Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3331 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208 ... 223  Következő
 

A minden vigasztalás Istene (2)
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2016. ápr. 25., hétfő 10:02 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
A minden vigasztalás Istene (2)

„Ahogyan az anya vigasztalja fiát, úgy vigasztallak én titeket…” (Ézsaiás 66:13)

Amikor gondok terhelnek, ne feledd:
1) Isten vigasztalása valóságos. Emlékszel, milyen volt, amikor kisgyermekkorodban féltél? És emlékszel, milyen megnyugtató volt édesanyád jelenléte? Isten vigasztalása még valóságosabb, mint édesanyádé volt akkor. „Ahogyan az anya vigasztalja fiát, úgy vigasztallak én titeket…” (Ézsaiás 66:13). Isten még jobban törődik veled, mint édesanyád törődött veled gyermekkorodban. „Megfeledkezik-e csecsemőjéről az anya, nem könyörül-e méhe gyermekén? Ha mások megfeledkeznének is, én nem feledkezem meg rólad! Íme, tenyerembe véstelek be…” (Ézsaiás 49:15–16). Istenre mindig számíthatsz, ha vigasztalásra van szükséged!
2) A Vigasztaló benned él. Amikor szenvedés ér minket, Isten olyan távolinak, elérhetetlennek tűnik. Pedig nem az. Jézus így nyugtatta meg aggódó tanítványait – és minket is így vigasztal ma: „én pedig kérni fogom az Atyát, és másik Pártfogót ad nektek, hogy veletek legyen mindörökké” (János 14:16). A Szentlélek, aki benned él, közelebb van hozzád, mint a levegő, amit belélegzel. Ő meg tud, és meg is akar vigasztalni. Néha úgy teszi, hogy emlékeztet egy ének szövegére, vagy egy verssorra, egy igehirdetésre, amit valamikor hallottál stb. Amikor ezt teszi, higgy neki. Mondd magadnak ismételten: „A minden vigasztalás Istene bennem él!”
3) A Szentírás vigasztal. Az apostol arra emlékeztet minket, hogy „amit korábban megírtak, a mi tanításunkra írták meg, hogy az Írásokból türelmet és vigasztalást merítve reménykedjünk” (Róma 15:4). Amikor földre sújtva érzed magad, lehet, hogy épp nincs kedved Bibliát olvasni. Mégis tedd meg! Megadja azt a vigasztalást, melyre annyira vágysz.
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Élvezd az időskort!
HozzászólásElküldve: 2016. ápr. 26., kedd 07:04 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Élvezd az időskort!

„Öreg korban is sarjat hajtanak, dús lombúak és zöldek maradnak” (Zsoltárok 92:15)

A korod csupán egy adat a naptárban, a hozzáállás az, ami számít. Lehet valaki huszonkilenc évesen is öreg, vagy kilencvenkét évesen fiatal. Larry King egyszer interjút készített Ty Cobb-bal, minden idők egyik legnagyszerűbb baseball játékosával. Megkérdezte az akkor hetvenéves Cobbtól: „Mit gondol, mennyit ütne, ha még ma is játszana?” Cobb, aki 366-tal csúcstartó volt, így válaszolt: „290 körül, vagy talán 300-at.” King megkérdezte: „Ezt a sok utazás, az éjszakába nyúló meccsek, a műgyep vagy más újítások miatt saccolja ennyire?” „Nem, azért, mert hetvenéves vagyok!” – válaszolta Cobb.
Íme, a hosszú élet három nagyszerű haszna:
1) Türelmesebb leszel. Mivel az élet sok kátyújába beleestél már, könnyebben nyújtasz segítő kezet másoknak, akik beleesnek. Mivel túléltél már vereségeket, értesz ahhoz, hogy erőt és reményt adj a küszködőknek.
2) Alázatosabb leszel. Egy férfi, aki épp az ötvenedik házassági évfordulóját ünnepelte, ezt mondta: „Az ember mindig annyi idős, amennyinek érzi magát, de csak ritkán olyan fontos, mint amilyennek érzi magát.” Ha felismered, hogy a világ nem áll meg a parancsodra, és nem táncol úgy, ahogy te fütyülsz, realistábbá válsz. Közben pedig békességre találsz.
3) Értékelni fogod az időt. Margaret Deland mondta: „Ha túl öregnek érzed magad valamihez, tedd meg! Kezdd azzal, hogy megkérdezed magadtól: „Ki, ha én nem? Mikor, ha nem most?” Íme, egy ígéret a Szentírásból, melyre ráhagyatkozhatsz: „Öreg korban is sarjat hajtanak, dús lombúak és zöldek maradnak.”
Kelj hát fel a fotelból, és indulj el!
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Viharban vagy? (1)
HozzászólásElküldve: 2016. ápr. 27., szerda 05:23 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Viharban vagy? (1)

