Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3331 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207 ... 223  Következő
 

Krisztus illata
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2016. ápr. 04., hétfő 06:39 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Krisztus illata

„Krisztus jó illata vagyunk” (2Korinthus 2:15)


„Mert Krisztus jó illata vagyunk Isten dicsőségére mind az üdvözülők, mind az elkárhozók között: ezeknek a halál illata halálra, azoknak az élet illata életre” (2Korinthus 2:15–16). Ha a római hadsereg győzött egy csatában, diadalmenetet tartottak, ahol legyőzött ellenségeiket láncra verve vonultatták végig az utcákon. Az ünnepléshez hozzátartozott, hogy tömjént füstölögtettek el a város számos pontján elhelyezett oltárokon. Így azok is, akik nem látták a diadalmenetet, tudták, hogy a sereg győzött, mert érezték a tömjén illatát. Az illat a győzelem jelképe volt – és ebben van egy tanulság számodra is. Krisztus követőjeként arra kaptunk elhívást, hogy Krisztus jó illatát terjesszük (ld. 2Korinthus 2:14). Felejtsd el Estée Laudert és a Chanel No. 5-öt – életednek úgy át kell itatódnia Isten jelenlétével, hogy körülötted mindenki érezze azt! Végtére is, te meggyőző bizonyítéka vagy annak, hogy Jézus él, és virul gyermekeiben. A régi katedrálisok gyönyörű üvegablakai Krisztus életének fontos eseményeit jelenítik meg. Bár helyes nagyra értékelni ezt a művészetet, Istennek nincs szüksége ólomablakokra, hogy elmondja történetét. Ő újjászületett, őrá hangolódott keresztyéneket használ erre. Észrevetted már valaha, hogy minél régebb óta él együtt egy házaspár, annál inkább kezdenek hasonlóan beszélni és viselkedni? Ugyanez igaz ránk is: minél több időt töltünk Jézussal, minél többet beszélünk vele, elmélkedünk szavain és melegedünk jelenlétében, annál inkább rá fognak kérdezni az emberek: „Mi ez az illat?”
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Tanulmányozd a Bibliát! (1)
HozzászólásElküldve: 2016. ápr. 05., kedd 05:53 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Tanulmányozd a Bibliát! (1)

„Nyisd föl szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed.” (Zsoltárok 119:18)

Vegyünk fontolóra néhány gyakorlati javaslatot, mely segíthet a bibliatanulmányozásban:
Ütemezd be. Ha nem szánsz rá időt, nem fog megtörténni. Tanulj meg nemet mondani a lényegtelen dolgokra. Sokunk számára a bibliatanulmányozás legnagyobb akadálya a televízió, melyet naponta átlag négy órát nézünk. Számold csak ki: ez 61 nap évente – vagyis két hónap! Tizennyolc éves korára az ember már 200 000 erőszakos cselekményt látott, beleértve 16 000 gyilkosságot. Hatvanöt éves korunkra pedig csaknem kilenc és fél évet töltünk tévénézéssel. Ezzel szemben, ha valaki rendszeresen járt vasárnapi iskolába születésétől kezdve hatvanöt éves koráig, akkor összesen csupán négy hónapot töltött bibliatanulmányozással. Nem csoda, hogy lelki életünk küszködéssel teli. Különíts el minden napodból egy meghatározott időt a bibliatanulmányozásra, és gyakorolj önfegyelmet – ne engedd, hogy bármi is megakadályozzon! Olyan időpontot válassz, amikor a legjobb formádat tudod hozni fizikailag, érzelmileg és értelmileg, ne olyat, amikor sietned kell, vagy sok minden eltereli a figyelmedet. Te ismered magad, hogy korán kelő vagy-e, vagy inkább éjjeli bagoly, válassz olyan időpontot, amikor a legéberebb vagy. Lehet, hogy „a lélek ugyan kész, de a test erőtelen”, ezért ha nem akarod, hogy a bibliatanulmányozásra szánt idődből szundikálás legyen, ne fogj hozzá olyankor, amikor fáradt vagy, vagy épp teleetted magad. Legyen a kezed ügyében egy jegyzetfüzet, hogy le tudd írni megjegyzéseidet, és nyomon tudd követni később is, mit mondott neked Isten. Ha leírjuk gondolatainkat, az háromféleképpen segít: tisztázza a dolgokat, megerősít és személyessé teszi az olvasottakat. Kérdezd meg magadtól azt is: „Mit tudok magammal vinni ebből a szakaszból?” Ez segít, hogy Isten Igéjét elültesd gondolataidba, és emlékeztet arra, mit kell tenned.
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Tanulmányozd a Bibliát! (2)
HozzászólásElküldve: 2016. ápr. 06., szerda 05:58 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Tanulmányozd a Bibliát! (2)


