2012. július 01., vasárnap - Ablonczy Áron Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Olaszos töltött sós rudacskák

 

Minél hamarabb sütitek meg, annál hamarabb lesz az ifi - vagy a család(!) - kedvence. Könnyű nyári közösségi sós süti, olyan estékre, amikor az ember hosszasan szeretne beszélgetni másokkal!

 

Mutatós és finom!
Nagy sikered lesz vele akár ifi előtt, akár egy gyülekezeti szeretetvendégségen!

Hozzávalók (kb. 60 darabhoz)
Tésztához:
50g szárított paradicsom (olajban eltéve is lehet kapni)
4 evőkanál olaj (lehet a szárított paradicsom leszűrt leve!), de mindenképpen olivaolaj!
375 g búzaliszt
1 tasak szárított élesztő
1 púpozott teáskanál só
2 dl víz

Töltelékhez:
50 g magozott olajbogyó
200 g reszelt sajt
100 g tejföl
csipetnyi bors


Elkészítése:
A sütőt melegítsd fel 200°C – alsó felső sütéshez, vagy 180°C a légkeverésesben, 4-5 fokozat között a gázos sütőben!
Először a tölteléket készítsd el, vagdosd apróra az olajbogyót, keverd össze a reszelt sajttal és a tejföllel, ízesítsd a csipetnyi borssal, majd tedd félre.
A tésztához a lisztet keverd össze az élesztőporral és szitáld bele a konyhai robotgép keverőedényébe, majd a sót és a vizet, utolsónak az olajat is. Jó alaposan dolgozd el, legyen egészen sima a massza, s úgy öntsd hozzá a felaprított paradicsomdarabokat. Így már csak egy fakanállal keverd át, hogy egyenletesen legyen benne a tésztában. Majd vedd ki a tésztát a keverőedényből és gyúrd át lisztezett deszkán. Egy éles késsel vágd két egyforma darabra. Mindkettőt akkorára nyújtsd, amekkora a tepsi (általában 30x40 cm). Amikor az egyik készen van, emeld át a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Ott kend rá a tölteléket. Ez után nyújtsd ki a másik lapot is, s ügyesen igazítsd rá. A tészta széleit jól nyomkodd le!
Egy derelyemetszővel (lehet sima pizzaszeletelő is) vágd fel keskeny csíkokra és húzd szét a rudacskákat, hogy tudjanak „hízni” a sütés alatt.
Sütési idő:
Kb. 10-15 perc – mert nem kell, hogy nagyon barna legyen!


További ötletek:
Érdemes közvetlen tálalás előtt sütni, mert melegen a legfinomabb. Ha előző nap bekevered a tésztát, s hagyod egy napig a hűtőben, vagy mélyhűtőbe téve elteszed a felét máskorra – bármikor előveheted!
Szórhatsz a tetejére pisztáciát, parmezán sajtot, esetleg egy mozdulattal összetekerheted, hogy mutatósabb legyen.
Tölteléknek és ízesítésnek más fűszereket és más zöldségeket is használhatsz, ha nem szereted az olajbogyót, vagy a paradicsomot, csak nagyon apróra kell vágni, hogy át tudjon sülni.

 

Fodorné Ablonczy Margit                                                                    Kecskemét

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Kapcsolat

Látogatók ma: 250, összesen: 1613955

  • 2025. augusztus 21., csütörtök

    Mire gondolsz, amikor azt mondják, hogy „lepereg előtted életed filmje”?
  • 2025. augusztus 20., szerda

    Ha művészeti nevelés, akkor bábszínház. Ráadásul a Budapest Bábszínház idén éppen hetvenöt éves. Teszárek Csaba színművésszel beszélgettünk A szomjas ...
  • 2025. augusztus 19., kedd

    Keresztény ország – lehetséges?
  • 2025. augusztus 18., hétfő

    ...AKI mellé ők is odaülnének.
  • 2025. augusztus 17., vasárnap

    A 106 éves püspöktől a szultáni engedéllyel épített református templomig – hat érdekesség dunamellékről
  • 2025. augusztus 13., szerda

    Bár az AI-nak nincs személyisége és Krisztustól kapott elhívása, de az algoritmus ma mégis hasonló kérdést szegezne nekünk: hol a helyem?
  • 2025. augusztus 12., kedd

    Éghajlatváltozás- „globális hisztéria” vagy valóság?
  • 2025. augusztus 11., hétfő

    „Amikor pedig háborúkról és háborús hírekről hallotok…”
  • 2025. augusztus 10., vasárnap

    Nem telik el hét, hogy ne találkoznánk a gondolattal: „valami nincs rendben ezzel a világgal”.
  • 2025. augusztus 10., vasárnap

    Ebben az epizódban mélyreható beszélgetést hallhatsz az online játékok kultúrájáról, hatásairól és nevelési kérdéseiről.