„És íme, nagy vihar támadt…” (Máté 8:24)


Máté feljegyzi, hogy amikor Jézus „beszállt a hajóba, követték őt a tanítványai. És íme, nagy vihar támadt a tengeren, úgyhogy a hajót elborították a hullámok. Ő pedig aludt.” (Máté 8:23–24). A görög nyelv a vihar kifejezésére egy számunkra is ismerős szót használ: szeiszmosz. A szeizmológus a földrengéseket tanulmányozza, a szeizmográf pedig a rengések erősségét méri. Az a vihar tehát, amibe a tanítványok kerültek, eléggé megrázó lehetett számukra, minden porcikájuk beleremegett. Fontos tanulság van ebben. Az, hogy egy hajóban evezel Jézussal, még nem jelenti, hogy sosem fogsz viharba keveredni. Jézus azt mondta: „A világon nyomorúságotok lesz…” (János 16:33 NKJV). Bár Isten ígéri, hogy megvéd és gondoskodik rólunk, azért még meg kell küzdenünk bizonyos dolgokkal, például betegségekkel, nélkülözéssel és félelemmel. A különbség ez: a hitetlen Jézus nélkül kénytelen szembenézni a viharokkal, míg hívőként nekünk bátorságot ad, hogy Jézus velünk van a fedélzeten. Azt jelenti ez, hogy soha semmitől nem fogsz megijedni, nem esel pánikba? Bárcsak így lenne! De nem így van.
A háborgó hullámokra és alvó Megváltójukra nézve a tanítványok azt kérdezték: „Mester, nem törődsz azzal, hogy elveszünk?” (Márk 4:38). Ezért annyira halálos a félelem. Aláássa Isten jóságába vetett bizalmunkat. Kétségek egész raját engedi szabadjára. Tompítja emlékezőtehetségedet. Eddigre a tanítványok már tanúi voltak annak, hogy Jézus „gyógyított mindenféle betegséget és erőtlenséget a nép körében” (Máté 4:23). A félelem egyfajta lelki amnéziát teremt. Gyengíti memóriádat, így elfeledkezel a már átélt csodákról. Elfeledteti veled, hogy mi mindent tett Jézus, és hogy Isten milyen jó. Ezért éheztetned kell kétségeidet, hitedet pedig táplálnod kell Isten Igéjével, mert a hit az, ami át tud vinni a viharokon.
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Viharban vagy? (2)
HozzászólásElküldve: 2016. ápr. 28., csütörtök 04:52 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Viharban vagy? (2)

„Ki ez, hogy a szelek is, a tenger is engedelmeskednek neki?” (Máté 8:27)

Máté feljegyzi: „Tanítványai odamentek hozzá, felébresztették, és ezt mondták: »Uram, ments meg minket, elveszünk!« De ő így szólt hozzájuk: »Mit féltek, ti kicsinyhitűek?« Majd felkelt, ráparancsolt a szelekre és a tengerre, és nagy csend lett. Az emberek pedig elcsodálkoztak, és ezt mondták: »Ki ez, hogy a szelek is, a tenger is engedelmeskednek neki?«” (Máté 8:25–27). Nem ismered igazán Jézust, sem azt, hogy mit tud megtenni érted, amíg nem kerülsz viharba vele. Ezért tervezi bele utadba a viharokat. Jézus azt kérdezte: „Miért féltek?” Arra tanított ezzel, hogy a félelem kiszívja belőlünk az életet, és kiapasztja örömünket.
Ha a félelem eluralkodik az életeden, a biztonságérzet válik isteneddé. Ha a biztonságot isteníted, akkor kockázatmentes életet keresel. De azok, akik tele vannak félelemmel, nem tudnak igazán mélyen szeretni, mert a szeretet kockázatos. Nem tudnak adakozni a szegényeknek, mert emberileg szólva a jóindulat nem biztos, hogy megtérül. A félelemmel teli emberek nem mernek álmodni. Mi lesz, ha álmuk összetörik, és ők lezuhannak a felhők közül? Nem csoda, hogy Jézus hadat viselt a félelem ellen. Az evangéliumok 125 krisztusi parancsot jegyeznek fel. Ezek közül huszonegy így hangzik: „Ne félj(etek)!” A második leggyakoribb isteni parancs, hogy szeresd Istent és felebarátodat, csak nyolcszor fordul elő. Ha a mennyiség bármit is jelez, akkor Jézus a félelmet az egyik legnagyobb problémának látja. Ezért hangzik el minden másnál többször ez a felszólítása, amit ma neked is mond: „Ne félj!"
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Szépen megöregedni
HozzászólásElküldve: 2016. máj. 02., hétfő 06:19 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Szépen megöregedni

