Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Bemutatkozás

Kórháztörténet

Mosdós Kaposvártól 17 kilométerre keletre, a Kapos folyó völgyében és a külső-somogyi-dombság enyhe lejtőjén fekvő kisközség.

A Pallavicini kastélyegyüttes főépületét 1892-ben fejezték be. Építése Pallavicini Ede őrgróf nevéhez fűződik. Erősen eklektizáló, a skót lovagvárakat utánzó, a századelő és a századforduló kastélyépítészetének ízlésvilágát tükrözi. Pallavicini Ede nagyobb birtoka Szeged környékén, Ópusztaszeren volt, mosdósi uradalmára csak vadászni járt. Ugyanakkor asztmás betegségben is szenvedett, s mivel úgy érezte, hogy a környék klímája könnyít a baján, ezért ideköltözött, és végig itt lakott, 1932-ben bekövetkezett haláláig.

A kastélyt 1938-ban az akkori Betegbiztosító (OTI) vette meg Somogy megyével közösen gyermek tbc szanatórium céljára. 1939-ben kezdték átalakítani, de közbejött a háború, s lengyel tiszteket helyeztek el benne. A háború után görög gyermekek laktak itt, 1949-ben a kaposvári kórház kihelyezett osztályának 100 ágyas gyermek tbc szanatóriumaként nyílt meg.

1959 októberétől vette át a kórház irányítását dr.Andrásofszky Barna. Az ő nevéhez fűződik a kórház három és fél évtizeden át tartó folyamatos bővülése, töretlen szakmai fejlődése, amely elismertséget vívott ki, nemcsak a közvetlen környezetében, hanem országos szinten is.

Jelentős dátum a kórház történetében 1963. július 1. - ekkor lett önálló intézmény, új elnevezése: Somogy Megyei Tanács Gyermek-TBC Gyógyintézete, Mosdós. Az önállóvá válástól a kórház intenzíven fejlődött, felnőtt tüdő-, később szívbetegeket is fogadva.

1969-ben újabb 110 ágyas betegosztályt adtak át. Központi kazánházat és biológiai derítőt létesítettek. 1974-ben újabb bővítés történt (24 ágy), elsőként a megyében izotóplaboratóriumot alakítottak ki, újabb kisdedfelvételi osztály nyitotta meg kapuit. A beteg gyermekek úszásoktatására két gyermekmedencét avattak fel. 1979-ben a portaépület emeletráépítésével szakrendelőket alakítottak ki. Felújították a kastélyépület tetőszerkezetét, és felépítették a célcsoportos kórházpavilon-beruházás vázszerkezetét.

1982-ben elkészült a 140 ágyas pavilon első része, melyet 1985 áprilisában adtak át. 1986-ban megkezdték a nagyméretű fedett uszoda építését. A korszerű vízforgatóval ellátott medence nagysága 8,5 m x 25 m. A szaunával, edzőteremmel felszerelt sportlétesítmény szép formájú faszerkezetű építmény, mely a mozgásrehabilitációt, a gyermekek úszásoktatását, a dolgozók és a környező települések lakóinak szórakozását, rekreációját is szolgálja.

A következő években tovább bővült az intézmény, amely végül a legmagasabb, 440-es ágyszámát 1990-ben érte el. Az igazi eredmények természetesen nem csupán az ágylétszám növekedésében nyilvánultak meg, hanem az egyre szélesebb körű szakmai profilvállalásban, a felkészültség és a gyógyítás minőségének javulásában, végeredményben a betegek mind magasabb szintű integrált ellátásában. A kórház megnyitásától a 60-as évek közepéig lassú, de folyamatos növekedés jellemző, mind a dolgozók létszámát, mind az ágyszámot tekintve. 1968-1988-ig terjedő két évtizedben a fejlődés extenzív, jelentős ágyszámnövekedés mellett a dolgozói létszám több mint 2,5-szeresére nőtt.

1991 újabb fordulópontot jelentett az intézmény életében. Ez év június 1-jétől működött ugyanis Somogy Megye Tüdő- és Szívkórháza néven tovább. Az új elnevezéssel kifejezésre jutott a korszerű szemlélet, a mellkasi betegségek egységes, betegkövető ellátása. Ez az akut esetek ellátásán kívül a korszerű, aktív szervspecifikus rehabilitáció lehetőségeinek megteremtését is jelenti.

Gyurkovits Kálmán dr. c.egyetemi tanár 1991 őszén került az Szegedi Gyermekklinikáról Mosdósra és 1993-tól vette át az intézet vezetését.

Az általános belgyógyászati osztály 1986. november 1-jén nyílt meg 56 ággyal. Az ágyszámcsökkentések után jelenleg 40 ágyon fogadunk betegeket. Az osztály mellett járóbeteg szakrendelés is működik. Műszeres ellátottságunk évről-évre javult, kialakítottuk az endoscopos laboratóriumunkat, fekvőbeteg forgalmunk az utóbbi években változatlan, járóbeteg szakrendelésünkön évről-évre több beteg jelent meg.

A kardiológiai profil bevezetése a tüdőgyógyintézetben 1975-ben kezdődött. 1977-ben lett önálló Kardiológiai Osztály. 1986-ban korszerű, hatágyas coronariaőrző is létesült az akkor 45 ágyas osztályon. Jelenleg az osztály 36 ágyon lát el betegeket, melyből hat coronariaőrző intenzív ágy. A járóbeteg ellátás a kardiológiai szakambulancia keretein belül fontos feladatokat lát el. Az osztály fő profilja a szívritmuszavar, valamint a mellkasi fájdalom okának tisztázása, ehhez mind a személyi, mind a technikai feltételek adottak. Aktív rehabilitációra, szívműtéten, valamint szívinfarktuson átesett betegeket fogadunk.

