Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Teremtés

Teremtés

 

"...teljesek lévén az igazságnak gyümölcsével, melyet Jézus Krisztus teremt az Isten dicsőségére és magasztalására." (Fil 1.11)

 

Az elmúlt hetet egyházunk a teremtésről gondolkodás hetének jelölte ki. Mára nem csak hagyományos zöld, halványzöld, méregzöld, civil vagy éppen politikai közösségek foglalkoznak a teremtett világ állapotával és lehetséges jövőjével, hanem természetesen keresztény környezetvédők is. A célja mindegyiknek közös lehet, mégpedig a Föld megóvása a mindent tönkretenni kész civilizáció és az emberi kapzsiság ellen, de más a keresztyén kiindulási pont, hiszen ez a világra mint Isten teremtésére tekint, és más utat-módot keres,  figyelembe véve a Biblia üzenetét és a keresztény hagyományokat. ...teljesek lévén az igazságnak gyümölcsével, melyet Jézus Krisztus teremt az Isten dicsőségére és magasztalására.

 

            Van-e valami kicsi része a természetnek, amit te magad tudsz védeni? Egy kert, talán éppen a magas házak között egy parkrész, akár csak néhány négyzetméter? Van-e a teremtésnek mégoly parányi része, amely terajtad múlik, te magad kell megőrizd?

 

Nézzük csak a teremtés kérdését. Ősidőktől foglalkoztatja az embert, hogyan, miképp lett, ami lett, ami körülveszi, ami ő maga. A teremtés kérdésének bibliai megközelítése csak akkor válik problematikussá, ha a teremtés pontos mikéntjét akarjuk kiolvasni belőle. De az is igaz, hogy a sokféle keresztyén közösség is sokféleképpen értelmezi és magyarázza a Biblia ezzel kapcsolatos iratait. Voltak olyan évszázadok, amikor az amúgy istenhívő csillagászok eredményeiből egyes tudósoknak mondott csoportok azt olvasták ki, hogy a Biblia szövege bizonytalan, természettudományos vizsgálódás alapjául nem szolgálhat. Sokan ma is úgy vélik, hogy a Biblia teremtéssel kapcsolatos állításai megdőltek, ezért azt és az egész életet kizárólag anyagelvűnek tudják elképzelni. Így aztán kemény kutatómunkával sikerült kidolgozni az ún. nagy bumm, vagy ősrobbanás elméletet, mármint, hogy egyetlen pontból indult ki - de Isten szava nélkül - a teljes világegyetem, az egész élet. ...teljesek lévén az igazságnak gyümölcsével, melyet Jézus Krisztus teremt az Isten dicsőségére és magasztalására.

 

 

Mintha látnánk is a nagy ősrobbanást, amikor a csengersimai mennyezetkazettát nézzük (B2). Egyetlen fénypontból indul ki minden, az Atya akaratából, aki a rajz szerint megteremti a világot: a földet és a bolygókat. Ebben a világban minden jó, mert mindennek helye és rendje van. Kör szegélyezi, mintha védelmezné a világot, a körön kívül rajzolt összevisszaság pedig azt jelzi, hogy az Isten által nekünk rendelt világon kívül káosz van.  

 

Tehát már Csengersimán is - és szerte a Kárpát-medencében az ezerszám található festett mennyezeti képek tanúsága szerint - ismerték ezt az egy pontból lett minden  gondolatot. Mára oda jutottunk, hogy sokan azt vallják, hogy a világ valahogy önmagától jött létre.  Vannak aztán tudós teológusok, akik szó szerint veszik a Biblia szövegét, és nem fogadják el sem a bölcsészek javaslatait, hogy milyen műfajú szöveg is lenne a Biblia első 11, protoevangéliumnak is nevezett része, és nem fogadják el a tudósok magyarázatait sem. Így ők azt állítják, hogy Isten valóságosan 6 nap alatt teremtette a világot mintegy 5000 évvel ezelőtt. Ráadásul mindebből következik, hogy az evolúciót sem fogadják el, semmiféle változatban, kutatási formában ...teljesek lévén az igazságnak gyümölcsével, melyet Jézus Krisztus teremt az Isten dicsőségére és magasztalására.