„Minden gazdagságnál nagyobb öröm, ha intelmeid szerint élhetek.” (Zsoltárok 119:14)

Mielőtt hozzáfogsz a bibliatanulmányozáshoz, tölts időt imádságban! Kérd Istent, hogy tisztítson meg minden felismert bűnödtől, és töltsön be Szentlelkével, hogy közösségben légy vele a tanulmányozás során. Ismétlem, a bibliatanulmányozás célja nem az, hogy új kijelentéseket vagy új szabályokat kapj, hanem, hogy mélyebb kapcsolatot építs ki a Biblia Szerzőjével. A zsoltáros azt mondta: „Hogyan tarthatja tisztán életútját az ifjú? Úgy, hogy megtartja igédet.” (Zsoltárok 119:9). A bűn nem törli el Krisztussal való kapcsolatodat, de akadályozza a vele való közösséget. Márpedig ahhoz, hogy megértsd és alkalmazni tudd Igéjét, közösségben kell lenned vele. Ezért mielőtt elkezdenéd a Szentírásban való kutatást, kérd Istent, hogy kutassa át szívedet! Pál azt mondja: „A nem lelki ember pedig nem fogadja el az Isten Lelkének dolgait, mert ezeket bolondságnak tekinti, sőt megismerni sem képes: mert csak lelki módon lehet azokat megítélni. A lelki ember azonban mindent megítél, de őt senki sem ítéli meg. Mert ki ismerte meg úgy az Úr gondolatát, hogy őt kioktathatná? Bennünk pedig Krisztus értelme van.” (1Korinthus 2:14–16). Megtörténhet, hogy hiába olvassuk el többször is ugyanazt a szakaszt, nem értjük meg, mire akar rámutatni Isten, mindaddig, amíg ő rá nem nyitja szemünket (ld. Zsoltárok 119:18). Ha ez megtörténik, teljesen átalakul a bibliatanulmányozáshoz való hozzáállásod. Mint éhes ember a roskadásig terített asztal mellett, úgy fogsz vágyakozni Isten igéjére, és úgy fogod élvezni azt, hited pedig növekedni fog. Ahogy Pál mondta: „»Amit szem nem látott, fül nem hallott, és ember szíve meg sem sejtett«, azt készítette el az Isten az őt szeretőknek. Nekünk pedig kinyilatkoztatta Isten a Lélek által…” (1Korinthus 2:9–10).
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Brand nagyi (1)
HozzászólásElküldve: 2016. ápr. 07., csütörtök 06:30 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Brand nagyi (1)

„Tedd meg mindazt, ami a kezed ügyébe esik, és amihez erőd van…” (Prédikátor 9:10)

Evelyn Brand úgy érezte, hogy Isten Indiába hívja őt. Egyedülálló nőként 1909-ben hatalmas hit kellett ahhoz, hogy egy ilyen elhívásra elinduljon. Férjhez ment egy Jesse nevű fiatalemberhez, és együtt elkezdtek egy missziót India falvaiban, oktatást és egészségügyi ellátást vittek, utakat építettek, hogy enyhítsenek a szegények elszigeteltségén. Hét éven át szolgáltak köztük, és ez idő alatt senki nem tért a keresztyénségre. Ám akkor a helyi törzs papja megbetegedett, magas láza volt, haldoklott. A közelébe sem mert menni senki, csak Evelyn és Jesse ápolták. A pap ezt mondta: „Ez a Jézus nevű Isten bizonyára az igaz Isten, mert csak Jesse és Evelyn törődnek velem haldoklásomban.” A pap árván maradt gyermekeit Jesse-re és Evelynre hagyta, és ez lelki fordulópont volt a világ azon része számára. Az emberek elkezdték tanulmányozni Jézus életét és tanításait, és egyre többen kezdték követni őt. Evelyn és Jesse még tizenhárom gyümölcsöző évet töltött a szolgálatban, ám akkor Jesse meghalt. Evelyn ekkor már ötvenéves volt, és mindenki arra számított, hogy hazatér majd hazájába, Angliába. Ő azonban ott maradt. Sokmérföldes körzetben „Brand nagyi” néven ismerték és szerették, ő pedig további húsz évre ott maradt és szolgálta hűségesen a missziót. Fia, Paul ezt mondta róla, amikor hetvenéves korában meglátogatta: „Így kell megöregedni. Engedni, hogy minden más lemorzsolódjon, amíg a környezetedben lévők nem látnak már mást, csak a szeretetet.” (ld. 1Korinthus 13).
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Brand nagyi (2)
HozzászólásElküldve: 2016. ápr. 08., péntek 07:38 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Brand nagyi (2)

