Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Dr. Balázs Károly hagyatéka

Dr. Balázs Károly könyvtár

Felcsút

 

Néhai Dr. Balázs Károly bibliakutató-lelkész könyvtári hagyatékát nagy teológiai könyvtáraink nem tudták egyben befogadni. Az örökösei azonban szerették volna azt egyben tartani. Így gyülekezetünk kötött egy megállapodást velük arról, hogy ezt a teológiai könyvgyűjteményt letétként befogadjuk, katalogizáljuk és kutathatóvá tesszük.

Köszönetet az örökösöknek. Balász Károly életútját, munkásságát emléktábla is összegzi a templomunkban.

Dr. Balázs Károly református lelkész és bibliakutató 1933. június 26.-án született Budapesten. Iskoláit Sashalmon, majd Kispesten végezte. 1951-ben jelentkezett a budapesti református teológiára, ahonnan az akkori egyházi vezetés a kommunista párt nyomására eltanácsolta. A humán tárgyak és a Biblia iránti szeretete nem hagyta nyugodni és kitartó szorgalommal neves teológiai tanárok és világi nyelvészek magántanítványaként folytatta, illetve kezdte meg ógörög, héber és angol tanulmányait. 1953 és 1956 között a Baptista Theológiai Szeminárium hallgatója. 1967-től a Szabadegyházak Lelkészképzőjének tanulója.

Megélhetésének biztosítása céljából világi szakmát tanult, elektroműszerész, majd távközlési technikus lett. A Postán helyezkedett el. Munkás pap lett. Munkája mellett járta az országot és prédikált mindenféle gyülekezetben, különösen a fiatalok közötti munkát szerette. Ezért már 1956-ban a Hadbíróság elítélte, mint klerikális reakcióst.

Közben autodidakta módon képezte magát a teológiai és világi tudományokban. 1962 őszén újra letartóztatták, teljes addigi munkáját, több tízezer kartonját, mintegy nyolcvanezer leírt bibliai idézettel, elkobozták. 1963-as szabadulása után újra, előről kellett kezdenie minden munkát. 1963 és 1980 közt szigorú belügyi megfigyelés alatt tartották, zaklatták, de önként vállalt feladatát akkor sem adta fel.

1980-ra elkészítette a teljes görög nyelvű Újszövetség szó szerinti visszaadását és nyelvtani analízisét, héber és arámi nyelvekből az Ószövetség bizonyos részeit. Ehhez előtanulmányként 1971-től az ELTE-n arab nyelvet és történelmet tanult.

A hazai és szórvány magyarság számára bibliaiskolai tankönyveket írt héber és görög nyelvi kutatásaiból. Egyháztörténeti tanulmányokat is készített. 1979-től 1990-ig a Stuttgartban megjelenő magyar nyelvű „Vetés és Aratás" evangéliumi folyóiratban 41 bibliai tanulmánya jelent meg az Efézusi levélről. Többek közt egy évtizeden át a Belgiumban működő Nemzetközi Levelező Bibliaiskola [ICI] magyar nyelvű lelkész-továbbképző hallgatói számára teológiai tankönyveket fordított, és a hazánkban nem legálisan tartott továbbképzéseken tanított; kísérte, ha kellett tolmácsolta az amerikai előadókat.

1981-ben dr. Opálényi Mihály pap-tanár őt kérte fel társszerzőnek az új római katolikus bibliafordításhoz készített Újszövetségi Szövegmutató Szótár munkálataihoz. Közel öt évet dolgozott a 80 ezer bibliai idézet görög és latin szöveggel való egybevetésén, valamint a 240 oldalas „Görög-Magyar Index" elkészítésén. A mű 1987-ben jelent meg.

Az enyhülés időszakában újra jelentkezett a teológiára, amit 1989-ben fejezett be. Azonnal meg is bízták a Gazdagréti Református Gyülekezet szervezésével. Szolgálatát 1994-ben súlyos betegségei miatt le kellett tennie.

Nagy életműve 35 év után készült el már betegágyon, és 1998-ban jelent meg. A teljes újszövetségi szóanyag feldolgozásáért, a magyar szótárak történetében eddig ismeretlen, újszerű mód elismeréseként a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara 1999 karácsonyán díszdoktori címet adományozott Balázs Károlynak. Az első teljes magyar Újszövetségi Szómutató Szótár Károli Gáspár 1908-ban revideált fordításához készült és a teljes szóanyagot feldolgozza. Nemcsak a bibliai fogalmakat gyűjti sorba, megadva azok előfordulási helyeit, hanem görög-magyar, illetve magyar-görög indexével, az előfordulási helyek kódolásával a fordítási variánsok, illetve jelentésvonzatok világát is feltárja. A Szótár függelékében az Újszövetségben előforduló héber, illetve arámi utalások, valamint rabbinikus jövevényszavak indexét közli, majd legvégül etimológiai hátteréül az újszövetségi fogalmak görög szócsaládjainak és szóelemeinek jegyzékét is megadja.

2001-ben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma tüntette ki Károli Gáspár-díjjal.

Az Úristen nem engedte, hogy befejezze minden eddiginél hatalmasabb tudományos vállalkozását, az Ószövetségi Szómutató Szótár munkálatait. Hosszantartó betegség után, 2005-ben hunyt el otthonában.

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 2, összesen: 23000

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...