2012. július 01., vasárnap - Ablonczy Áron Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Olaszos töltött sós rudacskák

 

Minél hamarabb sütitek meg, annál hamarabb lesz az ifi - vagy a család(!) - kedvence. Könnyű nyári közösségi sós süti, olyan estékre, amikor az ember hosszasan szeretne beszélgetni másokkal!

 

Mutatós és finom!
Nagy sikered lesz vele akár ifi előtt, akár egy gyülekezeti szeretetvendégségen!

Hozzávalók (kb. 60 darabhoz)
Tésztához:
50g szárított paradicsom (olajban eltéve is lehet kapni)
4 evőkanál olaj (lehet a szárított paradicsom leszűrt leve!), de mindenképpen olivaolaj!
375 g búzaliszt
1 tasak szárított élesztő
1 púpozott teáskanál só
2 dl víz

Töltelékhez:
50 g magozott olajbogyó
200 g reszelt sajt
100 g tejföl
csipetnyi bors


Elkészítése:
A sütőt melegítsd fel 200°C – alsó felső sütéshez, vagy 180°C a légkeverésesben, 4-5 fokozat között a gázos sütőben!
Először a tölteléket készítsd el, vagdosd apróra az olajbogyót, keverd össze a reszelt sajttal és a tejföllel, ízesítsd a csipetnyi borssal, majd tedd félre.
A tésztához a lisztet keverd össze az élesztőporral és szitáld bele a konyhai robotgép keverőedényébe, majd a sót és a vizet, utolsónak az olajat is. Jó alaposan dolgozd el, legyen egészen sima a massza, s úgy öntsd hozzá a felaprított paradicsomdarabokat. Így már csak egy fakanállal keverd át, hogy egyenletesen legyen benne a tésztában. Majd vedd ki a tésztát a keverőedényből és gyúrd át lisztezett deszkán. Egy éles késsel vágd két egyforma darabra. Mindkettőt akkorára nyújtsd, amekkora a tepsi (általában 30x40 cm). Amikor az egyik készen van, emeld át a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Ott kend rá a tölteléket. Ez után nyújtsd ki a másik lapot is, s ügyesen igazítsd rá. A tészta széleit jól nyomkodd le!
Egy derelyemetszővel (lehet sima pizzaszeletelő is) vágd fel keskeny csíkokra és húzd szét a rudacskákat, hogy tudjanak „hízni” a sütés alatt.
Sütési idő:
Kb. 10-15 perc – mert nem kell, hogy nagyon barna legyen!


További ötletek:
Érdemes közvetlen tálalás előtt sütni, mert melegen a legfinomabb. Ha előző nap bekevered a tésztát, s hagyod egy napig a hűtőben, vagy mélyhűtőbe téve elteszed a felét máskorra – bármikor előveheted!
Szórhatsz a tetejére pisztáciát, parmezán sajtot, esetleg egy mozdulattal összetekerheted, hogy mutatósabb legyen.
Tölteléknek és ízesítésnek más fűszereket és más zöldségeket is használhatsz, ha nem szereted az olajbogyót, vagy a paradicsomot, csak nagyon apróra kell vágni, hogy át tudjon sülni.

 

Fodorné Ablonczy Margit                                                                    Kecskemét

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Kapcsolat

Látogatók ma: 104, összesen: 1586336

  • 2025. június 13., péntek

    A Dunamelléki Református Egyházkerület Üzemeltetési főigazgatósága pályázatot hirdet takarító munkakör betöltésére.
  • 2025. június 12., csütörtök

    Batyukkal érkeztek, lélekben feltöltődve távoztak azok az északpesti református fiatalok, akik részt vettek Őrbottyánban az első egyházmegyei evangéli...
  • 2025. június 11., szerda

    „A semmi súlya” című novelláskötet néha húsbavágó kérdésekkel szembesít, máskor visszafogottabban tessékel minket komfortzónánkon kívülre, a viszonyít...
  • 2025. június 10., kedd

    Újjászületett templomukért és az elmúlt évtizedek lelki és fizikai építkezéseiért adtak hálát a fasori reformátusok pünkösdhétfőn.
  • 2025. június 10., kedd

    Eladói pozícióba keres munkatársat a Bibliás könyvesbolt.
  • 2025. június 10., kedd

    Könyvelő munkatársat keres a Dunamelléki Református Egyházkerület.
  • 2025. június 09., hétfő

    Káposztásmegyeren hat ifi működik párhuzamosan, a konfirmáció pedig csak az egyik fontos beavatási mérföldkő a fiatalok életében. Cikksorozatunk harma...
  • 2025. június 08., vasárnap

    A tanítványok nem a maguk erejéből váltak apostolokká. A Lélek kiáradása nélkül soha nem lettek volna képesek végigjárni ezt az utat.
  • 2025. június 07., szombat

    Balog Zoltán dunamelléki püspök gondolatai 2025 pünkösdjére
  • 2025. június 06., péntek

    Lehet jó abból, ha teljesen különböző dolgokat összekeverünk?