„… meg tudunk birkózni vele” (4Mózes 13:30)


Evelyn Brand története így folytatódik: hetvenéves korában a missziós iroda megüzente neki, hogy nem tartanak igényt további öt évi szolgálatára. Őbenne azonban Kálébhoz hasonló „meg tudunk birkózni vele” lelkület volt. A missziós központ partit rendezett neki, hogy Indiában töltött éveit ünnepeljék, mindenki így biztatta: „Jó utat kívánunk haza!” Akkor ő előállt: „Elárulok nektek egy titkot, nem megyek haza. Itt maradok Indiában.” Evelyn már korábban építtetett magának egy kis kunyhót, ahová apránként bekészletezett mindenféle ellátmányt. Azután vett egy pónit, hogy könnyebben bejárhassa a hegyvidéket, és ez a hetvenes éveiben járó asszony faluról falura lovagolt, hogy az embereknek Jézusról beszéljen. Öt éven át teljesen egyedül végezte ezt. Hetvenöt éves korában azonban egy napon elesett, és eltört a csípője. Fia, Paul Brand, a híres orvos azt mondta neki: „Anya, nagyszerű munkát végeztél. Isten használt téged. De most ideje, hogy abbahagyd. Most már hazamehetsz.” Evelyn azonban így válaszolt: „Nem megyek haza.” További tizennyolc évet töltött lóháton a falvakat járva. Elesés, agyrázkódás, betegség és öregség nem állították meg. Végül, kilencvenhárom éves korában nem tudott lóra ülni többé. Ezért az ezekben a falvakban lakó férfiak – mert annyira szerették Brand nagyit – egy hordágyat készítettek számára, és ők vitték egyik faluból a másikba. Még két évet élt, ezt a két évet is másoknak ajándékozva, segítette hordágyáról a szegények legszegényebbjeit. Meghalt, de soha nem ment nyugdíjba.
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Valaki mindig figyel
HozzászólásElküldve: 2016. ápr. 09., szombat 10:42 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Valaki mindig figyel

„Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.” (Máté 5:16)

Egy riporter egyszer azt mondta Joe DiMaggiónak, a híres baseball játékosnak: „Úgy tűnik, mintha mindig egyforma intenzitással játszana. Minden földön guruló labdáért elfut, minden messzire repülő labdáért elrohan, akkor is, ha a Yankees hatalmas előnnyel vezet, és semmit sem veszítene, ha azt az egy pontot kihagyná. Miért csinálja?” DiMaggio így válaszolt: „Mindig arra emlékeztetem magam, hogy lehet valaki a lelátón, aki most lát először játszani.” Ezt az önzetlen hozzáállást kell fenntartanunk magunkban, ha másokra tartós hatást akarunk gyakorolni, és Istenre akarunk mutatni. Ehhez szándékos energiaráfordítás kell, akár egyénenként tesszük, akár csoportban – de meg is hozza jutalmát. Nikodémust, a zsidó vallási vezetőt valami vonzotta Jézushoz, mert hallotta tanításait, és távolról figyelte munkálkodását. Lehet, hogy azért ment Jézushoz éjszaka, nehogy mások kinevessék, de a lényeg, hogy elment, mert nem tudott távol maradni! (ld. János 3:1–21). A Biblia azt mondja: „a mi levelünk ti vagytok… amelyet ismer és olvas minden ember” (2Korinthus 3:2). Valaki ma is figyeli, hogyan birkózol meg a problémákkal, hogyan bánsz a családoddal és az alkalmazottaiddal, hogyan viselkedsz, amikor a főnök nincs a közelben, hogyan reagálsz a bírálatra vagy a kísértésre. Ne okozz csalódást neki! Jézus azt mondta: „Ti vagytok a világ világossága. Nem rejthető el a hegyen épült város. A lámpást sem azért gyújtják meg, hogy a véka alá, hanem hogy a lámpatartóra tegyék, és akkor világít mindenkinek a házban. Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.” (Máté 5:14–16).
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Termékeny az életed? (1)
HozzászólásElküldve: 2016. ápr. 10., vasárnap 07:30 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Termékeny az életed? (1)

„Tudjátok meg, hogy az Úr az Isten; ő alkotott minket és nem magunk…” (Zsoltárok 100:3 Károli)