„Vénségetekig ugyanaz maradok, ősz korotokig én hordozlak!” (Ézsaiás 46:4)

Dr. Marian Diamond, az öregedési folyamat kutatója azt a felfedezést tette, hogy agyunkat egészségének és jó működésének fenntartásához szándékosan kihívások elé kell állítani. Egyik kísérletében egy csoport patkánynak ételt adtak, míg egy másik csoportnál akadályokat helyeztek el az állatok és a táplálék között. Azok a patkányok, melyeknek meg kellett birkózniuk a kihívásokkal, sokkal nagyobb problémamegoldó készségre tettek szert, mint a kényelmes körülmények között lévő állatok. Minél kevesebb problémával szembesült egy patkány, annál gyorsabban kezdett leépülni az agya. A kutatók azt is felfedezték, hogy ha tizenkét patkányt helyeznek együtt egy ketrecbe, és kihívások elé állítják őket, az agyuk jobban fejlődik, mint ha ugyanazokkal az akadályokkal elszigetelten kellene megküzdeniük. Amikor ugyanezt a kísérletet elvégezték olyan patkányokkal, melyek legalább 600 naposak voltak (ez 60 évnek felel meg emberi életkorban), az eredmény ugyanaz volt. Azok a patkányok egészen 800 napos korukig éltek. Aztán a kutatók úgy döntöttek, hogy szeretetet mutatnak feléjük. A rágcsálóknak ismét akadályokat kellett leküzdeniük, mint eddig, de most a feladat után a kutatók kivették őket, dajkálgatták, simogatták és becézgették őket. „Milyen kis édes patkány vagy” – mondták. Vagy bármi más kedvességet, amit az ember egy patkánynak mond. Ezek az állatok 800 napnál is tovább éltek, 904 napos korukban nemcsak hogy életben voltak – de tovább is fejlődtek. A vizsgálat végeredménye azt mutatta, hogy agyi képességeik fejlődtek a leküzdendő problémák hatására, különösen, ha egy nagyobb csoport részei voltak, míg ha elszigeteltségben éltek, akkor agyműködésük gyengült. A lényeg: ahhoz, hogy szépen öregedjünk meg, szükségünk van Istentől kapott kihívásokra, szeretetre és jó kapcsolatokra.
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Ha pletykálnak rólad (1)
HozzászólásElküldve: 2016. máj. 03., kedd 04:58 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
„Az álnok ember viszályt támaszt, a rágalmazó szétválasztja a barátokat is.” (Példabeszédek 16:28)

