Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Háromkirályok 2014

 

 

„ ...ímé napkeletről bölcsek jövének Jeruzsálembe..." (Máté 2:1-13)

A bölcseknek különös a hármas jelentésű a méltóságnevük:

bölcsek, akiknek olyan bölcs gondolataik és cselekedeteik voltak, mint a papoknak;

mágusok, akik a csillagokból a múltat és a jövendőt látták; valamint

királyok, akik a földi hatalmat képviselik. Jézus hármas tisztségének -  prófétai, főpapi, királyi tisztének - az előképei voltak.

 

„ ...íme napkeletről bölcsek jövének Jeruzsálembe..."  -   de előbb felfedezték a Jézusra mutató csillagot és a hozzá vezető utat, majd megszervezték a hatalmas expedíciót, hogy el is jussanak Jézusig. Miután a csillagok szüntelen vizsgálatával a jövőbe láttak, és észlelték a változásokat, mindent elkövettek, hogy találkozhassanak Jézussal. Végrehajtották a tervet. Van-e bennünk akarat, kívánság, hogy ma 2014-ben lássunk valamit is az Istenből?

 

Ma az emberek többsége a tájékozottságát a sajtóra, a televízióra és a világhálóra alapozza. Egész evangéliumi tudományos filmipar jött létre, s ezek rengeteg új adattal, kiváló eszközökkel, bár olykor vitatható, nem is mindig tisztességes szándékkal újragondolják, hogy mi hogyan történhetett pl. 2000 évvel ezelőtt. Az ilyen műsorok alapján is megállapítható, hogy a háromkirályok története valóban titokzatos, sokféle mitikus elemet is tartalmaz, képszerűsége is magával ragadó, mégis nem csak a mágikus jelek vagy képek miatt fontos számunkra, hanem most éppen történetisége miatt.  Bár csak Máté evangéliuma ír a három titokzatos személy felbukkanásáról, semmit sem tudunk felhozni a történet valótlansága mellett. Egyszerűen az történt, hogy Jézust születése idején meglátogatták olyan személyek, akikre még Heródes is, a tudósai is, a zsidóknak írt evangélium hivatalnok szerzője, s így az egész akkor ismert világ odafigyelt.

 

Itt van tehát az a döbbenetes kép, hogy az újszülött Jézust meglátogatja az akkori világ alighanem legmagasabb szintű tudós társasága, és hódolatuk jeleként aranyat, tömjént és mirhát tesznek a lába elé. Bár Jézus fogantatását annak rendje szerint rejtély és titok övezi, de azt az evangéliumokból tudjuk - bárhogy is magyarázza a tudomány és az írásmagyarázat -  hogy Jézus születése megkülönböztetett és megismételhetetlen esemény volt az emberiség történetében, hiszen a legnagyobbak tették tiszteletüket nála.  Keletről jöttek, a Római Birodalmon kívülről, mindenképpen olyan országból, amelynek ereje meghaladta a Római Birodalom mindent és mindenkit leigázni kívánó hatalmát, hiszen akadálytalanul jutottak el Jeruzsálemig, egészen Heródes királyi palotájáig. Onnan akadálytalanul eljutottak Betlehemig, majd háborítatlanul folytatták az útjukat hazafelé.

 

Ha a bölcsek magyar viszonyok közt éltek volna, akkor mint megfigyelteknek 0-val kezdődött volna  a személyi számuk. Júdea megfigyelő központja a Heródium volt, amit Flávius szerint a véreskezű Heródes király építtetett K.e. 40 körül, amikor is a Pártusok felett diadalt aratott. A Heródiumból el lehetett látni Jeruzsálemig - 12 km - és a félúton lévő Betlehemig....  Amikor beléptek Júdea területére a bölcsek, már a központban Heródiumban tudtak róla és azonnal jelentették a királynak, aki a Betlehemtől délre eső palotájában várt a bölcsekre. Persze kérdés, hogy Heródestől elfelé Betlehembe menet, hogyan tűnhettek el a vigyázó szemek elöl..., hiszen a birodalomból egy madár sem volt képes kijutni a figyelő szemek elöl, akkor se, most se.

 

Mi van a te életed történeteivel? Mennyire voltak igazak és jók, vagy éppen céltalanok, haszontalanok, hasznosak ? Mi az, ami megtörtént valóságosan az életedben, bár nem lett volna szabad megtörténnie? Számon tartod a boldogságot, amit másoktól, vagy Istentől kaptál?  El tudsz számolni a mögöttünk lévő évvel? Belekezdtél ebbe az új évbe ?

 

A háromkirályok története cselekedetek és események sorozata, melynek legszebb, a mi életünket is leginkább meghatározó pillanata az, amikor a meglett, nagy tudású, talán nagyhatalmú férfiak leborulnak a kisgyermek előtt és elhalmozzák a magukkal hozott ajándékokkal. Nem csupán megtörtént velük, hogy megállhattak az Isten fia színe előtt, hanem ők maguk cselekedtek.  Nem csak tudták, hogy mit is kellene tenniük, de neki is fogtak. Nem csak belefogtak, hanem véghez is vitték, még akkor is, ha nagyon nehéz volt útra kelni, végigtörtetni a sivatagon, megjelenni a rettegett Heródes előtt, majd eljutni egészen Jézusig. Elég nehéz lehetett az út...

