Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Ima a megtisztulásért

 

 

Imádság nemzetünk  megújulásáért

 

 

Az Istennek teljes beszéde igen tiszta, és paizs az ahhoz folyamodóknak. (Példabeszédek 30:5)

 

Történelme során a magyarság rengeteg háborút vívott.  Minden  évszázadra jutott több olyan nagy jelentőségű  hadjárat, háború, melyek képesek egy egész nemzet lelkiségét megváltoztatni. Azt mondják, hogy a győztesek megerősödnek, a vesztesek meg...   A magyarság pedig sokat, sokszor veszített. ...Amikor egy-egy város vagy vidék elpusztul, akkor az  évszázadokon keresztül felhalmozott tudás, szokásrendszer, tapasztalat, emlékezet is megszűnik. Ezt mi személyesebben az igen nagy szenvedéseket hozó XX. században láthattuk.

 

Múltunk ismerete nélkül nem tudunk okosan élni, ezért tudnunk kell, hogy milyen is nemzetünk valódi történelme, mi az, ami elveszett és mi az, ami megmaradt. Imádkozzunk azokért a régi és mai magyar családokért, amelyek egészen vagy nagyrészben elpusztultak a nehéz évszázadok alatt. Imádkozzunk azokért az emberekért, akiket tönkretett a háború, a határok átszabása. Imádkozzunk azokért az egykori közösségekért, amelyeknek szinte csak emléke maradt meg egy-egy régi templom üres padjaiban.....

 

A sok veszteség ellenére, melyek a magyar nemzetet érték, mindig voltak olyan időszakok, amikor magára talált, a veszteségek ellenére megerősödött, és újra volt esély arra, hogy önállóan, tisztán, vagy legalább is tisztábban élje az életét. Ezek a kegyelmi időszakok újjáélesztették a nemzetet, sok jó dolgot hoztak.  Most is ilyen helyzetben vagyunk, nagyon komoly esélyünk nyílt arra, hogy a nemzet élete minden szempontból megtisztulhasson. Ahhoz, hogy ez bekövetkezhessen, hogy ezúttal ne veszítsünk, hanem győzedelmeskedjünk, ahhoz nem szabad elfelejtenünk, hogy minden gondolatunkat és cselekedetünket meghatározza Isten jelenléte, mert ...

Az Istennek teljes beszéde igen tiszta, és paizs az ahhoz folyamodóknak. (Példabeszédek 30:5) Imádkozzunk azért, hogy azok, akiknek lehetőségük van a nemzetet megtisztító szolgálatban, Isten kegyelme, szeretete által végezhessék el azt, s az Isten beszédét, mint paizsot tarthassák maguk előtt.

 

A magyarság most is nagy háborút vív, de nem harctereken katonákkal, tankokkal, repülőgépekkel, mint eddig, hanem  a bankok világában. A magyarság  szkíta, hun, avar ősei mindig is kiváló katonák voltak,  gyors lovaikon hátrafelé nyilazva harcoltak.  Meg is maradt a régi vitézség később is a kopjások, majd a huszárok között, a szabadságharcok és világháborúk idején, de ma  egészen más területen folyik a küzdelem, és mindannyian részesei vagyunk: világnézetek, szemléletmódok, jó- és rosszakaratok csapnak össze.

 

Nehéz ebben a háborúban Isten jelenlétét felfedezni, különösen azokban a papírokban, amelyekben értesítést kapunk arról, hogyan áll a törlesztésünk... Nehéz megmondani, hogy mennyire segít az imádság, a könyörület, hiszen a harctéri jelentésekben százalékok, hiánycélok, adósságszolgálat szerepelnek. Márpedig a bibliai szómutatók ezekre a szavakra nem adnak választ.  Könnyű lenne azt mondani, hogy ne vegyünk részt hát a banki életben, de ez lehetetlen. Mégis a sokféle ajánlat és ijesztő vagy csábító beszéd között elsősorban legyen fülünk arra, mit mond nekünk az Atyaisten Jézus Krisztuson keresztül, mert az Istennek teljes beszéde igen tiszta, és paizs az ahhoz folyamodóknak. Milyen nagy szükségünk van a megbízható, szavahihető beszédre!        Mielőtt bármit is teszünk, kérjük Isten Szent lelkét, hogy segítsen eldönteni, hogyan is maradhatnánk meg, hogyan is tarthatnánk meg mindazt, ami fontos számunkra a mindennapi élethez.   Imádkozzunk, hogy adjon Isten kellő bölcsességet és erőt, előrelátást életünk minden fontos döntésében, akár pénzügyiekben is.