 

            Milyen egyszerű válasz lenne: minden úgy van, ahogy a Bibliában le van írva, minden könyv, minden mondat, minden szó. Csakhogy figyelembe kell venni azt is, hogy a Biblia nem a mi időnkben, nem a mi nyelvünkön, nem a mi kultúránkban íródott, ezért aztán többféleképpen magyarázható, hogy mi is áll a szövegekben. A teremtés nem arról szól, hogy HOGYAN teremtette Isten az eget és a földet, hanem arról, Ő teremtett mindeneket. Ezért nem is lehet a hogyan kérdést a Bibliából levezetni.

 

Hogy tekintesz a teremtésre, s még inkább annak urára, a Teremtőre?

Hiszed-e valóban, hogy feladatod, sőt felelősséged van a teremett világ boldogulásában? Elhiszed-e, hogy Jézust az Atya azért küldte közénk, hogy megértsük, nem büntetni akar bennünket, hanem felemelni, erősíteni, éltetni. Tudod-e, hogy Isten azért teremtett mindnyájunkat, hogy bennünk az egész világ teremtése megismétlődjék?

           

Régen, nagyon régen még minden teremtménynek volt lelke. Így lelke volt az égnek, a földnek, a tűznek, a víznek, minden egyes virágnak, fának, de még az erdőnek is, s az életnek. Az őskori  barlangrajzokat szemlélve mintha az alkotók szemében az állatoknak is volna lelkük, lelkesedésük. Aztán lelke volt a hajnalnak, a fényes napnak, a naplementének és az öreg estének. Lelke volt minden egyes embernek, sőt a családoknak, nemzetségeknek és a nemzeteknek is. Elfogadhatóbb ez a gondolat, ha azalatt, hogy lelke van, azt értjük, hogy Istenhez tartozó, kötődése van a Teljességhez, része az Egésznek, a teremtésnek. Annak, amit az ember teremt, annak nincs lelke. (Autó, páramentesítő, számítógép, média, ...) Mind részei és részesei vagyunk a személyes teremtésnek! És ha vállaljuk Istenhez tartozásunkat, azzal vállalnunk kell a világ megóvásában, megőrzésében a ránk eső részt. Akkor nem mentegetőzhetünk azzal, hogy gyengék és tehetetlenek vagyunk, és nem hivatkozhatunk arra sem, hogy talán nem vagyunk rosszabbak másoknál e téren.  ...teljesek lévén az igazságnak gyümölcsével, melyet Jézus Krisztus teremt az Isten dicsőségére és magasztalására.

 

Hol van a számodra teremtett világ, hol a helyed benne?  Hol van a Szentlélek, amely a teremtéskor, „kezdetben" a vizek felett lebegett? Ismered-e a világot magad körül, s benne mindazt, ami a javadat szolgálja, és amivel más javát szolgálhatod?

 

Mit kell tehát tennünk? Mindig jóakarattal fordulni a másik ember felé, hiszen ezt kéri Jézus a szeretet parancsával, és mindig tekintettel lenni a teremtett világ egészségére, tűrőképességére.  Teremtésvédelmi programnak hívjuk azt, hogy elkötelezetten és felelősségteljesen kerüljük a hiábavaló termelést és fogyasztást, tehát a tékozlást, pazarlást, és tőlünk telhetően vigyázunk környezetünk és társadalmunk épségére, tisztaságára. Mindez csakis úgy érheti el célját, ha egyúttal - sőt első lépésként - könyörgünk Istenhez az egész teremtett világért, a magyar nemzetért, közösségeinkért, családunkért és önmagunkért.  ...teljesek lévén az igazságnak gyümölcsével, melyet Jézus Krisztus teremt az Isten dicsőségére és magasztalására.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 33, összesen: 402736

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.