Jól jönne ma egy kis biztatás? Nézd meg a pálmafát.
1) Ki lehet vágni, de attól még nem pusztul el! A túléléshez szükséges ásványok és tápanyagok a legtöbb fában földfelszín fölött, közvetlenül a kéreg alatt vannak, ezért, ha kivágják őket, elpusztulnak. Nem így van ez a pálmafával. Ő az éltet adó nedveket mélyen belül raktározza, ezért virulni tud akkor is, ha támadás éri. Hallgasd csak: „Ez a kincsünk pedig cserépedényekben van” (2Korinthus 4:7). Milyen csodálatos, hogy bár a cserépedény lehet összekarcolt, repedt vagy sérült, a benne lévő kincs biztonságban van, az ellenség nem érheti el!
2) Meghajlik, de nem törik ki. A trópusi viharok sok fát ki tudnak dönteni, de a pálmafát nem. Ha nagy a szél, a fa törzse meghajlik – néha egészen a földig. Ám amikor a vihar alábbhagy, újra felegyenesedik, sőt erősebb lesz azon a helyen, ahol meghajlott. Micsoda kép! Úgy lettünk teremtve, hogy meg tudjunk hajolni, de ne törjünk el, mert Isten erejével meg tudunk erősödni „minden erővel az ő dicsőségének nagysága szerint a teljes állhatatosságra és az örömmel viselt hosszú tűrésre” (Kolossé 1:11).
3) Gyökerei mélyebbre hatolnak, mint amilyen a törzse magassága! Míg egy átlagos fa gyökere nem több néhány méternél, a pálmafa gyökere akár száz méter mélységig is lenyúlik vizet keresve. A zsoltáros azt mondja: „Ahogyan a szarvas kívánkozik a folyóvízhez, úgy kívánkozik a lelkem hozzád, Istenem!” (Zsoltárok 42:2). Hatolj mélyre, építsd Istennel való kapcsolatodat, és soha nem leszel gyökértelen, sem terméketlen, és semmilyen vihar nem fog kidönteni!
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Termékeny az életed? (2)
HozzászólásElküldve: 2016. ápr. 11., hétfő 09:39 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Termékeny az életed? (2)

„Az igaz virul, mint a pálmafa, magasra nő, mint a libánoni cédrus. Az Úr házában vannak elültetve, ott virulnak Istenünk udvarain.” (Zsoltárok 92:13–14)

Mélyen belül bennünk harc folyik a termékeny énünk (az a személy, akinek Isten teremtett) és a sorvadó énünk között. Azt kérdezed, mi az a „sorvadó én”? Lényednek az a része, amely nyugtalan, aggódó és elégedetlen. Emiatt vonzanak a rossz szokások, mint az agymosó tévézés, a mértéktelen ivás, a szexualitás nem helyes megélése, a túlzott költekezés – olyan dolgok, melyek ideig-óráig fájdalomcsillapítóként hatnak. Gondolataid automatikusan sodródnak a félelem és a harag felé. Úgy érzed, nem érdemes tanulni. Időd nagy részében csak magaddal foglalkozol. Ezzel ellentétben lényed termékeny (gyümölcsöző, fellendülő, gyarapodó) részére rátalálhatsz:
1) A lelkedben. Érzékenyebbé válsz, és fel tudsz fogni kívülről jövő ötleteket, erőt kapsz egy külső forrásból. Isten Lelke megerősít, lelkesít, inspirál. Ez a latin eredetű szó pontosan ezt jelenti: „belé lehel”. Isten Lelkét leheli beléd, és ettől életre kelsz, és érzed, hogy van értelme és célja az életednek.
2) Az elmédben. Gondolataidat öröm és békesség jellemzi. Tele vagy szeretettel és tudásvággyal. Szó szerint átalakulsz elméd megújulásával (ld. Róma 12:2).
3) Az idődben. Minden reggel lelkesen ébredsz, rájössz, hogy a virágzást nem lehet elég korán kezdeni. Mozart már ötévesen csodálatos zenét komponált. Pál azt mondta Timóteusnak: „Senki meg ne vessen ifjú korod miatt…” (1Timóteus 4:12). Azt is felismered, hogy soha sincs túl késő a gyümölcsöző élethez. Anna Mary Robertson Moses festőnő, ismertebb nevén Grandma Moses [Moses nagyi] hetvenkilenc évesen kezdett festeni, Marc Chagall legjobb műveit kilencvenes éveiben alkotta. Megalázó lehet beismerni, hogy nem lehetünk bármi, ami szeretnénk lenni. De ha egyszer ezt elfogadjuk, és arra törekszünk, hogy kihozzuk a legtöbbet abból, amivé Isten teremtett, termékennyé válik az életünk.
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Termékeny az életed? (3)
HozzászólásElküldve: 2016. ápr. 12., kedd 05:57 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Termékeny az életed? (3)