A pletykalapok, beszélgetős tévéműsorok és a rémhírterjesztők pletykából élnek. Valóban, mindannyian hajlamosak vagyunk terjeszteni, és az is előfordul, hogy rólunk terjesztik mások. Akár van alapja, akár puszta kitaláció, akár egy kicsit mindkettő, mindenképpen fájdalmat okoz. Bár a társadalom viszonylag ártatlan dolognak tartja, Isten szemében a pletyka épp olyan súlyos, mint a „rágalmazás, vádaskodás, felfuvalkodás, pártoskodás” (2Korinthus 12:20).
Nos, mit tehetsz, ha rólad pletykálnak?
1) Ha lehet, ne vegyél róla tudomást! Akik a pletykát terjesztik, annak örülnek, ha látják, hogy felzaklatnak. Ezért minél feldúltabb vagy, annál inkább pletykálnak. Ne haraggal reagálj, az csak olaj a tűzre. „Ha elfogy a fa, kialszik a tűz, ha nincs rágalmazó, megszűnik a viszály” (Példabeszédek 26:20).
2) Alkalmas helyzetben igazítsd helyre! A pletyka képes arra, hogy futótűzként terjedve összetörjön szíveket. Ezért, ha tisztázni tudod az ügyet, azzal megállíthatod a pusztítást. De ne próbálkozz azzal, hogy mindenkinek elmondod, te tudod a valóságot – ezzel csak a tüzet szítod, a terjedését segíted elő, és éppenséggel táplálod a pletykára éhesek étvágyát. Salamon azt mondta: „A rágalmazó szavai, mint a jó falatok, behatolnak a test belsejébe” (Példabeszédek 26:22).
Állj meg, és kérdezd meg magadtól, kik az igazán fontosak életedben, velük próbáld tisztázni a helyzetet. Idővel ők majd igazolnak mások előtt. Sok esetben az ő szavuk hitelesebb, mint a tiéd, mert elfogulatlanok. Ha a pletykának van alapja, vagy legalább részben igazságon alapul, ne tagadd a dolgot, és ne mentegesd magad! Az igaz barátok mindig megbocsátanak, és barátaik védelmére kelnek, a pletyka pedig általában szaftosabb történeteket keresve továbblép, és téged békén hagy.
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Ha pletykálnak rólad (2)
HozzászólásElküldve: 2016. máj. 04., szerda 06:38 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Ha pletykálnak rólad (2)

„… ha nincs rágalmazó, megszűnik a viszály.” (Példabeszédek 26:20)

Tedd a következő három dolgot:
1) Ha szükséges, szembesítsd a pletykát terjesztőt! Ha keresztyén ember a vétkes, állj rá erre az igére: „Ha vétkezik atyádfia, menj el hozzá, intsd meg négyszemközt: ha hallgat rád, megnyerted atyádfiát” (Máté 18:15). A szembesítésnél a célod ne az legyen, hogy meggyőzd arról, nincs igaza, hanem az, hogy kibéküljetek, hogy helyreálljon az egység Isten családjában. Ügyelj a hangnemre is! „Ha haragusztok is, ne vétkezzetek…” (Efezus 4:26). Ragaszkodj a tényekhez. Ne kényszerítsd a másikat védekező helyzetbe, keress olyan megoldást, ami megállítja a pletykát és helyrehozza a károkat. Ha kész beismerni, amiben hibázott, bocsáss meg! Ha nem ismeri el a maga részét, akkor is bocsáss meg – a saját érdekedben és Isten kedvéért! Ne feledd azt sem, hogy ha már nem is a legmegbízhatóbb barátod, azért akkor is a testvéred marad!
2) Ne engedd, hogy a pletyka aláássa önértékelésedet! Ha önértékelésed mások véleményétől függ, akkor mindig rosszul fogod érezni magad, ha leszólnak. Önértékelésed alapja az legyen, hogy Isten Igéje mit mond rólad! Gyarlóságaid ellenére a Biblia azt mondja, hogy az Úr megváltottja vagy (ld. Zsoltárok 107:2), akit ő szeret és elfogad (ld. Efezus 1:4–6), akit Krisztusért igaznak nyilvánít (ld. 2Korinthus 5:21). Arra összpontosíts, hogy Isten értékel, így tudsz épülni szentséges hitedben (ld. Júdás 20), bármi is a véleménye rólad másoknak.
3) Ne ítélj meg másokat pletykák alapján! Akár van valóságalapja egy pletykának, akár nincs, a célja mindig az, hogy romboljon (ld. János 10:10). Te ne dolgozz a sátánnak!
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

A megbocsátás ereje
HozzászólásElküldve: 2016. máj. 06., péntek 10:26 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
A megbocsátás ereje

„Legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak…” (Efezus 4:32)

Íme, négy dolog, amit tudnod kell a megbocsátásról:
1) A megbocsátás nem hozza helyre, ami veled történt; a megbocsátás azt jelenti, hogy elhatároztad, nem engeded, hogy a történtek uralják életedet. A megbocsátással és a kapcsolat helyreállítására való törekvéssel visszanyered lelki nyugalmadat. A bántást akkor is meg lehet és meg kell bocsátani, ha a másik személy nem hajlandó elismerni, hogy rosszat tett. A megbocsátás nem a másik emberen múlik, hanem rajtad.
2) A megbocsátás számít, akkor is, ha a vétkes fél nem ismeri el bűnösségét. Ha arra vársz, hogy valaki elismerje, hibázott, azzal jövődet annak az embernek a kezébe teszed. A megbocsátás elsősorban a saját javadat szolgálja, nem a másokét. A megbocsátással elengeded a fájdalmat és megbántottságot, és tovább tudsz lépni. 3) Ha kész vagy megbocsátani, ez a másik embert arra indíthatja, hogy kérje is a bocsánatot. Lehet, hogy az, aki ártott neked, úgy érzi, nem is érdemel bocsánatot. Vagy lehet, hogy tudja, rosszat tett, de nincs bátorsága előállni és bocsánatot kérni. Ha te megteszed az első lépést, ez ajtót nyit neki, hogy elinduljon, és megértésre, irgalomra találjon.
4) Könnyebb megbocsátani, ha elismered, hogy mindannyiunknak szüksége van a bocsánatra. Ha azért nem bocsátasz meg, mert úgy gondolod, hogy valaki más nagyobbat vétett, mint te, akkor ez büszkeség. Márpedig „Isten a gőgösöknek ellenáll, az alázatosaknak pedig kegyelmet ad” (1Péter 5:5). A Biblia azt mondja: „legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek a Krisztusban” (Efezus 4:32). Ha felismered, milyen nagy Isten kegyelme irántad, könnyebb ezt a kegyelmet kiterjeszteni másokra is.
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Mi tart vissza? – A sikertől való félelem (1)
HozzászólásElküldve: 2016. máj. 07., szombat 05:39 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Mi tart vissza? – A sikertől való félelem (1)

„Sokszor kísértették az Istent, megbántották Izráel Szentjét.” (Zsoltárok 78:41)

Egy kísérletben békákat helyeztek el külön-külön lezárt üvegedényekben. Eleinte a békák megpróbáltak kiugrani, de minden alkalommal beverték a fejüket a tetőbe. Harminc nap után valami döbbenetes történt. A kutatók levették a fedeleket a befőttesüvegekről, de a békák nem ugrottak ki, pedig könnyen megtehették volna. Miért? Mert kialakult bennük egy hit arról, hogy az üveg tetejénél feljebb nem juthatnak – ez a korlátolt szemlélet tartotta őket fogva, nem az üveg! Az izraelitákkal is ezt történt: „Sokszor kísértették az Istent, megbántották Izráel Szentjét. Nem gondoltak hatalmára és arra a napra, amelyen kiváltotta őket a nyomorúságból…” (Zsoltárok 78:41–42). Te is valamilyen korlátozott elképzeléshez ragaszkodsz, pedig az már nem érvényes, és szabotálja a jövődet? „Túl fiatal vagyok, túl öreg vagyok, nő vagyok, a nemzetiségem korlátoz, nem vagyok elég képzett, nincs hozzá tehetségem, nincsenek összeköttetéseim, kudarcot vallottam, csúnyán elbuktam stb.”
A sikertől való félelem a következőkből ered:
1) Félünk attól, hogy nem vagyunk méltók a sikerre.
2) Félünk attól, hogy nem leszünk képesek teljesíteni a sikerrel járó elvárásokat és kötelezettségeket.
3) Félünk, hogy el fognak utasítani azok, akik nem örülnek sikerünknek.
4) Félünk, hogy az életünk irányítása kicsúszik a kezünkből, és nem lesz egészséges magánéletünk.
5) Félünk nemet mondani barátainknak és családtagjainknak, akik feljogosítva érzik magukat, hogy beleszóljanak dolgainkba.
Szabadulj meg a korlátolt szemlélettől! Isten nem csupán sikert tud adni, de megadja a kellő erőt és ügyességet ahhoz, hogy kezelni is tudd!
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Mi tart vissza? – A sikertől való félelem (2)
HozzászólásElküldve: 2016. máj. 08., vasárnap 16:25 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Mi tart vissza? – A sikertől való félelem (2)

„Beszéljék mindenkor, hogy nagy az Úr, aki szolgája javát akarja.” (Zsoltárok 35:27)

