Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Negyedik este

2015. szeptember 5. szombat: hitmélyítő estéink negyedik alkalma volt 18 órai kezdettel a Református Templomban. Ezen az estén nagytiszteletű Dócs Norbert Ófehértó, Nyírgyulaj lelkipásztora hirdette Isten Igéjét a Lukács 15, 8-9 alapján: az elveszett drachma példázatáról beszélt.
Az Igehirdetés kezdetén nagytiszteletű úr elmondta: 1 drachma, 1 napi bért jelentett abban az időben. A darchma kicsi ezüstpénz. Jézus ilyen drachmához hasonlít minket, s az ő számára a drachma nagyon is fontos.
Úgy van az emberi életben, hogy meg kell tapasztalnunk sokszor: bár mi magunkat talán jelentéktelennek érezzük magunkat, de Istennek fontosak vagyunk: Isten nagy gonddal keres bennünket, mint ahogyan az asszony is kereste az elveszett drachmáját.
Az Örök Isten folyamatosan keresi a szívünket: hála ezekért az alkalmakért is, mert szíven talál minket a szeretete, jósága. Istennek nem csak a másik ember fontos, hanem ÉN is.
A 10 drachmából elvész egy: nem tudják hol van, hova lett. Hány é hány eltűnő, Istennel, egyházzal szakító ember van, kik elmennek a rossz irányba. Jó, hogy az elguruló, elvesző szíveket itt az egyházban, Krisztus mellett lehet keresni és lehet megtalálni.. Ezért van egyház, és kimondhatjuk ezért vannak és lehetnek ilyen alkalmak.
Induljunk el megkeresni az elguruló, elvesző lelkeket, hogy megtalált lelkek legyenek.
A példázatban itt van az útja-módja, hogyan lehet megtalálni azt, ami elveszett: talán egy poros, pókhálós sarokban találunk rá. Így vagyunk mi is. Mi lesz a szívünkkel? Talán poros lesz...de jön egy kéz, ami elkezd takarítani: megtalál és tisztogat. Az ember a maga hitét - gondolatát előnyben részesíti: mit akar? Miért keres? Én megszoktam már azt amiben vagyok! Nincs szükségem Istenre, templomra. De lehet, eljön egy pillanat, egy fájó mozdulat: megcsillan a lelkünkből egy régi fény. Isten elől nem lehet elveszni, előle nem lehet elrejteni emberi mivoltunkat.Ő addig keres, míg meg nem talál minket.
Milyen csoda: MEGTALÁLVA lenni.
Ma is odasúgja: ne félj: Megtalált élet vagy.
Az asszony megosztotta örömét a szomszédaival, mikor megtalálta az elveszett drachmát: gyertek örüljetek velem! Ma az kérdezi az Úr: Tudsz-e örülni velem afelett, hogy ami elveszett megtaláltatott! Adjon Isten Krisztusban örvendező szívet. Ámen

Galéria:

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 19, összesen: 174409

  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.