„Bizony, bizony, mondom néktek: ha a búzaszem nem esik a földbe, és nem hal meg, egymaga marad; de ha meghal, sokszoros termést hoz.” (János 12:24)

Íme, még két olyan terület, amelyben Isten szeretne minket termékenynek látni:
1) Kapcsolatainkban. A sorvadó énünk gyakran nehezen boldogul a kapcsolatokkal. Ettől gyakran mondunk meggondolatlan dolgokat, teszünk gúnyos megjegyzéseket, pletykálunk és hízelgünk. Elszigetelődünk. Leuralunk másokat. Támadóan viselkedünk. Visszahúzódunk. Míg termékeny énünk arra törekszik, hogy áldássá legyen mások számára. Energiával tölt fel. Olyan módon tudod másokkal megosztani gondolataidat és érzéseidet, hogy az őket is nyitottabbá teszi. Kész vagy elismerni hibáidat, és meg tudsz bocsátani másoknak.
2) Tapasztalatainkban. Isten azért dolgozik a növekedéseden, mert használni szeretne terve megvalósításában a világ megváltására. Ezért kerülsz különböző élethelyzetekbe, szerzel új és új tapasztalatokat. Termékeny éned vágyakozik arra, hogy részt vállaljon az isteni munkában. Ettől érzed magadban az elhívást. A belső vágyakozás arra, hogy azzá válj, amire Isten szánt, olyan, mint Isten vágyakozásának kis visszhangja, ő el akarja kezdeni benned az új teremtést. A rabbik ezt úgy nevezik: tikkun olam – a világ megjavítása. Ha csak magadra figyelsz, az életed olyan kicsinek tűnik, mint egy búzaszem. Ám ha Istennek adod, akkor olyan, mint a jó termőföldbe vetett mag, amelyből valami sokkal nagyobb nő ki. Jézus azt mondta: „Bizony, bizony, mondom néktek: ha a búzaszem nem esik a földbe, és nem hal meg, egymaga marad; de ha meghal, sokszoros termést hoz. Aki szereti az életét, elveszti; aki pedig gyűlöli az életét e világon, örök életre őrzi meg azt.” (János 12:24–25).
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Erre vagy teremtve
HozzászólásElküldve: 2016. ápr. 13., szerda 05:28 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Erre vagy teremtve

„Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk.” (Efezus 2:10)


Isten teremtett, ezért ő tudja, hogy mi az életed célja, mit tervezett számodra. Előkészített bizonyos jó cselekedeteket, de ezt ne úgy értsd, mint valami „elintézendők listáját”, amit házastársunknak vagy alkalmazottainknak szoktunk összeírni. Ezek inkább útjelzők arra, hogy felfedezd igazi önmagad. Lelki életünk nem korlátozódik csupán bizonyos áhítatos cselekedetekre. A lényeg az, hogy Isten felkészít minket, hogy azzá váljuk, akinek ő elképzelt, amikor megalkotott. De mint ahogy senki sem lesz boldog attól, hogy a célja az, hogy boldog legyen, ugyanígy nem tudunk azzá a személlyé válni, akinek Isten tervezett, ha mindig csak magunkra összpontosítunk. A gyümölcsöző élet egy nemesebb, magasztosabb látásmódhoz kötődik, nem lehet elérni, ha mindig magunknak akarjuk a legjobbat.

A virágzó életű emberek másokra is áldást árasztanak, méghozzá alázatosan és egészen váratlan módon. Időnként te is bepillantást nyersz abba, hogy mire lettél teremtve. Mondasz valami lelkesítőt. Együttérzésedet fejezed ki. Megbocsátasz egy régi bántást. Adakozol, áldozatot hozol másokért. Visszafogod magad, és nem mondod ki azt, amit más esetben általában kifecsegnél. Ilyenkor egy pillanatra megcsillan valami abból, amire Isten teremtett. Egyedül ő ismeri a benned rejlő lehetőségek teljességét, és ő mindig afelé vezet, hogy önmagad legjobb verziója légy. Sok eszköze van erre, és soha nem kapkodja el a dolgot – olyannyira, hogy ez néha csalódást okoz nekünk, és elkeseredünk. Ám ő ilyenkor is dolgozik, a türelmet szeretné kimunkálni bennünk. Nem csügged el attól, hogy ez sokáig tart, a legkisebb növekedésnek is örül. Ő látja, hogy mivé válhatsz, és sokkal jobban szívén viseli, hogy kiaknázod-e a benned rejlő lehetőségeket, mint amennyire azt te magad fontosnak tartod.
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