 

Nemzetünk megújulása, megtisztulása minden embertársunknak javára válhat, de különösképpen a határon túli magyaroknak, mert velük közvetlenül összetartozunk. Közös élményünk, milyen nagy csata folyik a Kárpát-medencében a lehetőségekért, tulajdonért, ingatlanokért, egy-egy  zsombékos, békakuruttyos földdarabért, az ivóvízért, munkahelyért. Van-e egyáltalán bármilyen nagyvilági intézmény, hivatal, ahova a panaszainkkal, fordulhatnánk? A nagyon régen íródott Példabeszédek szerint van, mégpedig egyedül Az Istennek teljes beszéde igen tiszta, és paizs az ahhoz folyamodóknak... Meg kell hallanunk, meg kell hallgatnunk Isten beszédét a tulajdoni kérdésekben is. Imádkozzunk a magyar nemzeti tulajdonért, hogy mindaz hozzánk tartozzon, ami szükséges, ahhoz, hogy megtisztulva megmaradjon a nemzet.

A Példabeszédek Isten beszédének meghallását és megtartását azzal a bölcsességgel azonosítja, amivel minden harcos védelmezi önmagát. Mindenki figyel önmaga biztonságára, igyekszik menedéket, biztonságot találni, ahol lehet. A pajzs nem támadó, hanem védőfegyver.

Isten nem az ellenség elpusztítását ígéri, hanem megoltalmazását annak, aki hozzá folyamodik.

A kissé hivatalos ízű folyamodás szóban ismerjük fel a folyóvíz folytonos áramlásának állandóságát!

Aki életét folyamatos Istenhez kötődésben, imádságban éli, az oltalmazó pajzsra talál a nehéz küzdelemben,amit meg nem kerülhetünk.

Most régóta várt lehetőségünk, esélyünk van a megerősödésre, különösen akkor, ha régi fegyverünket, hűséges, sérthetetlen pajzsunkat vesszük elő: az Isten beszédét, tanítását, mert igen tiszta, és paizs az ahhoz folyamodóknak... Lehet, hogy a mai időkben sovány lehetőségnek, menekülésnek tűnik Isten beszéde és pajzsa mögé bújni. Az is lehet, hogy sokan kinevetnek bennünket, talán még a családtagjaink is tehetetlennek tartanak majd bennünket.  De mégis csak azt kell mondanunk, hogy egyedül az Istennek szeretete és ereje tarthat meg bennünket az ő ígéretei szerint.   Az Istennek teljes beszéde igen tiszta, és paizs az ahhoz folyamodóknak...   Imádkozzunk, hogy mindannyian régi fegyverünket, hitünket, Isten beszédét mint pajzsot emeljük a fejünk és szeretteink feje fölé védelemül.

 

De hát mit is mond nekünk Isten, mi is az a beszéd, ami igaz, tiszta és pajzsként valóságos védelmünk lehet mindennapi háborúnkban? Mind ismerjük ezt a nagyon tiszta és erős beszédet a Tízparancsolatból és Jézus szeretetről szóló parancsából. Őáltala ismerhetjük meg az Élő Istent, aki teremtette és fenntartja a földet, s általa lesz érthető mindaz, amit Isten nekünk üzen, mert az Istennek teljes beszéde igen tiszta, és paizs az ahhoz folyamodóknak.

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 97, összesen: 402160

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...