A sikertől való félelmet hat viselkedésmód jellemzi, nézd meg, ismerős-e valamelyik közülük:
1) Halogatás.
2) Alulteljesítés.
3) Ha azokra összpontosítasz, akik elutasítanak, ahelyett, hogy azokra figyelnél, akik elfogadnak.
4) Ha engeded, hogy jelentéktelen dolgok eltereljék figyelmedet, így sosem tudsz az igazán fontosra összpontosítani.
5) Ha csak beszélsz arról, amit „majd egy napon” tervezel megtenni.
6) Ha úgy érzed, hogy másik megérdemlik a sikert, de te nem.
Kérdés: Az Urat szolgálod? Akkor ez feljogosít a sikerre! „Magasztalják az Urat, aki örömét leli szolgája boldogulásában!” (Zsoltárok 35:27 NKJV). Igen, Isten megsegít, ha szükségben vagy. De azt is szeretné, ha sikeres lennél, hogy te segíthess másokon, akik szükséget szenvednek. Isten két dolgot mondott Ábrahámnak. Először megígérte, hogy gazdagon megáldja. Másodszor megígérte, hogy áldássá teszi mások számára (ld. 1Mózes 12:2). És ez meg is történt! Salamon azt írja: „… de pénz kell mindehhez!” (Prédikátor 10:19). Mit értett ezen? Pénzzel iskolákat, templomokat és kórházakat lehet építeni. A pénz elűzi a szegénységet és az írástudatlanságot. Kutatásokat támogat, melyek halálos betegségek ellenszerét keresik. De sokan annyira csak a mennyei arany utcákra összpontosítanak, hogy nem látják a földi utcákat, melyek tele vannak szenvedéssel és betöltetlen szükségekkel. Értsd meg ezt: Isten a mások felé végzett szolgálatod alapján jutalmaz. „A király így felel majd nekik: Bizony, mondom néktek, amikor megtettétek ezeket akárcsak eggyel is a legkisebb atyámfiai közül, velem tettétek meg” (Máté 25:40).
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Mi tart vissza? – A sikertől való félelem (3)
HozzászólásElküldve: 2016. máj. 09., hétfő 06:15 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Mi tart vissza? – A sikertől való félelem (3)

„Hogy örökséget adjak az engem szeretőknek, és megtöltsem kincstárukat.” (Példabeszédek 8:21)

Ha le akarod győzni a sikertől való félelmet, és szeretnél olyan helyzetbe kerülni, ahol áldás lehetsz mások számára:
1) Nézz szembe a félelmeddel! Isten igéje azt mondja, hogy ő azt akarja, hogy sikeres légy (ld. Józsué 1:8). A kérdés az, hogy kész vagy-e Igéje szerint cselekedni? Azt gondolod, hogy másoknak joguk van a sikerre, de neked nem? Úgy gondolod, hogy egy bizonyos határig sikeres lehetsz, de a túl nagy siker nem tetszene Istennek? Szembe kell nézned ezekkel a nézetekkel, és szembesítened kell őket a Szentírás igazságával!
2) Azonosítsd be minden önértékelésedre vonatkozó téves felfogás forrását! Íme, néhány terület, amit érdemes megvizsgálnod: szeretteid elutasító magatartása; másokhoz való hasonlítgatás; sztereotípiák és a média által sugallt képek; elutasításról és kisebbrendűségről szóló szavak, melyek állandóan ott kattognak a fejedben, mintha megakadt volna a tű a lemezen. Önértékelésednek nagy szerepe van abban, hogy mit akarsz elérni az életben és mennyi sikert engedsz magadnak, ezért változtass az önmagadról alkotott véleményeden! Amit magadról gondolsz és mondasz, legyen összhangban azzal, amit Isten mond rólad! „Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy! … drágának tartalak, és becsesnek, mivel szeretlek… Ne félj, mert én veled vagyok!” (Ézsaiás 43:1,4–5).
Ismerd fel magadban az önsorsrontó viselkedésmintákat, és kötelezd el magad arra, hogy leállítod őket! Ne várj egy „jobb lehetőségre” vagy „megfelelő időpontra”! Isten azt mondja: „veled vagyok”, tehát bízd rá az időzítést és a körülményeket, és indulj el bátran!
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Mi tart vissza? – A sikertől való félelem (4)
HozzászólásElküldve: 2016. máj. 10., kedd 13:50 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Mi tart vissza? – A sikertől való félelem (4)

„Látta az ura, hogy vele van az Úr, és mindazt eredményessé teszi az Úr, amihez hozzáfog.” (1Mózes 39:3)