A Bibliában megtalálod a választ
HozzászólásElküldve: 2016. ápr. 14., csütörtök 06:13 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
A Bibliában megtalálod a választ

„Az Úr törvénye tökéletes, felüdíti a lelket.” (Zsoltárok 19:8)

Lehet, hogy világi értelemben sikeres vagy, mégis üresnek érzed magad, van azonban valami, ami biztosan feltölt: „Az Úr törvénye tökéletes, felüdíti a lelket.” Terveid dugába dőltek? Sikerült jól összekuszálni az életedet? Útmutatásra van szükséged? Olvasd el ezt: „Az Úr intő szava határozott, bölccsé teszi az együgyűt” (Zsoltárok 19:8). Amiről azt hitted örömet fog okozni, végül bánathoz vezetett? Olvasd csak: „Az Úr rendelkezései helyesek, megörvendeztetik a szívet” (Zsoltárok 19:9). Nem találod az utat, azon töprengsz, merre menj tovább, mihez kezdj az életeddel? Olvasd: „az Úrnak parancsolata világos, megvilágosítja a szemeket” (Zsoltárok 19:9 Károli). A Bibliában megtalálod a választ minden kérdésedre. Dávid nagyszerű harcos volt, népszerű király, és olyan ember, aki hozzájuthatott minden gazdagsághoz, amit ember csak kívánhatott. Mégis arra jött rá, hogy ezek a dolgok nem hoznak tartós örömet. Ehelyett felfedezte, hogy: „Az Úr félelme tiszta, megmarad örökké. Az Úr döntései igazak, mindenben igazságosak, kívánatosabbak az aranynál, sok színaranynál is, édesebbek a méznél, a csurgatott méznél is. Szolgádat is figyelmeztetik: ha megtartja azokat, jutalma bőséges.” (Zsoltárok 19:10–12). Mi volt Dávid gondja? „A tévedéseket ki veheti észre? Titkos bűnök miatt ne büntess meg! A kevélységtől is tartsd távol szolgádat, ne uralkodjék rajtam. Akkor feddhetetlen maradok, sok bűntől mentesen.” (Zsoltárok 19:13–14). Milyen megoldást talált Dávid? Naponta olvasta Isten Igéjét, azzal táplálta lelkét, és annak tanítása szerint élt.
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Megbántottak a keresztyének? (1)
HozzászólásElküldve: 2016. ápr. 15., péntek 06:01 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Megbántottak a keresztyének? (1)

„Te, Uram, megsegítesz, és megvigasztalsz engem.” (Zsoltárok 86:17)

Volt már olyan, hogy megbántott egy keresztyén ember, aki elítélt ahelyett, hogy együtt érzett volna veled és segített volna? Vagy nem törődött veled valaki, akinek fel kellett volna keresnie, akinek azon kellett volna igyekeznie, hogy lelkileg helyreállj és visszajuss jogos helyedre Isten családjában?
A legtöbb ember, akit egy másik keresztyén részéről bántás ért, gyorsan meg tudná győzni az esküdtbíróságot arról, hogy ennek sohasem lett volna szabad megtörténnie. Valóban így van, nem lett volna szabad. De megtörtént – és semmin sem változtat az, ha felemlegetjük. Téged viszont megváltoztat – és nem a jó értelemben. Állj meg, és gondolkodj el: ha az utcán kirabolnak, és kórházba kerülsz, nem azzal fogod tölteni egész napodat, hogy megszállottan csak azzal az emberrel foglalkozol, aki megtámadott. Nem, az elsődleges célod az lesz, hogy amilyen gyorsan csak lehet, meggyógyulj és továbblépj. Milyen furcsa, hogy fizikai sebeinkkel azonnal segítségért fordulunk, de érzelmi sérülések esetén hajlamosak vagyunk inkább a problémára, mint a megoldásra összpontosítani. Nos, mit fogsz tenni? Íme, a lehetőségek:
1) Felemlegeted, újraéled. Azzal, hogy folyton arról beszélsz másoknak, mi történt, felerősíted és életben tartod a fájdalmat.
2) Elnyomod. Dávid ezt tette: „Míg hallgattam, kiszáradtak csontjaim, egész nap jajgatnom kellett… erőm ellankadt, mint a nyári hőségben” (Zsoltárok 32:3–4).
3) Feldolgozod. Ez azt jelenti, hogy hajlandó vagy feltárni azokat a területeket, ahol sérülés ért, és megnyitod magad Isten kegyelme előtt. Ekkor felfedezed, hogy ő „meggyógyítja a megtört szívűeket, és bekötözi sebeiket” (Zsoltárok 147:3).
4) Megosztod másokkal. A Biblia azt mondja: „Valljátok meg azért egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok” (Jakab 5:16).
Ha bölcs vagy, a hármas és négyes lehetőséget választod.
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Megbántottak a keresztyének? (2)
HozzászólásElküldve: 2016. ápr. 16., szombat 07:20 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Megbántottak a keresztyének? (2)

