2012. július 01., vasárnap - Ablonczy Áron Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Olaszos töltött sós rudacskák

 

Minél hamarabb sütitek meg, annál hamarabb lesz az ifi - vagy a család(!) - kedvence. Könnyű nyári közösségi sós süti, olyan estékre, amikor az ember hosszasan szeretne beszélgetni másokkal!

 

Mutatós és finom!
Nagy sikered lesz vele akár ifi előtt, akár egy gyülekezeti szeretetvendégségen!

Hozzávalók (kb. 60 darabhoz)
Tésztához:
50g szárított paradicsom (olajban eltéve is lehet kapni)
4 evőkanál olaj (lehet a szárított paradicsom leszűrt leve!), de mindenképpen olivaolaj!
375 g búzaliszt
1 tasak szárított élesztő
1 púpozott teáskanál só
2 dl víz

Töltelékhez:
50 g magozott olajbogyó
200 g reszelt sajt
100 g tejföl
csipetnyi bors


Elkészítése:
A sütőt melegítsd fel 200°C – alsó felső sütéshez, vagy 180°C a légkeverésesben, 4-5 fokozat között a gázos sütőben!
Először a tölteléket készítsd el, vagdosd apróra az olajbogyót, keverd össze a reszelt sajttal és a tejföllel, ízesítsd a csipetnyi borssal, majd tedd félre.
A tésztához a lisztet keverd össze az élesztőporral és szitáld bele a konyhai robotgép keverőedényébe, majd a sót és a vizet, utolsónak az olajat is. Jó alaposan dolgozd el, legyen egészen sima a massza, s úgy öntsd hozzá a felaprított paradicsomdarabokat. Így már csak egy fakanállal keverd át, hogy egyenletesen legyen benne a tésztában. Majd vedd ki a tésztát a keverőedényből és gyúrd át lisztezett deszkán. Egy éles késsel vágd két egyforma darabra. Mindkettőt akkorára nyújtsd, amekkora a tepsi (általában 30x40 cm). Amikor az egyik készen van, emeld át a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Ott kend rá a tölteléket. Ez után nyújtsd ki a másik lapot is, s ügyesen igazítsd rá. A tészta széleit jól nyomkodd le!
Egy derelyemetszővel (lehet sima pizzaszeletelő is) vágd fel keskeny csíkokra és húzd szét a rudacskákat, hogy tudjanak „hízni” a sütés alatt.
Sütési idő:
Kb. 10-15 perc – mert nem kell, hogy nagyon barna legyen!


További ötletek:
Érdemes közvetlen tálalás előtt sütni, mert melegen a legfinomabb. Ha előző nap bekevered a tésztát, s hagyod egy napig a hűtőben, vagy mélyhűtőbe téve elteszed a felét máskorra – bármikor előveheted!
Szórhatsz a tetejére pisztáciát, parmezán sajtot, esetleg egy mozdulattal összetekerheted, hogy mutatósabb legyen.
Tölteléknek és ízesítésnek más fűszereket és más zöldségeket is használhatsz, ha nem szereted az olajbogyót, vagy a paradicsomot, csak nagyon apróra kell vágni, hogy át tudjon sülni.

 

Fodorné Ablonczy Margit                                                                    Kecskemét

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Kapcsolat

Látogatók ma: 79, összesen: 1627265

  • 2025. szeptember 11., csütörtök

    Ajánló a Harmat Kiadónál nemrég megjelent Küzdelem a mentális zavarokkal – Hogyan segíthet a hit és a közösség? című könyv
  • 2025. szeptember 10., szerda

    A Dunamelléki Református Egyházkerület lelki otthona várhatóan 2026 nyarán nyitja meg kapuit.
  • 2025. szeptember 09., kedd

    ...nem ezeken múlik az üdvösségünk.
  • 2025. szeptember 08., hétfő

    A napi ige hozta haza a Bugyi Református Egyházközségbe, most együtt gondozzák tovább közös örökségüket. Beiktatták Sáska Attilát.
  • 2025. szeptember 07., vasárnap

    Nem sok hiányzik ahhoz, hogy megvalósuljon a Vision 2025 elnevezésű törekvés, és ez év végére minden olyan élő nyelven elinduljon a bibliafordítás, am...
  • 2025. szeptember 04., csütörtök

    Életleckék földön, vízen, két keréken. Tanulni a kapcsolatot a szavak és a valóság között – erről szólt az első Szerelmes Kalandtábor. A Bibliai...
  • 2025. szeptember 03., szerda

    Templomtúra, missziós pizza, személyes jelenlét, megszólítható lelkészek, lelkigondozói tér – evangéliumi kapcsolódási pontok a Károli Gáspár Reformát...
  • 2025. szeptember 02., kedd

    Portrévideó Baranyi Csabáról, akit az első, gyermekotthonos előadása után egész életére a színészet szerelmesévé vált.
  • 2025. szeptember 02., kedd

    Pályázati felhívás
  • 2025. szeptember 01., hétfő

    Magam sem tudom, mikor váltak a mozdulatok gondolatokká, a gondolatok imákká...