Ahhoz, hogy le tudd győzni a sikertől való félelmet, a következő hat dolgot kell tenned:
1) Adj magadnak bőven elegendő időt azokra a fontos feladatokra, melyeken sikered múlik!
2) Őrizd a már folyamatban lévő sikert, és ne kezdj semmi olyanba, ami azt meghiúsítaná! Például ha egy kisebb üzleti vállalkozásra gyűjtesz, ne költsd el a felhalmozott tartalékot piackutatás és reklám helyett ruhákra!
3) Ápold a kapcsolatot olyan kulcsfontosságú személyekkel, akik hatással lehetnek a sikeredhez fontos dolgokra. Ne gondold, hogy nem vagy méltó a figyelmükre, vagy hogy nincs idejük olyasvalakire, mint te! „Ha látsz ügyesen dolgozó embert, az a királyok szolgálatába fog állani, nem marad az alacsonyrangúak szolgálatában” (Példabeszédek 22:29). Boáz nem csupán földbirtokosa volt annak a mezőnek, ahol Ruth az elhullott kalászokat szedegette, de bele is szeretett az asszonyba és feleségül vette. Ma is vannak olyan emberek, akik figyelik, hogy dolgozol, és áldássá lehetnek számodra.
4) Olyan emberekkel társulj, akik célorientáltak, akik elintézik a dolgokat, akik végigcsinálják, amit rájuk bíztak, és akik közben nem feledkeznek meg a helyes értékrendről! Figyeld meg, hogyan dolgoznak, és kövesd Istent tisztelő magatartásukat!
5) Gondolj bele, mennyi jót tehetnél sikeres emberként! Mennyi önzetlen segítséget nyújthatnál, mennyi szolgálatot és jó ügyet támogathatnál, ha nagyobb vagyonnal rendelkeznél, mint amennyi a saját szükségeidre kell.
6) Értsd meg, a siker Isten ötlete, és azért adja meg nekünk, hogy megvalósíthassuk az ő céljait. Amíg az indítékod az, hogy Isten tetszésére légy és teljesítsd az ő akaratát, addig bízhatsz Igéjében: „mindazt eredményessé teszi az Úr, amihez hozzáfog.”
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Felkent vezető
HozzászólásElküldve: 2016. máj. 11., szerda 05:44 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Felkent vezető

„… arcának a bőre sugárzó lett, amikor Istennel beszélt.” (2Mózes 34:29)

A Biblia azt mondja: „Mózes negyven nap és negyven éjjel volt ott az Úrnál… Azután lejött Mózes a Sínai-hegyről. A bizonyság két táblája Mózes kezében volt, amikor lejött a hegyről. Azt azonban nem tudta Mózes, hogy arcának a bőre sugárzó lett, amikor Istennel beszélt. Amikor Áron és Izráel fiai meglátták… féltek közel menni hozzá. Mózes azonban hívta őket, és akkor Áron meg a közösség vezetői mind visszatértek hozzá, Mózes pedig beszélt velük. Azután közel mentek hozzá Izráel fiai is mind, ő pedig megparancsolta nekik mindazt, amit az Úr meghagyott neki a Sínai-hegyen.” (2Mózes 34:28–32). Az izraeliták meglátták Mózes arcán, hogy előtte Isten jelenlétében volt. Ez látható és érzékelhető volt. A Biblia erre használja a „kenet” szót (ld. 1János 2:27). Egyszerűen fogalmazva a felkenetés az, amikor Isten felkészít és ellát minden szükséges eszközzel és erővel ahhoz, hogy sikert érj el abban, amire elhívott.
A felkent vezetőnek mindig ez a négy ismérve:
1) Elhívás. A felkent vezető közelében az emberek érzik, hogy valóban Isten bízta meg ezt a személyt, és adott neki ajándékokat arra, hogy egy bizonyos célt betöltsön.
2) Jellem. A felkent vezetőben az emberek Isten természetét látják, ezért megbíznak benne.
3) Hozzáértés. A felkent vezető rendelkezik azokkal a képességekkel, melyek a feladat elvégzéséhez szükségesek. Az eredmény igazolja elhívását.
4) Meggyőződés. Az elhívott vezető nem jellegtelen, szilárd erkölcsi meggyőződése van, és kiáll az igazságért. Ez a négy ismérv jellemzi az Isten által elhívott vezetőt, és ha benned is ezeket látják az emberek működni, akkor követni fognak.
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hogyan reagálsz?
HozzászólásElküldve: 2016. máj. 12., csütörtök 05:26 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Hogyan reagálsz?