„Akarsz-e meggyógyulni?” (János 5:6)

Az életben elkerülhetetlenül kapunk sebeket, de sérültnek maradni a mi választásunk. Maradhatunk áldozatok, folyton azon rágódva, hogy minek hogyan kellett volna történnie, vagy felhasználhatjuk a tapasztalatot növekedésünkre. A Bethesda tavánál Jézus találkozott egy harmincnyolc éve béna emberrel. Mikor megtudta, milyen régóta van ott, megkérdezte tőle: „Akarsz-e meggyógyulni?” Harmincnyolc év után ez az ember betegségét már identitása részének tekintette. Olyan régóta volt mozgásképtelen, hogy áldozatként gondolkodott: „Uram, nincs emberem, hogy… beemeljen a medencébe” (János 5:7). Magyarul: „Senki sem törődik velem.” De Jézus törődött vele, megparancsolta neki, hogy keljen fel, és járjon. Hit kellett ahhoz, hogy ez az ember legyőzze a tehetetlenség és önsajnálat régi beidegződéseit, de amikor engedelmeskedett Jézusnak, azonnal meggyógyult. Isten soha nem erőlteti rád a gyógyulást, még akkor sem, ha fáj valamid. A gyógyulást akarnod kell, és hinned, hogy Isten kegyelméből meggyógyulhatsz.
Nézzünk szembe vele: az egyház gyarló emberekből áll, akik néha meggondolatlanul beszélnek, és ezzel megbántanak másokat. Ez azonban nem ok arra, hogy elhagyd a gyülekezetet! „Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valakinek panasza volna valaki ellen: ahogyan az Úr is megbocsátott nektek, úgy tegyetek ti is. Mindezek fölé pedig öltsétek fel a szeretetet, mert az tökéletesen összefog mindent. És a Krisztus békessége uralkodjék a szívetekben, hiszen erre vagytok elhíva az egy testben.” (Kolossé 3:13–15). A testből kiszakadva nem tudsz működni: nem lesz tápanyagellátásod, nem fogsz beteljesedést érezni, és lelkileg haldoklani kezdesz. Igazság szerint ugyanannyi erőfeszítés kell a gyógyulás választásához, mint a tehetetlenség melletti döntéshez – de az eredmény nagyon is különböző! Az egyik esetben az események megbénítanak, a másik viszont reményt ad a jövőre. Nos, melyiket választod?
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Csendes percek
HozzászólásElküldve: 2016. ápr. 17., vasárnap 05:32 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 03., kedd 07:57
Hozzászólások: 1476
Tartózkodási hely: Rákoskeresztúr
Ez a mai ószövetségi ige egy része:

Vajon volt olyan társadalom a világtörténelemben valaha, ahol ez így megvalósult? Olyan érdekes elképzelni. Az Ószövetségből nem derül ki, hogy ezt így is csinálták-e, vagy csak a törvény volt meg rá. De ha így csinálták, abból mi lett? Tényleg nem volt szegénység? De szép lenne, ha nem lennének közöttünk szegények, mert nem hagynánk.