 

Ahogyan a történelem íródik körülöttünk, úgy a mi történetünk is napról napra folytatódik tovább, s nem mindegy, hogy mit határozunk el, mit akarunk tenni magunkkal és másokkal. Fontos, hogy megtaláljuk és elfogadjuk, mi is a célja az életünknek.  Lehet, hogy sok sok szép feladat van még előttünk, lehet, hogy sok ember várja, hogy szeressük őt, lehet, hogy  akár az egész nemzetet érintő kérdéseket kell még megoldanunk, vagy  lehet, hogy nagyon is egyedül kell élnünk, s csak annyi lehetőségünk van, hogy imádkozzunk másokért.

 

Céljaink és lehetőségeink számbavétele után azonban még fontosabb, hogy meg is valósítsuk azokat. S persze ez nagyon nehéz: sok kudarc és csalódás, talán kishitűség után mégis meg kell véghez kell vinnünk azt, amiért erre a földre küldött bennünket a teremtő Istenünk. Amit egykor ámulva emlegettek, hogy  "...ímé napkeletről bölcsek jövének Jeruzsálembe", az ma is, nekünk is példa: Jézus megtalálható, elérhető, a hódoló találkozás vele életet ad.

 

Nekünk most az a feladatunk, hogy ebből a találkozásból erőt, reményt és szeretet merítve erővel, reménnyel és szeretettel végezzük ez évben is feladatainkat. Családi és nemzeti létünk örömeit és megpróbáltatásait ajándékként vigyük Jézus elé.

 

 

 

 

 

 

Máté. 2.1. A mikor pedig megszületik vala * Jézus a júdeai Bethlehemben, Heródes király idejében, ímé napkeletről bölcsek jövének Jeruzsálembe, ezt mondván:

2. Hol van a zsidók királya, a ki megszületett? Mert láttuk az ő csillagát * napkeleten, és azér

t jövénk, hogy tisztességet tegyünk néki.

3. Heródes király pedig ezt hallván, megháborodék, és vele együtt az egész Jeruzsálem.

4. És egybegyűjtve minden főpapot és a nép írástudóit, tudakozódik vala tőlük, hol kell a Krisztusnak megszületnie?

5. Azok pedig mondának néki: A júdeai Bethlehemben; mert így írta vala meg a próféta:

6. És  te Bethlehem, Júdának földje, semmiképen sem vagy legkisebb Júda fejedelmi városai között: mert belőled származik a fejedelem, a ki legeltetni fogja az én népemet, az Izráelt.

7. Ekkor Heródes titkon hivatván a bölcseket, szorgalmatosan megtudakolá tőlük a csillag megjelenésének idejét.

8. És elküldvén őket Bethlehembe, monda nékik: Elmenvén, szorgalmatosan kérdezősködjetek a gyermek felől, mihelyt pedig megtaláljátok, adjátok tudtomra, hogy én is elmenjek és tisztességet tegyek néki.

9. Ők pedig a király beszédét meghallván, elindulának. És ímé a csillag, a melyet napkeleten láttak, előttük megy vala mind addig, a míg odaérvén, megálla a hely fölött, a hol a gyermek vala.

10. És mikor meglátták a csillagot, igen nagy örömmel örvendezének.

11. És bemenvén a házba, ott találák a gyermeket anyjával, Máriával; és leborulván, tisztességet tőnek néki; és kincseiket kitárván, ajándékokat  adának néki: aranyat, tömjént és mirhát.

12. És mivel álomban meginttettek, hogy Heródeshez vissza ne menjenek, más úton térének vissza hazájokba.

13. Mikor pedig azok visszatérnek vala, ímé megjelenék az Úrnak angyala Józsefnek álomban, és monda: Kelj fel, vedd a gyermeket és annak anyját, és fuss Égyiptomba, és maradj ott, a míg én mondom néked; mert Heródes halálra fogja keresni a gyermeket.

 

Heródesről

Heródest annak idején *nagy* jelzővel illették, ez azonban csak annyit jelentett, hogy az idősebb. Rettenetesen szerette a hatalmat, azt modták róla, hogy *Úgy került hatalomra, mint egy róka, úgy kormányzott, mint egy tigris, és úgy halt meg, mint egy kutya* Sokat mondó a politikus jelleméről, életéről ez a találó mondat.

Heródes nem volt zsidó, mégis a zsidók királya lett. Ősei Izrael politikai és vallási függetlenségéért harcoltak. Később a családban hatalmas csaták folytak a hatalomért, s hol a szaduceusok, hol a farizeusok segitségével tartották meg a hatalmat. Elérkezett az idő és a kicsi ország végül római fenhatóság alá került. Heródes apja reálpolitikusként tökéletesen kiszolgálta a rómaiakat, fia sohasem a zsidókra támaszkodott később, hanem mindig a rómaiakra.