1977 januártól a kórház 283 ággyal folytatja működését gyermek- és felnőttpulmonológiai osztályokkal, általános belgyógyászattal és kardiológiai osztállyal. A kórház munkáját röntgen részleg, ultrahang, citológia, kórbonctan és különböző laboratóriumok - köztük allergológiai biokémiai, bakteriológiai, légzésfunkciós-, valamint uszoda, szauna, gyógyszertár és tornaterem segítik.

Jelenleg 270 ágy áll a betegek rendelkezésére, 51 aktív - gyermek, illetve 156 aktív, 20 krónikus és 20 rehab. - felnőtt. A krónikus tüdőbetegségben szenvedő gyermekek általános iskolai oktatása, gyógyúszás foglalkoztatással és lelkigondozással együtt, egyedül az országban itt megoldott. A betegek a gyermekosztályra leginkább a Dunántúlról, de az ország minden részéből jönnek. A felnőtt osztályok elsősorban Somogy megyéből veszik fel a betegeket. A dolgozók létszáma általában 400 körül ingadozik, ebből orvos: 30.

A kórház a mai átlagosnál és méretéhez képest jóval nagyobb lehetőségeket kínál: tiszta levegője, rehabilitációs adottságai kiemelkedően alkalmassá teszik a légúti, allergológiai betegségek gyógyítására, a gasztroenterológiai orientációjú, a belgyógyászat, hypertonia és aritmia profilú kardiológia, valamint a különösen súlyos krónikus gyermekbetegségeket fogadó gyermekosztály kimagaslóak a maguk szakterületén.

A kórház szakmai feltételeit kiegészítő infrastruktúra is meghaladja a mai magyar kórházi átlagot: 2 uszoda áll rendelkezésre, 3 tornaterem a gyógyulást, terápiát szolgálja, 30 ha jó levegőjű park, 200 főt befogadó előadóterem, szakmai és egyéb vendégeket fogadó "MINI HOTEL- és további vendégszobák.

A kórház aktív, tudományos rendezvényszervező munkája is átlagon felüli. Akkreditált szakmai rendezvényei a Pécsi Tudományegyetem továbbképzési programjának részét képezik.

A gyógyító tevékenység része a kórházban folyó lelkigondozói munka is, melyet kórházlelkészünk és diakónusunk lát el az intézmény valamennyi osztályán. E szolgálat része a betegek és idősek ágy melletti lelkigondozása, a munkatársak lelkigondozása, istentiszteleti alkalmak tartása, hitoktatás. Ilyen módon figyelünk a beteg testére és lelkére, az egész ember gyógyulását tartva szem előtt.

Összefoglalva elmondható, hogy Magyarország első gyermek TBC szanatóriumából ma vezető szakkórház vált, ahol aktív betegellátás mellett krónikus ápolás, rehabilitáció egyaránt lehetséges. A rehabilitáció szolgálatában áll az óvoda és az általános iskola, melyek egyedülállóak az országban.
Hasonlóképpen egyedi sajátosság az 5 éve kórházon belül befogadott 66 személyes Idősek Otthona, mint önálló szervezeti egység.
2002. július 1-től a fenntartói feladatokat a megyei önkormányzattól a Magyarországi Református Egyház vette át, ezzel új fejezet nyílt a kórház fejlődésében.
2006. január 1-től a kórház főigazgatói teendőit Dr Velkey György látja el, aki Bethesda Gyermekkórház vezetése mellett vállalta fel ezt a feladatot.
Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

 • 2020. július 07., kedd

  A Magyar Bibliatársulat idei adománygyűjtő akciója a látogatók híján hosszú ideje zárva tartó Biblia Látogatóközpont fenntartásában segítené a vizsoly...
 • 2020. július 06., hétfő

  Nem tudunk olyat mondani, ami ne lenne része a világunknak. De amikor a világunkról magáról teszünk állításokat, valóban azt beszéljük el, ami történi...
 • 2020. július 05., vasárnap

  A Spiritualitás és misszió az egyházban nevű kurzus egyszerre útkeresés és szakmai műhely, amelyben összeér a személyes kegyesség a közösségi lelkiség...
 • 2020. július 02., csütörtök

  A gyermekpornográfia haszonélvezőit védelem illeti, de ki védi meg a gyerekeket? Berényi-Jerebák Anikó iskolapszichológus jegyzetét olvashatják a volt...
 • 2020. július 02., csütörtök

  A 2021-re tervezett műhelytémánk a bibliai apokaliptika lesz. Előadónk lesz mások mellett Mark Meynell is. Az esti igehirdetések alkalmával Rozgonyi B...
 • 2020. július 01., szerda

  Egy gyermeket elveszíteni a legnagyobb veszteség, ami egy szülőpárt érhet. De mi történik akkor, ha a kis élet még ki sem fejlődhetett? Milyen körülmé...
 • 2020. június 30., kedd

  A SZEL-Biblikus Bábstúdió filmjei kicsit mindenkihez szólnak, de elsősorban a gyermekes családokhoz. Egy németországi történet a terápiás báboktól a n...
 • 2020. június 29., hétfő

  A református lelkipásztori hivatás és a rendkívüli idők kihívásainak kérdéskörével folytatódott a „testvérek párbeszéde”, amely a megújulás és leporol...
 • 2020. június 28., vasárnap

  A kiadvány a jelenlegi, 1948-ban kiadott énekeskönyv nagy részét megtartva, bő tíz évnyi előkészület és munka eredményeként készül el ebben az évben, ...
 • 2020. június 25., csütörtök

  Egyházkerületünk történetének apró, ismeretlen fejezete, amelyben az ügyesség, a hűség, a kapcsolattartás és az elődök tisztelete találkozott egymássa...