5 Mózes 15.

A hetedik esztendő végén elengedést mívelj.
2
Ez pedig az elengedésnek módja: Minden kölcsönadó ember engedje el, amit kölcsönadott az ő felebarátjának; ne hajtsa be az ő felebarátján és atyjafián; mert elengedés hirdettetett az Úrért.
3
Az idegenen hajtsd be; de amid a te atyádfiánál lesz, engedje el néki a te kezed.
4
De nem is lesz közötted szegény, mert igen megáld téged az Úr azon a földön, amelyet az Úr, a te Istened ád néked örökségül, hogy bírjad azt.
5
De csak úgy lesz ez, ha hallgatsz az Úrnak, a te Istenednek szavára, megtartván és teljesítvén mind azt a parancsolatot, amelyet én ma parancsolok néked.
6
Mert az Úr, a te Istened megáld téged, amiképpen megmondotta néked; és sok népnek adsz zálogos kölcsönt, te pedig nem kérsz kölcsönt, és sok népen fogsz uralkodni, és te rajtad nem uralkodnak.
7
Ha mégis szegénynyé lesz valaki a te atyádfiai közül valamelyikben a te kapuid közül a te földeden, amelyet az Úr, a te Istened ád néked: ne keményítsd meg a te szívedet, be se zárjad kezedet a te szegény atyádfia előtt;
8
Hanem örömest nyisd meg a te kezedet néki, és örömest adj kölcsön néki, amennyi elég az ő szükségére, ami nélkül szűkölködik.
9
Vigyázz magadra, hogy ne legyen a te szívedben valami istentelenség, mondván: Közelget a hetedik esztendő, az elengedésnek esztendeje; és elfordítsd szemedet a te szegény atyádfiától, hogy ne adj néki; mert ő ellened kiált az Úrhoz, és bűn lesz benned.
10
Bizonyára adj néki, és meg ne háborodjék azon a te szíved, mikor adsz néki; mert az ilyen dologért áld meg téged az Úr, a te Istened minden munkádban, és mindenben, amire kezedet veted.
11
Mert a szegény nem fogy ki a földről, azért én parancsolom néked, mondván: Örömest nyisd meg kezedet a te szűkölködő és szegény atyádfiának a te földeden.
12
Hogyha eladja magát néked a te atyádfia, a zsidó férfi és zsidó asszony, és szolgál téged hat esztendeig: a hetedik esztendőben bocsássad őt szabadon mellőled.
13
És mikor szabadon bocsátod őt mellőled, ne bocsásd el őt üresen;
14
Hanem terheld meg őt bőven a te juhaidból, a te szérűdről, és a te sajtódból; amivel megáldott téged az Úr, a te Istened, adj néki abból.
15
És emlékezzél meg róla, hogy te is szolga voltál Égyiptom földén, és megszabadított téged az Úr, a te Istened; azért parancsolom én ma ezt néked.
16
Ha pedig ezt mondja néked: Nem megyek el tőled, mert szeret téged és a te házadat, mivelhogy jól van néki te nálad dolga:
17
Akkor vedd az árat, és fúrd a fülébe és az ajtóba; és legyen szolgáddá mindvégig; így cselekedjél szolgálóleányoddal is.
18
Ne essék nehezedre, hogy szabadon bocsátod őt mellőled; (hiszen két annyi bérre valót szolgált néked hat éven át, mint a béres-munkás) és megáld téged az Úr, a te Istened mindenben, amit cselekszel.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

A minden vigasztalás Istene (1)
HozzászólásElküldve: 2016. ápr. 24., vasárnap 07:45 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
A minden vigasztalás Istene (1)

„Aki megvigasztal minket minden nyomorúságunkban…” (2Korinthus 1:4)

Isten Szentírásban szereplő sokféle neve közül egyik sem olyan biztató, mint a „minden vigasztalás Istene, aki megvigasztal minket minden nyomorúságunkban…” (2Korinthus 1:3–4). Figyeld csak meg ezeket a szavakat: „minden vigasztalás”. Ez azt jelenti, hogy nincs kivétel, nincs korlát, Isten vigasztalása mindenre kiterjed, bármilyen szörnyűek is a körülmények. Isten vigasztal, mert ez lényéből adódik, természetéből fakad! Lehetetlen, hogy a közelében ne nyernél vigasztalást. A vigasztalás hiánya az Istentől való eltávolodásból fakad – ami általában a hit hiányára vezethető vissza. A vigasztalás a hitből ered. Lehet, hogy valaki az eszével tudja, hogy Isten a „minden vigasztalás Istene”, de nem érzi a vigasztalást a kétségei miatt. Jézus azt mondta a két vak embernek a gyógyulásukra vonatkozóan: „Legyen a ti hitetek szerint!” (Máté 9:29). A tudás mellé hitre is szükség van ahhoz, hogy megtapasztaljuk a vigasztalást. Az érzés mindig a hitet követi, nem fordítva!
Tegyük fel, hogy életed első óceánjáró útján vagy, és aggódsz a biztonságod miatt. A kapitány biztosít arról, hogy érti a dolgát, a hajó pedig a legújabb vívmányok szerint épült, fel van szerelve mindenféle modern kommunikációs eszközzel és biztonsági berendezéssel. Ha sok keresztyénhez hasonlóan nem hiszel neki, amíg nem érzed biztonságban magad, akkor valószínűleg azonnal leszállsz, vagy az egész utat magadat fölöslegesen betegre aggódva töltöd. De ha úgy döntesz, hogy hitelt adsz a kapitány szavának, hamarosan érezni fogod, hogy a nyugtalanság csökken benned, és élvezed a hajó kényelmét! Ma határozd el, hogy bízol a Kapitányban, Üdvözítőnkben, aki azt ígérte, hogy „megvigasztal minket minden nyomorúságunkban”, így meg fogod tapasztalni azt a vigasztalást, melyet kínál.
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3331 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207 ... 223  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség