, csak ennyi marad az egészből.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Filmajánló
HozzászólásElküldve: 2012. dec. 29., szombat 11:16 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Én továbbra is csak azt tudom mondani, hogy mint 4 perces film, ez az alkotás önmagában nem tudja azt a célt beteljesíteni, amit elvárnánk tőle. Egyszerűen értelmezhetetlen nem csak egy mai fiatal számára, de egy idős hívőnek sem mond semmit. Mint filmművészet csupán egy amatőr kezdeményezés, amelyet csak a mellékelt interaktív anyagok tesznek a néző számára felfoghatóvá. Magyarul a filmecske készítője, mint filmrendező jóformán semmit sem tett le az asztalra. Azt, hogy egyáltalán beszélünk róla, az teszi lehetővé, hogy az internet egyéb lehetőségeivel élt a szerző. Így aztán a néző számára, így a mai fiatal számára is a werkfilm betétek, fotók és szövegek adnak támpontot.

A szerző a kommunikációs technológiák segítségével teljességgel szakít az eddigi szokásokkal, amelyre az esemény elmesélése volt a jellemző, amely más-más szemszögből történhet. Helyette egy szöveges, filmbetétes, fotóvetítéses előadásnak megfelelő internetes anyagot tesz le az asztalra, amelyet csak egy számítógépen követhetünk. Így teljes a film.

Ez az internetes technológia roppant kényelmes dolog. Nem kell Bódy Gábornak lenni, sem Huszáriknak, hogy erőlködjön a szerző azzal, hogy egy jó filmet készítsen. Elég összevágni a különféle anyagokat. Elég egy informatikusba ojtott amatőr filmesnek lenni, aki 4 perc filmet képes összehozni, amihez aztán külön-külön 8-9 darab szöveges , filmes, fotóvetítéses anyagot mellékel.

Ha belegondolunk mi is hasonló anyagokat teszünk fel például ide a Parókiára, kivéve a videókat. De egy párbeszédben saját szöveget, saját fotókat mi is teszünk fel, továbbá a youtube-ról, máshonnan videó linkeket is beillesztünk.

A 4 perchez mondjuk elég komoly, profi felszerelést használtak fel, de ha csupán a 4 perces anyag került volna fel a youtube-ra, az önmagában édeskevés lett volna arra, hogy ekkora figyelmet keltsen.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 365 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 25  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 3 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség