2015. november 07., szombat - Miklós Zoltán Hunor Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Császármozsa

EGY MORZSA sem marad ebből a CSÁSZÁRMORZSÁBÓL, ha odafigyelve készítitek el :)

EGY NAGY ADAG SMARNI, AVAGY CSÁSZÁRMORZSA, DE HA ESZTEK BELŐLE, EGY MORZSA SEM MARAD...

A lényeg:
Mindenki hozzon hozzá valamit! 
Az ifi/konfi alatt/után közösen készíthetitek el...


12 adaghoz (persze nem lehet tudni előre, hogy kinek mekkora az adagja:)) de szükséges legalább:

- 2 l tej
- fél kg gríz
- 6 tojás
- csipet só
- 2 cs. vaníliás cukor
- 5 dkg margarin/vaj
- 20 dkg alma (pürésítve) 
- (lehet bele mazsola, reszelt citromhéj, darabolt mandula :) is)
- kb. 10 dkg barna cukor a karamellizáláshoz
- lapos fakanál
- egy jó közös konyha

Tepsi: 35x37 cm, magassága: 4 cm
Sütési hőfok: 200°C


1. Mindenek előtt készítsük el az almapürét. Ehhez hámozzuk meg az almákat, vágjuk kockára. Annyi vízzel tegyük fel főni, ami félig sem lepi el, szórjuk hozzá a fűszereket és pároljuk puhára. Ha kész, egyszerűen törjük össze a levével együtt és tegyük félre hűlni, majd hűtsük jéghidegre.
Ha ezt valaki otthon elkészíti, s akkor csak tálalni kell :)

2. A császármorzsához először öntsük egy nagy tálba (lehet nagy lábas is) a tejet, s a grízzel keverjük csomómentesre. Sűrű masszát kapunk. Ehhez adjuk a 6 tojássárgájat, kis vajat és a porcukrot, s szintén keverjük simára. A fehérjéket verjük habbá egy csipet sóval, és ebbe a masszába óvatosan forgassuk bele. A mazsolát érdemes beáztatni egy kis vízbe. Hagyjuk állni mindkettőt...


TARTSUK MEG AZ IFIT :)

 

3. Majd másfél-két óra múlva melegítsünk fel a sütőt. Kenjük ki a tepsi alját a vajas papírral :) jó vastagon Ha már elég meleg a sütő, tegyük bele a lecsepegtetett mazsolát a tepsibe...

4. És öntsük bele a tésztát. Valószínűleg elég vastag lesz. Hagyjuk magára a következő 10 percben, de csak akkor, ha jól ismerjük a tűzhelyünket. Kb. 10 perc után, vágjuk faspatulával (lapos fakanállal) apró darabokra, s forgassuk meg. Így süssük kb. újabb 5 percig. Nagyon fontos: egészen haloványra sütjük csak ekkor, a színét később majd a karamellizálás adja meg.

5. Ezután szórjunk a tetejére 1 ek barnacukrot (esetleg vaníliáscukrot), forgassuk meg, hogy a cukros oldalak alulra kerüljenek és tekerjük fel a lángot. 2-3 perc után, amikor már látszik, hogy a cukor elolvadt alul és kezd barnulni, szórjuk meg a most felül lévő oldalt is, minden darabot cukorral szórjunk meg és újra fordítsuk meg a őket.

6. Szedjük tányérra és a behűtött, hideg almapürével tálaljuk. Esetleg fahéjas porcukorral vagy házi baracklekvárral ízesítjük. De akár magában is nagyon finom...


SAJNOS NEM LEHET ELEGET SÜTNI...

Aki szervezi - mindenképpen próbáljon meg egy kisebb adagot sütni otthon először :)

Csatolt dokumentumok:

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Kapcsolat

Látogatók ma: 162, összesen: 898000

  • 2018. október 18., csütörtök

    Hit és értelem – Iskola- és egyházközeli írások címmel jelent meg ifjabb Bibó István könyve. A kötetet Velkey György mutatta be a budapesti Bibliamúze...
  • 2018. október 17., szerda

    Miért engedi Isten a szenvedést? A kérdésről, amely próbára teszi hitünket, Philip Yancey keresztyén író, újságíró, a Hol van Isten, amikor fáj? című,...
  • 2018. október 16., kedd

    „Istennek az az egyik ajándéka, hogy nem vagyunk egyformák" – Orosz Gábor Viktor előadásából megtudhattuk, hogy nem csak a szépségipar formálhatja át ...
  • 2018. október 15., hétfő

    Vallja, hogy a lelkészek vannak a gyülekezetekért, de ezzel senki sem élhet vissza. Hálás tud lenni a bejáratott dolgokért is, nem akar mindig forrada...
  • 2018. október 14., vasárnap

    Mitől érezzük jól magunkat a munkahelyünkön? Hogyan válhatunk jobb vezetővé? Erről gondolkodtak az idei GLS Nemzetközi Vezetői Konferencia résztvevői.
  • 2018. október 12., péntek

    A háborúknál és a népirtásnál kevés szörnyűbb dolog van a világon. A szenvedés univerzális tapasztalat, ahogy az is, hogy minden tragédiára reagálni k...
  • 2018. október 11., csütörtök

    „Nem az számít, hogy hány évvel élek tovább, hanem az, hogy hogyan.” Szubjektív iraki úti beszámolónk második része.
  • 2018. október 10., szerda

    Most értettem meg igazán, mit jelent az a szó nekünk, reformátusoknak, hogy „LÓNYAY".
  • 2018. október 10., szerda

    „Van küldetésünk, missziónk, és nem félünk a világtól" – Földváryné Kiss Réka történész, professzor előadása a Lónyay történetéről.
  • 2018. október 10., szerda

    A Missziói Iroda a Missziói Bizottság támogatásával lelkigyakorlatra hívja a református lelkészeket.