2012. március 02., péntek - Ablonczy Áron Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Paradicsom saláta

 

A saláta egyre népszerűbb nálunk is, ezek magukban, de főételek mellé is kiválóak. Egy közösségben hozhatja egyik a kenyeret, másik a rávalót, harmadik a salátát..

 

 

1/ Lilahagymával


1kg paradicsom, 1 lilahagyma, egy teáskanál olivaolaj és egy teáskanál balzsamecet.
Karikára vágjuk a paradicsomot, s a tányér közepére szépen elosztjuk. A lila hagymát egészen apróra vágjuk, egy teáskanál balzsamecet és olíva olaj keverékében összeforgatjuk. Végül a felszeletelt paradicsomokra halmozzuk (Vigyázat, nagyon finom!).

2/ Mozzarellával


1kg paradicsom, 2 tasak apró mozzarella, petrezselyem, metélőhagyma (lehet szárított is), vagy tetszés és ízlés szerinti fűszerek: lehet csak bazsalikom is! Olivaolaj.
Cikkekre vágjuk a paradicsomot, s egy nagy tányéron körben helyezzük el. Olivaolajat hintünk rá, majd középre halmozzuk a mozzarella darabokat, s az egészet meghintjük petrezselyem és metélőhagyma vagy más fűszerek keverékével (Ez kifejezetten fogyókúrásoknak kiváló)

3/ Klasszikus magyar változat


½ kg paradicsom, 4 paprika, 1 hagyma, ecet, cukor, fokhagyma, víz
A paradicsomot, paprikát és hagymát felkarikázzuk, rétegezve mély tálba rakjuk. (A paradicsomot nagyon éles késsel lehet csak szépen szeletelni. A paprikának, ha benyomkodjuk a csumáját, egészben jön ki, s nem lesz minden paprikamagos, A hagyma szép karikára vágása egyszerűbb, ha van hozzá hagymaszúrónk!) Fél l vízbe belekeverünk egy evőkanál cukrot és egy evőkanál ecetet. Míg a cukor olvad, megtisztítjuk a gerezd fokhagymát, fokhagymaprésbe tesszük, majd a lébe keverjük. Ráöntjük a zöldségekre, óvatosan összeforgatjuk, s fél órára hűtőbe tesszük. (Frissítő saláta, főétkezések mellé is alkalmas)

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Kapcsolat

Látogatók ma: 433, összesen: 1677794

  • 2025. december 22., hétfő

    Cikkünkben annak járunk utána, miért és hogyan gyűlnek össze reformátusok is szenteste éjszakáján, például Budakeszin, hogy Jézus születését ünnepeljé...
  • 2025. december 21., vasárnap

    1944 utolsó napjaiban Csabdin sűrűsödött össze a történelem: az ünnepre való készülődés egy csapásra az életben maradásért folytatott harccá vált a fe...
  • 2025. december 21., vasárnap

    A várakozás négy hete ajándék arra, hogy testestől, lelkestől ünneplőbe öltözhessek. Annak bizonyosságába, hogy szeretnek, ha nem érdemlem is, és én i...
  • 2025. december 19., péntek

    Moldvai csángó népdal Dr. Lovász Irén Kossuth-díjas előadóművész és a KRE BTK hallgatóinak előadásában.
  • 2025. december 18., csütörtök

    Szabóné László Lilla családi receptje
  • 2025. december 18., csütörtök

    Megjelent a Parókia portál válogatás magazinja, a Karakter decemberi lapszáma!
  • 2025. december 18., csütörtök

    Egy nem szokványos könyvajánló – megjelent a sorozat záró kötete.
  • 2025. december 18., csütörtök

    A mai nagyvárosi kontextusban egészen mást jelent a tanítványozás és a hivatás viszonya, mint másol vagy más korban. Vígh Eszterrel beszélgettünk.
  • 2025. december 18., csütörtök

    Galyatető - Mátraháza - Tahi - Balatonboglár
  • 2025. december 18., csütörtök

    Vízparti pihenés a Balaton déli partján