Krisztus születése előtt egy emberöltővel a Pártusok bevették Judeát, és Jeruzsálemet. Egy régi zsidó királyi dinasztia egy fiát, Antigonuszt nevezték ki királlyá. Heródes Rómába menekült és elérte, hogy kiszolgálva a rómaiakat, ő legyen a király.

A rómaiak segítségével elfoglalta Jeruzsálemet, Antigonuszt az igazi zsidó királyt pedig a rómaiak Antiokiában lefejezték..

Elkezdte kíépiteni a hatalmát.  Az ország legfőbb tanácsosai közül 45-öt kivégeztetett, így a tanácsban, a biróságon, s minden döntésben ő lett fölényben.

A főpapság örökölhetőségét megszüntette, s a korlátlan ideig való tisztségviselését is. Mindenkit ő nevezett ki, és mindenkit ő ellenőrzött. A rómaiak dörzsölték a markukat, mert sikerült egy nemzsidót a zsidók fölé helyezni, aki könyörtelenül elnyomott minden zsidó vallási és politikai függetlenségi törekvést.

Betlehemtől 6 kilométerre felépítette a Herodium nevű várat, majd pedig az egész országot behálózta erőditményeivel, sőt Jeruzsálem legfontosabb pontján egy hatalmas erődben egy megközelithetetlen toronyban lakott.

Állandóan harcban állt családjával is. 10 törvényes felesége volt, közöttük egy zsidó éppen az elnyomott zsidó uralkodóházból. Akik elérték pénzzel, s egyebekkel, hogy a rómaiak nyomására Heródes ki kelljen nevezze főpapnak a zsidó sógorát. Tehát táljártak az eszén és a felesége ágán, akit egyedül szeretett, bejutott a zsidók közül valaki a főpapi székbe. Amikor  Makkabeus Arisztobulosz elfoglalta ünnepélyesen a főpapi méltóságot Heródes király volt az, aki a legszebben gratulált neki. A nép örömünnepet ült. Végre van valaki akiben bizni lehet, végre sikerült. Éppen olyan volt a kép, mint virágvasárnap...

Heródes az új zsidó főpapot sétálni hívta a palotájába, majd pedig rávette, hogy együtt úszkáljon a medencében Heródes hű embereivel, s hogy, hogy nem játék közben vízbe fúlt a főpap. A temetés rangjának megfelelő volt, s Heródes zokogott, sírt gyászolt.

A zsidók Egyiptom királynőjét, Kleopátrát lármázták fel Heródes ellen, aki bevádolta Antóniusnál, de őt Heródes lefizette, s a dolog elsimult.

Később az egyetlen nőt, akit szeretett a feleségét megvádolták házasságtöréssel, s nem tehetett semmit, mert bűnösnek találták, s erre Heródes felkelésektől tartva jóváhagyta az ítéletet. Kivégeztette azt, akit egyedül szeretett. Nemsokára megöli anyósát is, majd pedig hosszú intrikák után két fiát is megfojtatta, s 300 katonát is. Mai időszámitás szerint Krisztus előtt 7-ben, abban az évben, amikor Krisztus megszületett, abban az évben, amikor jelentették Heródesnek, hogy követek érkeztek Keletről.

Kelettől mindig féltek a nyugatiak, s ekkor különösen, hiszen mi lesz, ha a Pártus lovashadsereg újra elindul, s elsöpri a római gyalogos hadosztályokat? Mit akarhat megint Kelet a Nyugat legkeletibb kicsi provinciájától ? Micsoda diplomáciai bravúrt kell még végrehajtani?

A követeket méltó fegyveres kisérettel beengedték Jeruzsálembe, felmentek az erődbe, be a palotába, s mindenféle bevezetés nélkül megkérdezték a hatalma csúcsán lévő Heródestől: -Hol van a zsidók királya?

Melyik király, kérdezhette Heródes, melyik, a több évtized alatt megölt királyfik, hercegek és főpapok, s gyermekeik közül. Zavarodottságában szakértőket hívott, de a bölcsek kérdésének második fele, ugyanis, hogy láttuk az ő csillagát, illetve, aki megszületett, azt jelentette Heródes számára, hogy nem az ő általa megöltek közül keresik a királyt, hanem együtt kell megtalálni őt. Az egyetlen támpont a csillag volt.

A csillagról tudtrak ugyanis a Mágusok: Szippur csillagvizsgálójából ugyanis az ékirásos feljegyzések egy része ránk maradt, ma a British Múzeumban őrzik, s ezek között ott van az a tábla is, amely előre jelzi, hogy a Jupiter - ekkor a királycsillag, illetve világuralkodó jelentéssel bírt - és a Szaturnusz amelynek jelentése a Hellén világban a zsidók csillaga, babiloni értékelések szerint a Pártusok csillaga, a régi magyar műveltségben a székelyek csillaga - e két csillag  Kr.előtt 7-ben együtt fog látszani. Így is volt.

Heródes kelepcében volt. Ha a keresett király zsidó király, okvetlen el kell pusztítani, ha Pártus, akkor is. Akármit olvastak ki a bölcsek a csillagokból, akárkit néznek királynak, meg kell találni és el kell pusztítani.

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 128, összesen: 402831

  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.