„… minden jó fa jó gyümölcsöt terem…” (Máté 7:17)

Gondolkozz el egy kicsit a következő két kérdésen.
Első kérdés: Hogyan reagálsz arra, ha rosszul bánnak veled? Egy férfi minden reggel megállt az újságosnál, hogy megvegye a napilapot. Az újságárus mindig undok volt, de a vásárló mindig kedves volt vele. Egyszer egy barátja megkérdezte tőle, hogy tud ilyen kedves maradni ilyen modortalan emberrel. „Miért hagynám, hogy az ő hozzáállása határozza meg az én viselkedésemet?” – válaszolta a férfi.
Második kérdés: Hogyan reagálsz a kísértésekre? Azt mondod: „Szeretem. Nős ember, és tudom, hogy ez nem helyes, de nem tehetek róla.” Igaz, de tehetsz ellene. Beszélgess el egy órát olyan asszonyokkal, akiket a férjük hűtlenül elhagyott! Nézz bele a gyermekeik szemébe! Hallgasd meg az árulás történetét, lásd meg a megszegett ígéreteket a szemükben! Ha ezt megteszed, utána másként fogsz gondolkodni! A Biblia azt mondja: „Intelek titeket: a Lélek szerint éljetek, és a test kívánságát ne teljesítsétek” (Galata 5:16). Bármikor megteheted, hogy Isten felé fordítod elmédet, és a gondolataid meg fognak változni. Az érzelmek olyanok, mint az elkényeztetett gyerekek, időbe telik megrendszabályozni őket, de ha gondolataidat Istenre összpontosítod, érzéseid végül összhangba kerülnek gondolataiddal. Visszatekintve örülni fogsz, hogy Isten vezetett, és nem az ösztöneid. Olyan ez, mintha lenne egy csatorna, az SZLH (Szentlélek Hálózat), amire bármikor ráhangolhatod vevőkészülékedet. Ha kéred Istent, hogy ő irányítsa gondolataidat, akkor állj is meg, és figyelj oda arra, amit mond – és ő valóban vezetni fog.
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Kérj Istentől hegyeket! (1)
HozzászólásElküldve: 2016. máj. 13., péntek 05:48 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Kérj Istentől hegyeket! (1)

„… add nekem azt a hegyvidéket…” (Józsué 14:12)

Miért kérne bárki is egy hegyet Istentől? Mert ha valami nálunk nagyobbal kell megbirkóznunk, akkor:
1) növekszünk;
2) megtanulunk Istenre támaszkodni;
3) nagy győzelmeket ünnepelhetünk.
Káléb azt mondta: „… éppen ma vagyok nyolcvanöt esztendős. Még ma is olyan erős vagyok, mint amikor Mózes elküldött engem. Amilyen akkor volt az erőm, olyan az erőm most is: harcba vonulok, és visszatérek. Most azért add nekem azt a hegyvidéket, amit megígért az Úr azon a napon, hiszen te is hallottad akkor, hogy anákok vannak ott és megerősített nagy városok. Talán velem lesz az Úr, és kiűzöm őket, ahogyan megígérte az Úr!” (Józsué 14:10–12). Sík terepet bárki könnyen elfoglalhat, de egy hegység meghódításához Istenbe vetett hitre van szükség. Ráadásul éppen ott éltek az anákok – óriások – is. Ezek akkorák voltak, hogy a Mózes által kiküldött kémek közül tíz azt mondta, hogy hozzájuk képest „olyannak láttuk magunkat, mint a sáskák” (4Mózes 13:33). Azt gondolnánk, hogy nyolcvanöt évesen Káléb egy kedves kis villát kérhetett volna a Nyugalom szigetén vagy Békevölgyben. De nem, ő egy újabb csatára és egy újabb győzelemre vágyott, mielőtt befejezi életét. Hagyj fel azzal, hogy Istentől problémamentes életet kérsz, különben bele fogsz halni az unalomba. Problémák megoldása és kihívások legyőzése által válsz azzá az emberré, akinek Isten tervezett. Ezért kérj tőle olyan feladatot, amihez tanulnod, növekedned kell, ami megóv az elkényelmesedéstől, és ami ébren tartja jelentőségteljesség utáni vágyadat. Ha imádságban azt kéred, hogy Isten használjon, készülj fel arra, hogy négy dologgal fogsz szembetalálkozni: kalanddal, veszéllyel, kockázattal és jutalommal. Nos, készen állsz egy kis izgalomra?
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3331 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208 ... 223  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség