Időzóna: UTC + 1 óra
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 6 hozzászólás ] 
 

Külhon
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2013. aug. 13., kedd 10:29 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Traian Basescu román államfő, akiről olyan tévképzeteink voltak eddig, hogy komoly, korrekt, mondhatni baráti viszonyt táplál a magyarság iránt kimutatta a foga fehérjét. Hétfőn a 11. Marosfői Nyári Egyetem megnyitóján kijelentette: „Románia nagyon gyorsan lépni fog, más országokkal együtt, mert Magyarország az instabilitás tűzfészkévé vált a kisebbségi kérdésben (...) Románia vezető szerepet fog vállalni Budapest rendreutasításában".

http://hetivalasz.hu/vilag/az-epito-par ... unk-67133/

Akik valamelyest képben vagyunk a román, de a szlovák, szerb valódi szándékok és a magyarokat érintő akaratokat illetően egy csöppet sem csodálkozunk ezen a hangnemen, az üzenet lényegén. Amióta az utódállamok szabad kezet kaptak a világ nagyhatalmaitól a területükön lakó magyarok állandó megrendszabályozására, végső soron asszimilációjára, azóta hatalmat éreznek magukban és az összefogásukban arra is, hogy Budapestet, Magyarországot megrendszabályozzák akkor, amikor és ahogy nekik jólesik. Nehogy már Magyarország bele merjen szólni a magyarok asszimilációjába a külhoni államokban.

Persze időnként szirénhangon énekelgetnek csábos énekeket bizonyos értelmiségiek, politikusok bizonyos szabadságokról, melyek a nemzetiségieket illeti, de a végkifejlet mindig az, hogy a magyarság asszimilációján sikerül egy csavarással továbbszorítani, lassan a lelket is kiszorítják nemzettársainkból.

Akik együttélés során ismerik mondjuk a román nemzetiségiek gondolkodását, azokat a oda-vissza táncikáló Basescuk, vagy északra az olyan nagyon nem is táncikáló Ficok és társaik nem tudják megtéveszteni....


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Külhon
HozzászólásElküldve: 2013. aug. 15., csütörtök 22:22 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Mi lesz a hontfüzesgyarmati sírkövekkel?

HONTFÜZESGYARMAT. Továbbra sem tudni, mi lesz azoknak a magyar felirattal ellátott régi, hontfüzesgyarmati sírköveknek a sorsa, amelyeket öt éve távolítottak el a helyi temetőből.

http://www.hirek.sk/belfold/20130815125 ... ekkel.html


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Külhon
HozzászólásElküldve: 2013. aug. 19., hétfő 21:30 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Idézet:
Böjte Csaba és Kányádi Sándor igazi sztárok

Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője és Kányádi Sándor költő nyerte holtversenyben a Transindex portál által szervezett Box populi – arcok harca című versenyt, amely az olvasók bevonásával kereste a választ arra a kérdésre, ki a legnépszerűbb erdélyi magyar.

A Transindex hétfőn délben hirdette ki a július eleje óta zajló ötfordulós verseny végeredményét, amely szerint azonos számú támogató kattintást (lájkot) kapott a döntőbe jutott két jelölt, Böjte Csaba és Kányádi Sándor. Balázsi Pál Előd, a Transindex főszerkesztője az MTI-nek elmondta, a versennyel tulajdonképpen ahhoz az erdélyi sajtóban gyakran felvetett kérdéshez szerettek volna kapcsolódni, hogy léteznek-e erdélyi magyar sztárok.

Akikre büszkék lehetünk

Magyarázatként hozzátette, a „sztárcsinálás” elsősorban a kereskedelmi televíziók terepe, az erdélyi magyarság pedig nem rendelkezik ilyen televízióval. „A verseny során megpróbáltunk megmutatni olyan romániai magyar személyiségeket, akikre büszkék lehetünk, akiket a magyar közösség egy bizonyos szegmense sztárként kezel” – magyarázta a főszerkesztő.

A Transindex július elején egy 65 nevet tartalmazó listával indította el a versenyt, a lista azonban az olvasók javaslatai alapján 93-asra bővült. A selejtező kör után 16 személyiség maradt versenyben. Őket a kapott lájkok száma alapján párosították össze a sportból ismert szabályok szerint. A főszerkesztő szerint a jelöltek a verseny ideje alatt több mint 25 ezer lájkot kaptak.

Tudósok és popénekesek

A legnépszerűbb nyolc sztár között még ott volt Dancs Annamari popénekes, az X faktor vetélkedőben ismertté vált Antal Timi és Baricz Gergő, valamint a számos filmszerepet is alakító Bogdán Zsolt színművész. A legnépszerűbb négy személyiség közé a nyertesek mellett Barabási Albert László matematikus és Kádár Annamária pszichológus jutott.

A szervezők a verseny végső szakaszában feladatuknak tekintették, hogy minél jobban megismertessék a jelölteket. Újságírókat kértek fel, hogy érveljenek egy-egy jelölt mellett, és interjúkat is készítettek a sztárokkal. „Az is célunk volt, hogy Antal Timi rajongóival is megismertessük Böjte Csaba vagy Kányádi Sándor nevét, és azok is felfigyeljenek a fiatal tehetségekre, akik nem hallgatnak könnyűzenét” – magyarázta Balázsi Pál Előd.


http://mno.hu/itthonkulhon/bojte-csaba- ... ok-1179269


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Külhon
HozzászólásElküldve: 2013. aug. 19., hétfő 21:45 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Idézet:
"Tőkés László 2009-ben, a temesvári népfelkelés kitörésének huszadik évfordulóján kapta meg a legmagasabb román állami kitüntetés, a Románia Csillaga érdemrend Lovagi Fokozatát a romániai rendszerváltozás elindításában játszott történelmi szerepéért."

"Victor Ponta román miniszterelnök kész ellenjegyezni egy esetleges elnöki rendeletet, amelyben visszavonják Tőkés László európai parlamenti képviselő román állami kitüntetését – közölte hétfőn a Mediafax hírügynökség a kormányfő egy vasárnap esti tévéinterjúját idézve."

"Az őt ért támadásokat és az érdemrend visszavonását célzó követelést Tőkés László a véleménynyilvánítási szabadság megvonásaként értékelte. „Íme, megfogant az uszítás, Romániában diktatórikus viszonyok állnak fenn. Jómagam nem kitüntetésért harcoltam Temesváron. Emberi méltóságomban sértenek meg ezzel a javaslattal” – mondta pénteken a magyar közmédiának nyilatkozva Tőkés László."

http://mno.hu/hatarontul/ponta-kesz-elv ... et-1179265


Csatolmány:
Tőkes  László.jpg
Tőkes László.jpg [ 125.38 KiB | Megtekintve 5368 alkalommal. ]


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Külhon
HozzászólásElküldve: 2013. aug. 22., csütörtök 22:41 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Nyugati fogságból cseh koncentrációs táborba. A 2. világháború befejeztével több tízezer tizenéves magyar katona (levente) került a nyugati hatalmak fogságába.


http://www.hirek.sk/video/2012083020015 ... borba.html


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Külhon
HozzászólásElküldve: 2013. aug. 25., vasárnap 12:36 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
A Reposztból való téma, ami nagyon idevaló:

Ahol kétnaponta húznak fel egy templomot.

Európa egyik legvallásosabb országban óriási ütemben építik a templomokat, hamarosan a Balkán legnagyobb temploma is elkészül Bukarestben. Hiába szentelnek fel kétnaponta egy templomot, így sincs elég belőlük Romániában, a vasárnapi miséken százak rekednek kívül. Bár egy svéd lutheránus csak röhögne rajtuk, a románok életritmusának része a vallás, még a tolvajok elátkozására is elmondanak egy misét.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20130808- ... -boom.html

Csatolmány:
Ahol a méret  számít.jpg
Ahol a méret számít.jpg [ 59.53 KiB | Megtekintve 5340 alkalommal. ]


Idézet:
Gyertyákkal a gigakatedrálisért
A Román Ortodox Egyház (BOR) mindent megtesz annak érdekében, hogy megépülhessen Bukarestben a Nemzet Megváltásának Katedrálisa, amelynek építéséhez 2010-ben kezdtek hozzá, s a tervek szerint 100 méter – több mint 30 emelet – magas lesz és ötezer férőhelyes. Legutóbb ennek érdekében azzal rukkoltak elő, hogy szigorúan megtiltották, hogy Románia területén a templomokba a hívők otthonról vigyenek magukkal gyertyát, csakis az egyház által árultat szabad használniuk, amelyet viszont hatszor drágábban adnak.

A templomok falára kiaggatott figyelmeztetés szerint egyenesen bűn nem az egyház megszentelt gyertyáit használni és még büntetést is kap, aki alattomban saját gyertyát csempész templomba, ráadásul nemcsak lelkileg kell bűnhődnie, hanem pénzbírsággal sújtva is. Az összeg meghaladhatja az 5 ezer lejt. A hívek azonban egyelőre nem kapkodnak a hatszoros árú gyertyákért, ahogy azt az egyház remélte, pedig az ortodox húsvét (április 15.) előestéjére időzítették az árusítás megkezdését.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 6 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség